DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - no i urwał [lusterko boczne]

bushi - 2011-12-11, 12:07
Temat postu: no i urwał [lusterko boczne]
Pora na kolejny temat wychwalajacy nasze wspaniale spoleczenstwo. Ktos widzac tak wspanialy samochod jak moj postanowil zrobic mi niespodziane i pod oslona nocy stiuningowal go dla mnie. Problem w tym, ze ta modyfikacja nie przypadla mi do gustu

Oczywiscie to celowa robota. Lusterka byly zlozone, chodnik szeroki, inne samochody dookola nie ucierpialy. Czyli mam nowego wielbiciela. Musze zaraz zejsc, rozebrac drzwi, zdemontowac lusterko i modlic sie, zeby klej zlapal daciowy plastik...

mrówa - 2011-12-11, 12:10

Współczuję :-/ Niestety, co do "upadku moralnego" społeczeństwa można by dużo opowiadać...
TD Pedro - 2011-12-11, 12:18

cisną się mocne słowa... :evil: i niestety bezsilność ... :-(
Alien - 2011-12-11, 12:36

Miałem podobny przypadek, tyle że u mnie ucierpiało ramię tylnej wycieraczki... jakież było moje zdziwienie, gdy dzień potem zgłosiła się do mnie Policja - złapali na gorącym uczynku pacjenta! Istny szok! Okazało się że mieli podobne zgłoszenia - postanowili więc zadziałać i wysłali kilka patroli po cywilu... koniec końców złapali gościa - okazał się nim znudzony szarością dnia codziennego student jednej ze śląskich uczelni. A ja? Pojechałem do ASO - miły pan wycenił mi szkodę, wystawił kosztorys z uwzględnieniem najdrobniejszej podkładeczki... jakież było zdziwienie i radość prowadzącego sprawę Policjanta bo kwota okazała się być dosyć znaczna i przekraczała "małą szkodliwość czynu" :mrgreen:
Koniec końców Tatuś studenta zapłacił z nawiązką za szkody...

mrówa - 2011-12-11, 12:40

Ech, Alien, żeby każdy przypadek wandalizmu (i nie tylko) tak się kończył...
bodzio - 2011-12-11, 12:49

to ch........... :-(
piotrres - 2011-12-11, 12:56

Szczerze współczuję kontaktu ze zdrowym trzonem społeczeństwa! :-?
Brak słów...

A przyczyna? Podejrzewam, że:

http://www.youtube.com/wa...1&v=g5cHroCejoo

P.S>:
Co w takiej sytuacji nakazuje Kodeks Bushi-Do?

WhiteDragon - 2011-12-11, 12:56

Mi to oderwali lewe lusterko oraz obie przednie i tylną wycieraczkę. Sprawcy niewykryci, zrobiłem z autocasco (wycena na blisko 1700 zł - komos jakiś). :evil:
Mariusz - 2011-12-11, 13:02

Trzeba być debilem, żeby coś takiego zrobić. Ręce i majtki opadają co się teraz dzieje z tym społeczeństwem
mrówa - 2011-12-11, 13:05

Mariusz napisał/a:
Ręce i majtki opadają co się teraz dzieje z tym społeczeństwem
Też nad tym ubolewam :roll: :-? :-(
krakry1 - 2011-12-11, 13:11

Bydło jest wszędzie - niestety. :evil:
laisar - 2011-12-11, 14:18

bushi napisał/a:
modlic sie, zeby klej zlapal daciowy plastik

A nie lepiej oddać do naprawy fachowcowi od "spawania plastików"? Będzie drożej pewnie o kilkadziesiąt złotych od modlitwy, ale za to efekt niemal gwarantowany...

Ogólnie: wyrazy współczucia ):

Marek1603 - 2011-12-11, 15:49

To się nazywa tzw. bezstresowe wychowanie, którego efekty potem zbieramy.

Rozumiem cię kolego bo mnie jeszcze w poldku też tak zrobili ale "distal" pomógł.

ajax - 2011-12-11, 16:39

Kiedyś w Szwecji za kradzież rękę odcinali.
:idea: Ja proponuję, aby za takie "cuś" jak u bushi smarować łapę (lewą u praworęcznych a prawą u leworęcznych, co by mógł pracować na siebie) cjanopanem, przyciskać na 2' do tylnego zderzaka. Potem nie zwracać uwagi, "cy cuś" się za nami wlecze, czy już odpadło samo w trakcie jazdy

bushi - 2011-12-11, 22:04

piotrres napisał/a:
A przyczyna? Podejrzewam, że:
http://www.youtube.com/wa...1&v=g5cHroCejoo
Co w takiej sytuacji nakazuje Kodeks Bushi-Do?

O takiej przyczynie nie pomyslalem, ale w sumie to dosc prawdopodobne... W poblizu parkuje Logan - jutro zerkne czy ma lusterka. A kodeks? Lepiej zebym nie zlapal sprawcy na goracym uczynku, bo wendetta moze byc krwawa - akcesoriow do tego u mnie dostatek...

laisar napisał/a:
A nie lepiej oddać do naprawy fachowcowi od "spawania plastików"?

Akurat nie moglem tracic czasu na poszukiwania w niedziele specjalistow - chcialem doprowadzic woz do stanu uzywalnosci jak najszybciej.

ajax napisał/a:
Kiedyś w Szwecji za kradzież rękę odcinali. Ja proponuję, aby za takie "cuś" jak u bushi smarować łapę... cjanopanem, przyciskać na 2' do tylnego zderzaka...

Jak to milo spotkac ortopede z tak bujna wyobraznia :) Gdybym chcial wyrafinowanego sposobu to zdalbym sie na anestezjologiczne metody z uzyciem pewnego srodka rozreklamowanego przez lodzkie pogotowie (nie trzeba potem przyklejonych pozostalosci skrobac ze zderzaka). Ale ze bardziej efektowne wydaje mi sie podejscie staroszwedzkie pozostane przy moich domowych akcesoriach, nie tych z pracy. Tylko nie wiem czy powstrzymalbym sie i skonczyl tylko na rece...

A tak ogolnie to udalo sie skleic mocowania lusterka na klej cjanoakrylowy - plastik lapie, ale dosc wolno - a palce to w dwie sekundy zespaja! Lusterko juz na miejscu, ale pojezdze sobie troche bez boczka drzwi - zawierzylem opisowi demontazu JTN-a gdzie wspomnial, ze spinki sa mocne i sie nie lamia. U mnie poszla w diabli ponad polowa (a kto mnie widzial ten wie, ze nie wygladam jak Pudzian). Tak wiec musze kupic troche nowych spinek, a nawet wiecej w razie czego na przyszlosc...

PS Jak dorwe i ubije to przyslijcie raz do roku jakas paczke do pierdla.

ajax - 2011-12-11, 22:10

Może być pieczona łapka wandala :?:
Jeśli tak, to czy odciąć przed czy dopiero po upieczeniu :?:

mcvBL - 2011-12-11, 22:20

oj boli
kiedys w bmw e36 tez mi ktos tak wyrwal tylo niedalo sie posklejac wiec musialem wstawic nowe

piotrres - 2011-12-11, 22:24

ajax napisał/a:
Kiedyś w Szwecji za kradzież rękę odcinali.
w Anglii też, i w sporej części średniowiecznej Europy.
Oj, tam tow. Hammurabi i tow. Drakon z odpowiednio Babilońskiego i Ateńskiego oddziału enefzetu ;-) nie takie terapie zalecali.

Marek1603 napisał/a:
o się nazywa tzw. bezstresowe wychowanie, którego efekty potem zbieramy. Rozumiem cię kolego bo mnie jeszcze w poldku też tak zrobili ale "distal" pomógł.

Cos jest na rzeczy, ale trafił kiedyś mi się (przy poldku) życzliwy dziadzio z z gwoździem (opony) bo "przecież wszyscy wiedzą, że on Tu zawsze parkuje".
Przypomina mi się taka inskrypcja sprzed 5000 lat wykonana pismem klinowym na glinianej tabliczce:
"...jeszcze nigdy obyczaje nie upadły tak nisko, a młodzież nie była tak rozwydrzona.."

laisar - 2011-12-11, 23:13

bushi napisał/a:
nie moglem tracic czasu na poszukiwania w niedziele specjalistow - chcialem doprowadzic woz do stanu uzywalnosci jak najszybciej

No to w takich przypadkach niezawodny jest jakiś duct-tape (;

Bo z klejem to czasem faktycznie ciężko utrafić, żeby złapał...

Lukas87 - 2011-12-12, 08:34

Takiemu to rece polamac za takie cos!!!
Piotr_K - 2011-12-12, 09:03

Mnie zrobiono to w Fordzie :( Myślałem, ze jakbym kupił wideorejestrator, to po wyjęciu z auta mogę go wykorzystać w domu i rejestrować parkujący pojazd.
Lukas87 - 2011-12-12, 09:28

a co byście powiedzieli na kamere wifi fakt faktem trzeba wyłożyć od 200 do 300zl tylko kupic zasilacz samochodowy na 5V sama kamera pobiera 5W max do tego mozna nia obracac z komputera w pionie i pioziomie, mozna by na komp zapisywac obraz wydaje mi sie ze dobry pomysl to by byl i podglad na biezaco co wy na to??
robertp1983 - 2011-12-12, 11:47

pomysł dobry, ale nie wiem jak u Was ale w Wawie to pewnie był w pierwszej kolejności kamerka zniknęła i oprócz lusterka jeszcze szyba do wymiany, już pisałem, że niedawno szwagrowi w oplu ktoś taka niespodzianke zostawił :-?
Ammianus - 2011-12-12, 11:48

Cholernie boli taki akt wandalizmu - szczerze współczuję
jackthenight - 2011-12-12, 11:52

bushi napisał/a:
zawierzylem opisowi demontazu JTN-a gdzie wspomnial, ze spinki sa mocne i sie nie lamia. U mnie poszla w diabli ponad polowa

Demontażu boczków powinno dokonywać się w temp. około 20 stopni, a ty pewnie zdejmowałeś boczek, kiedy stopni było w granicach 0.
Takich demontażów plastików nie wolno wykonywać na mrozie, czy w temp. bliskiej 0 stopni.
I to było powodem, iż spinki popękały.
Ja zdejmowałem już wszystkie boczki drzwi i żadna spinka mi jakoś nie pękła.

bushi - 2011-12-12, 20:55

Pewnie to nie kwestia temperatury ale fachu w rekach ;P Albo mialem zbyt okrutne mysli i to przelozylo sie na efekt koncowy. Gdybym wiedzial kto to zrobil zawsze moglbym wjechac mu do chaty i zdjac boczek w temperaturze pokojowej :) Sprawcy tez bym ociosal boczki...

ajax - pieczenie przed odcieciem kusi ale wymaga wielkiej powsciagliwosci zeby sprawy nie zakonczyc zbyt wczesnie. A takiego paskudztwa nawet psu bym nie dal do pozarcia. Chyba ze sam wlasciciel by ja musial zjesc :evil:

A dla zainteresowanych tym jak wyglada oryginalna spinka fotka

Dusterjack - 2011-12-12, 23:04

Niestety są na tym świecie ludzie i taborety jak mówił jeden mój znajomy. Robią to chyba jacyś nieudacznicy życiowi i wyładowują swoje frustracje :evil:
jaru - 2011-12-12, 23:57

Kiedyś po wyjściu z hipermarketu, zastałem odkręconą antenę wsadzoną pod wycieraczkę przedniej szyby. Do dziś się zastanawiam, co autor miał na myśli.
bushi - 2011-12-13, 00:09

Wiem ze czasami odreca sie antene od CB tym, ktorzy wyjda z samochodu i jakims trafem zostawia gruszke z wlaczonym przyciskiem nadawania - sa tacy co namierzaja zaklocacza i "wylaczaja" problem. A jesli chodzi o antene od radia to nie mam pomyslu - moze zlodziej chcial otworzyc nia drzwi a ze sie nie udalo i byl na tyle uczciwym czlowiekiem zostawil ja za wycieraczka? ;P
TD Pedro - 2011-12-13, 14:47

bushi napisał/a:
moze zlodziej ................................................ byl na tyle uczciwym czlowiekiem

dobre... :lol:

ajax - 2011-12-13, 16:49

bushi napisał/a:
ajax - pieczenie przed odcieciem kusi ale wymaga wielkiej powsciagliwosci zeby sprawy nie zakonczyc zbyt wczesnie

Jestem szalenie flegmatycznym cholerykiem :-D
A cierpliwość i opanowanie to moje drugie i trzecie imię :-D

bushi - 2011-12-15, 18:02

ajax napisał/a:
flegmatycznym cholerykiem

Ciekawe co by na taka hybryde powiedzial Hipokrates :P

Zamowione spinki juz doszly - kupilem dwa zestawy - do Renault i do Logana. I na razie wydaje sie, ze lepiej pasuja te piersze... Pojutrze za dnia postaram sie zalozyc boczek na drzwi i wtedy sie ostatecznie przekonam.

piotrres - 2011-12-15, 22:54

bushi napisał/a:
ajax napisał/a:
flegmatycznym cholerykiem
Ciekawe co by na taka hybryde powiedzial Hipokrates :P

A Mój śp. Ojciec mówił o mnie, że jestem "radykałem hamowanym"
:lol:
P.S>
A jakbyś dorwał sprawcę, to pamiętaj ostrożniutko, i powolutku, żeby się juchą nie zabryzgać ;-)

bushi - 2011-12-16, 20:35

Z jucha jestem obyty, wiec to nie jest zaden problem :evil: Czesto ostatnio wygladam przez okno jak slysze jakies halasy, wiec malutka szansa zawsze istnieje, ze w koncu spotkam mojego ulubienca.
bushi - 2011-12-17, 23:44

No i boczek zalozony, poszlo gladko. W sumie to mozna stosowac zamiennie spinki Logan/Renault, obie beda spelnialy swoje zadanie. Jest jedno ale. Loganowskie sa jednoczesciowe, wychodza z otworu cale i w miare bezproblemowo. Te dla Renault sa dwuczesciowe, i jak juz wejda to jedynie mozna zdjac kolnierz wsuniety w gniazdo tapicerki, druga czesc zostaje w drzwiach i wyjac ja jest ku*ko trudno.

TD Pedro - 2011-12-18, 10:56

bushi napisał/a:
Loganowskie sa jednoczesciowe, wychodza z otworu cale i w miare bezproblemowo. Te dla Renault sa dwuczesciowe, i jak juz wejda to jedynie mozna zdjac kolnierz wsuniety w gniazdo tapicerki, druga czesc zostaje w drzwiach i wyjac ja jest ku*ko trudno

warto wiedzieć... :-)

bushi - 2012-02-16, 21:37

No i potwierdzily sie moje ciche i skrywane obawy - niestety klej nie wytrzymal proby mrozow i czestego skladania lusterka. Teraz musze upolowac lusterko z jakiegos rozbitego Dusterka (czuje ze za oryginalne, nowe krzykna jak za zboze) albo zrobic swoje wlasne, firmowe mocowanie z typu "gniotsa, nie lamiotsa".
Mariusz - 2012-02-17, 08:37

To kosztuje 350zł http://www.gielda-czesci.pl/czesci-do-Dacia/24
mike - 2012-02-17, 19:25

Mariusz napisał/a:
To kosztuje 350zł http://www.gielda-czesci.pl/czesci-do-Dacia/24

---
nie pamiętam ile to kosztowało, ale też miałem identyczne zdarzenie + później przerysowany zderzakiem cały lewy bok + jeszcze w innym czasie uderzenie kamulcem w klapę silnika; mam tylko nadzieję, że za te czyny kanalia zapłaci wielokroć więcej;

bushi - 2012-02-23, 22:42

Przemyslawszy sprawe postanowilem wybrac rozwiazanie budzetowe. Zakupilem zamiennik loganowski i zainstalowalem go Drakulce. Jedynym mankamentem jest brak mozliwosci zlozenia, ale zazwyczaj od strony kierowcy i tak zostawiam wiecej miejsca zeby moc wysiasc, a jak widac nawet zlozenie lusterka nic nie pomoze jak ktos chce uszkodzic woz. I tak za stowke mam nowe lusterko. Nawet jesli je strace nie bedzie zalu jak przy oryginalnym, ktore jest kilka razy drozsze. A stare sprobuje naprawic drugi raz, przy czym tym razem procz kleju pomysle o dodatkowych wzmocnieniach - moze sie przyda na przyszlosc.
jackthenight - 2012-02-24, 06:07

bushi napisał/a:
Jedynym mankamentem jest brak mozliwosci zlozenia

Teraz masz takie lusterko jak ja mam w Sandero. A te lusterka można składać, tylko trzeba trochę siły użyć. Chyba, że masz jakąś podróbkę/zamiennik to wtedy już nie wiem. W każdym bądź razie można składać oryginalne lusterka z Sandero/Logana po liftingu.

mrówa - 2012-02-24, 07:10

jackthenight napisał/a:
Teraz masz takie lusterko jak ja mam w Sandero.
Dokładnie to samo chciałam napisać ;)
bushi napisał/a:
Zakupilem zamiennik loganowski
Więc może faktycznie się nie da złożyć...
stempik - 2012-02-24, 15:22

bushi napisał/a:
Jedynym mankamentem jest brak mozliwosci zlozenia

Oczywiście że się składa. Trzeba tylko bułeczkę więcej zjeść na sniadanie.

monopios - 2012-02-24, 16:01

bushi napisał/a:
A stare sprobuje naprawic drugi raz, przy czym tym razem procz kleju pomysle o dodatkowych wzmocnieniach

Proponuje użyć Żywicy Epoksydowej doskonały materiał do naprawy i uzupełniania braków w tworzywach.

bushi - 2012-02-25, 15:40

Oczywiscie dziekuje kolegom za pomoc. Jesli chodzi o skladanie to stanalem przy lusterku i pomyslalem - raz kozie smierc (jaka niby ze mnie koza?) - i pchnalem dosc silnie lusterko. Tak, sklamalem, sklada sie. A potem na potwierdzenie tego, ze jednak go nie zlamalem przeczytalem rady kolegow na forum :P W temacie naprawy oryginalnego lusterka rozwazalem nawet poxiline :) Jak bede mial wene tworcza i czas to zobacze co wykombinuje.