|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Wykładziny w Dusterze
No1 - 2011-10-03, 18:47 Temat postu: Wykładziny w Dusterze Witam,
od niedawna mamy dustera, przy odkurzaniu zauwazyłam - ze wykładzina odchodzi garściami, jak na zdjeciu. Co prawda odchodzi w miejscu gdzie nie jest przykrta dywanikiem - czyli pod nogami kierowcy przy pedalach, przy progach, troche w bagażniku. Co ciekawe podczas odkurzania też potrafi się cos nowego oddzielić.
Spójrzcie na zdjecie - jeszcze przed odkurzaniem po normlanym nieczestym użytkowaniu auta od około 2 miesięcy
Czy ktoś miał moze podobny problem?
Proszę o rady.
mekintosz - 2011-10-03, 19:02
W 2.5 letniej sandero nie widac takiego "sierściucha". U ciebie wyglada jaby ktos jakos wyczesywal butem wykladzine. Mam nadzieje, ze ASO nie uzna tego jako zuzycie eksploatacyjne.
No1 - 2011-10-03, 19:06
Sądziłam, ze to moze stan przejściowy, że wyjdzie troche tego włosia i będzie juz dobrze, ale w dużo starszych autach, podobnej albo niższej klasy nie spotkałam się z czymś takim.
"Czesanie butem" odbywało sie tylko podczas normalnej jazdy - na przestrzeni ostatnich ciepłych i w miare suchych miesiecy, zatem but miał miekką podeszwe, a efekt rzeczywiście jakby ktoś specjalnie skubał... :(
Marek1603 - 2011-10-03, 19:47
Podjedź do ASO niech to zobaczą. Zrobią zdjęcia i pójdzie do centrali i tam zdecydują co z tym fantem zrobić.
Cendra - 2011-10-03, 23:00
To jakaś wada wykładziny, bo nie możliwe, żeby tak "liniała"...
Prezes - 2011-10-04, 07:16
Wygląda jakby ktoś parcianą szczotką po tym jeździł, u mnie po 15 miesiącach nic takiego nie ma.
esdziewiaty - 2011-10-05, 17:52
U mnie , w często odkurzanym samochodzie(średnio raz w tygodniu), wykładzina lekko sie zużyła , ale nie było mowy o takim łysieniu. Dodam , że tez nie mam dywanika tam-jest fabryczny , za krótki.
robo1973 - 2011-10-05, 18:12
Hyy Ta wykładzina już taka jest . Tak jakoś dziwnie się kudłaczy. Nie mam takich kudeł jak kolega ale widzę że miejscowo coś się kudłaczy.
kisu - 2011-10-05, 20:27
moim zdaniem to przeginka - odkurzam min 2 razy w miesiącu i wykładzina jest ok - moim zdaniem to od razu należy się wymiana gwarancyjna - za taki numer na bank poleciał bym do sądu gdyby nie chcieli wymienić
Zdzicho - 2011-10-08, 01:15
Do sądu chyba bym nie leciał ale do porządnego serwisu jak najbardziej.
Rozumiem zużycie eksploatacyjne każdego elementu ale aż takie?
Coś tu jest nie halo.
No1 - 2011-10-09, 07:38
Byłam w salonie, porobili zdjęcia, podziwili się, że nigdy nie widzieli czegoś takiego. Zobaczymy co bedzie dalej.
Nawet znaleźli jeszcze wiecej farfocli pod pedałami i na progach - bo tam gdzie sie jakkolwiek tego auta uzywalo, to wykladzina sie tak "kudłaczy". A przebieg po którym mozna przekroczyć 3 tys obrotów, został przekroczony raptem 2 tyg temu.
Czekamy na decyzje w sprawie tych wykładzin. Dam znać jak juz cos w salonie zdecydują.
PT - 2011-10-09, 19:42 Temat postu: Re: Wykładziny w Dusterze W DD którego przez ostatni weekend miałem przyjemność testować taki "sierściuch" na wykładzinie podłogowej zadomowił się w skali jeszcze większej, niż na pokazanych zdjęciach. Auto jest praktycznie nowe (nie ma jeszcze 2 kkm). Nie wiem, może jest często i agresywnie odkurzane (to salonowa "testówka"), ale fakt jest faktem, że po wyjęciu do wytrzepania i przetarcia fabrycznych, gumowych dywaników (wersja głęboka, takie "kuwetki") byłem zdumiony tym, co skrywało się pod nimi.
Pozdrawiam,
Piotr.
robertp1983 - 2011-10-10, 08:02
No1 napisał/a: | Byłam w salonie,.... |
Czy nie byłaś przypadkiem w piątek na Jerozolimskich? Jak byłem to właśnie wjechał Duster i robili zdjęcia i zaglądali pod kierownice etc.
chriskb - 2011-10-11, 08:26
Gwoli informacji. Ja dla swojego DD kupiłem w Auchan (20 PLN) cienkie dywaniki gumowe i przyczepiłem na rzepy, pokrywając cały obszar pod pedałami. W ten sposób można zabezpieczyć wykładzinę, która nie jest najwyższej jakości. Machłacenia na razie nie zauważyłem.
wojtek_pl - 2011-10-11, 11:31
Witam,
u mnie niestety też zaczęła się mechacić w tym samym miejscu ... Ewidentnie brakuje osłony na podpórce nogi obok pedału sprzęgła.
piotrres - 2011-10-11, 14:32
wojtek_pl napisał/a: | Witam,
u mnie niestety też zaczęła się mechacić w tym samym miejscu ... Ewidentnie brakuje osłony na podpórce nogi obok pedału sprzęgła. |
Nawet się nie mechaci. ale przykleiłem sobie tam z gumy na zelówki
robo1973 - 2011-10-11, 15:55
Generalnie problem mechacenia wykładziny występuje w większości samochodów. W niektórych więcej a w w innych mniej. W DD faktycznie jak się nogami ,,poszura'' to się kudłączy ale jest to normalne i mnie oraz mojej żone w fordzie to nie przeszkadza. Można powyrywać ręcznie kudły i jest ok. Ja kupiłem sobie bardzo fajne wycieraczki do DD, które zakrywają newralgiczne miejsca i jest w porządku.
robo1973 - 2011-10-11, 17:23
Kratylos napisał/a: | sie nei zgodze ja w loganie nie mialem problemow z kudlaczeniem sie wykladziny przecieraniem itp przez 6 lat - moze zrobili dostawe wadliwej wykladziny do fabryki i z tego zrobil sie problem, spokojnie trzeba to reklamowac i wykladzine wymienia na dobre |
Może i tak . Zobaczymy jak zachowa się centrala. Ja jak będę dopiero jechał na przegląd pierwszy to będę im marudział
Piotrek721015 - 2011-10-11, 18:52
Może to faktycznie jakaś felerna seria. U mnie osobiściee jak naa razie się nie mechaci choć przebieg mam prawie 20 tys. km.
wojtek_pl - 2011-10-11, 20:04
Piotrek721015 napisał/a: | Może to faktycznie jakaś felerna seria. U mnie osobiściee jak naa razie się nie mechaci choć przebieg mam prawie 20 tys. km. |
Może nie opierasz tam nogi ?
Podjadę w wolnej chwili na Puławską do serwisu. Niech obejrzą i ewentualnie wymienią wykładzinę.
Dar1962 - 2011-10-12, 21:03
wojtek_pl napisał/a: | Witam,
u mnie niestety też zaczęła się mechacić w tym samym miejscu ... Ewidentnie brakuje osłony na podpórce nogi obok pedału sprzęgła. |
może to głupi pomysł,ale można wyciąć zgrabnie kawałek gumy (np ze starej wycieraczki) i klejem szewskim po prostu przykleić do wykładziny w miejscu,gdzie stawia się nogę i problem przestanie istnieć -co o tym sądzicie?
wojtek_pl - 2011-10-12, 21:07
Klejem to nie ale na rzepa to owszem. Rzepa przyklejanego można dostać w pasmanterii a gumę to nie-wiem-gdzie. :)
Ja chyba sobie zrobię podnóżek z blachy aluminiowej, przyklejonej na rzepa.
benny86 - 2011-10-12, 21:12
wojtek_pl napisał/a: | gumę to nie-wiem-gdzie. :) |
w sklepie "wszystko po 4zł" widziałem wycieraczke gumową taką przed drzwi - wystarczy na 4 podpórki co najmniej
robo1973 - 2011-10-13, 06:21
Dar1962 napisał/a: | wojtek_pl napisał/a: | Witam,
może to głupi pomysł,ale można wyciąć zgrabnie kawałek gumy (np ze starej wycieraczki) i klejem szewskim po prostu przykleić do wykładziny w miejscu,gdzie stawia się nogę i problem przestanie istnieć -co o tym sądzicie? |
Albo kupić wycieraczki profilowane do DD i tam już jest taki wystający kawał gumy.
Polecam bardzo fajne: http://allegro.pl/dywanik...1861225503.html
wojtek_pl - 2011-10-13, 08:01
Mam oryginalne dywaniki gumowe i tam nie ma osłony na "podnóżek", tak samo jak na tych dywanikach z Allegro.
robo1973 - 2011-10-13, 09:39
wojtek_pl napisał/a: | Mam oryginalne dywaniki gumowe i tam nie ma osłony na "podnóżek", tak samo jak na tych dywanikach z Allegro. |
Jak niema jak jest. Mam je i z pewej strony na dywanie kierowcy jest wystająca około 10 - 15 cm guma. W zupełniści to wystarczy chyba, że ktoś wkłada nogi pod peadły...
wojtek_pl - 2011-10-13, 10:03
Jest guma POD pedałami ale nie obok, na tej "podpórce", po lewej stronie pedału sprzęgła.
Dywanik wygląda tak jak na tym zdjęciu:
.
Wiem, że to inny samochód ale dobrze widać, prawie dokładnie pod kierownicą, jak dywanik omija nadkole/podnóżek.
Znaczy ja mam dywaniki gumowe głębokie z salonu. Nie wiem jak jest przy innych.
robo1973 - 2011-10-13, 13:06
wojtek_pl napisał/a: | Jest guma POD pedałami ale nie obok, na tej "podpórce", po lewej stronie pedału sprzęgła.
Dywanik wygląda tak jak na tym zdjęciu:
Obrazek .
Wiem, że to inny samochód ale dobrze widać, prawie dokładnie pod kierownicą, jak dywanik omija nadkole/podnóżek.
Znaczy ja mam dywaniki gumowe głębokie z salonu. Nie wiem jak jest przy innych. |
He bo to nie są na zdjęciu dywany do DD. Jak wrócę z Węgier to dam fotki
No1 - 2011-10-14, 21:48
Ja mam od nowości, oryginalnie dołożone z salonu gumowe dywaniki do dustera.
Po weekendzie powinno być wiadomo, co na to powiedzą ludzie z salonu, czy bedzie to uznane za wynik eksploatacji czy jednak jakiegoś defektu wykładziny i okaże się czy trzeba będzie zabrać się za udoskonalenia w postaci rzepów, kleju itp.
No1 - 2011-11-18, 15:59
na gwarancji wymienili, jak będa zachowywac się nowe wykladzinki ? mam nadzieje, ze bez mechacenia itp. pzdr
dzięki za rady !
wojtek_pl - 2011-11-18, 18:03
O. To ja też mam szansę, muszę tylko znaleźć ASO i się umówić...
lukka16 - 2011-11-18, 22:59
No1 napisał/a: | na gwarancji wymienili |
Brawo za upór - trzeba walczyć o swoje
Ja walczę o wymianę dywaników welurowych, też zrobili zdjęcia i czekam do przyszłego tygodnia na odpowiedź centrali. ale to zupełnie inny temat.
http://www.daciaklub.pl/f...der=asc&start=0
metysw - 2012-01-10, 16:34
Witam.
Posiadam dustera od września . kupiłem dywaniki od polskiego producenta i w tym miejscu gdzie się trzyma lewy but maja taka specjalną gumę. Nie zauwarzyłem mechacenia wykładziny.
No1 - 2012-01-10, 21:08
Po zmianie wszystkich wykladzin i przejechaniu proporcjonalnie takiej samej ilosci km jak poprzednio - mechacenia brak i wszystko w porzadku :) pzdr
Dar1962 - 2012-01-10, 21:17
pozostaje więc jedynie nadzieja że to przypadki jednostkowe. Ja mam pewną związaną z tym koncepcję .Nabyłem za 5 zet (w sklepie, gdzie jest wszystko po 5 zet ) czarną ,gumową wycieraczkę podłogową o ładnym wzroku, zrobię z tektury szablon będący dokładnym odwzorowaniem tego osłoniętego wykładziną miejsca,gdzie trafia lewa stopa, wg tego szablonu wytnę gumę, którą planuję przykleić na stałe (solidnym szewskim klejem) do wykładziny w tym miejscu - tak jak jest w wielu rozsądniej pomyślanych wnętrzach. Innymi słowy poprawię producenta
limo - 2012-01-10, 21:38
nie lepiej na rzepach?
http://www.lidl.pl/cps/rd...index_23953.htm
jak na kleju zapitolisz to będzie na amen a tak to zawsze można zdjąć, pytanie tylko jak te rzepy się będą trzymać wykładziny.
ajax - 2012-01-10, 23:26
Dar1962 napisał/a: | wg tego szablonu wytnę gumę, którą planuję przykleić na stałe (solidnym szewskim klejem) do wykładziny w tym miejscu |
Zastanów się czy nie lepiej tym klejem przykleić rzep do gumy, a do wykładziny na rzepa? Zawsze można poprawić ułożenie
mrówa - 2012-01-11, 09:43
limo napisał/a: | pytanie tylko jak te rzepy się będą trzymać wykładziny. |
w bagażniku torba z trójkątem trzyma się jak psiego ogona to i tu nie powinno być gorzej :)
bushi - 2012-01-11, 16:25
Ja kupilem jakas uniwersalna wycieraczke w markecie poprzycinalem i wsunalem pod oryginalna tak, zeby siegala pod pedaly i do miejsca oparcia lewej nogi. Jak najbardziej dziala.
swissman - 2017-08-10, 15:07
dokker po 15-tu miesiacach uzywania...
wczoraj tak patrze na ta wykladzine kolo sprzegla gdzie lewa noge opieram i widze ze sie cholerstwo przetarlo bo biale jest a jak ruszam to noga to widze co jest pod wykladzina... przyznam ze czegos takiego w innych samochodach nigdy nie widzialem po takim czasie...
z tych wszystkich wpisow tutaj widze ze ASO tego w ramach gwarancji raczej nie reperuje i trzeba cos sobie nakleic na to...
wat - 2017-08-10, 17:18
reklamować zawsze warto spróbować a może coś się wywalczy ;)
route2000 - 2017-08-11, 08:07
Jak masz auto na gwarancji to walcz o swoje, wszak to są Twoje pieniądze wywalone na te auto.
kicpra - 2017-08-11, 08:10
Ja zrobiłem 4k km i już się wytarł dość wznacznie dywanik kierowcy. To normalne?
route2000 - 2017-08-11, 08:25
Moim zdaniem - nie. Czy to był dywanik dodatkowy czy stały?
kicpra - 2017-08-11, 23:29
Dywaniki tekstylne salonowe.
|
|