|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Gwarancja na lakier a przeglądy
123tomek - 2011-09-24, 19:03 Temat postu: Gwarancja na lakier a przeglądy Witam!
Kupiłem 3,5 letnią Loganke MCV z przebiegiem 54tyś. Poprzedni właściciel nie zrobił przeglądu po 45tyś. Moje pytanie to czy nadal posiadam gwarancję na lakier czy niestety przez ten brak przeglądu już nie?
Beckie - 2011-09-24, 19:42
Dacia daje gwarancję na lakier na okres 2 lat.
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2897
Pawlo - 2011-09-24, 20:15
Ale antykorozyjna jest na 6 lat
dundee - 2011-09-24, 23:08
i trzymalbym sie "wariantu" z korozja (czyli 6 lat) bo u ciebie sa ewidentnie delikatne wikwity,
a nie wady w malowaniu.
Tylko pytanie czy brak przegladu w ASO nie bedzie podstawa do odrzucenia ewentualnych roszczen
...moze wypowiedza sie forumowicze z wiekszym stazem ?
jan ostrzyca - 2011-09-25, 07:03
dundee napisał/a: | i trzymalbym sie "wariantu" z korozja (czyli 6 lat) bo u ciebie sa ewidentnie delikatne wikwity,
a nie wady w malowaniu.
Tylko pytanie czy brak przegladu w ASO nie bedzie podstawa do odrzucenia ewentualnych roszczen
...moze wypowiedza sie forumowicze z wiekszym stazem ? |
Po prostu zapytaj w ASO. Bywa, że jak zaczniesz robić przeglądy przywracają gwarancję.
DrOzda - 2011-09-25, 08:18
gwarancja obowiązuje pod warunkiem przeglądu co dwa lata czytajcie warunki
koniu - 2011-09-25, 13:46
Mnie się wydaj, że jest tak, iż mamy 2 przeglądy - serwisowy i antykorozyjny (oględziny) - trzeba pamiętać, żeby ten drugi wpisywali również do książki, jest tam takie miejsce coś a'la że samochód wygląda w porządku ... sam byłym natomiast zainteresowany informacją jak wygląda ta 2 sprawa jeśli po upływie gwarancji na resztę zacząłbym robić przeglądy poza ASO.
Beckie - 2011-09-25, 18:48
Kratylos napisał/a: | co 2 lata chocby sam przeglad antykorozyjny w aso |
Pytałem w ASO - nie ma takiej pozycji w cenniku.
Beckie - 2011-09-25, 19:44
Chyba będzie trzeba...
123tomek - 2011-09-28, 07:41
Pietrzak w Katowicach stwierdził na dzień dobry, że nie ma przeglądu to gwarancja nieważna ale po mojej sugestii, że przeglądy nieparzyste nie mają związku z korozją oraz po sprawdzeniu zapisów gwarancyjnych ("wymagane przeglądy antykorozyjne co 2 lata; przeglądy tzw. okresowe zawierają takie przeglądy") zgłoszenie zostało przyjęte. Czekam na potwierdzenie z centrali i auto idzie do lakierni. Przy okazji oględzin oprócz wykwitów na progach znaleźli mi jeszcze ślady na tylnych drzwiach tuż przy belce z klamką.
Co do przeglądu wyłącznie antykorozyjnego to zapisy w gwarancji mówią, że klient może dodatkowo na własny koszt ale raczej nie zamiast przeglądu okresowego. Chcemy mieć 6 lat gwarancji na korozje musimy robić wszystkie przeglądy okresowe (parzyste czyli te droższe).
PiotrWie - 2011-09-28, 09:32
Chciałbym tylko przypomnieć co oznacza owa gwarancja na 6 lat - jest to gwarancja na przerdzewienie karoserii, czyli dziurę na wylot!!! Oczywiście zabezpieczenia przeciwkorozyjne są kiepskie, ale raczej nie sądzę żeby do 6 lat przerdzewiała na wylot. Poza tym ta gwarancja to zawsze jest bajer - skoro mam wykonywać przeglądy i usuwać ogniska korozji ( na własny koszt po ustaniu gwarancji na lakier ) to trudno aby w ciągu 2 lat z nienaruszonego lakieru zrobiła się dziura.
Auto Krytyk - 2011-09-28, 10:47
Dokładnie gwarancja jest na perforacje nadwozia czyli dziury, jeżeli purchle zrobią się pod lakierem to większość producentów daje tylko 2-3 lata gwarancji na lakier. W mojej dawnej Renault Megane z 1999 roku dopiero teraz wyszły małe purchle przy progu i na nadkolach tylnych reszta zdrowa łącznie z podwoziem. Z tymże auto było cały czas garażowane tak jak Dacia teraz. Tylko od tego modelu Renault dawało 12 lat gwarancji na nadwozie i defacto wyszło im to idealnie.
maciek - 2011-09-28, 10:50
TAXI AIRPORT napisał/a: | Tylko od tego modelu Renault dawało 12 lat gwarancji na nadwozie |
ale nie przez cały okres produkcji, ja miałem tylko 3 lata, sprawdzałem
benny86 - 2011-09-28, 11:01
A taki mercedes ma problemy z korozją, a gwarancja nawet 30 lat, trzeba by poczytać jednak dokładne warunki
Auto Krytyk - 2011-09-28, 11:50
maciek napisał/a: | TAXI AIRPORT napisał/a: | Tylko od tego modelu Renault dawało 12 lat gwarancji na nadwozie |
ale nie przez cały okres produkcji, ja miałem tylko 3 lata, sprawdzałem |
Bo na lakier było 3 lata a na nadwozie 12 lat.
PiotrWie - 2011-09-28, 11:53
Trafiłeś do dobrego dilera. W gwarancji jest napisane "w zakresie obejmującym perforację blachy od wewnątrz" Nie rdzewiała mi Laguna, więc nie wiem jak to działa w RP, ale koledze wyszedł purchel w Oplu, zdemontowali nadkole, stwierdzili że od środka nie widać rdzy i stwierdzili że rdza nie jest perforacyjna a gwarancja na lakier wygasła.
eplus - 2011-09-28, 12:52
Odpowiedź ustna z ASO w Rzeszowie - po ustaniu gwarancji na silnik można sobie samemu olej zmieniać, a tylko przyjeżdżać co roku czy co dwa lata na sprawdzenie blach do czasu trwania gwarancji na blachy - koszt sprawdzenia coś około 100zł.
koniu - 2011-09-28, 17:49
Widać że mamy do czynienia z autonomią ASO w tych sprawach ... jak w polskim wyższym szkolnictwie :] czyt. co kraj to obyczaj
petek - 2011-10-04, 09:15
Poczytajcie w warunkach gwarancji. Nie trzeba mieć przeglądów mechanicznych, żeby zachować gwarancję na perforację. Trzeba mieć tylko zrobiony przegląd powłoki lakierniczej nie rzadziej niż raz na dwa lata!!! Nie dajcie się zrobić w bambuko. Mi też w Decarze wmawiali, że konieczne są przeglądy mechaniczne, a żaden punkt w warunkach gwarancji tego nie mówi.
vipergtr - 2011-10-04, 10:04
Dokładnie, Petek ma racje. Przeglady stanu powloki lakierniczej a co za tym idzie dokonuje sie raz na 2 lata w Dacii, wiec jesli jeszcze 2 lata nie minely od poprzedniego przegladu to masz jak najbardziej gwarancje na korozje i zglos sie do dealera.
mcvBL - 2011-10-04, 11:58
mam pytanie bo 4234km na liczniku i juz mam auto w naprawie blach-lak. czy w takim przypadku trace gwarancje na lakier i perforacje po naprawie elementow uszkodzonych(zderzak, blotnik drzwi kierowcy.)naprawa oczywiscie w ASO.
I czy po naprawie powinienem na cos szczegolnie uwazac??
benny86 - 2011-10-04, 12:04
mcvBL napisał/a: | mam pytanie bo 4234km na liczniku i juz mam auto w naprawie blach-lak. czy w takim przypadku trace gwarancje na lakier i perforacje po naprawie elementow uszkodzonych(zderzak, blotnik drzwi kierowcy.)naprawa oczywiscie w ASO. |
oczywiście, że NIE, niby na jakiej podstawie? ASO robi naprawę, jak coś schrzanią będą poprawiać po sobie nie po zenku ze wsi
Mariusz - 2011-10-04, 15:23
mcvBL napisał/a: | mam pytanie bo 4234km na liczniku i juz mam auto w naprawie blach-lak. czy w takim przypadku trace gwarancje na lakier i perforacje po naprawie elementow uszkodzonych(zderzak, blotnik drzwi kierowcy.)naprawa oczywiscie w ASO.
I czy po naprawie powinienem na cos szczegolnie uwazac?? |
Nie tracisz żadnej gwarancji ponieważ ASO wykonuje naprawy zgodnie z technologią producenta (Renault)
|
|