DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Częstotliwość kluczyka-pilota

Ammianus - 2012-02-07, 19:29
Temat postu: Częstotliwość kluczyka-pilota
Tak mnie naszło - czy ktoś zna częstotliwość na której działają daćkowe piloty w kluczykach? Może moje myśli błądzą, ale czy nie szło by "dorobić" pilota wykorzystując samouczącego się psztyczka?
chriskb - 2012-02-07, 19:38

Ammianus,

Częstotliwość to nie problem, alarmy samochodowe pracują na częstotliwości 433 MHz. Problem to algorytm, który zmienia kod, a ten jest strzeżony przez wytwórcę.

bebe - 2012-02-07, 20:48

chriskb napisał/a:
Problem to algorytm, który zmienia kod, a ten jest strzeżony przez wytwórcę.

Pięknie, security by obscurity. :/ Ktoś buchnie algorytm i pozamiatane, wszystkie piloty świata do wymiany. Nie dało się tego zrobić po bożemu, na kluczach SSL? :)

"Natenczas Wojski ujął do pasa przypięty
klucz asymetryczny, stubitowy, kręty.
" ;)

chriskb - 2012-02-08, 08:18

bebe,

Pewnie, że można. W uproszeniu można powiedzieć, że i tutaj też jest wykorzystywany algorytm dawniej symetryczny DES i jego odmiany, potem asymetryczny z odmianami a obecnie stosuję się mieszany SSL.

krakry1 - 2012-02-08, 15:17

... i aproksymację ambiwalentnych inowariantów (dobrze, że wszystko zrozumiałem). :lol:
Domel - 2012-02-08, 19:58

nie wiem, ale wiem ze czaszka ladnie rezonuje z czestotliowscia i jesli jestes za daleko od wozu, kluczyk nie lapie to przyloz kluczyk do czaszki i nacisnij. Sprawdzone, lapie na jakies 3 do 4 normalnej odleglosci .)
limo - 2012-02-08, 20:11

sprawdzone od dawna na dacii a dziś na nissanie primerce. I TY MOŻESZ ZOSTAĆ CZARODZIEJEM!! :mrgreen: na te 5 sekund;)
Ammianus - 2012-02-09, 09:59

Patrzę i Nie wierzę, w jakim kierunku ten wątek się roziwja! :lol: