|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Zasieg działania pilota centralnego zamka ?
mekintosz - 2011-06-16, 01:46 Temat postu: Zasieg działania pilota centralnego zamka ? Witam
Zauważyłem, źe ostatnio zasieg fabrycznie montowanego centralnego zamka, a dokładniej jego pilota w kluczyku zmalal do niespełna 10 m. W starym samochodzie mialem jakis alarm zasilany mala bateria 12 V i potrafilem otworzyc pojazd z 9 pietra W Daci siedzi guzikowa CR 2016 3V i jest o wiele słabiej. W instrukcji pisza, ze trwalosc ogniwa to ok 2lat. Zmierzylem woltomierzem, ma 3 V. Może napiecie spada przy wcisnieciu guziczka - tego jednak nie jestem w stanie zweryfikowac. Stad pytam Was jak u Was z zasiegiem działania pilota w kluczyku ?
Eutreia - 2011-06-16, 07:05
Podobnie - właśnie ostatnio zasięg drastycznie spada, trzeba pomyśleć o nowym "sierodku do baterejki" ...
Ale są znane fajne patenty na to np. poprzez przyłożenie kluczyka do własnej głowy (uzyskałem zasięg 200 m)
Alboż inny ostatnio testowaliśmy - zatrzasnąłeś kluczyk w samochodzie daleko od domu gdzie masz zapasowy (ale ze sterowaniem radiowym) - dzwonisz do żony i prosisz aby ona przyłożyła kluczyk do komórki i nacisnęła otwieranie - natomiast ty przykładasz swoją komórkę do miejsca gdzie jest sensor sterowania radiowego i .... - drzwi otwierają się ... jak dla mnie kształconego w life science niewytłumaczalne, ale pewnie fizycy powiedzą czy to może tak być ... czy tylko "urban legend" ?
BMH - 2011-06-16, 09:17
Ile kosztuje taka bateria i czy juz ktoś ją zmieniał łatwa jest wymiana?
zyga03 - 2011-06-16, 09:52 Temat postu: Re: Zasieg działania pilota centralnego zamka ?
mekintosz napisał/a: | Zauważyłem, źe ostatnio zasieg fabrycznie montowanego centralnego zamka, a dokładniej jego pilota w kluczyku zmalal do niespełna 10 m. W starym samochodzie mialem jakis alarm zasilany mala bateria 12 V i potrafilem otworzyc pojazd z 9 pietra W Daci siedzi guzikowa CR 2016 3V i jest o wiele słabiej. W instrukcji pisza, ze trwalosc ogniwa to ok 2lat. Zmierzylem woltomierzem, ma 3 V. Może napiecie spada przy wcisnieciu guziczka - tego jednak nie jestem w stanie zweryfikowac. Stad pytam Was jak u Was z zasiegiem działania pilota w kluczyku ? |
Po co Ci taki zasięg . 10 m to już dużo ze względu na możliwość skanowania częstotliwości.
w wielu nowych modelach alarmów zasięg to 3-5 m.
Złodzieje czekają , może na Dacie mniej ale licho nie śpi.
jackthenight - 2011-06-16, 10:24
BMH napisał/a: | Ile kosztuje taka bateria i czy juz ktoś ją zmieniał łatwa jest wymiana? |
Koszt baterii to około 5 zł.
Wymiana baterii jest opisana w instrukcji obsługi auta - ogólnie prosta czynność.
dysco - 2011-06-21, 10:32
Po co zasięg 100m przyciśniemy przez przpadek w kieszeni pod marketem i już radia nie mamy, Uważam ze 10 metrów to świat, ja w mojej rocznej mam taki około 15 metrów, a na przykład w Kii 5 metrów i taki byl zawsze.
Cendra - 2011-06-21, 10:39
dysco napisał/a: | Po co zasięg 100m przyciśniemy przez przpadek w kieszeni pod marketem i już radia nie mamy, Uważam ze 10 metrów to świat, ja w mojej rocznej mam taki około 15 metrów, a na przykład w Kii 5 metrów i taki byl zawsze. |
Ja też wolę im mniej tym lepiej... Kiedyś miałem pilota który otwierał mi auto z bardzo dużej odległości (nawet nie udało mi się zmierzyć), przez co kilka pierwszych dni od zakupu podchodziłem do auta które było otwarte :/
jackthenight - 2011-06-21, 11:01
Cendra napisał/a: | przez co kilka pierwszych dni od zakupu podchodziłem do auta które było otwarte :/ |
dysco napisał/a: | przyciśniemy przez przpadek w kieszeni pod marketem i już radia nie mamy, |
W Dacii od wersji Laureate jest to nie możliwe, gdyż po przypadkowym otworzeniu zamka bez otworzenia drzwi auto samo po 30 sekundach zamknie zamki.
Prezes - 2011-06-21, 12:50
dysco napisał/a: | Po co zasięg 100m | Też myślałem, że to bez sensu, ale czasem jak się rodzinka pakuje i przodem lecą żony/dzieci z bagażami, to tak patrzą w 100-metrową dal, aż ktoś im łaskawie otworzy.
Dla samego siebie jako kierowcy to i 2 metry starczy
Beckie - 2011-06-22, 14:12
Eutreia napisał/a: | Alboż inny ostatnio testowaliśmy - zatrzasnąłeś kluczyk w samochodzie daleko od domu gdzie masz zapasowy (ale ze sterowaniem radiowym) - dzwonisz do żony i prosisz aby ona przyłożyła kluczyk do komórki i nacisnęła otwieranie - natomiast ty przykładasz swoją komórkę do miejsca gdzie jest sensor sterowania radiowego i .... - drzwi otwierają się ... jak dla mnie kształconego w life science niewytłumaczalne, ale pewnie fizycy powiedzą czy to może tak być ... czy tylko "urban legend" ? |
Post nie jest pisany w jednej osobie... możesz uściślić czy sam wykonałeś ten test? I czy w Dacii?
Eutreia - 2011-06-23, 12:44
Tak - robiliśmy to w mojej MCV. Takiego testu nie da się zrobić samemu więc liczba mnoga uzasadniona Odległość była na tyle znaczna, że kluczyk nie działał już (bateria już słaba) - więc jedną komórkę przyłożyłem w okolice drzwi kierowcy a druga osoba przyłożyła do połączonego z nią drugiego aparatu. Zadziałało !
Zastanawiam się tylko czy faktycznie było to przedłużenie fal poprzez sieć komórkową czy tylko wzmocnienie tego co i tak kluczyk wytwarzał (poprzez ten efekt który uzyskuje się przez przyłożenie kluczyka do ... własnej głowy). Aby udowodnić jedno albo drugie należy znacznie zwiększyć dystans - ale no to nie miałem czasu.
Beckie - 2011-06-23, 16:05
Napisz może jaki to był dystans.
Eutreia napisał/a: | natomiast ty przykładasz swoją komórkę do miejsca gdzie jest sensor sterowania radiowego |
Eutreia napisał/a: | więc jedną komórkę przyłożyłem w okolice drzwi kierowcy |
Czyżby sensor znajdował się okolicy drzwi kierowcy?
Prezes - 2011-06-29, 16:07
Wczoraj wykonałem ten test i nie działa. Może to dlatego, że w PLAY
jackthenight - 2011-06-29, 17:09
Prezes, a włączyłeś w komórce tryb głośnomówiący ?
Prezes - 2011-07-03, 22:31
jackthenight napisał/a: |
Prezes, a włączyłeś w komórce tryb głośnomówiący ? | Oczywiście, że tak. I obszedłem samochód w koło 2 razy przykładając komórkę w różne miejsca, żeby nie było
jackthenight - 2011-07-04, 09:31
No to mit obalony :)
mrówa - 2011-07-04, 09:56
jackthenight napisał/a: | No to mit obalony :) |
Tak czekałam na potwierdzenie/zaprzeczenie. No i mam
mekintosz - 2011-07-04, 10:46
Eutreia napisał/a: | Podobnie - właśnie ostatnio zasięg drastycznie spada, trzeba pomyśleć o nowym "sierodku do baterejki" ...
Ale są znane fajne patenty na to np. poprzez przyłożenie kluczyka do własnej głowy (uzyskałem zasięg 200 m)
|
Potwierdzam eksperyment z glowa dziala, moze nie na 200m ale otwieranie nie dziala, przykladam do glowy i juz jest zasieg
|
|