|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - Witam.
Robin1 - 2011-12-18, 14:44 Temat postu: Witam. Witam serdecznie.
Jestem mało szczęśliwym posiadaczem fiata126p,rocznik 97.
Auto jet ok,rodzinne,przytulne tylko gdy jedziemy w czwórkę odczuwam lekki dyskomfort.Często czuję się jak w wagoniku kolejki górskiej.
Zastanawiam się nad kupnem używanego Logana,w okolicach 12.000zł.
Poczytałem o usterkach i jestem trochę przerażony.Nie wiem jaki wybrać silnik-1.4 czy 1.6?Czy z gazem czy bez?
Pozdrawiam.
yarocz - 2011-12-18, 14:53
Witaj ............
maciek - 2011-12-18, 15:01
Witaj, zmień dane na że jeździsz Fiatem :D
obydwa silniki nadają się do gazu, jedna najważniejsza rzecz to czy trafisz na dobry i zdrowy egzemplarz , czego ci bardzo życzę
benny86 - 2011-12-18, 15:02
Witaj. Weż proszę pod uwagę, że na forum pojawiają się wpisy o wszystkich usterkach, z jakimi spotkali się wszyscy (aktyani) użytkownicy forum. Raczej nie znany jest przypadek, żeby ktoś miał problem z wszystkimi opisanymi usterkami w jednym egzemplarzu... Jako były użytkownik dwóch maluszków (rocznik 87-pierwsze egzemplarze z "dużym" licznikiem i rocznik 96 - ostatanie egzemplarze bez katalizatora tzn. układa katalizatycznego czy tak jakoś to nazywali w broszurach) śmiem twierdzić że Dacia będzie samochodem nieporównywalnie mniej awaryjnym.
Do tego - jeśli masz smykałkę do majsterkowania, wiele rzeczy wymienisz/usprawnisz we własnym zakresie. O różnicy w komforcie, przestronności czy osiągach nawet nie wspominam bo to po prostu przepaść (i nie traktuj tego proszę jako przytyk do posiadanego samochodu, bo mam do fiacików wielką sympatię)
A tak btw jeśli bywasz na górnym śląsku i przyjąłbyś bezpłatnie parę gratów do malucha to daj znać
TD Pedro - 2011-12-18, 15:35
witaj w Klubie...
udanego zakupu i bezproblemowego ujeżdżania przyszłej "drakulki" życzę...
(maluszek też ma swoje plusy... )
krakry1 - 2011-12-18, 15:42
Witaj.
mrówa - 2011-12-18, 15:58
Witaj!
Odnośnie usterek w dacii można powiedzieć, że nie każdy egzemplarz musi je mieć - tak jak nie każdy maluch przysparzał właścicielowi konieczności częstego grzebania w nim.
A jakie masz plany co do obecnego wozu, jeśli jednak zmienisz na dacię?
Marek1603 - 2011-12-18, 16:17
Witaj w klubie.
Tak jak wyżej napisane. Na forum masz wszystkie usterki jakie się przytrafiają. Nie znaczy to że wszystkie w jednym egzeplarzu. Chyba, że masz pecha i trafisz pechową używaną sztukę.
Życze ci lepszej używki niż nówka sztuka.
Robin1 - 2011-12-18, 18:39
mrówa napisał/a: | A jakie masz plany co do obecnego wozu, jeśli jednak zmienisz na dacię? | Pozostaje w rodzinie.
Marek1603 napisał/a: | Na forum masz wszystkie usterki jakie się przytrafiają. Nie znaczy to że wszystkie w jednym egzeplarzu. | Dzięki za słowa pocieszenia,tym bardziej,że żona i córka strasznie się napaliły na to auto.
ajax - 2011-12-18, 18:46
Witaj
Czym tu być przerażonym. Samochód jak samochód. Zobacz ilość egzemplarzy, przebiegi, raportowane usterki i wyciągnij jakąś średnią. Wcale nie będzie zła.
A jeśli chcesz coś "absosmerfnie" bezusterkowego to proponuję RR z lat 30-tych XX stulecia. Podobno nie wystawiono ani jednego rachunku za naprawy Zresztą Bugatti C41 Royale także się nigdy nie zepsuł, tylko trudniej dostępny
czaju - 2011-12-18, 19:46
Cytat: | Poczytałem o usterkach i jestem trochę przerażony |
ale o so choci?
każda Daciowa usterka jest raczej "pierdółkowata", nie zdarzył się chyba jakiś egzemplarz w którym stałoby się coś na tyle strasznego, żeby nie wiadomo ile ew. naprawa kosztowała... A jak zadbasz, tak będziesz miał - moja dzisiaj skończyła 63kkm i zepsuło się tylko to co ja zepsułem (czyt. dzwon i to, że później hamulce zaczęły dość szybko popiskiwać, okazało się że to tarcza falowała).
Same części jako że mnóstwo dzielimy z renówką również nie są jakieś drogie. Komplet klocków można dostać za 50zł, komplet tarcz za stówkę. Nie wiem jak to wygląda w przypadku Fiata, ale raczej na tle samochodów z XXI w. to chyba niezły wynik...
Pat13 - 2011-12-18, 21:02
Nie ma się nad czym zastanawiać !
Przesiadka z malucha do logana to zmiana epoki.
Życzę udanej transakcji.
Marek1603 - 2011-12-18, 22:07
Masz już coś na oku czy dopiero szukasz?
lukka16 - 2011-12-19, 00:13
Witaj w innym świecie. Może to nie MERC ale z 126 to na Logana przesiadka to przynajmniej jak AUDI
Dar1962 - 2011-12-19, 08:15
logan ma tą przewagę nad innymi zachodnimi szrotami,że za rozsądne pieniądze można nabyć krajowy, od pierwszego właściciela, z udokumentowaną historią, serwisowany i zadbany egzemplarz, w którym popsuło się już, co miało się popsuć i zostało naprawione Oba silniki benzynowe są godne polecenia, to sprawdzone konstrukcje renaulta.Co do gazu - ja osobiście nie preferują takiego rozwiązania {mało jeżdżę) ale gdybym miał się na taką instalację zdecydować, najpierw wolałbym poszukać zadbanego egzemplarza a potem sam zleciłbym montaż instalacji. Przynajmniej miałbym pewność co do jej stanu
tomi - 2011-12-19, 08:59
Witaj
Robin1 - 2011-12-19, 09:57
Marek1603 napisał/a: | Masz już coś na oku czy dopiero szukasz? | Mam auto na oku,tylko,że moim zdaniem ma trochę podejrzany przebieg:47000 na 2005 rocznik.Oprócz tego jest jeszcze jeden z instalacją gazową(sekwencja)który ma przebieg 98000.
Marek1603 - 2011-12-19, 12:34
Jeżeli ogłoszenia z netu to podaj linki. Lukniemy i coś podpowiemy.
mrówa - 2011-12-19, 13:45
Może ten by się nadał?
http://www.daciaklub.pl/f...af2cbc12#111571
WhiteDragon - 2011-12-20, 23:29
Marek1603 napisał/a: | Jeżeli ogłoszenia z netu to podaj linki. Lukniemy i coś podpowiemy. |
Jak przeczytamy i pooglądamy!
Witaj serdecznie - myślę, że nie będziesz żałował.
Zdzicho - 2011-12-24, 00:55
Witaj!
Daci się nie bój. Auta dobre a usterki mają nawet najlepsze marki.
Ważne aby dobrze kupić - poradź się znajomych lub klubowiczów.
Gdyby było wiadomo skąd jesteś ktoś może nawet w realu "rzuciłby okiem" na to co wybrałeś.
|
|