DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Obroty w Dusterze 4x2 1.6 16V przy zimnym silniku (w lecie)

noespa - 2011-06-29, 18:26
Temat postu: Obroty w Dusterze 4x2 1.6 16V przy zimnym silniku (w lecie)
Witam,

Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Czy w podanym silniku też macie taką sytuację że po odpaleniu i dojechaniu do pierwszego skrzyżowania (w sumie do pierwszej zmiany z biegu na luz) silnik wkręca się na luzie do 2000 obrotów. Jest tak przez powiedzmy pierwsze minuty po odpaleniu silnika po dłuższym postoju (powiedzmy ok godziny w górę). Potem obroty są w normie.

Czy TTTM czy to u mnie jest coś nie tak? Dopiero w październiku na przegląd jadę więc czy mam to zgłaszać czy nie?

Pozdrawiam

maciek - 2011-06-29, 19:11

noespa, hmm chyba coś jest nie tak, obroty w lecie powinny być na biegu jałowym około poniżej 1tys(nie wiem czy w dusterach jest ustawione na ile dokładnie u mnie w Megane to jest 750 czy jakoś podobnie ), w Megane lubiał się sam wkręcać po odpaleniu do 1.200 1.400 ale to w zimie aż się rozgrzał(było włączone grzanie wszystkiego), lepiej zgłoś to do serwisu może masz coś w kompie źle ustawione lub chyba termostat źle działa
Auto Krytyk - 2011-06-29, 21:39

Zacina ci się silnik krokowy lub linka od gazu, trzeba pojechać do aso i to zgłosić. Miałem tak w meganie 1.4 16V a to bliźniacze silniki. Rozebrałem silnik krokowy wyczyściłem i zalałem wd 40.
noespa - 2011-06-29, 22:02

Też kolega mi sugerował silnik krokowy. Przy najbliższej okazji jak będę w pobliżu ASO to zaglądnę do nich.