|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Co to za osłona ? - Nr. ref. 972841068R
monopios - 2012-05-30, 19:17 Temat postu: Co to za osłona ? - Nr. ref. 972841068R Jak wyżej, ułamała mi się osłona i chciałbym się dowiedzieć, w jakim celu umieścili ten plastik i przed czym tak delikatna osłona ma chronić No i oczywiście jak ktoś się orientuje, to jaka jest cena tego gadżetu
Nr. ref. 972841068R - a przynajmniej tak mi się wydaje odczytując ze zdjęcia.
A oto osłona

I miejsce gdzie to jest zamontowane - po stronie pasażera, pod podłogą, przed zbiornikiem paliwa (a dokładnie to jest pod nogami pasażera siedzącego z tyłu)
jackthenight - 2012-05-30, 19:39
U mnie takiej osłony nie ma.
Może ma jakoś chronić zbiornik paliwa ?
No nie wiem po co taką osłonę wprowadzili.
laisar - 2012-05-30, 23:00
monopios napisał/a: | przed czym tak delikatna osłona ma chronić |
Sądząc po umiejscowieniu - chyba wyłącznie przed brudem mogącym się osadzać w okolicach baku. I/lub wpływać na opływ powietrza.
monopios napisał/a: | ref. 972841068R - a przynajmniej tak mi się wydaje |
I dobrze się wydaje - a cena powinna być w okolicach 30 zł.
tomala72 - 2012-05-31, 06:54
A przyklej to poxiliną:)
Po coś Ty to odkręcał? na dwie śruby trzymało:)
monopios - 2012-05-31, 16:45
tomala72 napisał/a: | Po coś Ty to odkręcał? na dwie śruby trzymało:) |
Owszem trzymała na dwie śruby, ale ułamana końcówka przy trzeciej śrubie stukała mi o podwozie co mnie irytowało. Poza tym jest jeszcze jedna sprawa, jak taka końcówka dostaje wibracji i stuka o podwozie, to wtedy wyciera lakier i warstwę ochronną blachy, co może prowadzić do korozji.
tomala72 napisał/a: | A przyklej to poxiliną:) |
Pierw wolałem dowiedzieć się w jakim celu to służy i ile kosztuje nowe, zanim zdecyduje co dalej, bo niesztuka jest związać drutem i spaprać.
tomala72 - 2012-05-31, 20:50
O drucie nie pomyślałem ale można było odłamać ta latająca latająca część z upierdzielonym mocowaniem:)
monopios - 2012-05-31, 21:00
tomala72 napisał/a: | można było odłamać ta latająca latająca część z upierdzielonym mocowaniem |
Dobre te rady, tylko zastanawiam się dlaczego nie podchodzisz tak luzacko do swoich problemów z autem, może Twoja inwencja twórcza była by lepsza niż w ASO.
tomala72 - 2012-06-01, 06:51
:))) Złapałeś mnie Kolego:)
Też bym pewno kupił nowe:)
Co do moich problemów, to żona mówi mi żebym sobie terapeuty poszukał, który wyperswaduje mi notoryczne oglądanie dustera:)
monopios - 2012-06-20, 15:43
Dzwoniłem do ASO, koszt osłony to ok. 38zł, czas oczekiwania na nią min. tydzień od zamówienia.
stempik - 2012-06-20, 16:55
tomala72 napisał/a: | Co do moich problemów, to żona mówi mi żebym sobie terapeuty poszukał |
Śpij spokojnie, a żonie możesz powiedzieć że to mija z wiekiem.
Z wiekiem auta oczywiście.
Stepway - 2012-07-23, 20:15
monopios napisał/a: | Dzwoniłem do ASO, koszt osłony to ok. 38zł, czas oczekiwania na nią min. tydzień od zamówienia. |
Dobra. Zamówiłeś. Teraz się pochwal dla potomnych, jaką ta osłona(?) pełni rolę, bo tylko trzymasz w niepewności. W końcu Dacia to prostociosana konstrukcja bez ekstrawagancji :)
monopios - 2012-07-23, 20:35
Szczerze mówiąc, to dopiero jutro jadę zamówić tą osłonę i przy okazji muszę zamówić lakier do zaprawki, bo żona zrobiła małe kuku na parkingu i trzeba to będzie jakość zaleczyć.
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2012-07-24, 00:26 ]
Odpowiedź ws zaprawki: http://www.daciaklub.pl/f...p=136471#136471.
monopios - 2012-07-24, 19:30
Dziś byłem w ASO i zamówiłem ową osłonę, przy okazji próbowałem dowiedzieć się w jakim celu ona ma służyć. I niestety pan z ASO nie miał bladego pojęcia, jedyne czego się dowiedziałem, to to że jestem pierwszym w Polsce, który zamawia taką osłonę, bo nawet w centralnej bazie magazynowej na Polskę niema takiej pozycji. Oczywiście w magazynach francuskich jest i powinna być najwcześniej za tydzień.
Stepway - 2012-07-26, 09:12
monopios napisał/a: | (...) pan z ASO nie miał bladego pojęcia(...) |
Kompetencja ASO stoi na wysokim poziomie. Mam nadzieję, że chociaż wiedzą jak zamontować, coś co nie wiadomo jaką rolę spełnia. Tfu! W końcu po to jest to Autoryzowana Stacja Obsługi.
Nurtuje mnie celowość montowania czegoś, co pełniłoby marginalną funkcję w niskobudżetowym pojeździe. W koncepcji chociażby BMW, wszystko jest przemyślane często wręcz na wyrost. Z dbałością o szczegóły, nie tylko estetyczne. Ale u nas? W Dacii, która nie może się nawet poszczycić prostymi zaślepkami na łby nakrętek w drzwiach?
wojtek_pl - 2012-07-26, 10:03
Osłania zbiornik przed kamieniami i trochę przed brudem. I tyle.
laisar - 2012-07-26, 10:12
Stepway napisał/a: | pełniłoby marginalną funkcję w niskobudżetowym pojeździe |
Nie, no - z tego, że "pan z ASO nie miał bladego pojęcia" nie wynika, że konstruktor-projektant wsadził to tam bezcelowo, bez sensu albo też bez bladego pojęcia [:
Stepway - 2012-07-26, 12:00
laisar napisał/a: | Stepway napisał/a: | pełniłoby marginalną funkcję w niskobudżetowym pojeździe |
Nie, no - z tego, że "pan z ASO nie miał bladego pojęcia" nie wynika, że konstruktor-projektant wsadził to tam bezcelowo, bez sensu albo też bez bladego pojęcia [: |
Kolego Laisar, proszę zachować ostrożność operując cytatem wyrwanym z kontekstu!
Cytat: | Nurtuje mnie celowość montowania czegoś, co pełniłoby marginalną funkcję w niskobudżetowym pojeździe. |
Prawda, że moja ciekawość celowości montażu osłony mającej by pełnić zadanie brudo-łapu :) inaczej brzmi, niż to co pociachałeś na kawałki?
Jakkolwiek by nie brzmiało to źle odczytałeś moje, właściwie spisane intencje :)
laisar - 2012-07-26, 12:18
Stepway napisał/a: | źle odczytałeś moje, właściwie spisane intencje |
Ależ wręcz przeciwnie! Poprzedniego posta napisałem jako wsparcie Twojej tezy (((:
monopios - 2012-07-26, 18:24
Stepway napisał/a: | Mam nadzieję, że chociaż wiedzą jak zamontować |
O to się nie martwię, bo tą czynność wykonam we własnym zakresie. Czas trwania nie zajmie dłużej niż 5 min. razem z przygotowaniem wejścia pod auto.
monopios - 2012-12-19, 21:21
Dziś przy okazji przeglądu udało mi się odebrać owa osłonę - 27,75 zł. jutro montaż.
Gasnik - 2012-12-20, 21:15
Szybko
|
|