DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Tylna klapa w MCV?

laisar - 2008-03-03, 11:39
Temat postu: Tylna klapa w MCV?
Prawie wszyscy doceniają oczywiście praktyczność skrzydełkowych drzwi tylnych w MCV-ce, niemniej jednak dla niektórych jest to jeden z większych minusów - przynajmniej pod względem wizualnym, choć istnieją też argumenty praktyczne podpowiadające wybór klapy.

Np dla mnie, mimo że jestem zadowolony z aktualnej konstrukcji, dwa najważniejsze to że jedna cała duża szyba tylna dawałaby zdecydowanie lepszą widoczność do tyłu, a sama klapa stanowiłaby osłonę przed opadami atmosferycznymi przy grzebaniu w bagażniku.

Można jednak też sobie wyobrazić inna konstrukcję tego szczegółu - np jako klapę dzieloną w poziomie, np przy wykorzystaniu gotowego elementu nowego pikapa.

Stąd też pomysł na dyskusję i ankietę: jaki byłby Wasz wybór - gdyby istniał <; - oraz przemawiające za nim argumenty.

dogberry - 2008-03-03, 11:43

Mi nie przeszkadza taka jak jest obecnie, chociaż przyznam, pojedyncza otwierana do góry by nie była złym pomysłem.
licek - 2008-03-03, 12:38

Ja wollbym jednoczesciowa otwierana do gory bo prakycznie i tak nawet gdy wkladam i wyjmyje cos malego to musze otwierac dwie czesci, poza tym lepsza widocznosc.

Zauwazylem, ostato, ze trzeba dosc mocno trzasnac aby zaknac klape bo gorny zatrzask nie załapuje dokladnie i robi sie mala, ledwo widdoczna szczelina u gory

laisar - 2008-03-03, 12:43

Cytat:
gorny zatrzask nie załapuje dokladnie i robi sie mala, ledwo widdoczna szczelina u gory

Konstrukcja jest dość prosta, więc da się to łatwo wyregulować.

dmas - 2008-03-04, 15:12

aktualne rozwiazanie jest b. wygodne. Zeby tylko te lewe tak nie trzaskaly...
Gregosa - 2008-03-15, 22:52

Tak jak jest - jest ok. Dodaje MCV indywidualnego smaczka.
Co do widoczności - patrzmy przede wszystkim do przodu, a do tyłu przez lusterka boczne ;-)

Andrzej - 2008-03-16, 08:06

Ja też wolę obcne rozwiązanie, chociaż - jako, że jestem utalentowaną niezwykle osobą - udało mi się już nabić sobie guza o górny kant lewych drzwi, które to przymknęly sie nieoczekiwanie kiedy wsadzałem łeb do bgażnika. Oj zabolało, aż miałem ochotę jej oddać, ale za bardzo ją lubię... :mrgreen:
Poza tym możliwość otwierania tylko jednego skrzydla jest wygodna przy ładowaniu zakupow w małych reklamówkach, bo te nie wysypują się z samochodu...

laisar - 2008-03-16, 09:56

Cytat:
Poza tym możliwość otwierania tylko jednego skrzydla jest wygodna przy ładowaniu zakupow w małych reklamówkach, bo te nie wysypują się z samochodu...

Dla porządku zauważę, że opcja 3 ankiety - klapa dwudzielna poziomu - również umożliwia coś takiego, i to nawet jeszcze bardziej (: