DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Konserwacja podwozia - też tak macie?

_Marcin_ - 2012-04-10, 20:46
Temat postu: Konserwacja podwozia - też tak macie?
Dzisiaj obejrzałem swojego Dustera od spodu i jedna rzecz mnie zastanawia. Całe podwodzie mam pokryte jakąś ciemną, oleistą substancją. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że wygląda to na natrysk pod ciśnieniem i w dodatku robiony na kompletnie uzbrojonym samochodzie. Odkurz od tego specyfiku jest na wydechu, elementach zawieszenia,misce olejowej czy wewnętrznych stronach felg. Mam warażenie, że było to robione u dealera bo nie sądzę aby fabryka robiła to w taki sposób. Czy ktoś zauważył podobną rzecz w swoim aucie?
TD Pedro - 2012-04-10, 21:06

ja robiłem 30 marca przegląd i przy okazji trochę pozaglądałem Dusterowi "od spodu" :-P i nic takiego nie dostrzegłem...
laisar - 2012-04-10, 21:22

Widziałem kiedyś coś takiego na salonowej MCV-ce, ale zapomniałem potem pownikać głębiej a-kto-po-co-kiedy...
juro - 2012-04-10, 21:27

U mnie tak samo. Zabezpieczenie robione na uzbrojonym samochodzie.
Może w Daciach tak się zabezpiecza podwozia? Nie wiem gdyż jest to moja pierwsza Daćka. Z drugiej strony ilu z nas ogląda dokładnie spód samochodu mając odpowiednie warunki ku temu - samochód na podnośniku , dobrze oświetlony spód itp. Ciekawe jak to wygląda u innych ?

Dar1962 - 2012-04-10, 21:37

mam tak samo - musiałem domyć alufelgi,bo nie dość,że były upaćkane od środka to jeszcze upstrzone kropkami tego mazidła od zewnątrz
RnR - 2012-04-10, 22:11

Same here :)
czaju - 2012-04-10, 22:52

a u mnie nie ;(
jackthenight - 2012-04-11, 05:30

Też tak mam.
piotrek400 - 2012-04-11, 10:19

a ja będę miał :)
obklejenie progów i gravit 160 od spodu + olej do progów...
(raz już wymieniałem progi w matizku. 700 zł błoto.)

w jednej daćce już tak zrobiłem, druga czeka na wyjazd w rodzinne strony (tam mam kanał na zewnątrz z podjazdem w górę...

prędzej mi tłumik odpadnie jak od spodu zacznie coś brać :) choć drzwi zaczyna...

ja już tak mam, że "nawet swojej du..e nie ufam raz chciałem pierd... a się zes....."
dodatkowa ochrona się przyda

pozdro

_Marcin_ - 2012-04-11, 10:46

A ktoś może ma informację czy jest to robione w fabryce czy już u dealera?
wojtek_pl - 2012-04-11, 11:39
Temat postu: Re: Konserwacja podwozia - też tak macie?
_Marcin_ napisał/a:
Dzisiaj obejrzałem swojego Dustera od spodu i jedna rzecz mnie zastanawia. Całe podwodzie mam pokryte jakąś ciemną, oleistą substancją. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że wygląda to na natrysk pod ciśnieniem i w dodatku robiony na kompletnie uzbrojonym samochodzie. Odkurz od tego specyfiku jest na wydechu, elementach zawieszenia,misce olejowej czy wewnętrznych stronach felg. Mam warażenie, że było to robione u dealera bo nie sądzę aby fabryka robiła to w taki sposób. Czy ktoś zauważył podobną rzecz w swoim aucie?

Mam identycznie. Ten typ tak ma... IMO wyglada to na robote fabryczna.

Maciej i Ola - 2012-04-11, 19:17

tak samo, a felgi to jak by ktoś specjalnie pryskał
_Marcin_ - 2012-04-11, 19:26

Dzięki wszystkim :)
Jeżeli jest to faktycznie robota fabryki to nie rozumiem dlaczego jest to robione na kompletnym samochodzie nawet z kołami. No ale jak widać TTTM ;-) .
Nie to żebym się tym martwił, w sumie dobrze, że jest zabezpieczenie, ale jak człowiek nie ma innych problemów to zajmuje się głupotami :mrgreen:

okey32 - 2012-04-11, 19:28

U mnie też zaciapane . ale mniejsza z tym wazne aby to cokolwiek dało :-) .
TD Pedro - 2012-04-11, 19:58

_Marcin_ napisał/a:
ale jak człowiek nie ma innych problemów to zajmuje się głupotami

no nie do końca... wykazałeś po prostu czujność... :lol:

_Marcin_ - 2012-04-11, 21:28

TD Pedro napisał/a:
_Marcin_ napisał/a:
ale jak człowiek nie ma innych problemów to zajmuje się głupotami

no nie do końca... wykazałeś po prostu czujność... :lol:

Dokładnie ;-)

Oglądając filmiki z linii montażowych Dustera (Link 2:40) dochodzę jednak do wniosku, że robią to już dealerzy. Na filmach we wszystkich ujęciach podwozia widać jedynie jego szary kolor, w dodatku fabryka mogłaby to robić przed kompletnym uzbrojeniem samochodu. Myślę, że jest to już inicjatywa importera, być może ze względu na panujące w danym kraju warunki klimatyczne.

Inna sprawa, obiło mi się o uszy, że samochody z przewodami hamulcowymi pokrytymi środkiem konserwującym nie przechodzą przeglądów. Przewody nie powinny być niczym pokryte żeby było widać ich stan, głownie chodzi o korodowanie. Ciekawe jak to wygląda w praktyce.

Dar1962 - 2012-04-12, 17:40

_Marcin_ napisał/a:
dochodzę jednak do wniosku, że robią to już dealerzy.

też tak sądzę - u mnie to się(mimo siarczystego mrozu - odbiór w lutym) jeszcze wręcz lepiło

jackthenight - 2012-04-12, 20:48

Ale jaki interes miałby w tym dealer ?
Według mnie, żadnego.

jurek - 2012-04-12, 20:54

Względy reklamacyjne na korozję, jak myślę. pozdr
benny86 - 2012-04-12, 20:56

No i co że ktoś przyjedzie na naprawę gwarancyjną? Płaci importer, ASO ma zarobek z wykonanej usługi (po akceptacji naprawy przez importera rzecz jasna)
_Marcin_ - 2012-04-12, 21:53

jackthenight napisał/a:
Ale jaki interes miałby w tym dealer ?
Według mnie, żadnego.

Ale może wykonuje to ASO na zlecenie importera i jest to jakoś rozliczane, nie wiem, ale na fabryczną robotę to nie wygląda.

okey32 - 2012-04-13, 08:08

A byłem w salonie akurat jak przyjechały nowe drakule ale niestety nie spojrzałem czy były zapaćkane tym mazidłem :-/
monopios - 2012-05-30, 19:42
Temat postu: Re: Konserwacja podwozia - też tak macie?
_Marcin_ napisał/a:
Całe podwodzie mam pokryte jakąś ciemną, oleistą substancją. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że wygląda to na natrysk pod ciśnieniem i w dodatku robiony na kompletnie uzbrojonym samochodzie.

W moim rumunku jest tak samo. Moja teoria jest taka, że pewnie mają maszynę zabezpieczającą jako ostatnie ogniwo linii produkcyjnej i pewnie jest ulokowana w innej części hali aby nie robić syfu w pozostałej części kompleksu, a dzięki temu możliwość skorzystania z niej, mają auta na wybrane rynki (kraje).

Domel2250 - 2012-05-31, 09:16

U mnie to samo. Drobne kropeczki tej mazi byly na felgach oraz na przednim zderzaku, także na narożniku i boku zderzaka. Na nakładkach na nadkola czysto mimo, że kropeczki na zderzaku były tuż obok. Więc chyba to fabryka, bo nakładki zakładane u dealera i są czyste, no chyba, że najpierw pryskają, a potem montują akcesoria....