DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - tvn turbo: porównanie logana dCi i hyundaia accenta

Gregosa - 2008-03-24, 12:47
Temat postu: tvn turbo: porównanie logana dCi i hyundaia accenta
Właśnie obejrzałem w naszej przeważnie dresiarskiej stacji motoryzacyjnej porównanie dacii logan sedan dCi 68 i hyundaia accenta 1.4. Oba auta z 2006 roku. Obejrzałem z dużym niesmakiem i miejscami oburzeniem. Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek logan dostał takie baty i zjebki od dziennikarzy. Skrzypiącym i źle spasowanym, tragicznej jakości (cytat) plastikom oczywiście oberwało sie najbardziej. Mało cywilizowane wnętrze i mało cywilizowany bagażnik (cytat)... Drzwi zamykają się z metalicznym, mało eleganckim dźwiękiem (yyy?)... Przyciski podnoszenia szyb są trudne do odnalezienia (!!), a przycisk świateł awaryjnych ogromny, bo... często się go używa (tu uśmiech obu panów) (!!!!!!!). "Kierowca logana będzie zbierał baty spod wszystkich świateł..."
Zalety dacii (m.in. dużo miejsca z tyłu i dobry silnik) zostały generalnie przykryte stekiem narzekań i często wręcz szyderstw. Jeden z panów redaktorów, odpowiedzialny za prezencję hyundaia wyglądał jakby miał puścić pawia, gdy siedział w loganie.
Nie uważam, ze logan jest idealnym samochodem, ale wciąż jestem w szoku nieobiektywnym i nierzetelnym przedstawieniem naszych aut.

johnny303 - 2008-03-24, 13:53

Sam pracuję w mediach i bardzo często mi wstyd za kolegów z branży. Zwykle za nierzetelność informacji. Jeśli jednak wyglądało to jak opisuje Gregosa, sytuacja przypomina tramwajowy dowcip o starszej pani, która na widok Murzyna woła - O, małpa! - Proszę pani, ja nie jestem małpą tylko studentem z Afryki. - O! Mówi!
A teraz serio. Cieszmy się! Dziennikarska krytyka, czy wręcz "baty i zjebki", zniechęca przede wszystkim złodziei. Do nexii zaczęli mi się włamywac dopiero, gdy paru redaktorów napisało o niej parę ciepłych słów.

GeRRaD - 2008-03-24, 18:42

A co to za program to obejrzymy powtorke :?:
dogberry - 2008-03-24, 19:00

Jeden już psioczył na Dacie i go Ferrari zabiło ;-)
Gregosa - 2008-03-24, 19:25

GeRRaD napisał/a:
A co to za program to obejrzymy powtorke :?:

Jak napisałem w tytule posta - tvn turbo

dogberry - 2008-03-24, 19:26

http://tvnturbo.pl/1,199,...98,0,forum.html
GeRRaD - 2008-03-24, 20:23

Gregosa napisał/a:
Jak napisałem w tytule posta - tvn turbo

To wiadomo, chodzi o "zakup kontrolowany5"

Gregosa - 2008-03-24, 20:23

Niestety ma to również wymierne odbicie na wartości naszych aut na rynku wtórnym...

[ Dodano: 2008-03-24, 20:24 ]
GeRRaD napisał/a:

To wiadomo, chodzi o "zakup kontrolowany5"

Nie - "na każdą kieszeń".

jurek - 2008-03-24, 20:40

taka jest wlasnie czesto logika braci dziennikarskiej / smiem twierdzic, ze sponsorowana/. to co w jednym aucie jest wada, w drugim zaleta. nieobiektywnosc to jeszcze pol biedy, gorzej bo wielu z nich jest niekompetentnych. pozdr
Gregosa - 2008-03-25, 15:45

Gdyby ktoś miał ochotę obejrzeć odcinek "na każdą kieszeń", którego dotyczy ten topic, to powtórka ma być m.in. dziś o 21:15.
GeRRaD - 2008-03-25, 21:50

Oglądałem porównanie i po kilku odcinkach śmiem twierdzić że panowie redaktorzy to najbardziej "lubieją" BMW, VW, biżuterię i bejsbolówki :lol: :lol: :lol:
Sweeper - 2008-03-25, 23:05

Na każdą kieszeń to jest tak żałosny program, że ręce opadają
Paweł Wojna nie zna kompletnie rynku, motoryzacji, sposobów oceniania i porównywania samochodów

kiedyś był test - Opel Zafira vs Renault Scenic II
wygrał Opel ponieważ: "kierowca doceni bardziej sportowe zawieszenie samochodu skłaniające do dynamicznej jazdy"
się zapytam - w czym? w mikrovanie? samochodzie rodzinnym gdzie przy pokonywaniu zakrętu ze "sportowym charakterem" dzieciaki na tylnych siedzeniach wyleją soczki zachlapując tapicerkę i szyby?

ten gość ma ostro zryty beret i wszystko co nie pochodzi z za odry jest beee
a z resztą jak kolo w skórze z czasów PRL może oceniać samochody?

licek - 2008-03-26, 06:48

Moze ktos to sciagnal i ma linka. Chetnie btm to zobaczyl, ja nie mam tvn turbo (na szczescie)
dogberry - 2008-03-26, 08:41

Ja to nagrałem, muszę to obrobić i gdzieś wrzucić jak będę miał czas.
Kristoff - 2008-03-26, 12:02

licek napisał/a:
Moze ktos to sciagnal i ma linka. Chetnie btm to zobaczyl, ja nie mam tvn turbo (na szczescie)

Proszę bardzo:

http://www.ic.rail.pl/krzysztof/logan_accent.avi

Pozdrawiam,
Kristoff

licek - 2008-03-26, 14:39

wlasnie sciagam, dzieki

[ Dodano: 2008-03-26, 16:40 ]
Obejrzalem to i tak naprawde szkoda klawiatury zeby to komentować. Szczegolnie ten mlodszy gowniarz, nieumiejacy sie nawet wyslowic strasznie pluł jadem. Obejrzalem to pol godz temu ale jeszcze mnie nosi. Nawet nie krytaka ale sbosob w jaki to robili.

Szkoda ze listy i maile i tak nie sa czytane przez tvn, bo napisałbym co mysle o takich smieciach jak ten redaktor. Nie rozumiem jak mozna zatrudnic takiego buraka co nie zna polskiego dobrze, ma kiepska prezencje i ma elementarne braki w motoryzacji, juz o mechanice nie wspominajac

Sweeper - 2008-03-26, 17:09

Obejrzałem i tak jak myślałem – kolesie to matoły
1. Kiepsko wygląda, jeździ podobnie – wygląd to rzecz gustu ;)
2. Braki w wyposażeniu – ciekawe ile samochodów za 30 000 pln ma pełne wyposażenie
3. Pikające kierunkowskazy – w Thalijce pikają tak samo, ciekawy czy również by go wkurzały :D
4. Produkcja w 7 krajach, gdzie panuje m.in. głód i niewielkie pojęcie o recyclingu <rotfl>
5. Stylistyka podobna do amerykańskiej i trudne do odnalezienia przyciski do opuszczania szyb – szkoda, że nie widział wyłączników w Thalijce :d
6. Na twardych fotelach można podróżować znacznie dalej – a to ciekawe odkrycie
7. Brak otworu na narty to rozwiązanie z poprzedniego wieku – Thalia nie ma do dzisiaj
8. Dacia Logan nie mogła być ładniejsza od Renault Thalia dlatego jest taka jaka jest – no to bardzo fachowe podsumowanie
9. Accent jest 5000 pln droższy i jest w benzynie, a diesel kosztuje prawie 10 000 pln więcej

GeRRaD - 2008-03-26, 18:05

No i jeszcze dodali że bryła nieproporcjonalna - :lol: według mnie z profilu bije na głowe dużo sedanów, nie tylko tej klasy (no może jest ciut za wysoki - ale dzięki temu można jeżdzić w kapeluszu :lol: a przecież kapelusznicy to głowni odbiorcy tych aut - też tak mówili :lol: ) Ciekawe co by powiedzieli na stuningowaną Dacię, np. przez Elię :lol:
Loganek - 2008-03-26, 21:14

Szkoda klawiatury.
Koleś dał plamy szczególnie przy porównaniu 125p z Wartburgiem, gdzie w tym drugim silnik miał wg kolesia 85 KM !

Marcin - 2008-03-26, 22:31

Ogladnalem i powiem tylko tyle.... żenada :-|

Ja najbardziej smieje sie z tego goscia jak idzie ogladac auta do komisu :mrgreen: Ten element nie licuje z tym, ten z tamtym, a tamten z tym :mrgreen: Normalnie lepiej jak rzeczoznawca :-) Ja rozumiem ze w komisach sa powypadkowe samochody, ale bez przesady :roll: Chyba specjalnie wybieraja samochody u ktorych juz z daleka widac ze sa szturchniete :-x Najbardziej rozsmieszyl mnie odcinek kiedy Pani Agata (operator kamery) uzyczyla swojego VW Polo. Nawet wtedy wytknal wypadkowosc tego egzemplarza, a przedstawil to tak jakby zderzyl sie z czolgiem. Ciekawe co na to Pani Agata powiedziala po programie :-P

Loganek - 2008-03-26, 22:34

To Polo kiedyś było w ZK. I tam ani mowy nie było, żeby było jakies bezwypadkowe.
Marcin - 2008-03-26, 22:50

Loganek napisał/a:
To Polo kiedyś było w ZK. I tam ani mowy nie było, żeby było jakies bezwypadkowe.

To swoja droga :mrgreen: Pamietam, ze wtedy byl to pojazd od Pani ktora jest niesmiala i nie chce sie pokazac przed kamera :-P

piotrres - 2008-03-26, 22:58

GeRRaD napisał/a:
Oglądałem porównanie i po kilku odcinkach śmiem twierdzić że panowie redaktorzy to najbardziej "lubieją" BMW, VW, biżuterię i bejsbolówki :lol: :lol: :lol:

...i bikejki* :lol:
Madamy i Żetelmieny!
Spóśćmy wodę, parhdon zasłonę milczenia....

KaS602 - 2008-03-27, 11:55

Czy tylko ja dobrze trafilem, czy u wszystkich te tanie plastiki nie wydaja z siebie zadnych dzwiekow...?
Pablo78 - 2008-03-27, 21:44

KaS602 napisał/a:
Czy tylko ja dobrze trafilem, czy u wszystkich te tanie plastiki nie wydaja z siebie zadnych dzwiekow...?

no to ja też dobrze trafiłem... ;-)