|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Wyciek oleju na połączeniu skrzyni z silnikiem
rgr - 2011-12-02, 19:45 Temat postu: Wyciek oleju na połączeniu skrzyni z silnikiem Niestety, bliższe oględziny półosi wykazały wyciek ze skrzyni biegów (na uszczelce) .
Przerabiał ktoś może naprawę (kosztowo)?
Coś mi się wydaje, że skończy się tymczasowo na jakimś silikonie...
I czy jest jakiś bagnet do pomiaru poziomu oleju?
Marek1603 - 2011-12-02, 19:50
Badnetu do pomiaru oleju w skrzyni nie ma ponieważ teoretycznie jak nie ma wycieków to się go nie wymienia - podobno wg ASO.
Wymienia się cały ten mieszek mocowany na trzech śrubach. Jeżeli rozumiem jest to na półosi. Na gwarancji robią za free.
tomala72 - 2011-12-03, 09:08
Silikonem...) ?
to raczej nic nie da, wymiana uszczelniacza półosi na wejściu do skrzyni i tak cię nie ominie.
Jak ty to chcesz zasilikonować jak to jest pewno jakiś simmering, to se posmarować możesz ale tylko na uspokojenie emocji bo wyciek będzie dalej.
rgr - 2011-12-05, 19:53
No właśnie wyciek nie jest z półosi, tylko ze skrzyni -- z przodu/dołu skrzyni.
Wygląda to na pionową uszczelkę łączącą dwie części skrzyni. Musiałbym jeszcze raz zajrzeć pod auto albo cyknąć fotkę, bo pewnie niewyraźnie napisałem.
Marek1603 - 2011-12-05, 21:30
A może uszczelniacz na wałku od strony sprzęgła? Sprawdź i wklej fotkę to będziemy wiedzieć o czym gadamy.
tomala72 - 2011-12-06, 13:52
Jeśli tak to Marek 1603 ma rację
rgr - 2011-12-06, 15:23
Dziś próbowałem cyknąć fotki, ale w tą pogodę bez kanału nie dam rady. Dla mnie to gdzieś z korpusu.
Znalazłem za to w necie zdjęcie napędu i na czerwono zaznaczyłem +/- miejsce skąd cieknie olej.
Lukas87 - 2012-03-16, 19:50 Temat postu: Ślady oleju na łączeniu skrzyni biegów z silnikiem Dziś jako że było ciepło i przyjemnie zmieniam sobie oponki a tu nagle patrze coś ubrudzone miejsce łączenia skrzyni z silnikiem pomacałem ręką a tu olej z moich spostrzeżeń to albo cieknie z simeringu wału albo od strony skrzyni albo akurat w tym miejscu sączy się z uszczelki miski olejowej widać że olej wypływa ze styku obydwu części bo wszędzie patrzyłem i suchutko aż mi się humor popsuł , fakt faktem oleju nie ma dużo ale widać iż trochę jest na osłonie silnika jestem już umówiony w ASO na oględziny
krakry1 - 2012-03-16, 21:00
Mam co prawda diesla, ale przerabiałem ten problem. "Kosztowało" mnie to 2 wizyty w ASO:
Pierwszym razem Panowie z ASO stwierdzili, że nie mogą znaleźć usterki i że nigdy się z taką nie spotkali - potem, że ją raczej wyeliminowali poprzez dociągnięcie śrub miski olejowej (raczej tego nie zrobili bo po powrocie z ASO autko obejrzał "mój" mechanik, u którego robię autka od 15 lat, a ten stwierdził, że nie ma śladów w ogóle jakiegokolwiek dociągania śrub). Ta wizyta nic nie dała bo po ok. 500 km znów pojawiły się ślady oleju. Tym razem olej pojawił się takżę na kole zamachowym (wcześniej był w miejscu jak u Ciebie).
Drugi raz w ASO - tym razem Panowie wymienili uszczelkę pod miska olejową - po ok. 1000km jest na razie O.K.
Tak więc kolego Lukas87 kieruj kroki do ASO i nie daj się zbyć dziwnymi tłumaczeniami.
Lukas87 - 2012-03-16, 21:07
krakry1 napisał/a: | Mam co prawda diesla, ale przerabiałem ten problem. |
też mam
trzeba walczyć o swoje a tym bardziej auto na gwarancji niech robią..tak to jest z tymi "fachowymi mechanikami"
dzieki krakry1, bo jesli to tylko uszczelka to bede spal spokojnie
krakry1 - 2012-03-17, 18:37
Nie ma sprawy Lukas87 - nie zauważyłem, że Twoje Sandero to też dieselek.
Lukas87 - 2012-03-22, 13:11
kilka godzin temu byłem w serwisie i jestem umówiony na zostawienie autka w wtorek, ciężko z autem zastępczym ale mam dzwonić w poniedziałek może się coś zwolni w tym czasie
Lukas87 - 2012-03-22, 19:35
Kratylos napisał/a: | obstawiam uszczelniacze w skrzyni... |
na pewno nie od skrzyni bo olej który był na spodzie czuć że "przepalony" czyli albo simering wału albo uszczelka miski
krakry1 - 2012-03-22, 19:39
Lukas87 jak już Ci naprawia autko daj znać co zdiagnozowali i jakie są efekty ich pracy.
Co do auta zastępczego, to niestety mi też powiedziano, że się nie należy.
Lukas87 - 2012-03-26, 17:39
A ja dzis dzwonilem i dostane auto zastepcze w ramach gwarancji
krakry1 - 2012-03-26, 18:49
Widać z tego że ASO w krainie "tu i tam" bardziej dba o klienta niż ASO w Lublinie.
Lukas87 - 2012-03-28, 13:42
moje obawy się potwierdziły cieknie z simeringa wału przebieg 14tys
krakry1 - 2012-03-28, 17:35
No to jest trochę przy tym roboty - ale to nie Twój problem tylko kolegów z ASO - w końcu od czego jest gwarancja.
Lukas87 - 2012-03-30, 08:25
wczoraj Pan z serwisu zadzwonił do mnie wieczorem o 21 30 iż autko jest do odbioru więc dzisiaj z rana podjechałem pod serwis oddałem kluczyki z autka zastępczego po czym Pan wydał mi autko zapytałem tylko co zostało zrobione a mianowicie wymieniono simering wału od strony skrzyni biegów oraz uszczelkę pod miską. Wsiadam do autka i sprzęgło chodzi teraz tak lekko nawet jak autko było nowe to tak nie chodziło oraz czuć że biegi chodzą lżej a mam wrażenie iż lewarek działa teraz precyzyjniej. Polecam serwis Pietrzak Świętochłowice przy całej sprawie w serwisie nie spędziłem dłużej niż pół godziny wszystko przebiegło szybko i sprawnie
tomala72 - 2012-03-30, 10:51
Może Ci wymienili caly komplet: simmering + skrzynia biegów:)
krakry1 - 2012-03-30, 16:25
No i brawo - najważniejsze, żeby wszystko chodziło bez zarzutu i nie ciekło.
|
|