DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - 1.6 16v - górna osłona silnika

_Marcin_ - 2012-01-15, 12:51
Temat postu: 1.6 16v - górna osłona silnika
Witam,

Czy ktoś z klubowiczów założył w Dusterze (lub innym modelu) dodatkową górną osłonę silnika 1.6? Osłony takie były montowane w Megane/Scenicach/Lagunach od 99 rocznika. Używane można kupić za ok. 50zł. Jeżeli ktoś posiada taką osłonę, mam pytanie jak wygląda sprawa montażu? Czy uchwyty zaznaczone na zdjęciu pasują do silnika w Dusterze?

Daster - 2012-01-16, 12:24

A na co to skutkuje? Jesli tylko aby zaciekawic serwis to chyba szkoda fatygi.
_Marcin_ - 2012-01-17, 08:13

Daster napisał/a:
A na co to skutkuje? Jesli tylko aby zaciekawic serwis to chyba szkoda fatygi.

Napewno jest to dodatkowa ochrona cewek przed brudem i wilgocią. Jakby od spodu dać jakiś materiał wyciszający też napewno wpłynie to pozytywnie na głośność silnika.
A jeżeli chodzi o serwis to zawsze przed wizytą można zdjąć osłonę :-)

krakry1 - 2012-01-17, 11:51

Podejrzewam, że z tą osłoną jest jak z naszą sławną uszczelką od malucha. Nikt nie wie po co jest? Czemu ma służyć? - Ale za to wszyscy ją zakładają (ja też) i są very happy. :mrgreen:
_Marcin_ - 2012-01-17, 11:57

krakry1 napisał/a:
Podejrzewam, że z tą osłoną jest jak z naszą sławną uszczelką od malucha. Nikt nie wie po co jest? Czemu ma służyć? - Ale za to wszyscy ją zakładają (ja też) i są very happy. :mrgreen:

Być może dopiero połączenie uszczelki i osłony da jakiś efekt :mrgreen:
Sprawdzę to, ale dopiero w marcu ;-)

mrówa - 2012-01-17, 21:35

No to czekamy :!: :-)
Dar1962 - 2012-01-17, 21:53

ozdabianie silnika? komu to potrzebne?
piotrres - 2012-01-17, 23:30

krakry1 napisał/a:

Po co?! Grrr!!!! ;-) Miesiąc temu założyłem matę od diesla pod klapę silnika i mata wygląda na czystą. Wcześniej miałe obtrzaskaną klapę silnika, akumulator. Zawsze (?) sucho, zawsze bezpiecznie :-D

lukka16 - 2012-01-18, 13:29

piotrres napisał/a:
matę od diesla

Możesz powiedzieć gdzie kupiłeś bo takiej maty nie mogę nigdzie znaleźć jak tylko w serwisie. Nie ukrywam że tania nie jest !