|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - 1.6 16v - górna osłona silnika
_Marcin_ - 2012-01-15, 12:51 Temat postu: 1.6 16v - górna osłona silnika Witam,
Czy ktoś z klubowiczów założył w Dusterze (lub innym modelu) dodatkową górną osłonę silnika 1.6? Osłony takie były montowane w Megane/Scenicach/Lagunach od 99 rocznika. Używane można kupić za ok. 50zł. Jeżeli ktoś posiada taką osłonę, mam pytanie jak wygląda sprawa montażu? Czy uchwyty zaznaczone na zdjęciu pasują do silnika w Dusterze?
Daster - 2012-01-16, 12:24
A na co to skutkuje? Jesli tylko aby zaciekawic serwis to chyba szkoda fatygi.
_Marcin_ - 2012-01-17, 08:13
Daster napisał/a: | A na co to skutkuje? Jesli tylko aby zaciekawic serwis to chyba szkoda fatygi. |
Napewno jest to dodatkowa ochrona cewek przed brudem i wilgocią. Jakby od spodu dać jakiś materiał wyciszający też napewno wpłynie to pozytywnie na głośność silnika.
A jeżeli chodzi o serwis to zawsze przed wizytą można zdjąć osłonę
krakry1 - 2012-01-17, 11:51
Podejrzewam, że z tą osłoną jest jak z naszą sławną uszczelką od malucha. Nikt nie wie po co jest? Czemu ma służyć? - Ale za to wszyscy ją zakładają (ja też) i są very happy.
_Marcin_ - 2012-01-17, 11:57
krakry1 napisał/a: | Podejrzewam, że z tą osłoną jest jak z naszą sławną uszczelką od malucha. Nikt nie wie po co jest? Czemu ma służyć? - Ale za to wszyscy ją zakładają (ja też) i są very happy. |
Być może dopiero połączenie uszczelki i osłony da jakiś efekt
Sprawdzę to, ale dopiero w marcu
mrówa - 2012-01-17, 21:35
No to czekamy
Dar1962 - 2012-01-17, 21:53
ozdabianie silnika? komu to potrzebne?
piotrres - 2012-01-17, 23:30
krakry1 napisał/a: | Podejrzewam, że z tą osłoną jest jak z naszą sławną uszczelką od malucha. Nikt nie wie po co jest? Czemu ma służyć? - Ale za to wszyscy ją zakładają (ja też) i są very happy. |
Po co?! Grrr!!!! Miesiąc temu założyłem matę od diesla pod klapę silnika i mata wygląda na czystą. Wcześniej miałe obtrzaskaną klapę silnika, akumulator. Zawsze (?) sucho, zawsze bezpiecznie
lukka16 - 2012-01-18, 13:29
piotrres napisał/a: | matę od diesla |
Możesz powiedzieć gdzie kupiłeś bo takiej maty nie mogę nigdzie znaleźć jak tylko w serwisie. Nie ukrywam że tania nie jest !
|
|