DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Zapięcie pasa środkowego pasażera

123tomek - 2011-09-26, 09:18
Temat postu: Zapięcie pasa środkowego pasażera
Witam!
Wydaje mi się, że brakuje mi jednej klamry do zapinania pasażera po środku. U kumpla w Dusterze jego pas posiada 2 klamry na pasie i nie da się tej dodatkowej zgubić (nie ma możliwości zdjęcia z pasa), natomiast u mnie jest tylko jedna klamra. U mnie dodatkowo pas przechodzi przez takie "oczko" na fotelu a u niego czegoś takiego nie ma. Czy faktycznie w Logankach MCV ta klamra była luzem? Ewentualnie jest gdzieś jakiś specjalny schowek na tą klamrę?
No i ktoś się orientuje ile ta klamra kosztuje w ASO bo bez niej to bez sensu jest to zapięcie pasa i pewnie wręcz niebezpieczne w razie wypadku.

Beckie - 2011-09-26, 09:43

Powinny być dwie klamry na pasie (nie luzem). Przynajmniej u mnie tak było od początku...
laisar - 2011-09-26, 10:59

@123tomek: Twoje auto powinno być jeszcze na gwarancji, więc zacząłbym od zgłoszenia problemu do ASO.

Natomiast klamry niestety nie można dokupić osobno - ze względów wytrzymałościowych jest fabrycznie zespolona z resztą pasa, który kosztuje 382 zł brutto (ref. 6001549690).

123tomek - 2011-09-28, 06:56

Okazało się, że klamra jest ale wpadła do środka. Po zdjęciu tego plastiku na suficie, pojawiła się zguba. Ciekawe czy późniejszych modelach po liftingu oraz w dusterach ta klamra także przechodzi przez ten otwór bo teoretycznie nie powinna ale jak widać na moim przykładzie jednak da się ją "zgubić".