DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Jak zdjąć listwy tylnych drzwi w MCV?

jan ostrzyca - 2012-04-01, 07:39
Temat postu: Jak zdjąć listwy tylnych drzwi w MCV?
Może ktoś już to robił? Chodzi mi szczególnie o zdjęcie dłuższej listwy z zamkiem.
laisar - 2012-04-01, 12:45

1. Zdjąć okładzinę wewnętrzną.

2. Wymontować silnik wycieraczki.

3. Odłączyć kabel oświetlenia tablicy.

4. Odkręcić listwę:

jan ostrzyca - 2012-04-01, 18:40

A jak zdjąc silnik wycieraczki? Rozebrałem boczek i nie widzę żadnych śrub mocujących.
Marek1603 - 2012-04-01, 19:07

O ile dobrze pamiętam to silnik jest mocowany na trzech śrubach M10.

Problem jest z czym innym. Mianowicie z odkręceniem wycieraczki i jej ściągnięciem, aby go wyciągnąć. Ja się z tego powodu poddałem, chociaż tą listwę odkręciłem luzując mocowanie silnika. Gimnastyki było i ręce całe brudne bo mi kilka razy nasadka spadła na dno drzwi a tam sama konserwacja.

laisar - 2012-04-01, 19:28

jan ostrzyca napisał/a:
jak zdjąc silnik wycieraczki?

Tak:

laisar - 2012-04-01, 19:34

Marek1603 napisał/a:
Problem jest z czym innym. Mianowicie z odkręceniem wycieraczki, aby go wyciągnąć

Marek1603 - 2012-04-01, 19:56

Wszystko pięknie cacy jak się odkręci i jeszcze zejdzie ramię. U mnie właśnie nie chciało ramię zejść pomimo za sterownia w nią WD40, a potem jeszcze innych preparatów. Nawet robiłem drugie podejście po dwóch dniach i nic.
jan ostrzyca - 2012-04-01, 20:10

laisar napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
jak zdjąc silnik wycieraczki?

Tak:

Cholera u mnie nie ma żadnych śrub, są jakieś dziwne zatrzaski, chyba że mutry są skierowane do wewnątrz drzwi, ale jakoś mi się nie wydaje, bo to głupie...

monopios - 2012-04-01, 20:16

jan ostrzyca, wstaw fotkę, to koledzy może wtedy więcej coś powiedzą.
laisar - 2012-04-01, 20:50

Marek1603 napisał/a:
U mnie właśnie nie chciało ramię zejść

Tam powinien być chyba zwykły wielowypust, więc trzeba się zaprzeć albo użyć jakiegoś ściągacza...

laisar - 2012-04-01, 20:50

jan ostrzyca napisał/a:
Cholera u mnie nie ma żadnych śrub

Ooo, bardzo przepraszam :oops: - łobrazecki wstawiłem bez czytania instrukcyji (no bo kto by ją czytał, skoro przecież wszystko widać...), a tymczasem stoi w niej jak wół: "rozwiercić nity (2)" :shock: TSD pomysł wyjątkowo durny :roll:

jan ostrzyca - 2012-04-01, 20:57

laisar napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
Cholera u mnie nie ma żadnych śrub

Ooo, bardzo przepraszam :oops: - łobrazecki wstawiłem bez czytania instrukcyji (no bo kto by ją czytał, skoro przecież wszystko widać...), a tymczasem stoi w niej jak wół: "rozwiercić nity (2)" :shock: TSD pomysł wyjątkowo durny :roll:

No właśnie. I tu jest cały chuj, bo muszę się dostać pod listwę. Kratylos pewnie wie dlaczego... Rozwiązanie samo w sobie to szczyt debilizmu, tym bardziej że listwa po prawej trzyma sią na dwóch śrubkach i schodzi jak talala.

laisar - 2012-04-01, 21:06

Ja się niestety też domyślam...

No cóż, nie pozostaje Ci nic innego, jak faktycznie rozwiercić dziadostwo |:

Na pociechę: będziesz mógł poprawić fabrykę i zamontować to na jakieś normalne śruby.

(Oryginalne nity: typ G, rozmiar 7,5-30, ref. 7703072362, 6 zł brutto/szt.).

W sumie to pewnie jest tam po prostu ciasno i poszli na łatwiznę /:

Sama lewa listwa też zejdzie bez problemu, silnik zasłania takie same zwykłe śruby/wkręty jak w prawych drzwiach.

Marek1603 - 2012-04-01, 21:07

Dziwne ale u mnie jest mocowany na takich gumowych tulejkach do konstrukcji.

Nie tylko Kratylos wie po co ;-) skoro i ja tam rozkręcałem. U mnie ten problem wystąpił, ponieważ Panowie z Tandem Będzin, a raczej ich zakładu lakierniczego źle to poskładali.

Drugi raz jak mi przeskoczył zamek rok temu przed wyjazdem do Zrębic podczas pakowania się.
Jak zablokujesz czymś klamkę od wewnątrz drugich drzwi, a od zewnątrz spróbujesz otworzyć to przeskakuje w zamku zapadka i dupa. Trzeba rozbierać i tą zapadkę przestawić i pokonać powyższe problemy.

Marek1603 - 2012-04-01, 21:16

Czego ja nie używałem. Nawet impulsatora :-) i nic. Bałem się mocniej uderzyć mocniej, żeby nie złamać, bo to plastikowe.
jan ostrzyca - 2012-04-01, 21:17

Marek1603 napisał/a:
Dziwne ale u mnie jest mocowany na takich gumowych tulejkach do konstrukcji.

Nie tylko Kratylos wie po co ;-) skoro i ja tam rozkręcałem. U mnie ten problem wystąpił, ponieważ Panowie z Tandem Będzin, a raczej ich zakładu lakierniczego źle to poskładali.

Drugi raz jak mi przeskoczył zamek rok temu przed wyjazdem do Zrębic podczas pakowania się.
Jak zablokujesz czymś klamkę od wewnątrz drugich drzwi, a od zewnątrz spróbujesz otworzyć to przeskakuje w zamku zapadka i dupa. Trzeba rozbierać i tą zapadkę przestawić i pokonać powyższe problemy.

Nie rozumiem. Masz jakieś tam zatrzaski wielorazowego użytku, czy rozwierciłeś dziadostwo i poskręcałeś na śruby?

Marek1603 - 2012-04-01, 21:24

Nie.

Mam tam takie gumy z rowkiem, które wchodzą w otwór w blasze (otwór typu U). W środku tej gumy jest metalowa tulejka przez, którą przechodzi śruba. Pod łeb i nakrętkę podłożona jest taka duża podkładka.

jan ostrzyca - 2012-04-01, 21:28

Coś takiego?
laisar - 2012-04-01, 21:29

Marek1603 napisał/a:
śruba

Ale to własny wynalazek, ASO czy fabryczna zmiana względem poprzedniego rocznika?

jan ostrzyca - 2012-04-01, 21:33

Tak to wygląda u mnie
Marek1603 - 2012-04-01, 21:37

U mnie jest ta właśnie guma i normalnie śruba.

Teraz dopiero zaskoczyłem. Pewnie też miałem takie ustrojstwo ale jak rozbierali w Tandemie to pewnie przerobili na normalne śruby.
Janie zobacz czy nie ma nakrętek od wewnętrznej strony bo mam w zestawie narzędzi takie trójkątne "krzyżaki", więc może to jest śruba, a nie nit.

jan ostrzyca - 2012-04-01, 21:41

Marek1603 napisał/a:
U mnie jest ta właśnie guma i normalnie śruba.

Teraz dopiero zaskoczyłem. Pewnie też miałem takie ustrojstwo ale jak rozbierali w Tandemie to pewnie przerobili na normalne śruby.
Janie zobacz czy nie ma nakrętek od wewnętrznej strony bo mam w zestawie narzędzi takie trójkątne "krzyżaki", więc może to jest śruba, a nie nit.

Nakrętek od wewnątrz nie ma. Niestety wybitny projektant tego ustrojstwa nie wziął poprawki na partaczy od Nazaruków. A szkoda... Dzięki, i dobranoc.

chriskb - 2012-04-02, 07:12

IMHO to jest wciskane, należy obrócić o 90° i podważyć. Zacisk jest tak skonstruowany aby nie przenosił drgań silnika na konstrukcję drzwi.