|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Galeria naszych samochodów - Zamówiony Sandero, odebrany Duster
Seal - 2011-07-16, 20:30 Temat postu: Zamówiony Sandero, odebrany Duster Nie będę się witał, bo na Forum jestem już ponad dwa lata
Właśnie wczoraj odebraliśmy z salonu srebrną Dacię Duster 4X2 dCI 110 KM Laurete bez pakietu Look, ale z ESP , elektrycznymi szybami z tyłu i paroma dodatkami (4 chlapacze, chromowana końcówka rury wydechowej). Tak naprawdę to miało być... Sandero 90 KM dCI, ale fabryka nie zdołała w umówionym terminie go wyprodukować (zamówienie złożone 31.01.2011, odbiór 14.05.2011). W związku z tym stwierdziliśmy, że nadarza się okazja do zmienienia zamówienia i zdecydowaliśmy się oczywiście na Dustera. Panowie z Decaru na Modlińskiej - Karol i Rafał - mieli duży problem z naszym Sanderem (a raczej jego brakiem)! Firma Decar zachowała dużą klasę a wymienieni Panowie stanęli na wysokości zadania - za co niniejszym bardzo dziękujemy!
O samej jeździe Dusterem nie będę się rozpisywał, ponieważ wiele już było powiedziane w tym temacie i nic nowego nie wniosę. Chcę za to skupić się na samej skrzyni biegów, a konkretnie na przełożeniach: przed odbiorem naszego auta przejechaliśmy około 900 km wersją 4X4 dCI (wygrana ze zlotu Klubowego). Nie wiem ile osób w Klubie miało możliwość porządnego przetestowania obydwu wersji dCI 110 KM, czyli 4x2 i 4X4, pod kątem przełożeń - dlatego o tym piszę, wiedząc że w katalogu są podane prędkości na poszczególnych biegach i teoretycznie każdy może to sprawdzić, ale... Na żywo jest odczuwalna znaczna różnica w obydwu wersjach, szczególnie przy pierwszych trzech biegach. W wersji 4X2 biegi są odczuwalnie dłuższe, co bardziej mi odpowiada w jeździe miejskiej. Tak po prostu lepiej mi się jeździ, mniej się "męczę" szybkim wachlowaniem drążka, tak aby uzyskać satysfakcjonującą dynamikę auta. Zdecydowanie niezdecydowanym polecam sprawdzenie tego parametru przed zakupem wybranej wersji (podejrzewam, że tak samo jest w wersjach benzynowych). Przełożenie w obydwu wersjach według, mnie, w dużej mierze wpływa na charakter jazdy autem i należy również na to zwrócić uwagę, aby potem nie być mocno rozczarowanym po zakupie auta - szczególnie, jak się w teren jeździ od święta a 90% po drogach "normalnych" i w mieście. Ale to tylko moje zdanie.
benny86 - 2011-07-16, 20:34
Gratuluję, jak widać czasami opóznienie w dostawie - nawet te znaczne - finalnie może przynieść frajdę kupującemu:)
mekintosz - 2011-07-16, 21:15
Gratuluje zakupu ! Widac oplacalo sie dac klientowi Dustera na weekend by dal sie namowic na zakup autka zamiast Sandero, Jakbym dzis kupowal dacie nowa na Sandero bym nie spojrzal łaskawym okiem - wybrałnym wlasnie Dustera. Super , ze masz 110 KM DCI - najszybszy Duster z serii
PS> Radio super pasuje do deski - jakby bylo oryginalne
laisar - 2011-07-16, 22:49
Gratulacje i życzenia jedynie zadowolenia z nabytku (:
Beckie - 2011-07-16, 22:59
j.w.
Pat13 - 2011-07-17, 00:26
Seal napisał/a: | W wersji 4X2 biegi są odczuwalnie dłuższe, co bardziej mi odpowiada w jeździe miejskiej. |
A ja jak mam lenia w mieście to z dwójki daje czwórkę
48piotr - 2011-07-17, 09:40
A ja jak mam lenia w mieście to z dwójki daje czwórkę
A ja na trasie z trójki na piątkę.
mrówa - 2011-07-17, 12:40
Gratulacje i zadowolenia życzę
Seal napisał/a: | mieli duży problem z naszym Sanderem (a raczej jego brakiem)! |
Właśnie zwracałam już wcześniej uwagę, że jakiś problem z tymi Sanderami, bo w salonach najczęściej ich brak .
bushi - 2011-07-18, 22:36
Gratuluje! Teraz bedziesz sie klocil z szanowna malzonka kto ma prowadzic ;)
ajax - 2011-07-19, 21:41
Gratulacje. Czekamy na wrażenia
Zdzicho - 2011-07-19, 22:26
Szalona okazja i bardzo dobry wybór.
I o to chodzi, o to chodzi
|
|