DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Mignięcie kontrolek

Jarosław P - 2011-12-27, 13:35
Temat postu: Mignięcie kontrolek
Przy porannym rozruchu w mroźny lub wilgotny dzień w momencie uruchamiania silnika ( przekręcenie kluczyka ) migną ( delikatnie dając słabe światło ) na ułamek sekundy kontrolki poduszek i inne. Dodam że nie zdarza się to za każdym razem.
Czy ktoś z Was miał podobnie ?

benny86 - 2011-12-27, 13:37

We wszystkich autach którymi jeżdziłem, a które mają poduszki działo się coś takiego. W chevroletach o tym piszą w instrukcjach jako tzw. tryb autodiagnozy tzn. układ sprawdza czy wszystko jest ok, czujniki sprawne poduszki nie wystrzelone itp i jeśli wszystko gra to kontrolka gaśnie. Jeśli świeciłaby się nadal, oznaczałoby to jakiś problem
Jarosław P - 2011-12-27, 13:43

benny86 napisał/a:
We wszystkich autach którymi jeżdziłem, a które mają poduszki działo się coś takiego. W chevroletach o tym piszą w instrukcjach jako tzw. tryb autodiagnozy tzn. układ sprawdza czy wszystko jest ok, czujniki sprawne poduszki nie wystrzelone itp i jeśli wszystko gra to kontrolka gaśnie. Jeśli świeciłaby się nadal, oznaczałoby to jakiś problem

Ale mnie niechodzi o przekręcenie kluczyka w pozycję akcesoria o czym piszesz bo wtedy zawsze zapalają sie kontrolki i po chwili gasną i tak ma być , ale o moment uruchamiania silnika wtedy gdy przekręcam kluczyk w poz start i chwilę przytrzymuję aż auto odpali. I właśnie w tym momencie kontrolki na ułamek sekundy żarzą.

r - 2011-12-27, 14:01

Mam tak podobnie.W wilgotne dni gdy naciskam pedał hamulca jarzy się kontrolka od światła przeciwmgielnego. W suche dni jest wszystko ok.
eplus - 2011-12-27, 14:57

Przeciwmgielne z tyłu też pewnie się świeci ze względu na brak masy w lampie... :-/
r - 2011-12-28, 23:26

Przeczyściłem papierem zacisk od przewodu masowego i po-sprejowałem środkiem Isol i problem zniknął z jarzeniem zniknął :-)
mrówa - 2011-12-29, 12:43

W ciągu ostatnich kilku dni (a było deszczowo) obserwowałam kontrolki i nic się nie działo. Wcześniej też nigdy czegoś podobnego nie zauważyłam.
eplus - 2011-12-29, 20:02

A to już nie każdemu musi się przytrafić w tym samym czasie...