|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Niespodzianki w testach EuroNCAP
laisar - 2011-11-24, 10:41 Temat postu: Niespodzianki w testach EuroNCAP 26 października - pierwszy pikap z 5 gwiazdkami: Ford Ranger.
23 listopada - 2 auta produkcji chińskiej otrzymały aż po 4*, za to Renault Fluence ZE dostał też tylko 4* (oj, szybko pewnie stanie do ponownego testu, wszak rok 2012 miał być rewolucyjny). A Jeep Grand Cherokee również zdobył 4*, ponieważ jedna z szyn tylnych siedzeń, do której mocowany jest pas bezpieczeństwa niemal pękła na pół - EuroNCAP zalecił Jeepowi dokładniejsze zbadanie tematu.
http://www.euroncap.com
TD Pedro - 2011-11-24, 11:14
laisar napisał/a: | auta produkcji chińskiej |
Chińczycy ostro wchodzą ze swoimi samochodami do Europy. W Bułgarii rozpoczęli montaż trzech modeli samochodów marki Great Wall. Byłem kilka dni temu, oglądałem i całkiem ciekawie to wygląda - zwłaszcza ceny...
benny86 - 2011-11-24, 11:39
2-3lata temu gdy mówiłem że Chińczycy mają ogromny potencjał i mogą szybko pójść "do przodu" również w branży motoryzacyjnej, niektórzy się ze mnie wyśmiewali. Owszem, nie jest to wynik jeszcze idealny, ale dla mnie już na dość sensownie-przyzwoitym poziomie...
TD Pedro napisał/a: | W Bułgarii rozpoczęli montaż trzech modeli samochodów marki Great Wall. Byłem kilka dni temu, oglądałem i całkiem ciekawie to wygląda - zwłaszcza ceny... |
Coś więcej Ci wiadomo/pamiętasz w kwestii cenowej?
TD Pedro - 2011-11-24, 11:55
wziąłem od nich folder i jak go znajdę to podam więcej szczegółów, z tego co pamiętam, to największy model Steed CL ("odpowiednik" Mitsubishi L-200 z napędem 4x4 kosztował ok 30 000 lewa.
Piotr_K - 2011-11-24, 12:59
Ale test zderzeniowy zaliczył tylko na ledwo 2 punkty - http://www.caradvice.com....otors-x240-4wd/
TD Pedro - 2011-11-24, 13:00
benny86,
mówisz - masz...
www.greatwall.bg
przyjemnej lektury...
Piotr_K,
oglądałem, dotykałem, siedziałem w środku (jazdy próbnej odmówiłem z braku czasu) i moje wrażenia bardzo pozytywne zarówno model Hover IF jak i Steed CL, oczywiście o niczym to nie świadczy wszak to tylko subiektywne odczucia ale Duster dostał też tylko 3 gwiazdki a zainteresowani wiedzą dlaczego, na pewno jest to ciekawa alternatywa i być może pozytywnie zadziała na europejską konkurencję...
benny86 - 2011-11-24, 13:09
Taa, to się naczytałem... Niestety kumam tylko angielski, niemiecki i ojczysty, ewentualnie z rosyjskiego mogę poprosić ojca żeby coś przetłumaczył
laisar - 2011-11-24, 13:13
Kratylos napisał/a: | ja sie nei dziwie ze Fluence ma tylko 4, to typowe dla reno - auto jest dedykowane na rynki wschodnie, jest tansze wiec i gwiazdek mniej |
Zwykłe fluence - może i tak, ale ten model "ZE" ma być przecież awangardą nowoczesnej motoryzacji elektrycznej, celowaną głównie do krajów wysokorozwiniętych, "zachodnich". I w takim kontekście 4* to jest wtopa - bo oznacza to, że albo ktoś olał, albo, co gorsza, przeoczył, że ta "meganka3 z kufrem", cięższa o 300 kg, może mieć takie problemy. Sam w sobie niezły wynik jest wizerunkową porażką...
Piotr_K - 2011-11-24, 16:11
benny86 napisał/a: | Taa, to się naczytałem... Niestety kumam tylko angielski, niemiecki i ojczysty, ewentualnie z rosyjskiego mogę poprosić ojca żeby coś przetłumaczył |
Użyj translatora googlowskiego, coś tam wyczytasz. Co do konkurencji dla europejskich samochodów to jestem za takimi nowinkami ..;)
|
|