DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Powitania - Witam wszystkich klubowiczów !

mim - 2012-02-02, 20:23
Temat postu: Witam wszystkich klubowiczów !
Hej.
Szukam Dustera, który by mnie zadowolił.
Myślę o aucie lekko uszkodzonym z dobrym wypasem lub bezwypadkowym od pierwszego właściciela.
Dlaczego ?
Nie chcę się liczyć z dużym spadkiem wartości nowego auta.
Po za tym auto, którego potrzebuję, Renault w Kutnie wyceniło na 59 000 zł.
Na razie tyle nie posiadam.
Mógłbym kupić nowego za trochę ponad 40 000 zł, ale takie auto nie spełniłoby moich oczekiwań.
Potrzebuję auta rodzinnego z dobrym wyposażeniem, dlatego chcę kupić auto używane.

Jeszcze jedno :-D
Obecnie jestem użytkownikiem Forda Galaxy 2001 i Puga 206 1999.
Pozdrawiam.

Marek1603 - 2012-02-02, 20:32

Witaj w klubie.

A MCV-ke brałeś pod uwage?

Co do tematu powitań to daciaklub jest jedyne w swoim rodzaju i dlatego tak jest.

A tak na poważnie to masz swój temat, w którym możesz zamieszczać zdjęcia autka, opisy, pytać, itd.

I jeszcze jedno. Poczytaj dobre rady http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1556

krakry1 - 2012-02-02, 20:33

Witaj. :mrgreen:
mim - 2012-02-02, 20:40

Marek1603 napisał/a:
Witaj w klubie.

A MCV-ke brałeś pod uwage?

Co do tematu powitań to daciaklub jest jedyne w swoim rodzaju i dlatego tak jest.

A tak na poważnie to masz swój temat, w którym możesz zamieszczać zdjęcia autka, opisy, pytać, itd.

Sorry ale nie Logan MCV.
Mam złe skojarzenia z Loganem.
Tylko i wyłącznie Duster :-)
Chociaż też nie byłem co do niego pewien aż do dzisiaj kiedy go sobie obejrzałem.
Co prawda widziałem niedociągnięcia w nim ale lubię dłubać przy aucie i sobie poradzę z drobnostkami ;-)

Właśnie !
Co forum to inaczej.
Nie wiedziałem, że tutaj się prezentuje swoje auta :-P
... Ale tylko jak się Dustera dorobię w garażu to na pewno zdjęcia wstawię :lol:

TD Pedro - 2012-02-02, 20:46

witaj w Klubie... :-)
klubowe forum to lektura nie tylko obszerna ale i bardzo obfita w przydatną wiedzę i to praktyczną... :lol:

art350 - 2012-02-02, 20:46

Jeśli chodzi o przywitania to forum Dacii nie jest wyjątkiem na forum Renault też każdy zakłada temat aby się przywitać. :-D
mim - 2012-02-02, 21:10

art350 napisał/a:
Jeśli chodzi o przywitania to forum Dacii nie jest wyjątkiem na forum Renault też każdy zakłada temat aby się przywitać. :-D

Rozumiem :mrgreen:

benny86 - 2012-02-02, 21:20

Trafić używanego Dustera nadającego się do jazdy będzie ciężko, tylko jeden forumowicz póki co sprzedał...
Dar1962 - 2012-02-02, 21:23

witam - kolega powyżej ma słuszność, mało aut na rynku, wszystkie młode, nikt na razie nie chce się pozbywać, są za fajne :-P
Marek1603 - 2012-02-02, 21:25

A tutaj http://www.daciaklub.pl/forum/viewforum.php?f=29
lub tutaj
http://www.daciaklub.pl/f...=ciekawe+oferty
możesz zamieścić linka np do interesującej cię aukcji i coś się zawsze opisze, doradzi lub odradzi.

mim - 2012-02-02, 21:29

Dar1962 napisał/a:
witam - kolega powyżej ma słuszność, mało aut na rynku, wszystkie młode, nikt na razie nie chce się pozbywać, są za fajne :-P

Może być z zagranicy, może nawet lepiej bo lepiej wypasiony będzie ;)

TD Pedro - 2012-02-02, 21:32

mim napisał/a:
może nawet lepiej bo lepiej wypasiony będzie

może i tak ale z trudniejszą do sprawdzenia przeszłością... :lol:

mim - 2012-02-02, 21:48

TD Pedro napisał/a:

może i tak ale z trudniejszą do sprawdzenia przeszłością... :lol:

A co mogło się stać przez dwa lata od rozpoczęcia produkcji ? :)
Zresztą jak dziabniętego kupię to i tak muszę naprawić.

Dar1962 - 2012-02-02, 22:26

mim napisał/a:

Może być z zagranicy, może nawet lepiej bo lepiej wypasiony będzie ;)

nie sądzę, ukompletowanie jest podobne a wersja Laureate plus parę dodatków ma praktycznie wszystko,co potrzebne

Marek1603 - 2012-02-03, 06:37

Jeżeli był serwisowany za granicą to jeszcze łatwiej sprawdzić niż u nas i to w każdym ASO. Pytanie tylko ile sobie za to zaśpiewają.
mim - 2012-02-03, 08:23

Irytującym drobiazgiem jest brak szyb elektrycznych z tyłu w LAUREATE.
Tak, wiem że kosztują tylko 310zł ale to powinien być standard.

Czy można zamówić radio z wbudowaną nawigacją (wiem, że w konsoli nie można wbudować fabrycznie), bo dealer powiedział, że są tylko Mio i Tomtom do przyklejenia na szybę :-|

Piotr_K - 2012-02-03, 12:52

mim napisał/a:
Irytującym drobiazgiem jest brak szyb elektrycznych z tyłu w LAUREATE.
Tak, wiem że kosztują tylko 310zł ale to powinien być standard.

Jeśli masz na korbkę to masz te "droższe", te elektryczne to zwykła taniocha ;)

Dar1962 - 2012-02-03, 15:14

a najlepszy numer to sięganie do podnośników z tyłu - wysuwamy prawą łapę do tyłu i macamy wzdłuż tunelu. Macanka idzie mi coraz lepiej - jak posadzimy z tyłu na środku kanapy jakąś atrakcyjną panią i trafimy na jej kolanko - zawsze można zwalić winę na te podnośniki :-P
mim - 2012-02-03, 16:07

Dar1962 napisał/a:
a najlepszy numer to sięganie do podnośników z tyłu - wysuwamy prawą łapę do tyłu i macamy wzdłuż tunelu. Macanka idzie mi coraz lepiej - jak posadzimy z tyłu na środku kanapy jakąś atrakcyjną panią i trafimy na jej kolanko - zawsze można zwalić winę na te podnośniki :-P

No właśnie ;-)
W Reno Duster jest zdecydowanie lepiej to rozwiązane (wstawił bym zdjęcia ale internet jest taki zamulony, że niestety :-( )

Konsola też jest ładniejsza.

Marek1603 - 2012-02-03, 16:29

Mim, a tak z ciekawości, powiedz dlaczego dacia?
mim - 2012-02-03, 16:55

Marek1603 napisał/a:
Mim, a tak z ciekawości, powiedz dlaczego dacia?

Głownie dlatego, że dość świeży :-D
Miałem na oku także Volvo XC90, ale było by to auto już zjeżdżone no i miało by już 8-9 lat.
Prestiż... ;-) wiem, ale jednak potrzebne mi auto bezawaryjne, a tam było by już pewnie dużo do roboty.

Duster nieźle wygląda i jest dla mnie odpowiedni.
Mam wiele planów co do niego (np. zamierzam poprawiać fabrykę, czyli głównie wykończenie wnętrza).

Napewno po zakupie nie będę żałował :mrgreen:

limo - 2012-02-03, 17:09

i co będziesz w tym wnętrzu robił :?:
mim - 2012-02-03, 17:12

limo napisał/a:
i co będziesz w tym wnętrzu robił :?:

Skóra, flok i inne bajery :mrgreen:

Marek1603 - 2012-02-03, 17:50

W takim razie czekamy na efekty.

My też troche poprawiamy fabryke, np.

http://www.daciaklub.pl/f...rownice&start=0

http://www.daciaklub.pl/f...y+bieg&start=75
lub
http://www.daciaklub.pl/f...ny+bieg&start=0

Może jeszcze to:

http://www.daciaklub.pl/f...light=podszybie

http://www.daciaklub.pl/f...szcz%EAdno%B6ci

ajax - 2012-02-03, 17:51

witaj w klubie :-D
Szukaj, może znajdziesz, ale trudno będzie
mim napisał/a:
flok

A może futerko?
Takie: http://www.daciaklub.pl/f...p=103473#103473

mim - 2012-02-03, 17:59

ajax napisał/a:
A może futerko?
Takie: http://www.daciaklub.pl/f...p=103473#103473

Obejdzie się bez futerka :mrgreen:

Marek1603 - 2012-02-03, 18:03

A tego to nie widziałem. :-/ Nie wiem jak to się stało. :-?
czaju - 2012-02-03, 21:24

będąc obiektywnym to o ile Duster na początku mi się nie podobał, później wizualnie spodobał, jeszcze bardziej przejażdżka 1.5dCi 105KM, to już w świetle ilości akcji serwisowych to pomału przestaje mnie bawić, szczególnie że i cena nie jest jakaś super ekstra (no ok, jest niska, ale i wyposażenie jest do niej adekwatne, a właściwości terenowe dla 90% użytkowników mają marginalne znaczenie).
Autko ma jednak coś w sobie i jest dla mnie jakąś ew. drogą do migracji z Sandero (za jakiś czas, dłuższy czas).

Właśnie ilość akcji serwisowych skreśla dla mnie używkę, z racji jak sobie pościelisz tak się wyśpisz.
Jak używka to o dziwo może się okazać że bliźniaczy Qashqai niewiele starszy z pewniejszego źródła może być w podobnej cenie/nieznacznie wyższej.

Nasze forum starzeje się jak społeczeństwo... Ja pamiętam czasy, jak nie było mowy o używkach bo najstarszy Logan miał 3lata :D i to dawało naszemu klubowi jakąś unikatowość - szansa na nowy samochód, podobny do innych, które kosztują tyle po kilku latach. Niestety jeśli Focusa z 2008 roku można kupić za 28 tysięcy, a ktoś sprzedaje Sandero za 22 tysiące, to IMHO używana Dacia wymaga sporego przemyślenia.

No to tyle z krytyki co do marki, bo boję się że Sandy jutro pierwszy strzeli focha i będę jutro jeździł na rowerze :D:D:D

Ale życzę powodzenia w poszukiwaniu Dustera godnego uwagi (pamiętaj że trudno jest znaleźć Dustera, którego ktoś się pozbywa po roku/dwóch bez powodu, co więcej nie ma flotówek których pozbywają się firmy bo się gwarancja kończy, a szkoda bo nie każdy samochód po flocie musi być zajechany).

Szerokości, przyczepności i żeby uszczelki nie popękały przy mrozach :D

mim - 2012-02-03, 21:32

Ja kiedyś jak obejrzałem Logana (z całym szacunkiem dla jego właścicieli), powiedziałem, że nigdy nie kupię Dacii... no i co mi przyszło ;-)
Się nawet zafascynowałem Dacią :mrgreen:

Nie przekonuje mnie obecnie Qashqai, chociaż o nim też rozmyślałem :-)

Chcę Dustera ! :-P

Pozdrawiam.

czaju napisał/a:
No to tyle z krytyki co do marki, bo boję się że Sandy jutro pierwszy strzeli focha i będę jutro jeździł na rowerze :D:D:D

Auto z duszą he he

TD Pedro - 2012-02-03, 22:03

czaju napisał/a:
w świetle ilości akcji serwisowych

póki co to na razie chyba jedna... :lol:

Marek1603 - 2012-02-03, 22:03

mim napisał/a:

Chcę Dustera ! :-P

Następny nawiedzony. ;-) Więcej nas tu takich. :-D

czaju - 2012-02-04, 10:59

Cytat:

mim napisał/a:

Chcę Dustera !

Następny nawiedzony. Więcej nas tu takich.

Jak słusznie zauważył Dacia produkuje samochody z duszą ;)

Daras - 2012-02-04, 11:08

Nie wiem, które to "akcje serwisowe", a które nie, ale odwiedzając dział ogólny czytam:
- akcja serwisowa - przewód hamulcowy,
- akcja serwisowa - chłodnica,
- Duster - pękający lakier,
- brak mocy,
- dziwne obroty,
- błąd trybu 4x4,
- czujnik poziomu paliwa,
Nie wiem, czy to wszystko, ale trochę się tego nazbierało. Przyznam - pojawiło się niepokojące zdziwienie na mej twarzy.. pewne niedowierzanie. Wiem, wiem - kupuję przecież SUVa zdecydowanie tańszego od pozostałych produkcji w segmencie, nie spodziewałem się, że autko w bezawaryjności pokona mazdę, ale - Duster nie ma jeszcze dwóch latek, a tu coraz to nowe problemy wypływają na światło dzienne. Zadowolenie nieco przygasło.
Sprawdzam jednak w necie jak to wygląda wśród innych autek - często dwa, trzy razy droższych od Dusterka. I tak czytam, bez wymieniania marek czy modeli - szczegóły można znaleźć w necie: http://www.akcjeserwisowe...atid=4&Itemid=9
I tak czytam co się może wydarzyć w innych autkach....
- samozapłon elementów samochodu,
- opóźnione działanie systemu bezpieczeństwa poduszek powietrznych,
- nieszczelność układu hamulcowego - utrata sprawności hamulców,
- zwarcie w układzie elektrycznym - prawdopodobny zapłon,
- utrata kontroli nad pojazdem w trakcie jazdy,
- nieodwracalne uszkodzenie silnika..
Jest tego dużo, dużo więcej. Sporo wad, poważne awarie i uszkodzenia.. Stąd też - spokojnie i nadal z entuzjazmem oczekuję odbioru Drakuli - już za parę dni.
W ogóle to sorki - nie ten dział, ale temat został tu poruszony, to i tu odpowiadam.
Pozdrowionka :-)

czaju - 2012-02-04, 11:16

Cytat:
Duster nie ma jeszcze dwóch latek,

no i właśnie tym można usprawiedliwiać niedociągnięcia, że to właśnie choroby wieku dziecięcego.
Stąd pytanie czy w zakupionej używanej sztuce wszystko już gra jak powinno i czy na pewno znamy jej przeszłość.
Z drugiej strony samochód wciąż na gwarancji więc można znaleźć chwilę czasu i podjechać do ASO żeby sprawdzili czy wszystko już jest ok.

TD Pedro - 2012-02-04, 11:33

Daras napisał/a:
Nie wiem, które to "akcje serwisowe"

jak dotychczas to chyba jedyna "oficjalna" akcja to, tak jak napisałeś:
Daras napisał/a:
- akcja serwisowa - przewód hamulcowy,

na niemałą już ilość wyprodukowanych Dusterów zdarzają się (i będą się zdarzać) różne przypadłości ale również, tak jak napisałeś, w innych bardziej "renomowanych" markach wcale nie jest lepiej... :lol:

- mam nadzieją, że kol. mim wybaczy taki wtręt :oops: w jego powitalnym temacie :-)

mim - 2012-02-04, 12:55

TD Pedro napisał/a:
- mam nadzieją, że kol. mim wybaczy taki wtręt :oops: w jego powitalnym temacie :-)

Wybaczę ;-)

eplus - 2012-02-04, 15:41

Dokładnie to paru miało jeszcze odwrotnie włożone panewki.