DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Uszkodzona szyba, wycena z AC

marekwoj - 2011-08-24, 23:08
Temat postu: Uszkodzona szyba, wycena z AC
Dopadł mnie kamyk wyrzucony przez inny samochód. Początkowo nic nie zauważyłem (zresztą i tak bym sprawcy nie gonił ;) ), ale po zatrzymaniu zauważyłem mały pajączek na samym dole szyby. Coś podobnego mam w drugim samochodzie już kilka lat i nic się z tym nie dzieje, na badaniu technicznym też się nie czepiają. Może niepotrzebnie, ale trochę się obawiam wymiany szyby, jak to zrobią mało fachowo to może później blacha rdzewieć itp :(

Dlatego kusi mnie aby zgłosić szkodę, wybrać wariant "na kosztorys", wziąć kasę a szyby nie wymieniać. Orientuje się ktoś ile można dostać kasy za szybę ? Czy będzie to więcej niż późniejsza zwyżka w AC ?

wox - 2011-08-24, 23:12

W tym drugim samochodzie też masz odprysk na dole szyby? Bo jeśli w okolicach środka, to wszystko możliwe, że nic się z tym nie dzieje.
Jeśli jest odprysk przy krawędzi szyby, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że jednak pęknie.

Beckie - 2011-08-24, 23:15

U mnie ASO wyceniło wymianę szyby po podobnym uszkodzeniu na 1200 brutto (likwidowałem z AC).
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=48645#48645
U mnie odprysk był mniej niż centymetr powyżej dolnej uszczelki i szyba zaczęła pękać.

mcvBL - 2011-08-24, 23:49

Jesli masz przy AC wykupiona opcje szyby to nietracisz znizki i rob w ASO.

Taka moja rada.

Jesli masz samo AC to musisz sie zastanowic co lepsze bo znizki tracisz i moze jak naprawisz gdzies w Autogllass Jan czy innym dziadostwie to bedzie taniej i zostanie kaski na pokrycie skladki w nowym roku.

marekwoj - 2011-08-25, 00:12

wox napisał/a:
W tym drugim samochodzie też masz odprysk na dole szyby? Bo jeśli w okolicach środka, to wszystko możliwe, że nic się z tym nie dzieje.
Jeśli jest odprysk przy krawędzi szyby, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że jednak pęknie.
Nie pomyślałem, że ma to znaczenie. W tym drugim odprysk jest około 15 cm od krawędzi, a w tym co mam AC jakieś 3-4 cm. Czyli jak rozumiem ryzyko że pęknięcie poleci dalej jest znacznie większe :-(

Opcji szyby nie mam, ale biorąc pod uwagę ryzyko że poleci dalej chyba jednak nie będę kombinował, tylko bezgotówkowa wymiana w ASO.

RnR - 2011-08-25, 05:52

Jest jeszcze opcja naprawy. Auto glass Jan mają super technologie do tego. Zadzwoń do nich, warunki naprawy też są super.
Beckie - 2011-08-25, 08:27

Tak jak pisze RnR, odprysk można naprawić. Nie trzeba od razu wymieniać szyby.
koniu - 2011-08-25, 08:46

wywiercić małą dziurkę dokładnie w miejscu uderzenia - środek "pajączka". Sprawdzone i działa, pajączek się nie rozchodzi.
wox - 2011-08-25, 16:54

Ja, oprócz wymian szyb, również kleiłem - warunki b. dobre: koszt 100 zł; gwarancja wieczysta; jeśli pęknie szyba od miejsca klejenia, to zwracają 80 zł lub wymieniają z upustem 80 zł (ale wtedy z AC już może się nie dać i trzeba za szybę zapłacić w granicach 400 - 500 zł).
Z tym, że jeśli stwierdzą, że odprysk za blisko krawędzi, to raczej nie będą tego robić. Ja miałem (akurat w MCV-ce) odprysk dokładnie na samym środku szyby.

mekintosz - 2011-08-25, 17:49

Ja mialem tez spotkanie z kamyczkiem. Z PZU Auto-Szyba w Jaanie dokonali wypelnienia ubytku zywica i spolerowali. Widac jak slad po owadzie. Wolalem nie demontowac fabrycznie wstawionej szyby z byle powodu .
PiotrWie - 2011-08-25, 20:01

mcvBL napisał/a:

Taka moja rada.

Jesli masz samo AC to musisz sie zastanowic co lepsze bo znizki tracisz i moze jak naprawisz gdzies w Autogllass Jan czy innym dziadostwie to bedzie taniej i zostanie kaski na pokrycie skladki w nowym roku.

Dlaczego uważasz że ASO które robi szyby kilka razy w roku zrobi to lepiej niż wyspecjalizowany warsztat zajmujący się tylko szybami? Zresztą część ASO zleca wykonanie naprawy podwykonawcy po czym dolicza tylko swoją marżę.

koniu - 2011-08-27, 09:27

PiotrWie napisał/a:
mcvBL napisał/a:

Taka moja rada.

Dlaczego uważasz że ASO które robi szyby kilka razy w roku zrobi to lepiej niż wyspecjalizowany warsztat zajmujący się tylko szybami? Zresztą część ASO zleca wykonanie naprawy podwykonawcy po czym dolicza tylko swoją marżę.

Dokładnie ;-) tak jest u mnie choćby z przyciemnianymi szybami - dowiedziałem się od szefa gdzie robią i mogę sam tam podjechać, a ASO akceptuje papiery z tej firmy.