|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Plamy na podsufitce
Pawlo - 2012-04-16, 18:44
Ja z innej beczki bo nie mogę znaleźć - plamy na podsufitce i ew. gwarancja z tym związana bo z tego co pamiętam to komuś też powychodziły plamki ale zgubiłem wątek
Domel - 2012-04-16, 19:05
@Pawlo, ja nie patrzę na podsufitke czesto, ale ostanio było tam w cholerę kropek jakby ktoś nachlapał. Co prawda nie wiem skąd się tam znalazły.
eplus - 2012-04-16, 19:14
Też mam plamy na suficie jakby wybuchła Pepsi albo ktoś popryskał tłuszczem - pewnie jakiś klej penetruje przez warstwy. Chyba już ktoś o tym pisał wcześniej, ale dotąd nie chciało mi się szukać.
Pawlo - 2012-04-16, 19:55
A ja szukałem ale nie znalazłem.
MarkD - 2012-04-16, 20:44
Nie Pepsi, ale może to Klik
monopios - 2012-04-16, 21:32
eplus napisał/a: | Też mam plamy na suficie jakby wybuchła Pepsi albo ktoś popryskał tłuszczem - pewnie jakiś klej penetruje przez warstwy |
Coś w tym musi być, tylko szczoteczką przejechałem na sucho i jak by przyblakła.
Chosek - 2012-04-17, 13:03
miałem coś podobnego w fabi i puszczała uszczelka pod anteną
Dawid - 2012-04-17, 21:09
Podsufitka z kropkami jak po coca coli jest wymieniana za darmo w ramach gwarancji . Wymieniałem 8 tygodni temu .
1 Piszemy maila lub dzwonimy , że chcemy zgłosić plamy na podsufitce .
2 Przyjeżdżamy bolidem na sesje fotograficzną do dealera.
3 Dealer wysyła zapytanie i foty do Renault.
4 Jeśli auto nie jest używane przez ekipę remontową to jest szansa na powodzenie reklamacji.
5 Jeśli jest zgoda sponsora to po miesiącu przyjdzie z Francji podsufitka (jeśli w Polsce na magazynie nie ma).
czaju - 2012-04-17, 22:35
mi tam zwrotnica z Francji przyjechała po ~tygodniu, także niekoniecznie to musi tyle trwać...
wilanowiak - 2012-04-20, 06:30
czaju napisał/a: | mi tam zwrotnica z Francji przyjechała po ~tygodniu, także niekoniecznie to musi tyle trwać... |
A ile trwa wymiana w ASO? Trzeba zostawić samochód czy nie ?
Dawid - 2012-04-20, 07:40
1-2 dni
Stepway - 2012-04-20, 07:52
No dobra. Jest to rozwiązanie. A gdzie przyczyna?
wilanowiak - 2012-04-20, 07:59
Stepway napisał/a: | No dobra. Jest to rozwiązanie. A gdzie przyczyna? |
też mnie przyczyna bardzo interesuje, gwarancje jeszcze mam przez 7 dni - za tydzień mija równo 3 lata od zakupu :) Zastanawiam się czy to zgłaszać.
monopios - 2012-04-20, 21:40
wilanowiak napisał/a: | gwarancje jeszcze mam przez 7 dni - za tydzień mija równo 3 lata od zakupu :) Zastanawiam się czy to zgłaszać. |
Zgłaszaj, nic nie tracisz, a możesz zyskać.
Pawlo - 2012-04-21, 19:27
monopios napisał/a: | wilanowiak napisał/a: | gwarancje jeszcze mam przez 7 dni - za tydzień mija równo 3 lata od zakupu :) Zastanawiam się czy to zgłaszać. |
Zgłaszaj, nic nie tracisz, a możesz zyskać. |
Tylko zapytaj z ciekawości z czego to się robi
berrymonk - 2013-05-27, 19:45
Też pojawiły mi się na podsufitce czarne plamki. Zgłoszone w serwisie i wymiana na nową w ramach gwarancji.
Dawid - 2013-05-29, 21:57
W zimnych miesiącach na wewnętrznej części dachu wytrąca się woda z powietrza.
Woda z wewnętrznej części dachu - blacha kapie na podsufitkę.
Na podsufitce z biegiem czasu tworzy się grzyb.
Zjawisko można zniwelować za pomocą waty szklanej lub styropianu , ale w autach chyba nikt tego nie robi.
Rady
Wietrzyć samochód po zaparkowaniu nawet jak jest minus 20.
Nie wozić w zimie pasażerów bo są przyczyną wilgoci (buty , oddech , pot)
Włączać w zimie często klimę i grzanie . Do samochodu wpada wtedy suche ciepłe powietrze i woda się nie wytrąca tak szybko na zimnych blachach nad głową.
eplus - 2013-05-30, 05:09
Dalej się biję z myślami, czy to zgłaszać.
- auto jest używane przez ekipę remontową, ale bardzo kulturalną
- zostawić auto na 1 dzień to dla mnie niewyobrażalne (ale może zrobiliby na poczekaniu )
- boję się, że przy demontażu/montażu coś się połamie i będą mi potem stale odpadać osłony słupków albo uchwyty nad drzwiami.
Piękne to nie jest, ale za to część oryginalna. Oryginały są najtrwalsze, nie chciałbym potem co roku zmieniać podsufitki. Czy te plamy będą się nasilać? Jeśliby cała podsufitka z czasem osiągnęła jednolity kolor plam, to też będzie OK.
wat - 2013-05-30, 14:37
Dawid napisał/a: | W zimnych miesiącach na wewnętrznej części dachu wytrąca się woda z powietrza.
Woda z wewnętrznej części dachu - blacha kapie na podsufitkę.
Na podsufitce z biegiem czasu tworzy się grzyb.
. |
oglądałem moją podsufitkę po demontażu i żadnego grzyba nie widziałem, ani wpływu wilgoci od strony dachu, nawet sprawia wrażenie ze jest zabezpieczona przed taka wilgocią, sam serwis mówi o nasileniu wysypu podsufitek wiosną co wskazuje na zimową wilgoć ale tak naprawdę nikt do końca nie zna przyczyny powstawania plam
wat - 2013-05-30, 14:39
eplus umawiaj się na wymianę bo sie owiną w 1h i Ci na poczekaniu wymienia ale uważaj moga cie straszyc ze pół dnia albo i cały ale jak powiesz im ze mase czasu na czekanie to sie kazdy serwis ekspresowo uwija ;)
pracownik - 2013-06-04, 10:27 Temat postu: Gwarant wymienia na gwarancji podsufitke U nas szef jak jeszcze jeździł tym autem, to pamiętam walczył z tymi plamami pierwsze go zbywali żeby wyprał sobie, ale po kontakcie RP wymienili ale czekał na nią 4 miesiące bo tam jest półka w podsufitce i nie było ponoć nawet we Francji, czas wymiany to pół dnia, ale zostały na boczkach tuż nad mocowaniem górnym pasów białe slady na plastiku od naciągnięcia chyba zatrzasku, machnął juz na to reką :) Podobno to wina kleju zwłaszcza jak auto stoi na dużym słońcu :)
Chosek - 2013-06-04, 10:50
Miałem podobną sytuacje w innym aucie,i powodem było to że puszczała uszczelka spod anteny,i woda dostawała sie na podsufitkę.
Hakama 4x4 - 2013-06-28, 09:17
U mnie plamki były wynikiem przedostawania się wody przez reling i luźną antenę. Aso uszczelniło miejsca przecieków (zakleili jakimś czymś mocowania relingów i dokręcili antenę) i wymieniono podsufitkę. Dziękuję berrymonkowi - bo powiedział mi o przyczynach plam i wymianie podsufitki na zlocie w Kluczach. Pozdrawiam
Z wymianą podsufitki zero problemów. Powiedziałem , że pojawiły się plamki i dowiedziałem się, że podsufitka będzie za 3 dni. Super.
kwasny25 - 2013-12-08, 07:30
Mam ten sam problem. Dacia Lodgy 2012 listopad. Teraz wyszły rdzawe plamy na podsufitce przy lewym tylnym słupku, nad pasem. Jest już umówiona wizyta w serwisie.
eplus - 2013-12-08, 08:52
Ja mam od dawna te plamy, ale wolę mieć podsufitkę poplamioną niż odpadającą, więc nie zgłaszam tego. Żeby ją wymienić to na pewno trzeba zdjąć plastiki ze słupków i nie wiadomo co jeszcze, na pewno nie przyjdą nowe razem z podsufitką, tylko trzeba z powrotem zamocować stare, a jak elastyczne są plastiki po paru sezonach gorąca i zimna, to każdy wie. Pewnie po naprawie wisiałyby na połowie oryginalnych zatrzasków i kleju kropelce albo do wykładzin.
jan ostrzyca - 2013-12-08, 09:11
kwasny25 napisał/a: | Mam ten sam problem. Dacia Lodgy 2012 listopad. Teraz wyszły rdzawe plamy na podsufitce przy lewym tylnym słupku, nad pasem. Jest już umówiona wizyta w serwisie. |
Skraplanie wody powoduje plamy. Pomaga wypranie podsufitki środkiem do tapicerek. Trzeba używać klimatyzacji i wietrzyć samochód. Wątpię czy uznają to jako usterkę gwarancyjną.
Karenzo - 2013-12-08, 09:19
Ja zdejmowałem te plastiki i tylko 1 zaczep z mojej winy się urwał ale można go wymienić bo to są takie kołki plastikowe .
jan ostrzyca - 2013-12-08, 09:29
Karenzo napisał/a: | Ja zdejmowałem te plastiki i tylko 1 zaczep z mojej winy się urwał ale można go wymienić bo to są takie kołki plastikowe . |
Prałem bez zdejmowania. Opryskałem taką pianką do tapicerek, potem wilgotna gąbeczka, potem sucha szmatka, potem wietrzenie i śladu nie było.
Kratylos - 2013-12-08, 19:43
bebe - 2013-12-08, 23:17
jan ostrzyca napisał/a: | Wątpię czy uznają to jako usterkę gwarancyjną. |
No przecież uznają bez problemu, było na forum wielokrotnie. Tapicerki nie piorą, tylko wymieniają na nową, co ze spinkami - nie wiem, ale nie przypuszczam, żeby komuś chciało się bawić w utykanie starych. Jedyne co, to na tapicerkę (do Prawdziwej MCVki™) trzeba czekać, u mnie to było jakieś trzy tygodnie.
Po co takie kombinacje, skoro wystarczy zadzwonić do ASO i zapytać?
Domel - 2013-12-09, 00:11
nie uznają, zgłaszałem 3x u Pietrzaka - dwa razy olali temat, za trzecim razem dowiedziałem się, że mam sobie wyprać .) takie ASO
Lajkonik - 2013-12-09, 07:24
Domel napisał/a: | nie uznają, zgłaszałem 3x u Pietrzaka - dwa razy olali temat, za trzecim razem dowiedziałem się, że mam sobie wyprać .) takie ASO |
Zmień ASO
Ja w Dusterku miałem nie zacieki, ale jakieś drobne plamki, których powoli przybywało. Sami mi zaproponowali wymianę na gwarancji, jak to pokazałem w ASO. Swoją drogą, polecam salon i ASO Łyko - Kraków, al. Pokoju. Nie mam do nich zastrzeżeń. No może jedno, ale to trochę wynika z konstrukcji auta. Nowa podsufitka trochę się wymięła przy wkładaniu w okolicy bocznych okien bagażnika. Przekonuje mnie tłumaczenie, że w fabryce zakładają ją bez przedniej szyby,a w ASO muszą ją wciskać przez wąski bagażnik i nie da się jej lepiej ułożyć. Natomiast mam wątpliwości co do teorii, że taka podsufitka się "wyprasuje" od zmian wilgotności i temperatury. Generalnie nie jest to nic wielkiego i już mi nie przeszkadza.
Mariusz - 2013-12-09, 16:28
Domel, Rozumiem, że auto po gwarancji?
chriskb - 2013-12-09, 19:16
Chyba nie ma problemu z wyjęciem przedniej szyby dla ASO i po włożeniu podsufitówki ponowne jej wklejenie.
Domel - 2013-12-09, 22:25
Mariusz: nie, auto na gwarancji. Takie ASO, jest w okolicy Katowic jakaś godna polecenia alternatywa?
Lajkonik - 2013-12-10, 14:51
chriskb napisał/a: | Chyba nie ma problemu z wyjęciem przedniej szyby dla ASO i po włożeniu podsufitówki ponowne jej wklejenie. |
Wiesz co? Ja wolę mieć minimalnie pomięta podsufitkę, niż problemy ze szczelnością szyby. Poza tym, podobno takie mają procedury serwisowe, że podsufitkę wymienia się przez bagażnik.
zorkadar - 2013-12-10, 15:50
Lajkonik napisał/a: | Swoją drogą, polecam salon i ASO Łyko - Kraków, al. Pokoju. |
Ja mam odmienne zdanie ale to temat na osobny wątek :)
chriskb - 2013-12-10, 16:26
To chyba w Krakowie nie umieją kleić szyb. Ja wymieniałem przez przednią szybę i nie mam problemu ze szczelnością.
Ben32 - 2013-12-10, 20:58
A ja miałem wymienioną, bez najmniejszych problemów w Bydgoszczy i to wraz z przednią szybą, która przez przypadek stłukła się mechanikowi - miesiąc temu.
Od zgłoszenia do wymiany trwało tydzień. Sama wymiana podsufitki jakieś dwie godziny.
corrado - 2013-12-11, 14:08
Jak montowałem tylną lampkę w podsufitce to pod nią na blasze było mokro że prawie kapało. Bez wytłumienia dachu cały czas tam będzie wilgoć zwłaszcza w zimie.
mekintosz - 2013-12-13, 23:34
W sandero podczas wytłumiania dachu nie znalazłem jakicholwkiek śladow wody, rdzy na blasze dachu. Czysto i sucho jak w chwili montazu w fabryce.
Lajkonik - 2013-12-17, 10:28
chriskb napisał/a: | To chyba w Krakowie nie umieją kleić szyb. Ja wymieniałem przez przednią szybę i nie mam problemu ze szczelnością. |
To nie kwestia miasta, lecz wykonującego. Prawdę mówiąc mam wymienioną przednią szybę, bo ją ciężarówka załatwiła kamieniem spod koła. Wymieniałem w serwisie fabrycznym Pilkington i jest ok. Mam tyko wątpliwości, czy ASO zrobiłoby to na podobnym poziomie jakości wykonania.
Hakama 4x4 - 2013-12-17, 10:59
kwasny25 napisał/a: | Mam ten sam problem. Dacia Lodgy 2012 listopad. Teraz wyszły rdzawe plamy na podsufitce przy lewym tylnym słupku, nad pasem. Jest już umówiona wizyta w serwisie. |
Jak rdzawe to niech sprawdzą uszczelnienie dachu. Moje były ciemnymi małymi plamkami.
Była wilgoć. Ciekło przez antenę. Uszczelnili i jest ok.
Lajkonik - 2013-12-18, 07:54
Hakama 4x4 napisał/a: | Moje były ciemnymi małymi plamkami.
Była wilgoć. Ciekło przez antenę. Uszczelnili i jest ok. |
Kurcze - ja też miałem małe ciemne plamki. Może też jakaś nieszczelność i niedługo znowu mi zaatakuje nową podsufitkę. Może ktoś podpowie jak to najprościej skontrolować? Po za tą podsufitką, to nie widzę żadnych objawów nadmiernej wilgoci w aucie (o ile te moje plamki, to były rzeczywiście od wilgoci).
Ekajana - 2018-07-02, 07:13
Odkopię temat, bo kupiłem auto z 2011 roku i oczywiście gwarancji nie ma. Grzyba się boję, ale widzę, że zdania co do demontażu podsufitki są podzielone. Nie widzę też do kupienia nowej dla Sandero Stepway pierwszej generacji. Czy waszym zdaniem będzie pasować od dwójki? A może trzymać się tego, że po demontażu pokropokowanej grzyba nikt nie uswiadczył i zostawić, lub przeprać? Są te kropy, ale plam jakichś rozleglejszych nie ma. Co czynić?
Fruxo - 2018-07-02, 07:30
demontuj podsufitkę nic się nie bój , ja mam już 2 razy za sobą tą operacje i żadnych problemów
Jedyne co rozwaliłem to te sławetne spinki od osłony przeciwsłonecznej.
Kup sobie tylko ściągacz spinek (największy z yato) a robota staja się dziecinie prostra
http://allegro.pl/sciagac...6098666094.html
|
|