DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Anomalie silnikowe - 1.6 16V

Matthias[Wlkp] - 2011-07-16, 20:46
Temat postu: Anomalie silnikowe - 1.6 16V
Jakiś czas temu miałem podobny problem co TUTAJ - zgasł mi, potem kręciłem rozrusznikiem i nie chciał odpalić, ale w końcu ruszył. Poza tą jedną anomalią nie miałem najmniejszych problemów z odpalaniem. Dzisiaj zdarzyło się, że po ruszeniu spod centrum handlowego obroty na jałowym nie chciały spaść poniżej 2000. Zgasiłem, odpaliłem jeszcze raz (metoda na informatyka) i wszystko działa bez problemu.

Podobne problemy miałem przez dłuższy czas z Berlingo - wtedy jeden serwis parę razy przeczyścił mi silnik krokowy - bez efektu - a potem pomogła wymiana czujnika temperatury (ponoć uszkodził się tak, że w pewnym zakresie podawał skrajnie złą temperaturę - np. -40 i podciągał obroty do 2,5k, albo zbyt wysoką i auto nie chciało odpalić.

Martwić się czymś takim już teraz, czy może się rozrusza? Auto ma dopiero (pechowe) 13 000... Gdzie tankuję, widać na Motostacie.

Beckie - 2011-07-16, 22:10

W jakich okolicznościach zgasł?
Zdarzało mi się, że po "zdławieniu" silnika nie chciał odpalić za pierwszym razem. Za drugim trochę trzeba było przygazować i poszedł...

A w ogóle sporadycznego wybryku (choćby zdarzył się 2 razy w roku) nie traktuję (ja) jako usterki.

czaju - 2011-07-16, 22:51

było na forum. zlokalizuj najpierw silnik krokowy, sprawdź złączkę (wyciągnij, wyczyść załóż). U mnie po prostu wypadła - miałem podobne objawy pierwszego dnia - drugiego już stabilne 2000 obrotów na wolnych