|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Filtr powietrza Logan 1,5 dCi z g±bk±?
helmut - 2011-11-14, 11:05 Temat postu: Filtr powietrza Logan 1,5 dCi z g±bk±? Wymieniałem w Loganie (diesel) olej i filtry i zdziwiłem się mocno, bo filtr powietrza który miałem zamontowany był wyposażony w dodatkow± g±bkę i to do¶ć grub±, nie mierzyłem, ale tak około centymetra grubo¶ci. Widział kto¶ co¶ takiego? Na filtrze napisane Renault, więc chyba oryginalny, ale po co ta g±bka? Założyłem zamiennik Filtron, pasuje, ale g±bki na nim niet
jurek - 2011-11-14, 15:07
Kiedy¶ miały tak np Fiaty 125 i pochodne. Po połowie przepisanego przebiegu dla filtra, ¶ci±gało się t± otulinę i miałe¶ dalej prawie czysty wkład. pozdr
marcin_dw - 2011-11-14, 21:31
Takie też było moje zdziwienie, gdy przy wymianie okazało się, że w rękach mam Filtron-a "delikatnie" różni±cego się od tego co było zamontowane Do Daćki (przynajmniej Logan) można użyć dwóch rodzai filtrów - jeden z g±bk±, a drugi bez. Ten pierwszy zalecany jest do bardziej wymagaj±cych warunków, np. miasto lub tereny zakurzone. Jeżeli jeĽdzisz głównie w trasie, nie ma znaczenia jakiego użyjesz. Jeżdżę prawie cały czas po mie¶cie i widzę, że ta g±bka faktycznie zatrzymuje wiele nieczysto¶ci.
Pawlo - 2011-11-15, 17:21
Filtron tez ma w swojej ofercie ten filtr z g±bk± jest nico droższy więc sklepy go nie sprowadzaj± bo różnica w cenie jest ok. 15-20zł
|
|