DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Galeria naszych samochodów - Duster Czarna Perła

_Marcin_ - 2012-03-11, 08:59
Temat postu: Duster Czarna Perła
Swojego Dustera odbieram jutro, poniżej pierwsze zdjęcia zaraz po przybyciu do dealera (jeszcze nie umyty) :-D
Dar1962 - 2012-03-11, 10:06

piękny ;-)
krakry1 - 2012-03-11, 12:01

Ładniutki - pewnie nie możesz się doczekać na ujeżdżanie. :mrgreen:
ajax - 2012-03-11, 12:21

:-D :-D :-D :-D :-D :-D
TD Pedro - 2012-03-11, 18:13

Cytat:
piękny

popieram, nawet nie widać, że
_Marcin_ napisał/a:
(jeszcze nie umyty)

szerokości i dużooooooooo frajdy życzę z ujeżdżania... :lol: (oczywiście o uszczelce pamiętasz... :mrgreen: )

krakry1 - 2012-03-11, 18:14

TD Pedro ma rację - uszczelka w pierwszej kolejności, inaczej nici z frajdy. ;-) :lol:
_Marcin_ - 2012-03-11, 18:35

krakry1 napisał/a:
Ładniutki - pewnie nie możesz się doczekać na ujeżdżanie. :mrgreen:

Masz rację, cały weekend myślę tylko o odbiorze, żeby o niczym nie zapomnieć i wszystko sprawdzić, a potem pozostaje tylko rozkoszować się jazdą :mrgreen:

TD Pedro napisał/a:

popieram, nawet nie widać, że
_Marcin_ napisał/a:
(jeszcze nie umyty)

Zdjęcia nie oddają rzeczywistego stanu, ale i tak prezentowała się świetnie.

TD Pedro napisał/a:

szerokości i dużooooooooo frajdy życzę z ujeżdżania... :lol: (oczywiście o uszczelce pamiętasz... :mrgreen: )

Dzięki, a uszczelka to podstawa, czeka już od ponad tygodnia :lol:

keikan - 2012-03-14, 11:05

TD Pedro napisał/a:
Cytat:
piękny

(oczywiście o uszczelce pamiętasz... :mrgreen: )

hej.. o co chodzi z tą uszczelką? Za niedługo odbieram moje "cacko" i jestem trochę "skonfundowany" ;-)

pozor - 2012-03-14, 12:05

Mam takie samo radyjko :-) gra super. Glosniki tylko mam 1303. Szerokosci:)
TD Pedro - 2012-03-14, 13:25

keikan napisał/a:
o co chodzi z tą uszczelką?

vide:
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=118
:lol:

keikan - 2012-03-14, 13:51

Ok.. dzięki za odp..
UFFFF - już myślałem, że chodzi o jakąś "poważniejszą" uszczelkę np. pod głowicą ;-)

akofreda - 2012-03-14, 16:18

To jest "najpoważniejsza" uszczelka w Naszym aucie!!!! ;)
TD Pedro - 2012-03-14, 16:30

a ponadto emanuje pozytywną klubową energią... :-)
Dar1962 - 2012-03-14, 19:05

nawet sklepy akcesoryjne na terenie Niemiec zaczęły nią ostatnio handlować :mrgreen:
keikan - 2012-03-15, 10:03

Klubowo daję słowo - jak tylko odbiorę swoją drakulę - założę uszczelkę !!! a co!
akofreda - 2012-03-15, 12:32

I to jest właściwa postawa. Tak trzymać pozdrawiamy :mrgreen:
_Marcin_ - 2012-03-18, 21:02
Temat postu: Zdjęcia
Duster odebrany 12 marca i w tej chwili po tygodniu użytkowania przejechane ma niewiele ponad 440km.
Średnie spalanie jak narazie wynosi 8.5 litra przy średniej prędkości 32km/h (70% miasta, 30% trasy), więc z wyniku jestem zadowolony. :-D
Ogólne wrażenia bardzo pozytywne. Komfortowe zawieszenie, rewelacyjne lusterka (w żadnym samochodzie nie spotkałem się z tak dobrą widocznością) i zaskakująco dobre wyciszenie (przy 100km/h silnik ma 2500 obrotów i jest praktycznie niesłyszalny, słychać głównie opony i szum opływającego powietrza ale nie jest to uciążliwe). Do tego idealna pozycja za kierownicą, wygodne fotele i dobrze dobrana siła wspomagania. Odnośnie tego ostatniego to mój Duster wyposażony jest już w elektrohydrauliczne wspomaganie (silnik elektryczny napędzający pompę wraz ze zbiorniczkiem na płyn znajduje się pod lewym reflektorem). Do tej pory zauważyłem tylko dwa minusy: brak możliwości ustawienia domyślnego wskazania komputera i dosyć łatwo rysujące się plastiki deski (mam już kilka niewielkich rys po przypadkowym kontakcie z jakimś plastikowym przedmiotem).
Ogólne zadowolenie z zakupu spokojnie mogę ocenić na 6. :mrgreen:

Całość uzupełnia świetnie grający zestaw Pioneer: radio DEH-4300UB + 4 głośniki TS-G1313i :-)

Poniżej kilka zdjęć z pierwszego wypadu poza miasto.

chriskb - 2012-03-19, 07:55

_Marcin_ napisał/a:
Patent na brud z butów :)

Jaki to patent :?:

_Marcin_ - 2012-03-19, 08:04

chriskb napisał/a:
_Marcin_ napisał/a:
Patent na brud z butów :)

Jaki to patent :?:

Tylna wycieraczka z poprzedniego samochodu wsunięta pod gumowy dywanik, pasuje idealnie. Dywanik po stronie kierowcy jest dużo krótszy niż ten pasażera i już po 2 dniach na podłodze pod pedałami miałem mnóstwo piachu (nie mówiąc o podpórce na lewą nogę). Teraz wystarczy wyjąć dywanik, wytrzepać i jest czysto. :mrgreen:

chriskb - 2012-03-19, 08:58

_Marcin_,

Tak to zrozumiałem, ale nadal pod pedałem gazu będzie się gromadził brud. Ja np. kupiłem elastyczne dywaniki gumowe w Auchan i przedni długi dywanik po zamocowaniu rzep położyłem w poprzek pod pedałami. Długość wystarcza na ochronę boków wykładziny zarówno od strony pedału gazu jak i od strony podpórki obok pedały sprzęgła.

W poprzednich postach również koledzy zastosowali podkładanie dywaników z zamocowanymi rzepami. Zdecydowanie taki pomysł chroni wykładzinę, która nie jest najwyższej jakości.

_Marcin_ - 2012-03-19, 09:29

chriskb napisał/a:
_Marcin_,

Ja np. kupiłem elastyczne dywaniki gumowe w Auchan i przedni długi dywanik po zamocowaniu rzep położyłem w poprzek pod pedałami.

Moje rozwiązanie było wymyślone na szybko przy użyciu tego co miałem akurat pod ręką, pomyślę o Twoim sposobie. A dywanik podłożony pod pedał gazu nie ogranicza jego maksymalnego wciśnięcia?

maurycy - 2012-03-19, 10:13

Marcinie piękny wóz....tak Ci zazdroszczę...mam do odbioru taką samą tylko 4x4 i jak widzę te fotki to aż mnie ściska...Swoją drogą posiadacze "Czarnej Perły" mogą poczuć się jak.....Jack Sparrow w Piratach z Karaibów....wszak on też "ujeżdżał czarną perłę....pozdrawiam i życzę samych przyjemności z jazdy...
dragon - 2012-03-19, 14:07

Zadowolenia i Szerokości !!!
chriskb - 2012-03-19, 16:53

_Marcin_ napisał/a:
A dywanik podłożony pod pedał gazu nie ogranicza jego maksymalnego wciśnięcia?

Grubość tych dywaników to max. 3 mm, ale bardzo dobrze się formują i można jeździć z gazem do dechy.

TD Pedro - 2012-03-19, 18:54

piękny... :lol: ale wypieściłeś lakier przed zdjęciami... :-P
_Marcin_ - 2012-03-19, 22:54

maurycy napisał/a:
Marcinie piękny wóz....tak Ci zazdroszczę...mam do odbioru taką samą tylko 4x4 i jak widzę te fotki to aż mnie ściska...Swoją drogą posiadacze "Czarnej Perły" mogą poczuć się jak.....Jack Sparrow w Piratach z Karaibów....wszak on też "ujeżdżał czarną perłę....pozdrawiam i życzę samych przyjemności z jazdy...

Dzięki, ja z kolei życzę wytrwałości w oczekiwaniu, na pewno będziesz zadowolony z wyboru ;-)

_Marcin_ - 2012-03-19, 22:57

TD Pedro napisał/a:
piękny... :lol: ale wypieściłeś lakier przed zdjęciami... :-P

A ludzie mówią, że czarny kolor jest najgorszy w utrzymaniu czystości :mrgreen:
Uwierz mi, że od odbioru w poniedziałek nie myłem go, podczas wczorajszych zdjęć miał już na sobie delikatną warstwę kurzu.

_Marcin_ - 2012-03-21, 08:56
Temat postu: Tankowanie
Wczoraj pierwsze tankowanie (nie licząc tego zaraz po wyjeździe z salonu) i tak:
- weszło 42,5 litra (do pierwszego odbicia)
- przejechane 495km
- średnie spalanie wynosi więc 8,6
- według komputera zużyte paliwo 43l. i spalanie średnie 8,7, a więc wskazania są dokładne

Cena za litr to 5,69zł więc koszt przejechania 100km wyniósł 49zł.

Średnia prędkość wg komputera to 30km/h, jazda głównie w mieście (70% miasto, 30% trasa)

TD Pedro - 2012-03-21, 11:06

_Marcin_ napisał/a:
A ludzie mówią, że czarny kolor jest najgorszy w utrzymaniu czystości

może nie najgorszy ale trudny... :lol: jeden z moich poprzednich "bolidów" był koloru czarnego (Ford Sierra) i niestety miałem z nim duuuużo pracy (w dodatku w wersji kombi) by stale wyglądał pięknie... (efekt był... :-P )

_Marcin_ - 2012-04-02, 17:55
Dzisiaj kolejne tankowanie:

- weszło 44 litry (do pierwszego odbicia)
- przejechane 493km
- średnie spalanie 8,9 - jazda w 100% po mieście
- według komputera zużyte paliwo 45l. i spalanie średnie 9.1

A więc wyjeżdżony drugi zbiornik i spalanie cały czas poniżej 9 litrów, jest to dla mnie bardzo miłe zaskoczenie. Przed odbiorem po cichu liczyłem na taki wynik ale realnie patrząc myślałem, że będzie gorzej, tym bardziej biorąc pod uwagę aktualny przebieg 1000km i jazdę praktycznie wyłącznie po mieście. :-)

Dar1962 - 2012-04-02, 19:39
Temat postu: Re: Tankowanie
_Marcin_ napisał/a:
wyjeżdżony drugi zbiornik i spalanie cały czas poniżej 9 litrów

porównując Twoje wyniki do moich obserwacji (moje auto ma nieco ponad 1600 km przebiegu, więc silnik już się nieco ułożył) stwierdzam,że wersja 4x4 spala w identycznych okolicznościach średnio 1 l więcej. Uważam,że nie jest to wysoka cena za doskonale działające 4x4 ;-)

_Marcin_ - 2012-04-02, 20:10
Temat postu: Re: Tankowanie
Dar1962 napisał/a:
Uważam,że nie jest to wysoka cena za doskonale działające 4x4 ;-)

I tu się z Tobą w 100% zgadzam, jeżeli tylko miałbym taką potrzebę bez wahania wziąłbym 4x4, ale w sytuacji gdy 99% pokonowanych dróg to asfalt wybór był oczywisty :mrgreen:

_Marcin_ - 2012-04-15, 10:52
Kolejne tankowanie:

- weszło 44,3 litra (do pierwszego odbicia)
- przejechane 532 km
- średnie spalanie 8,3 - jazda 70% miasta, 30% trasy
- według komputera zużyte paliwo 44,6l. i spalanie średnie 8,4

keikan - 2012-04-23, 19:39

jest uszczelka "klubowa"... dziś założyłem...
mrówa - 2012-04-26, 09:54

Brawo! :mrgreen:
_Marcin_ - 2012-07-18, 18:38
Temat postu: Trasa
W miniony weekend Duster odbył swoją najdłuższą podróż, a mianowicie pokonał łącznie ponad 2400km z Polski do Niemiec i z powrotem. Wyjazd w sobotę rano, powrót w poniedziałek wieczorem. Na pokładzie 4 osoby + bagaże. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne, podróż nie była męcząca, warunki zmienne (miejscami bardzo mocno wiało oraz padało) ale w każdych Duster spisywał się bez zarzutów. Na autostradach jechałem ze stałą prędkością 120km/h i przy niej hałas nie był w żadnym stopniu uciążliwy, po kilkunastu godzinach jazdy nie czuć było zmęczenia.

Podsumowanie spalania: przejechane 2415km, z czego 1800 po autostradach, reszta po większych i mniejszych miejscowościach. Średnie spalanie z całego wyjazdu 7,9l/100km, a więc moim zdaniem bardzo przyzwoicie. :-)

_Marcin_ - 2012-08-24, 21:32

Prawie pół roku od zakupu i na liczniku równe 10.000km.
Ogólne wrażenia z użytkowania cały czas jak najbardziej pozytywne :mrgreen: .