|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - "Śmiercionośne SUV-y"Auto Świat nr.40 /2011
maciek - 2011-10-08, 16:49 Temat postu: "Śmiercionośne SUV-y"Auto Świat nr.40 /2011
coś dla Duster-owiczów
benny86 - 2011-10-08, 17:00
Jeśli dobrze kojarzę to każdy system ABS ma dodatkowo EBD (wspomaganie nagłego hamowania) więc nie wiem o co biega... Równie niebezpieczne mogą być zderzenia np. z samochodami dostawczymi których sporo na ulicach - drobni przedsiębiorcy, kurierzy, busy itp
greg1367 - 2011-10-08, 17:24
Nie rozumiem,to są jakieś specjalne drogi dla osobówek gdzie wepchano jeszcze śmiercionośne osobowe SUV-y,a gdzie jeżdżą ciężarówki, autobusy,busy tosto takie kruszynki
wojtek_pl - 2011-10-08, 17:30
EBD to elektroniczny korektor siły hamowania pomiędzy przednią a tylną osią.
Fakt, że ciężkie auto ma większe szanse niż lekkie ale niestety Duster zalicza się do lekkich...
Nie rozumiem tego pędu do równania w dół... Skoro osobowe są niebezpieczne to te bezpieczne "SUVy" musimy zrównać z osobówkami i będziemy mieli tylko niebezpieczne samochody... Paranoja...
WhiteDragon - 2011-10-08, 18:19
Tu chodzi pewnie o jakiś system, który np. radarowo wykrywa przeszkodę w bliskiej odległości i jeśli zdaniem tego systemu zderzenie jest nieuniknione to uruchamia hamulce za kierowcę. Niezależnie czy w lekkim czy w ciężkim aucie będzie zamontowany taki system byłby pożyteczny bo zderzenie nastąpiłoby przy mniejszej prędkości.
Zaś co do równania w dół to Wojtek_pl ma rację niestety...
eplus - 2011-10-08, 19:07
Coś tam było o Volvo? Chodzi o tę niezrozumiałą reklamę z biegnącym golasem...? Niech mnie Komisja Europejska pocałuje... , ja już pseudoSUVa kupiłem
RnR - 2011-10-08, 21:26
Równać w górę ciężko. Jak wszystkie będą duże to wyjdzie na to samo albo gorzej bo cięższe większe mają dużo gorsze bezpieczeństwo aktywne... Zawsze będą równi i równiejsi...
piotrres - 2011-10-08, 22:12
eplus napisał/a: | ...a już pseudoSUVa kupiłem |
Ja też I powinienem czuć się potencjalnym zbrodniarzem, z raci dokonanego wyboru.
A wynika to stąd, że:
1. suvy mordercy pieszych
2. suvy mordercy innych toczydeł
3. suvy mordercy środowiska
4. suvy mordercy swojej zawartośc (się wywracają)
A jak się zderzy 5 gwiazdkowy maluch z równie pięciogwiazdkowym kloce segmentu D to wnioski będą całkiem podobne.
koniu - 2011-10-11, 19:53
Ciekawe czy ktoś już robił testy zderzeniowe miejskich autek z litewskimi TIRami ...
art350 - 2011-11-03, 10:54
Strach się bać.No to będę postrachem na drodze buahahahahha
|
|