DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Luz maski silnika

pozor - 2012-01-16, 13:48
Temat postu: Luz maski silnika
Dzis zauwazylem ze przy zamknietej masce silnika przy probie podnoszenie maski jest luz. Nie jest duzy ale jednak jest. Wyglada na to ze jest on na zamku. Czy u was tez jest luz? dzieki za info
Mariusz - 2012-01-16, 17:07

Sprawdziłem u siebie i żadnego luzu nie mam. Podjedż do ASO w wolnej chwili niech wyregulują w ramach gwarancji
TD Pedro - 2012-01-16, 20:24

pozor napisał/a:
przy probie podnoszenie maski jest luz

w komorze silnika są gumowe dystanse na których "spoczywa" pokrywa komory silnikowej (klapa/maska) które odpowiednio można wkręcać/wykręcać i w ten sposób kasować luz - oczywiście w pewnym zakresie, spróbuj może obędzie się bez wizyty w ASO... :-)

pozor - 2012-01-17, 10:13

Z tego co ja mam u siebie to te dystanse nie posiadaja zadnej regulacji,sa po prostu stale. Przegladalem zdjecia silnikow w galerii na forum i pod innymi maskami widzialem takie same dystanse. W moim poprzednim samochodzie byly takie gumowe co moglem regulowac. Z luzem poradzilem sobie sam,popuscilem lekko zamek i obnizylem go. Problem oczywiscie znikl. Z tego co mi sie wydaje to musialem to miec luz od samego poczatku poniewaz teraz mam innym odglos otwierania maski.
TD Pedro - 2012-01-17, 10:19

no to super, ważne że się udało... :-)
Mariusz - 2012-01-17, 17:28

pozor napisał/a:
Z tego co mi sie wydaje to musialem to miec luz od samego poczatku poniewaz teraz mam innym odglos otwierania maski.

Luz z całą pewnością przyjechał razem z samochodem z fabryki. No cóż nic nie jest doskonałe :-)

tomala72 - 2012-02-02, 09:57

u mnie w dusterze maska delikatnie przy zamykaniu uderzała o lampę z jednej strony, podnieśli w aso nieco zamek i po tym również był luz na masce:(
Aby nie obniżać znowu zamka (znów by się klapa stykała z lampą) panowie wykombinowali dwa środkowe ograniczniki z innej renówki (nie wiem z jakiej), które różniły się tym, że gumowa końcówka jest grubsza (dłuższa) i luzu nie ma:)
Maska też już nie obija o reflektor:)
Te ograniczniki są takie same w daciach i renówkach ale mogą się różnić długością gumowej nasadki, tylko czy nie lepiej by było jak by były odkręcane?

dragon - 2012-02-02, 10:08

Miałem luz, ale nie chciałem obniżać zamka bo bałem się o obijanie lamp właśnie. Zastosowałem uszczelkę okienną i od razu lepiej :lol:
TD Pedro - 2012-02-02, 13:26

dragon napisał/a:
Zastosowałem uszczelkę okienną i od razu lepiej

i oto chodzi... Polak potrafi :-P ... ważna inwencja twórcza i skuteczność... :-)

greg1367 - 2012-02-02, 18:33

W moim klapa silnika na wolnych obrotach hałasowała , serwis przy przeglądzie to wyregulował(opuszczając zamek),oczywiście po moim palcowym wskazaniu :lol:
tomala72 - 2012-02-02, 20:32

To teraz zobacz czy ci maska o lampy nie obija:)
pozor - 2012-02-02, 21:02

Wlasnie sprawdzalem u mnie,ale na szczescie klapa nie opiera sie o lampy:) W sumie dziwne ze renault-dacia nie zrobila regulacji wykrecanej jak to jest w wiekszosci samochodow (mniej pracy by mialo ASO ;-) )
tomala72 - 2012-02-02, 21:27

Maska nie opierała się o lampy cały czas tylko uderzała o nie przy mocniejszym opuszczeniu klapy.
Zobaczyłem przez przypadek odbity lakier na wewnętrznej stronie w miejscu gdzie akurat stykała się z górną krawędzią reflektora.
Kapłem się jak zrobiłem zaprawkę i po zamknięciu został ślad lakieru na lampie.

dragon - 2012-02-03, 23:47

A moja uszczelka okienna ładnie zabezpiecza przy trzaśnięciu klapą i doszczelnia.....KUUURCZE!!! Mam DWIE USZCZELKI!!! Klubową i tą!
Wynalazłem drugą uszczelkę klubową!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

TD Pedro - 2012-02-04, 00:07

dragon napisał/a:
Wynalazłem drugą uszczelkę klubową

opatentuj... :lol:

greg1367 - 2012-02-04, 22:30

tomala72 napisał/a:
To teraz zobacz czy ci maska o lampy nie obija:)
Jest ok :-D
piotrek400 - 2012-02-05, 09:59
Temat postu: Maska silnika
ja nakleiłem małe kółeczka samoprzylepne (do mebli z filcu) pod maskę w miejscu opierania się jej na gumowych kołeczkach. extra polecam
albercik197 - 2012-02-07, 18:44

Dziś sprawdziłem u mojego Dustera przednią klapę i trzyma sie sztywno nie ma najmniejszego luzu Jest OK