|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Oświetlenie dodatkowe podłoża wokół samochodu
Endymion - 2012-03-25, 09:19
Często muszę pakować i wypakowywać samochód po zmierzchu, czy to na wystawie, czy też na budowie. Postanowiłem to zmienić i założyłem na drzwiach taśmy LED do oświetlania terenu wokoło samochodu, każdy odcinek ma 5cm i 3 diody. Światło jest wystarczające. Podłączyłem to pod czujniki drzwiowe, nie zapala się po ręcznym zapaleniu lampki oświetlenia wnętrza, tylko przy otwarciu drzwi.
wojtek_pl - 2012-03-25, 09:52
Bardzo fajnie. A wytrzymają pogodę ? Bo normalne (nie tanie) samochody mają takie lampki fabrycznie.
czaju - 2012-03-27, 08:46
super sprawa. Można jakieś szczegóły implementacyjne?
Endymion - 2012-03-27, 09:55
Oczywiście, taśma jest w silikonie, klejona do drzwi na kropelkę, do fabrycznej taśmy klejącej nie miałem zaufania zwłaszcza przy wyższych temperaturach. Zarówno miejsce gdzie lutowałem przewody jak i drugi koniec taśmy jest zaślepiony rurką termokurczliwą.
Używałem przewodów 2x0,5mm2 w pojedynczej izolacji, następnie zakładałem na nie rurkę termokurczliwą jako dodatkową osłonę mechaniczną, było szybciej i taniej niż taśmą izolacyjną. Jeśli przewodów było więcej to wiązkę owijałem już taśmą izolacyjną SCAPA tkaninowej gładkiej (świetna chociaż nie za tania).
Ja przy każdych drzwiach montowałem złączki, ale nie jest to konieczne.
Do instalacji samochodu wpiąłem się pomiędzy wtyczką R2, a modułem UCH (czyli w progu przy nogach kierowcy). Tam też zastosowałem złączkę, musisz poszukać przewodu + od oświetlenia oraz - z czujników drzwiowych.
Przewodów na zdjęciu jest trochę więcej bo robiłem przy okazji gruntowną rozbudowę:
1. Oświetlenie progowe.
2. Elektryczne szyby.
3. Zasilanie do podświetlanych klamek.
4. Podgrzewane lusterka.
5. Czujnik temperatury zewnętrznej w lusterku.
janzet - 2013-06-15, 06:59
Świetnie, popieram , sam bym chciał pakiet LightPractice do mojego Dustera. na razie z dodatkowej elektryki zrobiłem tylko lampkę z 3 LEDami zamiast lampki z dwoma żarówkami i mam termometr wewn/zewn/zegar, data nad lusterkiem - wrzucę zdjęcie w inny wątek
Dominus - 2013-09-08, 17:15
Zastanawiam się nad montażem oświetlenie w drzwiach i mam kilka pytań.
Endymion napisał/a: |
Ja przy każdych drzwiach montowałem złączki, ale nie jest to konieczne. |
Nie rozumiem co masz na myśli, mógłyś wyjaśnić jakie złączki??
Endymion napisał/a: |
Do instalacji samochodu wpiąłem się pomiędzy wtyczką R2, a modułem UCH (czyli w progu przy nogach kierowcy). Tam też zastosowałem złączkę, musisz poszukać przewodu + od oświetlenia oraz - z czujników drzwiowych. |
Jak rozumiem z każdej lampki przeciąłeś kable do progu przy kierowcy i wszystko połączyłeś , znalazłeś stałe zasilanie + od oświetlenie lampki wnętrza (?) a minus od czujnika z drzwi kierowcy tak??
Czyli w takim razie wszystkie czujniki drzwi są spięte razem (fabrycznie) przez co nie da się rozdzielić aby otwarcie danych drzwi powodowało tylko zapalenie lampki w danych drzwiach?
Podpięcie minusa z każdej lampki do danego czujnika drzwi nie spowoduje rozdzielenia aby świeciły się otwierane drzwi?
Bo obecnie można tylko zrobić tak że otwarcie byle których drzwi powoduje że zapalają sie lampki w wszystkich drzwiach.
Jeżeli coś przekręciłem , źle zrozumiałem proszę o wyprostowanie
Endymion - 2013-09-10, 11:01
Dominus napisał/a: | ]Zastanawiam się nad montażem oświetlenie w drzwiach i mam kilka pytań.
Endymion napisał/a:
Ja przy każdych drzwiach montowałem złączki, ale nie jest to konieczne.
Nie rozumiem co masz na myśli, mógłyś wyjaśnić jakie złączki??
|
Przewody znajdujące się w drzwiach przechodzą przez gumową przelotkę do nadwozia w dolnej części słupków, tam właśnie zastosowałem złączki. pozwalają one na odłączenie przewodów np. w celu zdemontowania drzwi.
Co do czujników drzwiowych to drzwi pierwszego i drugiego rzędu są połączone w jeden układ, natomiast czujnik bagażnika jest na osobnym obwodzie. Ja podłączyłem czujnik bagażnika do obwodu drzwi, teraz otwarcie którychkolwiek z nich powoduje zapalenie się oświetlenia we wszystkich.
Trzeba jednak zaznaczyć że przy zapalaniu się oświetlenia w zamkniętych drzwiach uszczelka progu dość znacznie zasłania diody i widać tylko dość słabą poświatę.
Wieczorem zrobię zdjęcie.
Dominus - 2013-09-10, 11:22
Endymion aha, już rozumiem o jakie złączki chodzi.
Czyli niestety poprzez to że czujniki drzwi są połączone w jeden układ nie da się rozdzielić aby świeciły się lampki tylko w danych drzwiach. (które są obecnie otwarte)
Chyba że w Dusterze jest inaczej.
Jak rozumiem z każdej lampki przeciąłeś kable do progu przy kierowcy i wszystko połączyłeś , znalazłeś stałe zasilanie + od oświetlenie lampki wnętrza (?) a minus od czujnika z drzwi kierowcy tak??
Endymion - 2013-09-10, 11:41
Można zrobić tak aby każda lampka progowa zapalała się niezależnie, jak wrócę do domu to zrobię schemacik dla pewności i zamieszczę go na forum.
Dominus - 2013-09-10, 11:46
Endymion, Wolałbym takie rozwiązaniem aniżeli przy otwarciu drzwi miało się świecić w progu zamkniętych drzwi. W takim razie czekam na wieści od Ciebie
BoloSr - 2013-09-10, 11:49
Dominus napisał/a: | Endymion, Wolałbym takie rozwiązaniem aniżeli przy otwarciu drzwi miało się świecić w progu zamkniętych drzwi. W takim razie czekam na wieści od Ciebie |
ja tez bym to widzial :)
PS znalazles moze jakies lampki coby w drzwi pasowaly ???
Dominus - 2013-09-10, 11:52
BoloSr napisał/a: | Dominus napisał/a: | Endymion, Wolałbym takie rozwiązaniem aniżeli przy otwarciu drzwi miało się świecić w progu zamkniętych drzwi. W takim razie czekam na wieści od Ciebie |
ja tez bym to widzial :)
PS znalazles moze jakies lampki coby w drzwi pasowaly ??? |
W chwili obecnej orientuje się w temacie podłączenia, co i jak.
Lampek nie mam jeszcze.
BoloSr - 2013-09-10, 12:12
Podłaczenie to pikus gorzej z lampkami :)
Endymion - 2013-09-10, 12:47
Ja zanim zastosowałem taśmę LED to rozważałem wywiercenie 3-5 otworów fi 5 i zastosowanie zwykłych diód.
Zaletą tego rozwiązania było by to że diody praktycznie nie wystają z wykonanych otworów oraz że można je rozmieścić w dowolnej odległości od siebie. Wadą natomiast skupienie wiązki świetlnej i konieczność wykonania połączeń po wewnętrznej stronie drzwi.
Endymion - 2013-09-13, 21:07
Schemacik połączeń dla niezależnego zapalania się lampek na progach.
Opis:
UCH - Moduł sterujący kabiną
stałe zasilanie + 12V - może być z lampki oświetlenia wnętrza, ale inne stałe obwody też podejdą.
LED 1-4 - oświetlenie progów, oczywiście dostosowane do napięcia 12V
D1-4 - Diody prostownicze (zwykłe 1A wystarczą w zupełności)
SW1-SW4 - Fabryczne czujniki drzwiowe.
Ksiezyc - 2015-07-02, 12:51
Mam pytanko co do montażu pasków ledowych do plastików (boczki drzwi przednich i bagażnika - od spodu).
Nie bardzo wiem jak je przymocować. Drzwi się często otwiera i zamyka, a nie bardzo mam zaufanie do kleju, który jest na paskach. Myślałem o dołożeniu kleju na gorąco po bokach (tego i tak nie byłoby widać bo to od spodu). Co o tym myślicie?
Chciałbym, żeby to było dobrze umocowane i nie odklejało się co chwilę.
route2000 - 2015-07-02, 12:59
kup dodatkowy klej na taśmie, taki co reklamowali niedawno w TV (montaż półki na ścianie), a widziałem np. w Tesco i będziesz miał extra mocowane taśmy LED.
veeh - 2020-10-14, 20:41
Cześć,
od kilku dni ryję po forum w wątkach o oświetleniu ale nie znajduję odpowiedzi.
Chciałem zamontować sobie dodatkowe oświetlenie w drzwiach pasażera i kierowcy które zapali się w momencie otwarcia drzwi i oświetli "ziemię". Zdjąłem boczek drzwi i znalazełm fajne miejsce - na dole drzwi jest jajowata gomowa uszczelka. Udało mi się w niej bez problemu zamontować światło, ale nie mam gdzie podpiąć zasilania. Czy ktoś ma rozpisaną wiązkę drzwi i może sie podzielić? Nie chcę ciągnąc kabla do wnętrza....
laisar - 2020-10-14, 23:21
Niestety, nigdy nie wypłynęły pełne schematy do lodgy, pozostaje więc jedynie sprawdzić miernikiem, czy te od logana/sandero II i dustera I f2 są wystarczająco zbliżone.
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6919
veeh - 2020-10-16, 18:20
No tak, ale wszędzie piszecie o montażu wprost pod centralną jednostkę ( o ile dobrze zrozumiałem). Pytam, czy ktoś już podłączał takie światło biorąc zasilanie z wiązki w drzwiach (w dokkerze czy dusterze). Jeśli tak - gdzie dokładnie się podpiął. Trochę się boję rozpinać całą wiązkę i sprawdzać wszystkie piny we wszystkich złączkach wiązki drzwi.
Gdzieś znalazłem informację o wpięciu się w siłownik elektrycznych okien, ale bardzo ucieszyłoby mnie jakieś zdjęcie lub parę słów instrukcji.
Nie chcę przeciągać też kabli do środka, bo widzę że to większa operacja.
Dymek - 2020-10-16, 20:00
Problem w tym, że najprawdopodobniej w drzwiach nie ma nigdzie stałego plusa a na pewno nie w drzwiach pasażera. W drzwiach kierowcy może być chwilowo podtrzymywane zasilanie w egzemplarzach wyposażonych w impulsowy podnośnik szyby.
veeh - 2020-10-19, 08:22
Teraz zrozumiałem. To musi się przecież palić przez chwilę po wyłączeniu silnika i otwarciu drzwi.
Z może głupich pomysłów - czy wystarczy podpiąć się pod bezpiecznik od lampki? W sensie wyobraziłem sobie jeden kabelek wsunięty razem z bezpiecznikiem (w "wyjście" bezpiecznika) a drugi do masy.
Dymek - 2020-10-19, 09:55
veeh napisał/a: | Z może głupich pomysłów - czy wystarczy podpiąć się pod bezpiecznik od lampki? |
To nawet byłoby wskazane, bo zasilanie lampki jest automatycznie odcinane po pewnym czasie, więc miałbyś automatycznie zabezpieczenie np. na okoliczność pozostawienia na dłużej otwartych drzwi.
Tak jak pisałem, jeśli masz impulsowe sterowanie szyby kierowcy, to w tych drzwiach jest na 100% podtrzymywane czasowo +12V, bo wewnątrz drzwi jest moduł sterujący i szyba kierowcy działa jeszcze przez jakiś czas po wyłączeniu stacyjki.
veeh - 2020-10-19, 11:12
A jak sprawdzić to impulsowe sterowanie szyb?
Chodzi o to czy się zamykają jak przytrzymam przycisk zamknięcia?
Dymek - 2020-10-19, 12:28
veeh napisał/a: | A jak sprawdzić to impulsowe sterowanie szyb?
Chodzi o to czy się zamykają jak przytrzymam przycisk zamknięcia? |
Jak jest impulsowe, to wystarczy krótko "kliknąć" klawiszem i puścić- szyba jedzie dalej sama do końca albo do następnego "kliknięcia". Ale jak masz rocznik 2016, to raczej w to wątpię.
Kauris - 2020-10-19, 17:46
veeh napisał/a: | W sensie wyobraziłem sobie jeden kabelek wsunięty razem z bezpiecznikiem (w "wyjście" bezpiecznika). | W takich przypadkach żeby to miało ręce i nogi, stosuje się specjalną "złodziejkę" wpinaną w gniazdo bezpiecznika.
Limes - 2020-12-13, 19:20
Oświetlenia / pomoc przy wysiadaniu zrobiłem na razie w przednich drzwiach . Wymieniałem boczki drzwi ,na takie z szerokimi chwytem z wykończeniem i karbonowym ,dołożyłem piankę poliuretanową w formie wygłuszenia , moduł led był w założeniu jednak lampki wciskane ( taka jak w bagażniku ale żarówka paluszkowa , także led.,wycięty otwór w boczku. Przy okazji w krawędzi boczku na wysokości zamka , czerwona dioda led pulsująca przy otwartych drzwiach. W zamiarach drzwi tylne.
|
|