DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - Dziadkowie górą!!

48piotr - 2011-07-22, 19:27
Temat postu: Dziadkowie górą!!
http://auto.dziennik.pl/a...-rodzicami.html
benny86 - 2011-07-22, 19:35

Cytat:
Badani dziadkowie i babcie rzadziej przestrzegali przepisów dotyczących pasów, fotelików dla dzieci i zakazu siedzenia na przednim siedzeniu. Nie miało to jednak, zdaniem autorów, wpływu na wyniki analiz.

Nie wiem czy miało wpływ na wyniki analiz, ale na poziom bezpieczeństwa używanie lub nie fotelika CHYBA(?) ma wpływ...

piotrres - 2011-07-23, 23:55

Możliwe, że dziadkowie bardziej stresują się jazdą z cennym ładunkiem w postaci wnucząt, dlatego też starają się jeździć bezpieczniej" - zasugerował Henreting.

To pierwsza rzecz o której pomyślałem. W końcu "samolubny gen" musi o siebie zadbać ;-)

A co do zapinania pasów z tyłu ("bo przecież z tłu jest bezpieczniej"), nietrzymanie klamotów na kolanach, to stoczyłem o to niejedną batalię ze:
-znajomymi
-dziadkami
-etc.
i często wychodziła tutaj ze mnie moja gestapowska ;-) natura. Nie zapinamy? Pinkle nie idą do kufra? To ja (jako kierowca) wysiadam i radźcie sobie sami. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Co ciekawe, takie zachowania często dotyczą wydawałoby się racjonalnie myślących/inteligentnych ludzi.

P.S.
Coś mi się widzi, że czas zwiększyć wymiar godzin z fizyki (+interpretacja typu "z życia wzięte")

benny86 - 2011-07-24, 12:22

piotrres napisał/a:
takie zachowania często dotyczą wydawałoby się racjonalnie myślących/inteligentnych ludzi.

Kolejny temat rzeka... Jeden z takich (z pozoru) racjonalnych, inteligentnych i statecznych ojców rodziny o mało mi nie zmieżdżył nóg na parkingu jak odkopywałem forda. Wynik powyżej 2,5 promila wszystko tłumaczył...

Zdzicho - 2011-07-25, 23:05

Bo wszystko nie od wieku ale od konkretnego "ludzia" zależy.
piotrres - 2011-07-25, 23:18

Zdzicho napisał/a:
Bo wszystko nie od wieku ale od konkretnego "ludzia" zależy.

I fatalnego poziomu nauczania fizyki ;-P
benny86 napisał/a:
Wynik powyżej 2,5 promila wszystko tłumaczył...

Gorzej, bo ja pisałem o "człowiekach" w stanie 0,00 promila