|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Górna uszczelka szyby przedniej
kubalonek - 2012-03-28, 20:10 Temat postu: Górna uszczelka szyby przedniej Dziś widziałem MCV ph I która miała na górnej krawędzi przedniej szyby uszczelkę która zakrywa szparę między karoserią a szybą ( dla poprawienia aerodynamiki - chyba ) , Ja takowej nie mam ..... zapomnieli .. czy tak może jest TTTM . Byłem dziś na szrocie , znalazłem własnie taki profil od seata , ale kurcze o 10 cm za krótki ... a pasował jak ulał . Moje pytanie macie tą uszczelkę fabrycznie w swoich MCV , można coś takiego dokupić . Właśnie walczę z szumami opływu , eksperymentuje z dodatkowymi uszczelkami ..... oczywiście jak znajdę rozwiązanie się pochwalę. Dlatego zwróciłem uwagę na ten element.
Pozdrawiam.
laisar - 2012-03-28, 20:19
TTTM - i to w obu wersjach: faza I fabrycznie ma, faza 2 ni ma (choć nie pamiętam, czy nie od któregoś momentu dopiero).
W każdym razie, dla MCV-ki: ref. 6001547000 - 82 zł brutto w ASO.
(A dolna: 6001547001 - 86 zł).
czaju - 2012-03-29, 08:33
faza II pewnie tak jak w przypadku sandero - od jakiegoś czasu nie ma dolnej uszczelki...
kubalonek - 2012-03-29, 09:23
Bardzo dziekuje . Lece zamówić . Trochę drogo .... Ciekawe czy będzie słychać róznicę w szumie budki
BLACHA_997 - 2012-03-29, 17:18
Koledzy, uświadomcie mnie, ciemną masę, czy chodzi o zewnętrzną uszczelkę przedniej szyby ? Jeśli tak, to cz istnieje odpowiednik takiej uszczelki do Dustera oraz jak się ją montuje i gdzie ją kupić?
pozdrawiam
laisar - 2012-03-29, 18:03
BLACHA_997 napisał/a: | czy chodzi o zewnętrzną uszczelkę przedniej szyby ? |
Tak, chociaż tak właściwie to nie jest prawdziwa uszczelka - bez niej nic się do środka nie leje... (;
BLACHA_997 napisał/a: | cz istnieje odpowiednik takiej uszczelki do Dustera |
Nie - ale istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że będzie dobrze pasować taka od sandero: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=40766#40766
BLACHA_997 - 2012-03-29, 19:10
Fakt - do środka nic się nie leje, ale w którymś z tematów (niedawno) na Tym Forum czytałem post na temat ewentualnego wpływu warunków zewnętrznych na szybę (ew. pęknięcia itp) właśnie z powodu braku owych uszczelek. Stąd moja troska i ciekawość czy nie zastosować takiego ustrojstwa w Prochowcu.
Czy montaż takich uszczelek jest skomplikowany - jakieś szczególne umiejętności, materiały, narzędzia?
laisar - 2012-03-29, 19:57
BLACHA_997 napisał/a: | czytałem post na temat ewentualnego wpływu warunków zewnętrznych na szybę (ew. pęknięcia itp) właśnie z powodu braku owych uszczelek |
Nie mówię, że to na pewno niemożliwe, ale teoria jest niepotwierdzona.
Z drugiej strony - gdyby była prawdziwa, to producent wolałby pewnie montować uszczelkę za 20E niż nową szybę za 120...
BLACHA_997 napisał/a: | Czy montaż takich uszczelek jest skomplikowany |
Nie - dokumentacja twierdzi, że siedzą po prostu na wcisk.
Na pewno warto bardzo dobrze wyczyścić rowek między szybą i karoserią, żeby nic nie drapało lakieru.
kubalonek - 2012-04-06, 07:39 Temat postu: jak ja załozyć???? Jakowoż zakupiłem rzeczoną uszelkę . Jest fajna z logo dacii i renault ...
ale z chińskiego boga nie mogę jej wsunąć . max . weszła na 30 cm . dalej opory są tak duże że staje . wcisk z tzw góry nie wchodzi w grę bo jest taki rancik który blokuje... mam nadzieję że jak zrobi się ciepło , uszczelka będzie elastyczniejsza i ją wcisnę. Używałem obecnie olej silnkonowy ... może na Ludwika może krem do golenia ... nie mam pomysła ...... czyżby uszczelkę zakładali w momencie wklejania szyby.....Zakładał ktoś?
eplus - 2012-04-06, 08:02
Takie uszczelki w maszynach wkłada się z ostrego załamania - mamy np. 1 cm już włożony do szczeliny, a dalszą część jeszcze wolną trzymamy ostro prostopadle do góry albo nawet trochę do tyłu. Zagięcie powoduje, że guma jest rozciągnięta i przecieniona na zewnętrznym łuku załamania. I teraz palcem trzeba przesuwać ten kancik w stronę niezdobytych jeszcze rejonów i wciskać w głąb szczeliny. Nie powinno się natomiast naciągać całej gumy po długości, raczej upychać w szczelinie, bo jak się naciągnie i utnie nadmiar - ona się zbiegnie i będzie dziura.
Marek1603 - 2012-04-06, 08:04
Jak nie posmarujesz to nie pojedziesz znaczy wciśniesz. Będzie też łatwiej.
kubalonek - 2012-04-06, 09:16
OK. Powalczę po Swiętach , ma być duzo cieplej no i słonko .... Podskoczę jeszcze do punktu od wymian szyb oni na pewno mają patenty.... Może za flaszkę włoży ..... Uszczelka jest fajna. Niweluje uskok , tworzy się łagodne przejście i jest mała rynienka do wody .Mam nadzieję ,że trochę zniweluje szum opływu ???? .
TD Pedro - 2012-04-06, 10:23
eplus napisał/a: | Takie uszczelki w maszynach wkłada się z ostrego załamania - mamy np. 1 cm już włożony do szczeliny, a dalszą część jeszcze wolną trzymamy ostro prostopadle do góry albo nawet trochę do tyłu. Zagięcie powoduje, że guma jest rozciągnięta i przecieniona na zewnętrznym łuku załamania. I teraz palcem trzeba przesuwać ten kancik w stronę niezdobytych jeszcze rejonów i wciskać w głąb szczeliny. Nie powinno się natomiast naciągać całej gumy po długości, raczej upychać w szczelinie, bo jak się naciągnie i utnie nadmiar - ona się zbiegnie i będzie dziura |
piękny opis ... szczególnie fragment o "penetracji niezdobytych jeszcze rejonów" po takiej recepcie musi się udać...
eplus - 2012-04-06, 11:19
Marsz do spowiedzi
TD Pedro - 2012-04-06, 15:24
eplus napisał/a: | Marsz do spowiedzi |
pytanie kto: Autor czy kolporter...
Karenzo - 2013-09-10, 20:13
Czy taka uszczelka do dustera do szyby przedniej na góry róg istnieje ?
corrado - 2013-09-10, 20:50
U mnie nie było, i w spotkanych Dusterach przeze mnie, też nie widziałem . Ale może pasuje jakaś z innej Dacii
Karenzo - 2013-09-11, 02:09
Wiem że do dustera nie montowano ale zaraz zacznie zbierać się tam syf i rdzewieć , może do sandero dodawali ? w końcu to ta sama szyba
laisar - 2013-09-11, 23:15
Karenzo napisał/a: | może do sandero dodawali ? |
OIMW to nie - ale można wypróbować uszczelkę od logana, myślę, że są duże szanse powodzenia: ref. 6001547000, 82 zł brutto.
Karenzo - 2013-09-11, 23:50
W takim razie mam taka prośbę do klubowiczów żeby ktoś sprawdził , akurat nadarza się okazja 14 września , mam 80 km w jedna stronę do mojego ASO :(
A temat tej uszczelki to ważna sprawa chyba dla wszystkich bo bez niej 3 latka i będzie tam ruda
laisar - 2013-09-12, 00:05
Karenzo napisał/a: | bez niej 3 latka i będzie tam ruda |
Pierwsze dustery mają właśnie po 3 latka i jakoś nie słychać o żadnym takim wysypie korozji w tym miejscu...
Karenzo - 2013-09-12, 02:22
Na chłopski rozum
w te zagłębienie będzie zbierać się syf , jakiś piach cokolwiek , będzie cały czas siedziała tam wilgoć.
Chyba niedaleko od wiecznej wilgoci do korozji ?
laisar - 2013-09-12, 07:49
Karenzo napisał/a: | w te zagłębienie będzie zbierać się syf |
Niekoniecznie - powietrze w czasie jazdy go wydmucha, a deszcz wypłucze. Albo myjnia <;
Rozum cenna rzecz, ale nawet chłopski powinien dżentelmeńsko ustępować miejsca pannie Empirii - tymczasem w sandero, jeżdżących jeszcze dłużej niż dustery, też brak górnej uszczelki, i też brak masowych doniesień o gniciu. Przynajmniej na razie...
Karenzo - 2013-09-12, 13:21
Jak by była niepotrzebna to Renault nie montowało by ich w swoich samochodach .
Domel2250 - 2013-09-12, 14:39
MSZ zdaniem, uszczelka w tym miejscu w Renault przede wszystkim w porównaniu do Dacii zmniejsza szumy podczas jazdy .
laisar - 2013-09-12, 14:54
Karenzo napisał/a: | Jak by była niepotrzebna to Renault nie montowało by ich w swoich samochodach. |
To, że jest do czegoś potrzebna, nie oznacza, że na pewno przeciwko korozji.
Dominus - 2013-09-12, 15:05
Zainteresowany tematem wpisałem w google "uszczelka nad przednią szyba" aby obejrzeć na grafice uszczelki u innych producentów.
Jednakże nie przełączyłem na grafike i cztery pierwsze tematy (!) mają następujące nagłówki:
"TOYOTA AVENSIS FORUM • Zobacz wątek - Rdza nad uszczelką p..."
"LeonClub • Zobacz wątek - Korozja nad górną uszczelka przedniej..."
"cholera Rdza nad uszczelka w przedniej szybie://// - Vectra Klub ... "
(samochody nie pierwszej nowości ale uszczelka była a korozja jest)
nie występuje ona pod samą uszczelką ale od razu nad nią...
syf włazi pod uszczelkę i rdza po zimie wyłazi na wierzch ??
zgodzę się z kolegą laisar
laisar napisał/a: | Karenzo napisał/a: | w te zagłębienie będzie zbierać się syf |
Niekoniecznie - powietrze w czasie jazdy go wydmucha, a deszcz wypłucze. Albo myjnia <;
Rozum cenna rzecz, ale nawet chłopski powinien dżentelmeńsko ustępować miejsca pannie Empirii - tymczasem w sandero, jeżdżących jeszcze dłużej niż dustery, też brak górnej uszczelki, i też brak masowych doniesień o gniciu. Przynajmniej na razie... |
Nie mając uszczelki podczas każdorazowego mycia możemy bez problemowo wypłukać wszystko z szczeliny nad szybą.
Obejrzałem również Jette '09 ojca i uszczelki również nie ma a jakiejkolwiek korozji brak.
Wiem VW a Dacia/Renault co innego ale też uszczelki nie zastosowali a o kwestie cięcia kosztów tu nie chodziło
Karenzo - 2013-09-12, 17:17
Jak ktoś ma stara dziurawą uszczelkę to mu się zbiera pod nią woda . To że komuś tak się dzieje to żaden przykład , mój znajomy ma 25 letnie audi i też jakoś pod uszczelka rdzy nie ma .
Dominus - 2013-09-12, 18:51
No nie wiem.
Na lzparts.de jest uszczelka nad szybe http://www.lzparts.de/ind...roduct&info=891
d3mol3k - 2015-07-01, 16:05
Trochę odgrzeję kotlet dla Dominusa - wiadomość z 7 rano nie wyszła ode mnie.
oto zdjęcia z wymiarami (mam nadzieje że jest OK)
Więcej ujęć pod adresem: https://www.flickr.com/photos/d3mol3k/
Karenzo - 2015-07-01, 16:33
to jest ta uszczelka z lzparts ?
Dominus - 2015-07-02, 05:25
Nie. Orginalna montowana w pierwszych loganach. Jeszczd tylko wymiar dlugosci calkowitej uszczelki dostaniemy to moze do Szyby Duster a bedzie ok
d3mol3k - 2015-07-02, 16:17
Proszę bardzo - długość całkowita zamontowanej uszczelki po krzywiźnie szyby/przylegania do niej wynosi 125 cm
Karenzo - 2015-07-02, 16:25
A czy był byś tak łaskawy i sprawdził czy owa uszczelka pasuje do dokkera ?
nie chodzi o długość ale o kształt .
mekintosz - 2015-07-02, 17:46
Loganowa nie pasuje do sandero.
Karenzo - 2015-07-02, 18:00
tak mi się wydawało , bo ktoś już tak pisał .
d3mol3k - 2015-07-23, 20:39
Karenzo napisał/a: | A czy był byś tak łaskawy i sprawdził czy owa uszczelka pasuje do dokkera ?
nie chodzi o długość ale o kształt . |
Jak nie zapomnę jutro to spojrzę jak to wygląda w tym miejscu. Jeśli zapomnę następną próbę będę mógł podjąć w poniedziałek.
Dobra - znalzłem chwilkę czasu i uważam że nie pasuje (nie przymierzałem tylko porównując miejsce gdzie montowana jest ta uszczelka w Loganie i gdzie chciałbyś jż zamontować w Dokkerze. Według mnei oba miejsca wyglądają inaczej to raz . Dwa - uszczelkę na bokach/końcach przytrzymuje uszczelka boczna szyby a raczej jest to chyba ta uszczelka rynienka dachowa. W Dokkerze jej nie ma no i jest w dwu miejscach inne przetłoczenie dachu przy narożnikach szyby - pseudo rynienka
Zrobiłem kilka ujęć w dokkerze i loganie - dostępne pod adresem:
https://www.flickr.com/photos/d3mol3k/
Fruxo - 2016-12-27, 06:18
coś takiego ?
http://uszczelki24.pl/ind...arentna-68-001s
|
|