|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Sandero 1.2 16v D4F - Czy warto instalować LPG ?
3kris - 2011-11-15, 23:03 Temat postu: Sandero 1.2 16v D4F - Czy warto instalować LPG ? Witam wszystkich członków daciaklub.pl !
Jestem szczęśliwym posiadaczem wymienionej w tytule Rumunki czyli Sandero 1.2 16v z 2009r. z silnikiem D4F :)
Od dłuższego czasu czytam owe forum i z przyjemnością czerpię wiedzę i spostrzeżenia z poruszanych tematów jednak stało się tak że przekopałem całe forum daciaklub.pl oraz internet i niestety nie mogę na podstawie wypowiedzi podjąć jednoznacznej decyzji...
Otóż jak każdy widzi zmiany ceny benzyny nie powodują uśmiechu na twarzy wielu z nas... pomyślałem więc że warto by było zaoszczędzić trochę gotówki na szczytniejsze cele kosztem zainstalowania instalacji gazowej…
W wielu tematach przeczytałem iż po wykonaniu takowej instalacji w bliźniaczych modelach silników w Clio oraz innych Renault (D4F) występują problemy z regulacją zaworów itp. Niektórzy chwalą sobie gaz a inni radzą wręcz wyrzucić instalację. Zdania są naprawdę podzielone i tak naprawdę powodują zamieszanie w mojej głowie.
Proszę was drodzy klubowicze o pomoc w podjęciu decyzji czy ten silnik nadaje się do „zagazowania” i jeżeli tak to polecenia jakiejś konkretnej instalacji.
Lukas87 - 2011-11-16, 09:52
zalezy ile tys km robisz rocznie a druga sprawa po nowym roku gaz bedzie ponad 3zl to niewiem czy sie bedzie oplacalo jak doliczyc 2,5tys za instalacje
PT - 2011-11-16, 10:28
Silnik D4F z tego co pamiętam ma hydrauliczną kompensację luzów zaworowych. Sam w swoim byłym Clio II z tym silnikiem gazu nie miałem, ale kolega który w tym samym czasie w takim samym Clio chciał zaoszczędzić, przerobił chyba ze 3 różne instalacje (sekwencyjne, żeby nie było) i z każdą było coś nie halo. Trudno powiedzieć, czy teraz byłoby tak samo (ładne parę lat upłynęło), może trafił na kiepskiego gaziarza, ale w ostateczności z połączenia D4F + LPG zrezygnował. Ja osobiście uważam to Clio za najbardziej ekonomiczne benzynowe auto jakie miałem i napewno, nawet teraz, LPG bym do niego nie zakładał.
Pozdrawiam,
Piotr.
akofreda - 2011-11-16, 11:31
Lukas87 napisał/a: | zalezy ile tys km robisz rocznie a druga sprawa po nowym roku gaz bedzie ponad 3zl to niewiem czy sie bedzie oplacalo jak doliczyc 2,5tys za instalacje |
Jesli zachowa się proporcja ceny benzyny do gazu to zwrot inwestycji tylko się przyspieszy
Im większa cena benzyny (przy zachowaniu w/w stosunku) lub auto więcej paliło benzyny to zwrot kosztów montażu instalacji gazowej następuje szybciej.
Lukas87 - 2011-11-16, 12:44
co do ekonomiki samochodu jesli ktos naprawde szuka oszczednego autka polecam yarisa fakt faktem 3 cylindrowa jednostka nie ma dla ucha miła ale za to rekompensuje trwaloscia i bezawaryjnoscia (rozrzad napedzany lancuchem) jakis czas jezdzilem tym autkiem krotkie odcinki i nigdy nie przekroczylo 5,5l/100km (normalna jazda) a jezdzac delikatnie spokojnie mozna do 4,7l/100km w trasie schodzilo do 4l/100km
eastcowboy - 2011-11-16, 14:08 Temat postu: Re: Sandero 1.2 16v D4F - Czy warto instalować LPG ?
3kris napisał/a: | Sandero 1.2 16v D4F - Czy warto instalować LPG ? |
not suitable, problems with cylinder head
valve adjustment takes 3.1 hours at Renault
http://www.vialle-in-deut...bar/Renault.pdf
D4F= Zylinderkopfanpassung(Cylinder head modification)
http://www.daciaklub.pl/f...ighlight=#96158
3kris - 2011-11-16, 18:02
Jesli chodzi o ekonomiczność to kwestia wiadomo dobrej kalkulacji.
Bardziej chodzi mi o względy techniczne czy wogóle ten silniczek nadaje się do gazu czy nie bedę miał z nim więcej problemów niz pożytku a co za tym idzie również czy wydatki na serwisy nie przewyższą zaoszczedzonych pieniędzy ?
matucha - 2011-11-16, 20:24
Na forum Kangoo polecają LPG do wszystkich benzynek oprócz 1,2 właśnie. Silnik napewno podobny o ile nie identyczny - ale mogę się mylić.
laisar - 2011-11-16, 20:49
3kris napisał/a: | D4F - Czy warto instalować LPG ? |
"Wartość" to kwestia względna - np dla kogoś mającego sporo wolnego czasu oszczędności finansowe na paliwie mogą usprawiedliwiać borykanie się nawet ze sporymi problemami.
Jednak ogólnie odpowiedziałbym: nie, nie warto - bo co prawda ten silnik jest też gazowany fabrycznie, więc tak w ogóle to "się nadaje", ale, jak pisał eastcowboy, jest wtedy specjalnie przystosowany do zasilania LPG. A skoro "zwyczajne" wersje mają na tyle dużo złych opinii o współpracy z gazem, to chyba szkoda ryzykować...
|
|