DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - [Ankieta] Akcesoria i opcje marzeń

laisar - 2008-03-07, 12:52
Temat postu: [Ankieta] Akcesoria i opcje marzeń
Jakie akcesoria i opcje chcielibyście żeby Dacia wprowadziła? I nie chodzi tylko o to, co kupilibyście w tej chwili, ale ogólnie - jakie są Wasze marzenia.

Mnie chyba najbardziej podoba się przezroczysty dach - ale nie[koniecznie] otwierany ("szyberdach" ;) tylko albo po prostu duża szyba w dachu, albo coś w rodzaju citroenowskiego ModuTopa.

Druga rzecz to lepsze fotele - np niezależne, lotnicze w drugim i trzecim rzędzie (np a la Scenic II).

jan ostrzyca - 2008-03-07, 21:08

Fabryczny LPG.
laisar - 2008-03-07, 22:41

Cytat:
Fabryczny LPG

Eee, nie liczy się, bo przecież istnieje: http://www.dacia.ro/external/minisite-gpl/ - co prawda - na razie? - oficjalnie tylko w Rumunii, no ale w końcu nie ma większych przeszkód, żeby sobie sprowadzić.

jan ostrzyca - 2008-03-08, 07:53

laisar napisał/a:
Cytat:
Fabryczny LPG

Eee, nie liczy się, bo przecież istnieje: http://www.dacia.ro/external/minisite-gpl/ - co prawda - na razie? - oficjalnie tylko w Rumunii, no ale w końcu nie ma większych przeszkód, żeby sobie sprowadzić.

No to wolnossący diesel 1.9. W sam raz do krajów w których fałszuje się paliwa.

jej1967 - 2008-03-08, 19:02

automat :mrgreen:
regulowana kierownica :-D

kelevra - 2008-03-08, 19:06

Automatowi i fotelom lotniczym - niezaleznym - mowimy zdecydowane TAK :)
dogberry - 2008-03-08, 19:18

jan ostrzyca napisał/a:
laisar napisał/a:
Cytat:
Fabryczny LPG

No to wolnossący diesel 1.9. W sam raz do krajów w których fałszuje się paliwa.

O tak! Diesel bez turbiny, od razu bym kupił.

Szaruś - 2008-03-08, 20:16

Przesuwane boczne drzwi
dmas - 2008-03-09, 19:45
Temat postu: Re: [Ankieta] Akcesoria i opcje marzeń
laisar napisał/a:

Druga rzecz to lepsze fotele - np niezależne, lotnicze w drugim i trzecim rzędzie (np a la Scenic II).

niezalezne fotele z pewnoscia.

KaS602 - 2008-03-10, 01:21

Jak juz wspomnial jej1967 - ja bym z checia wybral automatyczna skrzynie...
WojaK - 2008-03-10, 21:54

wolnossący diesel, niezależne fotele, przesuwne drzwi, regulowana kierownica. Koniec marzeń.
kier - 2008-03-11, 08:47

A ja bym wybral cos bardziej przyziemnego, wylaczanie swiatel zewnetrznych po wylaczeniu kluczyka ;] i automatyczne odlaczanie rozrusznika po zapaleniu silnika (takie ustrojstwo mialem w zaporozcu). Wiecej zyczen nie mam ;]
laisar - 2008-03-11, 09:24

Cytat:
wylaczanie swiatel zewnetrznych po wylaczeniu kluczyka

Chyba: po wyjęciu? Bo czasem trzeba postać z wyłączonym silnikiem, ale jednak na światłach...

kier - 2008-03-11, 11:10

od tego niech zostanie polozenie kluczyka w pozycji: "akcesoria" ;)
jacek - 2008-03-11, 20:59

laisar napisał/a:
Cytat:
wylaczanie swiatel zewnetrznych po wylaczeniu kluczyka

Chyba: po wyjęciu? Bo czasem trzeba postać z wyłączonym silnikiem, ale jednak na światłach...

Od tego są światła pozycyjne. Ja mam zamontowany przez dilera automat elektroniczny i mam spokój ze światłami

Stig_PL - 2008-04-09, 17:37

sądze, że mogła by dacia wprowadzić nie zależne zawieszenie pneumatyczne jak np. w c6. I też mogli by wprowadzić więcej silników. Było by fajnie, że dacia mogla by wprowadzić Dacie Logan OPC 150-180koni to mogło by ugiąć rynek tuningowanych samochodów fabrycznych, że można było kupić normalnie u dilera. :-/ :-| A na koniec jak inni się wypowiadali kierownic i szklany dach. :-? :lol:
KaS602 - 2008-04-09, 18:42

Stig_PL napisał/a:
ugiąć rynek tuningowanych samochodów fabrycznych

W reno Polska do kupienia jest kit wyscigowy lub rajdowy... :-D

Black Eryk - 2008-04-10, 08:08

Jak dla mnie to rozkładany dach :D, albo chociaż szyber dach + zagłówki wychylane do przodu, siedzenia z lepszymi trzymaniami bocznymi, podgrzewana szyba przednia i wtedy już byłoby rewelacyjnie.... no może jeszcze zawieszenie z regulacją wysokości :D i twardości :)
GeRRaD - 2008-04-10, 19:58

Tak się rozglądam od jakiegoś czasu aby dopasować kolorystycznie zagłówki z Laguny lub Megane - te z regulacją kąta pochylenia (rostaw prowadnic pasuje) :-D
laisar - 2008-04-10, 20:42

Weź w dowolnym kolorze i ubierzesz je w jakieś koszulki, powinno być łatwiej coś dobrać - zawsze można też na zasadzie kontrastu lub akcentu kolorystycznego ;)
Yoda - 2008-04-11, 12:47

Moje typy:
- niezależne fotele w 3-cim rzędzie (lotniczymi też nie pogardziłbym)
- płaska podłoga bagażnika (wersja 7 os)
- schowki pod fotelami przednimi
- pochylanie oparć za pomocą dźwigni a nie pokrętła (żeby można było szybko oparcie rozłożyć i równie szybko postawić)
- albo jeszcze lepiej fotele regulowane elektrycznie
- filtr powietrza w kabinie (tak, wiem, można sobie zrobić samemu, ale dlaczego nie miałby występować fabrycznie lub choćby jako opcja za 100 PLN)
- drzwi przesuwane
- dach panoramiczny
- automat

A z innych udogodnień:
- [wygodniejsze] uchwyty do zamykania drzwi,
- dwa otworki do mocowania rolety w wersji 7-mio miejscowej przy złożonym 3 rzędzie + klipsy na tylne pasy,
- większy kąt działania wycieraczki pasażera - brak "zaciekającego trójkącika"

kubalonek - 2010-05-11, 09:21

Moje propozycje
- odsuwana tylna kanapa do tyłu , aby było więcej miejsca z tyłu na kolana lub 3 niezależnie wyjmowane fotele z tyłu , lub co najmniej tunel w oparciu tylnej kanapy na narty
-w wersji 5 os. kolejna półeczka z tyłu ( w bagażniku )
-większe fotele z przodu , z lepszym trzymaniem bocznym.
-Lepsze materiały tapicerskie ( wykładziny i obicia foteli )
-Szyberdach
-Lepsze wygłuszenie dachu
-Co najmniej 6 poduszek powietrznych
-Więcej miejsca na instalacje radia np 2XDIN w konsoli środkowej

robertp1983 - 2010-05-11, 12:04

jak dla mnie kierownica wielofunkcyjna ze sterowaniem radia, schowki pod fotelami :-P
benny86 - 2010-05-11, 15:30

W samochodzie klasy niskobudżetowej nie wymagam cudów,ale silnik 1.2 16v w ofercie, do tego możliwość zamówienia fabrycznej instalacji LPG i ocynkowane blachy we wszystkic wersjach bardzo by mnie ucieszyły, ba... mogłyby nawet zadecydować o wyborze Dacii
antropolog - 2014-01-04, 21:54

Sandero/stepway cabriolet ze sztywnym dachem jak u Peugeota 206 :)
albo jak renault wind

matucha - 2014-01-04, 21:59

Silnik 2,0 16V :mrgreen:
Zygzak 2 - 2014-01-08, 22:30

Sandero Stepway silnik 1,2 TCE 6 biegów i kupuję od ręki :)