DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Zasieg działania pilota centralnego zamka ?

mekintosz - 2011-06-16, 01:46
Temat postu: Zasieg działania pilota centralnego zamka ?
Witam

Zauważyłem, źe ostatnio zasieg fabrycznie montowanego centralnego zamka, a dokładniej jego pilota w kluczyku zmalal do niespełna 10 m. W starym samochodzie mialem jakis alarm zasilany mala bateria 12 V i potrafilem otworzyc pojazd z 9 pietra ;-) W Daci siedzi guzikowa CR 2016 3V i jest o wiele słabiej. W instrukcji pisza, ze trwalosc ogniwa to ok 2lat. Zmierzylem woltomierzem, ma 3 V. Może napiecie spada przy wcisnieciu guziczka - tego jednak nie jestem w stanie zweryfikowac. Stad pytam Was jak u Was z zasiegiem działania pilota w kluczyku ?

Eutreia - 2011-06-16, 07:05

Podobnie - właśnie ostatnio zasięg drastycznie spada, trzeba pomyśleć o nowym "sierodku do baterejki" ...
Ale są znane fajne patenty na to np. poprzez przyłożenie kluczyka do własnej głowy (uzyskałem zasięg 200 m)
Alboż inny ostatnio testowaliśmy - zatrzasnąłeś kluczyk w samochodzie daleko od domu gdzie masz zapasowy (ale ze sterowaniem radiowym) - dzwonisz do żony i prosisz aby ona przyłożyła kluczyk do komórki i nacisnęła otwieranie - natomiast ty przykładasz swoją komórkę do miejsca gdzie jest sensor sterowania radiowego i .... - drzwi otwierają się ... jak dla mnie kształconego w life science niewytłumaczalne, ale pewnie fizycy powiedzą czy to może tak być ... czy tylko "urban legend" ?

BMH - 2011-06-16, 09:17

Ile kosztuje taka bateria i czy juz ktoś ją zmieniał łatwa jest wymiana?
zyga03 - 2011-06-16, 09:52
Temat postu: Re: Zasieg działania pilota centralnego zamka ?
mekintosz napisał/a:
Zauważyłem, źe ostatnio zasieg fabrycznie montowanego centralnego zamka, a dokładniej jego pilota w kluczyku zmalal do niespełna 10 m. W starym samochodzie mialem jakis alarm zasilany mala bateria 12 V i potrafilem otworzyc pojazd z 9 pietra ;-) W Daci siedzi guzikowa CR 2016 3V i jest o wiele słabiej. W instrukcji pisza, ze trwalosc ogniwa to ok 2lat. Zmierzylem woltomierzem, ma 3 V. Może napiecie spada przy wcisnieciu guziczka - tego jednak nie jestem w stanie zweryfikowac. Stad pytam Was jak u Was z zasiegiem działania pilota w kluczyku ?

Po co Ci taki zasięg . 10 m to już dużo ze względu na możliwość skanowania częstotliwości.
w wielu nowych modelach alarmów zasięg to 3-5 m.
Złodzieje czekają , może na Dacie mniej ale licho nie śpi.

jackthenight - 2011-06-16, 10:24

BMH napisał/a:
Ile kosztuje taka bateria i czy juz ktoś ją zmieniał łatwa jest wymiana?

Koszt baterii to około 5 zł.
Wymiana baterii jest opisana w instrukcji obsługi auta - ogólnie prosta czynność.

dysco - 2011-06-21, 10:32

Po co zasięg 100m przyciśniemy przez przpadek w kieszeni pod marketem i już radia nie mamy, Uważam ze 10 metrów to świat, ja w mojej rocznej mam taki około 15 metrów, a na przykład w Kii 5 metrów i taki byl zawsze.
Cendra - 2011-06-21, 10:39

dysco napisał/a:
Po co zasięg 100m przyciśniemy przez przpadek w kieszeni pod marketem i już radia nie mamy, Uważam ze 10 metrów to świat, ja w mojej rocznej mam taki około 15 metrów, a na przykład w Kii 5 metrów i taki byl zawsze.

Ja też wolę im mniej tym lepiej... Kiedyś miałem pilota który otwierał mi auto z bardzo dużej odległości (nawet nie udało mi się zmierzyć), przez co kilka pierwszych dni od zakupu podchodziłem do auta które było otwarte :/

jackthenight - 2011-06-21, 11:01

Cendra napisał/a:
przez co kilka pierwszych dni od zakupu podchodziłem do auta które było otwarte :/

dysco napisał/a:
przyciśniemy przez przpadek w kieszeni pod marketem i już radia nie mamy,

W Dacii od wersji Laureate jest to nie możliwe, gdyż po przypadkowym otworzeniu zamka bez otworzenia drzwi auto samo po 30 sekundach zamknie zamki.

Prezes - 2011-06-21, 12:50

dysco napisał/a:
Po co zasięg 100m
Też myślałem, że to bez sensu, ale czasem jak się rodzinka pakuje i przodem lecą żony/dzieci z bagażami, to tak patrzą w 100-metrową dal, aż ktoś im łaskawie otworzy.
Dla samego siebie jako kierowcy to i 2 metry starczy :-)

Beckie - 2011-06-22, 14:12

Eutreia napisał/a:
Alboż inny ostatnio testowaliśmy - zatrzasnąłeś kluczyk w samochodzie daleko od domu gdzie masz zapasowy (ale ze sterowaniem radiowym) - dzwonisz do żony i prosisz aby ona przyłożyła kluczyk do komórki i nacisnęła otwieranie - natomiast ty przykładasz swoją komórkę do miejsca gdzie jest sensor sterowania radiowego i .... - drzwi otwierają się ... jak dla mnie kształconego w life science niewytłumaczalne, ale pewnie fizycy powiedzą czy to może tak być ... czy tylko "urban legend" ?

Post nie jest pisany w jednej osobie... możesz uściślić czy sam wykonałeś ten test? I czy w Dacii?

Eutreia - 2011-06-23, 12:44

Tak - robiliśmy to w mojej MCV. Takiego testu nie da się zrobić samemu więc liczba mnoga uzasadniona ;-) Odległość była na tyle znaczna, że kluczyk nie działał już (bateria już słaba) - więc jedną komórkę przyłożyłem w okolice drzwi kierowcy a druga osoba przyłożyła do połączonego z nią drugiego aparatu. Zadziałało !
Zastanawiam się tylko czy faktycznie było to przedłużenie fal poprzez sieć komórkową czy tylko wzmocnienie tego co i tak kluczyk wytwarzał (poprzez ten efekt który uzyskuje się przez przyłożenie kluczyka do ... własnej głowy). Aby udowodnić jedno albo drugie należy znacznie zwiększyć dystans - ale no to nie miałem czasu.

Beckie - 2011-06-23, 16:05

Napisz może jaki to był dystans.

Eutreia napisał/a:
natomiast ty przykładasz swoją komórkę do miejsca gdzie jest sensor sterowania radiowego

Eutreia napisał/a:
więc jedną komórkę przyłożyłem w okolice drzwi kierowcy

Czyżby sensor znajdował się okolicy drzwi kierowcy?

Prezes - 2011-06-29, 16:07

Wczoraj wykonałem ten test i nie działa. Może to dlatego, że w PLAY :-P
jackthenight - 2011-06-29, 17:09

Prezes, a włączyłeś w komórce tryb głośnomówiący ? :mrgreen:
Prezes - 2011-07-03, 22:31

jackthenight napisał/a:

Prezes, a włączyłeś w komórce tryb głośnomówiący ? :mrgreen:
Oczywiście, że tak. I obszedłem samochód w koło 2 razy przykładając komórkę w różne miejsca, żeby nie było ;-)
jackthenight - 2011-07-04, 09:31

No to mit obalony :)
mrówa - 2011-07-04, 09:56

jackthenight napisał/a:
No to mit obalony :)

Tak czekałam na potwierdzenie/zaprzeczenie. No i mam :-P

mekintosz - 2011-07-04, 10:46

Eutreia napisał/a:
Podobnie - właśnie ostatnio zasięg drastycznie spada, trzeba pomyśleć o nowym "sierodku do baterejki" ...
Ale są znane fajne patenty na to np. poprzez przyłożenie kluczyka do własnej głowy (uzyskałem zasięg 200 m)

Potwierdzam eksperyment z glowa dziala, moze nie na 200m ale otwieranie nie dziala, przykladam do glowy i juz jest zasieg ;-)