DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Brak podświetlenia tablicy instrumentów / licznika

mrk-1980 - 2012-05-20, 20:46
Temat postu: Brak podświetlenia tablicy instrumentów / licznika
Witam , mam taki problem : brak podswietlenia predkosciomierza i obrotomierza w Dacii Logan van 2010r wersja Base . Sprawdzilem juz bezpieczniki i sa ok . W jaki sposob sa laczone zarowki podswietlenia ? Czy spalenie jednej z nich spowoduje niedzialanie kolejnej ?
Ma ktos moze tutorial jak sie zabrac do wymiany ? Ewentualnie elektryka samochodowego we Wroclawiu ?

mekintosz - 2012-05-20, 21:16

Moze to pomoze ? ;-)

http://www.tutorialelogan...ri-bord-la.html

mrk-1980 - 2012-05-21, 13:22

dzieki , pomoglo o tyle ze juz wiem ze niem a tam zaroweczek tylko diody led . Moge wiec zapomniec o samodzielnej naprawie .
charlie - 2019-05-20, 09:13
Temat postu: Brak podświetlenia liczników
Witam, problem mam następujący: nie dział mi podświetlenie liczników w Sandero II
Po przełączeniu ze świateł dziennych na mijania świeci podświetlenie regulacji nawiewów, ale liczniki nie. Oczywiście wyjąłem licznik, łudząc się że może jednak jakimś cudem spaliły się wszystkie żaróweczki T5 a tu rozczarowanie, wewnętrzne podświetlenie, jak znam życie ledowe.
Sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie ok.
Może ktoś wie gdzie leży problem?

charlie - 2019-05-21, 11:57

Sorki za post pod postem, odpowiedzi nie znalazłem, ale mam podpowiedź.
Dzisiaj byłem u znajomego mechanika, podpiął kompa, znalazł licznik, oświetlenie licznika, ale to jakiś uniwersalny program i jedyne co było to wykonaj test. Podświetlenie normalnie się zapala i gaśnie.
Pytanie, czy w takim razie może to być jakiś problem z manetką?
Musiały by w niej chyba być dwa osobne obwody dające prąd po uruchomieniu świateł mijania oddzielnie na podświetlenie panelu nawiewów a oddzielnie na liczniki.

Dymek - 2019-05-21, 13:01

charlie napisał/a:
Musiały by w niej chyba być dwa osobne obwody dające prąd po uruchomieniu świateł mijania oddzielnie na podświetlenie panelu nawiewów a oddzielnie na liczniki.

Manetka nie ma takich osobnych obwodów. A w ogóle czy po włączeniu świateł zapala się w zegarach kontrolka świateł mijania?

charlie - 2019-05-21, 16:21

Tak, kontrolka się zapala, tylko nie działa samo podświetlenie
charlie - 2019-05-21, 19:30

Możliwe że nie ma to żadnego związku, ale teraz odkryłem że pozycyjne świecą tylko tylne, sprawdziłem żarówki i bezpieczniki, wszystko gra. Coś mnie światła w tej Daczce przesladują :lol:
shrek - 2019-05-22, 03:17

Sprawdź bezpieczniki 2x.
Jak będą dobre to sprawdź czy wychodzi napięcie z uch na postoje ( jeżeli jest podzielone na przód/tył). Jak wszystko będzie dobrze, to może coś po drodze się pokasztanilo. Można by mu było plus na krudko podać.