DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Odblaskowe elementy na drzwiach - bezpieczenstwo noca.

mekintosz - 2012-01-13, 01:03
Temat postu: Odblaskowe elementy na drzwiach - bezpieczenstwo noca.
Witam

W zwiazku z czestszym poruszaniem sie samochodem wieczorem oraz umieszczaniem na foteliku dziecka postanowilem wyposazyc sandero w elementy odblaskowe w tylnych drzwiach - na wzor oswietlenia w wielu innych samochodach. Nie pamietam czy standardowo takie swiatelka "obrysowe" sa czerwone, czy biale ? Chodzi o to, by ktos jadacy za mna zauwazyl, ze pojazd ma otwarte drzwi. Pomyslalem, by nie bawic sie w elektryke zastosowac tasme przylepiona gdzies do drzwi, od srodka - by byla widoczna podczas ich otwarcie w snopie swiatel kierowcy za mna.

Moze cos z tych:

http://allegro.pl/tasma-o...2048415179.html

http://allegro.pl/odblask...2035098268.html

http://allegro.pl/badz-wi...2043884013.html

Czy ktos juz przerabial temat ?

limo - 2012-01-13, 07:55

te z 3M za 1,50 chyba najzgrabniejsze. Wydaje mi się, że w innych samochodach lampki odblaskowe są czerwone.
ajax - 2012-01-13, 19:42

To o których piszesz są skierowane do tyłu. Poza migaczami i światłem cofania dopuszczalne tylko czerwone
mekintosz - 2012-01-13, 20:46

Czyli jakiego koloru kupic by bylo zgodnie z przepisami ? Doczytalem, ze czesto sa klosze dwukolorowe, gorna czesc czerwona, zas dolna biala - swiatlo oswietla okolice progow - ułatwiajac wysiadanie.

Moze taki patent - na przyszlosc, przy okazji wygluszania drzwi ...

http://imageshack.us/phot...spa0179kw2.jpg/

Ewentualnie ledy - jeden czerwony dla ostrzezenia, zas drugi w dole plastikowego boczka oswietlajacy podloze ? Podpiac pod lampke oswietlenia kabiny.

Marek1603 - 2012-01-13, 21:21

Na drzwi czerwony jest zawsze montowany więc może w przepisach coś jest.
RnR - 2012-01-13, 21:35

To moze to? http://allegro.pl/folia-s...2039249806.html
ajax - 2012-01-14, 20:01

mekintosz napisał/a:
zas dolna biala - swiatlo oswietla okolice progow - ułatwiajac wysiadanie.

Białe w takim zastosowaniu musi być kierunkowe i tak zabudowane aby nie było widoczne z tyłu. Czyli żarówka/dioda w jakiejś osłonie i skierowana w dół na progi czy na okolicę, lub w dolnej ściance drzwi w jakimś zagłębieniu i także skierowana w dół. Wtedy będzie OK, bo źródło światła będzie osłonięte i nie widoczne

ajax - 2012-01-14, 20:04

mekintosz napisał/a:
http://imageshack.us/phot...spa0179kw2.jpg/

ale w takim miejscu to tylko czerwone. Kiepsko oświetla

Marmach - 2012-01-16, 02:06

Uznałem, że naklejenie czegoś odblaskowego na drzwi to bardzo dobry pomysł, ale faktycznie dobrze byłoby wiedzieć coś-niecoś o przepisach regulujących oklejanie samochodu. Na razie znalazłem takie coś:

http://tnij.org/oywc

Cytat:
V. Wnioski opinii:
1. Wymagania co do oznakowania pojazdów określa Prawa o ruchu drogowym i wydane na jego podstawie rozporządzenia Ministra Infrastruktury
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
2. Zarówno Prawo o ruchu drogowym, jak i rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich
niezbędnego wyposażenia nie zawierają zakazu znakowania pojazdów naklejkami bądź napisami odblaskowymi, jeżeli tylko pojazd nie został oznakowany
w sposób przeznaczony wyłącznie dla pojazdu uprzywilejowanego.
3. Pojazd nieuprzywilejowany nie może być oznakowany za pomocą któregokolwiek z elementów przeznaczonych dla pojazdu uprzywilejowanego. I tak
zabronione jest znakowanie pasem wyróżniającym barwy białej, białej odblaskowej, niebieskiej, czerwonej, srebrzystej, jasnozielonej i pomarańczowej.
Ponadto nie wolno na pojazdach umieszczać napisów zastrzeżonych wyłącznie dla pojazdów uprzywilejowanych (Policja, Straż Pożarna itp.).

RnR - 2012-01-16, 06:36

Ma to sens bo co za różnica czy odblask masz na drzwiach czy na nogawce.
Stepway - 2012-01-23, 09:59

Ja bym powrócił do stosowanych dawniej metod. Może i budzi to mieszane odczucia, ale mówimy o bezpieczeństwie.

http://allegro.pl/odbojni...2027030449.html

Odbojnik na drzwi, to nie tylko odblask, ale również w przypadku większych dzieci (teściowej i koleżanek żony też), sposób na zabezpieczenie gdy zbyt zamaszyście otwierają "wrota".

Stepway - 2012-01-23, 13:16

Marmach napisał/a:
Uznałem, że naklejenie czegoś odblaskowego na drzwi to bardzo dobry pomysł, ale faktycznie dobrze byłoby wiedzieć coś-niecoś o przepisach regulujących oklejanie samochodu. Na razie znalazłem takie coś:

http://tnij.org/oywc

Cytat:
V. Wnioski opinii:
1. Wymagania co do oznakowania pojazdów określa Prawa o ruchu drogowym i wydane na jego podstawie rozporządzenia Ministra Infrastruktury
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
2. Zarówno Prawo o ruchu drogowym, jak i rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich
niezbędnego wyposażenia nie zawierają zakazu znakowania pojazdów naklejkami bądź napisami odblaskowymi, jeżeli tylko pojazd nie został oznakowany
w sposób przeznaczony wyłącznie dla pojazdu uprzywilejowanego.
3. Pojazd nieuprzywilejowany nie może być oznakowany za pomocą któregokolwiek z elementów przeznaczonych dla pojazdu uprzywilejowanego. I tak
zabronione jest znakowanie pasem wyróżniającym barwy białej, białej odblaskowej, niebieskiej, czerwonej, srebrzystej, jasnozielonej i pomarańczowej.
Ponadto nie wolno na pojazdach umieszczać napisów zastrzeżonych wyłącznie dla pojazdów uprzywilejowanych (Policja, Straż Pożarna itp.).

:mrgreen:
Cytat:
(...)zabronione jest znakowanie pasem wyróżniającym barwy białej(...)

:mrgreen:

EDIT

Cytat:
(..._nie wolno na pojazdach umieszczać napisów zastrzeżonych wyłącznie dla pojazdów uprzywilejowanych (Policja, Straż Pożarna itp.).

No to możne zamieścić napis POLICE jako formę reklamy uroczego miasta ? :mrgreen:

bebe - 2012-03-24, 00:48

Kupiłem 2 m czerwonej taśmy ReflexiteŸ do oklejania plandek tirolotów, jak znajdę chwilę to okleję i obfocę.
bebe - 2012-04-14, 16:56

Nakleiłem. Szału nie było, bo taśma okazała się cienka, ale mało rozciągliwa, przez co nie da się ładnie okleić wypukłości. Naklejałem po dwa odcinki na drzwi - jeden "patrzący" z tylnej krawędzi drzwi i jeden "patrzący z wewnętrznej strony drzwi. Ma to o tyle sens, że taśma słabo odbija światło pod kątem - w ten sposób coś się błyszczy i przy ledwo uchylonych drzwiach, i przy w pełni otwartych.

Zdjęcia tragicznej jakości, robione tefalonem z wbudowaną lampą. Widać na nich niewiele, ale uznałem, że to w sumie nieźle symuluje warunki, w jakich taśma może przydać się najbardziej. :)

Przednie drzwi uchylone na ten pierwszy "ząbek". Widać zarówno taśmę na krawędzi tylnej, jak i wewnętrznej:

To samo, plus uchylone tylne drzwi:

Tylne drzwi otwarte na oścież:

Przednie na oścież, tylne na pierwszy "ząbek":

Przednie na oścież:

Jak dla mnie, efekt jest zadowalający.

chriskb - 2012-04-14, 17:33

Wygląda OK! jak z fabryki

Żaden "Bus driver" nie zabierze koledze drzwi ;-)

Riczi - 2012-04-14, 18:05

Super!!!.Tani koszt. A efekt fajny.
mekintosz - 2012-04-14, 18:18

Wyszło super ;-) .. mozesz zrobic foto w dzien jak dokładnie wyglada to oklejenie ?

http://allegro.pl/tasma-o...2266881686.html

Taka sama ??

monopios - 2012-04-14, 18:24

chriskb napisał/a:

No chyba że kolego nierozważny i otwiera bez upewnienia się, czy coś nadjeżdża. Jednego już mieliśmy takiego w TV "asiora". :-P :-D

bebe - 2012-04-14, 20:45

mekintosz napisał/a:
Wyszło super ;-) .. mozesz zrobic foto w dzien jak dokładnie wyglada to oklejenie ?

Postaram się, ale jutro wyjeżdżam do Zielonej i nie będę miał internetów.

mekintosz napisał/a:
http://allegro.pl/tasma-odblaskowa-konturowa-reflexite-przyczepa-tir-i2266881686.html

Taka sama ??

Zdaje się że nawet sprzedawca ten sam. :)

benny86 - 2012-04-14, 20:47

Grube są te odblaski? Chodzi mi głównie o to czy przy dłuższym użytkowaniu zwłaszcza w mieście (częste otwieranie i zamykanie drzwi) nie będą obcierać o słupek?
bebe - 2012-04-14, 20:50

benny86 napisał/a:
Grube są te odblaski? Chodzi mi głównie o to czy przy dłuższym użytkowaniu zwłaszcza w mieście (częste otwieranie i zamykanie drzwi) nie będą obcierać o słupek?

To jest taka taśma, trochę jak zwykła taśma klejąca tylko minimalnie sztywniejsza. Jest cieniusieńka, a naklejałem tak, żeby nigdzie nie zachodziła na miejsce, którego dotyka uszczelka.

stempik - 2012-04-15, 19:23

chriskb napisał/a:
Wygląda OK! jak z fabryki

Chyba że zechce.
piotrek400 - 2012-04-16, 10:57

Super pomysł!
chyba skopiuję... :)
Pozdrawiam!

bebe - 2012-04-17, 20:22

Tak to wygląda z bliska.

Drzwi przednie:

Drzwi tylne:

mekintosz - 2012-04-17, 22:10

Super, dziekujemy za real foto. Tasma zamowiona. Bede oklejał. Jeszcze mysle o oznaczeniu otwartej klapy bagaznika jakby jakby co.
TD Pedro - 2012-04-17, 22:16

zachęcony efektem również zamówiłem 25 jednostek (1 jednostka to 10 cm bieżących) czerwonej taśmy (klapę też uwzględniłem) - po dostawie odbędzie się "dekoracja" drakulki... :lol:
mekintosz - 2012-04-17, 22:27

Zamontowałem wedlug patentu BEBE ;-)

LINK: https://picasaweb.google.com/110513965918801267192/PoprawaWidocznosciNocaCzerwoneOdblaskiSandero?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJvFqaGdsJOwtgE&feat=directlink

Zakupioną taśmę podzieliłem na fragmenty ok 10 cm, następnie przeciąłem wzdłuż na pół. Nakleiłem jak na foto. Mnie sie podoba ;-)

mekintosz - 2012-04-24, 20:29

Myśle, ze to nowy trend w modzie forumowej... naklejka klubowa ... uszczelka klubowa.... odblask klubowy ;-)
piotrres - 2012-04-24, 23:54

mekintosz napisał/a:
Myśle, ze to nowy trend w modzie forumowej... naklejka klubowa ... uszczelka klubowa.... odblask klubowy ;-)

Popieram tę koncepcję. Chozi mi to po głowi od pewnego czasu.

mrówa - 2012-04-25, 07:48

Pomysł całkiem fajny. Tylko... jakoś mnie do niego nie ciągnie. :roll:
Mam nadzieję, że nie stanie się to nowym kultowym niezbędnikiem... żebym nie musiała mieć wyrzutów sumienia, że taka niedostosowana jestem :-P

wojtek_pl - 2012-04-25, 08:20

Ja takze zamowilem te tasmy odblaskowe i bede przyklejal :-)

I chyba machne gdzies po bokach pomaranczowe odblaski coby i z tej strony bylo lepiej widac auto...

Piotr_K - 2012-04-25, 08:37

Dobra rzecz ! Ja zdecydowałem się na montaż plastikowych nakładek na ranty przednich drzwi, efekt jest podobny a dodatkowo mam "odbojniki" zabezpieczające mnie i sąsiada przed zarysowaniem.
TD Pedro - 2012-04-25, 08:48

Piotr_K napisał/a:
Ja zdecydowałem się na montaż plastikowych nakładek na ranty przednich drzwi

sugeruję uważać na takie rozwiązanie... - sprzyja uszkodzeniu lakieru (w Dacii podobno szczególnie "miękkiego") a w konsekwencji korozji... :-)

bebe - 2012-04-25, 21:00

mrówa napisał/a:
Mam nadzieję, że nie stanie się to nowym kultowym niezbędnikiem... żebym nie musiała mieć wyrzutów sumienia, że taka niedostosowana jestem :-P

Nie popadajmy w paranoję. :) Te odblaski mają sens (wg mnie) tylko wtedy, kiedy jeździsz w trasy w nocy, w szczególności z dziećmi. Wtedy postoje są częstsze, nie zawsze da się stanąć w cywilizowanym i dobrze oświetlonym miejscu.

Tak więc, póki co - przymusu nie ma. ;)

Piotr_K - 2012-04-26, 01:08

bebe napisał/a:
mrówa napisał/a:

Nie popadajmy w paranoję. :) Te odblaski mają sens (wg mnie) tylko wtedy, kiedy jeździsz w trasy w nocy, w szczególności z dziećmi. Wtedy postoje są częstsze, nie zawsze da się stanąć w cywilizowanym i dobrze oświetlonym miejscu.

Przymus dałbym ...rowerzystom..wszystkim, bez wyjątków, szkoda, że nie robią tego fabrycznie.

mrówa - 2012-04-26, 07:06

bebe napisał/a:

Rzadko jeżdżę w nocy i właśnie dlatego nie odczuwam potrzeby posiadania tego usprawnienia. Tylko i wyłącznie dlatego, bo pomysł sam w sobie ma sens :)

Domel2250 - 2012-04-26, 07:07

Teoretycznie przymus jest na odblask z tyłu+odblaski w kolach, tylko, czy ktoś tego przestrzega, (inaczej -karze, chyba tylko straż miejska w mieście dzieciaki na ścieżkach rowerowych :-( -czyli tam, gdzie IHMO jest to mniej potrzebne-choć przy naszych ścieżkach rowerowych, ktlorych prawie nie ma, taki niedoświetlony rower wcześniej, czy później z niej zjedzie... ) Nikogo nie obrażając wystarczy podjechać pod pierwszy lepszy "GS" gdzieś w mniejszej wsi i zobaczyć "park maszynowy" pod ścianą sklepu, czy gdziekolwiek będzie jakieś swiatelko odblaskowe-chyba tylko w okresie komuni, gdy prezentowane rowerki jeszcze takowe mają ;-) ..... Ja gdy sam jezdze na rowerku, to unikam ulic jak ognia, bo chce żyć :-/ , ale w kasku dodatkowe swiatło+nakoszulce/kurtce rowerowej i spodenkach sa wszyte odblaski, a zawsze na rowerze mam taką odzież, nawet gdy w planach jest powrót do domu przed zmrokiem-bo nigdy nic nie wiadomo.....już mi sie zdarzało wymieniac podczas wycieczki 2 dędki i zlapac trzeciego kappcia i prowadzenie roweru z Zacisza do domku przez okolo 3 godziny (częściowo w deszczu :evil: , po zmroku i wlasnie poboczem).
Wracając do tematu, nawet jeżeli ktoś mało jeżdzi nocą to kiedyś się może przydarzyć, a dobrze widoczne auto w nocy na poboczu to podstawa bezpieczeństwa-więc po weekendzie majowym i ja czegoś poszukam, tym bardziej, że dzidziuś w drodze i już od tych wakacji każda trasa mi się będzie teraz przedłużać poprzez zdecydowanie częstsze postoje :-) , jak trzeba będzie to i w nocy :-)

48piotr - 2012-04-26, 07:29

bebe napisał/a:

Nie ma ,a powinien być.Drogo nie jest,a widoczność poprawia bardzo.
Ja dołączam się do 'exkluzywnego"doposażenia. ;-)

TD Pedro - 2012-04-26, 10:37

Domel2250 napisał/a:
ja czegoś poszukam, tym bardziej, że dzidziuś w drodze

moim zdaniem niezależnie od tego czy jedziemy z dzieckiem na pokładzie czy sami, to takie doposażenie samochodu na pewno zwiększy bezpieczeństwo, samochody z większym "prestiżem" :mrgreen: mają dodatkowe oświetlenie w drzwiach (przemyśliwałem o montażu takiego w drakulce) ale "nasze" :-P rozwiązanie też spełni swoją rolę... :lol:

Domel2250 - 2012-04-26, 15:29

TD Pedro napisał/a:
Domel2250 napisał/a:
ja czegoś poszukam, tym bardziej, że dzidziuś w drodze

moim zdaniem niezależnie od tego czy jedziemy z dzieckiem na pokładzie czy sami, to takie doposażenie samochodu na pewno zwiększy bezpieczeństwo, samochody z większym "prestiżem" :mrgreen: mają dodatkowe oświetlenie w drzwiach (przemyśliwałem o montażu takiego w drakulce) ale "nasze" :-P rozwiązanie też spełni swoją rolę... :lol:

Może niefortunnie to zformułowałem, chodziło mi o to, że z dzieckiem, będę poprzez częstsze zatrzymywanie się na trasie bardziej narażony, na niebezpieczeństwo stojąc na poboczu, a nie o to, że z dzieckiem to sięobklejamy żeby bylo bezpiecznie, a bez to nie :-) .

Bezpieczeństwo przede wszystkim i ZAWSZE-więc zgadzamy się w pełnej rozciągłości tematu :mrgreen: :-)

szerokości

mekintosz - 2012-04-27, 21:13

TD Pedro napisał/a:
Piotr_K napisał/a:
Ja zdecydowałem się na montaż plastikowych nakładek na ranty przednich drzwi

sugeruję uważać na takie rozwiązanie... - sprzyja uszkodzeniu lakieru (w Dacii podobno szczególnie "miękkiego") a w konsekwencji korozji... :-)

Ja na rant drzwi , celem ochrony lakieru, zalozylem przecieta na pół płaską koszulke termokurczliwa, a na to dopiero odbojnik. Myslalem tez o jakiejs gumowej koszulce/uszczelce/czym co mozna nalozyc na rant drzwi na calosc, by na calej "rozciagliwosci" boku drzwi moc zniwelowac skutki otarc o inne auta, sciany etc przy otwieraniu.

TD Pedro - 2012-04-27, 21:17

taśma dotarła... :lol: teraz już nie ma wymówki - drakulka czeka na "dekorację"... :-)
mekintosz - 2012-04-27, 21:19

TD Pedro napisał/a:
taśma dotarła... :lol: teraz już nie ma wymówki - drakulka czeka na "dekorację"... :-)

Bardziej na ilosc jak Bebe czy mniej jak Ja planujesz, czy cos posrednio ? Ciekawe dlaczego UE czy NCAP nie rekomenduje takich rozwiazan poprawiajacych bezpieczenstwo - własnie takie elementy odblaskowe na drzwiach. Moze wtedy Sandero/Duster miałby 4 gwiazdki ;-) i bezpieczeństwo pasazerow podczas opuszczania pojazdu "GOOD" zamiast "POOR" ;-)

TD Pedro - 2012-04-27, 21:23

taśmy mam sporo (2,5 mb) i mogę poszaleć :lol: , nie mam konkretnej wizji ale raczej bez przesady... chciałbym jeszcze okleić dwa rowery...
mekintosz - 2012-04-27, 21:26

Szeroka ciezko czasem odp umiejscowic, polecam pomysl z przecieciem na pol i zaokragleniem rogow celem utrudnienia samoodklejenia sie ;-)
TD Pedro - 2012-04-27, 21:28

dzięki, coś pokombinuję... podstawa to dokładne przygotowanie (odtłuszczenie) podłoża...
mrówa - 2012-05-02, 12:24

mekintosz napisał/a:
dlaczego UE czy NCAP nie rekomenduje takich rozwiazan poprawiajacych bezpieczenstwo - własnie takie elementy odblaskowe na drzwiach.

Może i lepiej, bo wtedy owa taśma byłaby pewnie horrendalnie droga...

czaju - 2012-05-02, 12:41

Cytat:
Przymus dałbym ...rowerzystom..wszystkim, bez wyjątków, szkoda, że nie robią tego fabrycznie.

Ale w sumie po co skoro i tak 70% kierowców mimo że widzą rowerzystę to wyprzedzają go na tyle że od lusterka do kierownicy zostawiają po kilka-kilkanaście centymetrów. Pomijam fakt że jadąc w kolumnie jak pojawia się rowerzysta przemieszczający się z taką samą prędkością, to żeby nie jechać za rowerzystą to jadą równolegle do rowerzysty, mimo że pierwsze światła powodują że rowerzysta jedzie dalej a osobówka stoi...
To takie moje drobne spostrzeżenia po miesiącu mieszkania w Krk i jazdy na rowerze.

Podsumowując - nie problem jest zauważeniem, ale za to olbrzymi problem to "Zasada ograniczonego zaufania", o której to po kursie prawa jazdy większość wie tyle że jest. Samochód zatrzymuje się na poboczu tak? no to przecież osoba jadąca za nim te kilkaset metrów zauważa fakt, a mimo to nie przewiduje że kiedyś mogą otworzyć się drzwi? Jechał dalej? Sądzę, że drzwi już będą zamknięte - nikomu oczywiście nie bronię, a wręcz przeciwnie - jeśli często jeździ wieczorem, a na dodatek nie sam. A tak jak ja co wieczorem zatrzymuje się <1raz na rok, a w dodatku 90% przebiegów robię sam...

podobnie rowerzyści - fakt, że nie wpuszczałbym na drogi ludzi którzy nie muszą mieć żadnej wiedzy na temat zasad panujących na drodze, ale kurcze... jak już znają to po prostu są bezinwazyjnym, nikomu nie grożącym uczestnikiem ruchu, a ludzi którzy wyprzedzają rower przed samym skrętem w prawo jaja bym ucinał (jak dobrze że ustawodawca zmienił ten kretyński przepis).

Popadając w paranoje świecenia czy odblaskiwania, może ludzie którzy zbliżają się do przejścia dla pieszych również powinni mieć obowiązek posiadania odblasków w dużej ilości...

48piotr - 2012-05-02, 13:44

czaju napisał/a:
Popadając w paranoje świecenia czy odblaskiwania, może ludzie którzy zbliżają się do przejścia dla pieszych

Nie potrzeba paranoi,wystarczy jazda wieczorem krętą wiejską drogą./najlepiej w pobliżu dyskoteki,wesela,odpustu/
Punkt widzenia zależy od punktu "świecenia"/odbicia/. :roll:

czaju - 2012-05-02, 16:41

nawet odblaski nie pomogą jak pijany wparuje Ci wprost pod koła.

IMHO sporo zdrowego rozsądku brakuje po obu stronach (nie będę rzucał kamieniem, bo sam też mam sporo grzeszków w tej kwestii)

esdziewiaty - 2012-05-02, 18:10

Odblaski na drzwiach, takie jak tutaj pokazano to powinien byc obowiązek. Przykra prawda jest taka, że Renault oszczędziło na bezpieczeństwie. Marki szanujące się nie oszczędzają na odblaskach w tym miejscu, lub ida o krok dalej i montują lampki.

Karny sisior dla Renault.

TD Pedro - 2012-05-02, 18:48

czaju napisał/a:
Popadając w paranoje świecenia czy odblaskiwania

masz oczywiście prawo mieć swoje zdanie w tej kwestii, ja jednak uważam, że dokładając elementy odblaskowe na drzwi samochodu (tak niewielkim nakładem kosztów i własnych chęci) jednak trochę zwiększam dostrzegalność/postrzegalność... w kwestii sposobu traktowania rowerzystów przez kierowców to dużej części podzielam Twój pogląd...

laisar - 2012-05-02, 23:19

esdziewiaty napisał/a:
Renault oszczędziło na bezpieczeństwie

OK, zamontujmy lampki - i jeszcze wyciszenie (bo zmęczony hałasem kierowca może być niebezpieczny dla otoczenia), automatyczną klimę (po co się rozpraszać regulowaniem), mocniejsze silniki (szybsze wyprzedzanie = zwiększone bezpieczeństwo), mocniejsze hamulce (wiadomo), do standardu dorzućmy kurtyny (wiadomo) i ESP (wiadomo).

Fajnie?

Pewno tak <;

Tyle że... cena też będzie fajna, nie? Drugi kaszkaj.

Tylko po co w takim razie w ogóle ten duster??? Bo to mi tu jakoś umyka.

(Dla ustalenia uwagi: też uważam, że R robi źle).

Marmach - 2012-05-13, 23:51

Dzisiaj dorobiłem sobie czerwone odblaski w drzwiach. W sumie na czworo drzwi poszedł metr czerwonego Reflexite'a, a każde drzwi oklejone na dwóch płaszczyznach - także kupienie 2 metrów było wysoce bezsensowne.
mekintosz - 2012-05-14, 01:04

Foto poprosimy ;-)
Riczi - 2012-05-15, 15:47

Zanim przykleicie taśmę odblaskową na drzwi, to dajcie jako podkład taśmę bezbarwną .Powód prosty - odblaskową będziecie zrywać razem z lakierem jak będzie taka potrzeba.Np przy sprzedaży. ;-)
TD Pedro - 2012-05-15, 17:51

Riczi napisał/a:
odblaskową będziecie zrywać razem z lakierem jak będzie taka potrzeba.Np przy sprzedaży

po co zrywać? przy sprzedaży z taśmą będzie droższa... :lol:

benny86 - 2012-05-15, 18:00

TD Pedro napisał/a:
przy sprzedaży z taśmą będzie droższa...

albo kupiec zrezygnuje widząc tego typu przeróbki (choćby najbardziej przydatne) :-/

TD Pedro - 2012-05-15, 18:05

benny86 napisał/a:
przeróbki
:?: równie dobrze może uznać za wymówkę nieodklejoną z szyby winietę (trudno się odklejają...) albo nalepkę DKP... :-P
benny86 - 2012-05-15, 18:15

Owszem, można. Ja np. nie tolerują zadnych nalepek na aucie (tą z numerem rejestracyjnym traktuję jako zło konieczne :mrgreen: ). Na winiety są sposoby, z auta siostry dwie usunąłem w niespełna 20 minut, teraz poszłoby sporo szybciej.
TD Pedro - 2012-05-15, 18:27

benny86 napisał/a:
Na winiety są sposoby

nie o problem z usuwaniem winiet (czy innych nalepek) mi chodziło (to wskazałem jedynie jako przykład) miałem raczej na myśli potraktowanie taśmy odblaskowej jako "przeróbka" (dodatkowo schowanej w zagłębienia/profile drzwi) - ingerencja w "ciało" samochodu żadna to o jaką przeróbkę chodzi...

benny86 - 2012-05-15, 18:40

TD Pedro napisał/a:
ingerencja w "ciało" samochodu żadna to o jaką przeróbkę chodzi...

więc wracając do sedna sprawy - jeśli zerwałoby się ją wraz z lakierem (bp np. się nie podoba potencjalnemu kupcowi) to ingerencja już jakaś jest.

TD Pedro - 2012-05-15, 19:05

benny86 napisał/a:
jeśli* zerwałoby się ją wraz z lakierem

- jak sam napisałeś jeśli ale to nie to samo co na pewno,
- można gdybać i przypuszczać/domyślać się/wróżyć z fusów itp... a może potencjalny klient wcale by nie chciał tych bądź co bądź przydatnych taśm odrywać...
- sugeruję zaniechać czczej polemiki...

ad* - akcent mój

Marmach - 2012-05-15, 19:14

mekintosz napisał/a:
Foto poprosimy ;-)

Niestety cały czas leje ;P

Co do odrywania z lakierem, to wydaje mi się, że bardziej grozi zmywanie kleju z lakieru, niż oderwanie z lakierem, chociaż oczywiście mogę nie doceniać kleju ;)

Ja osobiście nie zamierzam się wyzbywać MCVki przez najbliższe wieeele lat, a potem jak kupiec będzie wybrzydzał na naklejki, to będzie mógł sobie szukać innego samochodu - w długo używanym samochodzie liczy się silnik i korozja zawieszenia i progów, a resztę można sobie...

mekintosz - 2012-05-19, 19:21

Riczi napisał/a:
Zanim przykleicie taśmę odblaskową na drzwi, to dajcie jako podkład taśmę bezbarwną .Powód prosty - odblaskową będziecie zrywać razem z lakierem jak będzie taka potrzeba.Np przy sprzedaży. ;-)

Nic nie bede zrywał. Jesli z tego powodu ktos nie kupi samochodu jego problem. Mam naklejone w tych samych miejscach, wiec nie wyglada to na nieudolna probe zakrycia wad lakierniczych.

Marmach - 2012-05-21, 15:44

No, to czas na fotki taśm odblaskowych na drzwiach. Wszędzie umieściłem po dwie taśmy, na różnych płaszczyznach. W sumie i tak odbijają całkiem nieźle i pod kątem.

Na jednym ze zdjęć widać podobne taśmy na stojącym nieopodal ambulansie.

Generalnie odbite światło nie jest jakieś powalające, ale żeby zauważyć tak oznakowane elementy w zupełności wystarczy - inna sprawa, że lampa błyskowa w prawie kompletnej ciemności nie jest jakimś powalającym źródłem światła ;)

mrówa - 2012-05-22, 08:58

Super to wygląda, całkiem jak fabryczne :-)
Zdzicho - 2012-05-23, 18:27

Chyba skorzystam z tego pomysłu z taśmami odblaskowymi.
Proste, łatwe i dobry efekt.