DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - reklama na tylnych drzwiach - czym ją usunąć

bigplik - 2011-06-29, 18:33
Temat postu: reklama na tylnych drzwiach - czym ją usunąć
bardzo proszę o radę jak usunąć reklamę z tylnych drzwi w MCV,
próbowałem podgrzewać okleinę opalarką i zciągnąłem całą reklamę
ale pozostał na drzwiach klej, do tego przyczepia się piasek więc nie mogę tego
wyszorować bo porysuję lakier

czy benzyna będzie dobra żeby to usunąć?
czy też może jakiś rozpuszczalnik? jeśli wiecie jaki to bardzo proszę o info bo nie chcę załatwić sobie lakieru.

z góry dzięki za pomoc

limo - 2011-06-29, 18:52

ja kiedyś miejsce po naklejce "zdarłem" delikatnie kawałek po kawałku myjką ciśnieniową i to nie żadnym karcherem tylko zwyczajną lancą na myjni. Nie wiem jakie to duże masz u mnie wystarczyło 2 zł ;)

jak coś zostanie to jakaś lekka pasta polerska i jazda, tylko wcześniej wiadomo, pozbądź się drobinek piasku

bigplik - 2011-06-29, 18:56

u mnie mam to na całych tylnych drzwiach, no i do tego ten piasek,
zastanawiam się czy jakimś środkiem chemicznym tego nie da się rozpuścić, ale przy tym
nie uszkadzając lakieru

limo - 2011-06-29, 19:07

może dobrej jakości aktywa piana by pomogła na początek :?:
laisar - 2011-06-29, 19:28

Nie miałem potrzeby usuwać nic takiego z auta, ale najprościej zrobić po prostu próbę tym co się ma pod ręką na jakimś mało widocznym fragmencie (albo chociaż z boku) - zazwyczaj najlepiej sprawdza się benzyna ekstrakcyjna albo alkohol (można sprawdzić, czy np płyn ze do szyb tego nie weźmie).
PiotrWie - 2011-06-29, 19:58

Na forum BMW polecali wizytę w warsztacie zakładającym szyby - za niewielkie pieniądze usunęli resztki po naklejkach (mają wprawę bo przenoszą naklejki rejestracyjne)
zyga03 - 2011-06-29, 20:24
Temat postu: Re: reklama na tylnych drzwiach - czym ją usunąć
bigplik napisał/a:
bardzo proszę o radę jak usunąć reklamę z tylnych drzwi w MCV,
próbowałem podgrzewać okleinę opalarką i zciągnąłem całą reklamę
ale pozostał na drzwiach klej, do tego przyczepia się piasek więc nie mogę tego
wyszorować bo porysuję lakier

czy benzyna będzie dobra żeby to usunąć?
czy też może jakiś rozpuszczalnik? jeśli wiecie jaki to bardzo proszę o info bo nie chcę załatwić sobie lakieru.

z góry dzięki za pomoc

w sklepach papierniczych lub z artykułami biurowymi można kupić płyn do usuwania naklejek-spróbuj , mnie pomógł

apacz - 2011-06-29, 20:51

Ja ze swojego auta usunąłem klej po reklamie przy pomocy benzyny ekstrakcyjnej. Potem dokładnie umyłem szamponem samochodowym i polerka pastą Tempo. Nie zostało ani śladu. Jednak ten klej bardzo ciężko schodził. Trzeba było go bardzo namoczyć benzyną ekstrakcyjną.
limo - 2011-06-29, 20:59

a benzyna nie zaszkodzi lakierowi aby?
Lukas87 - 2011-06-29, 21:21

ja tez usuwalem benzyna kiedys z drzwi kropki nic sie nie stalo
apacz - 2011-06-29, 21:21

Jeśli to będzie benzyna ekstrakcyjna, a nie jakieś g... które ostatnio mi sprzedali a nazywało się rozpuszczalnikiem ekstrakcyjnym (sprzedawca zapewniał że tak się teraz nazywa benzyna ekstrakcyjna) i zeżarło mi plastik który chciałem wyczyścić, to wszystko będzie ok.
Cendra - 2011-06-30, 14:54

Może coś ze środków od detalingu samochodowego :?:
Glinka lub jakiś środek którego się używa do oczyszczenia lakieru z asfaltu, resztek wosku itp :?: