DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Co to za osłona ? - Nr. ref. 972841068R

monopios - 2012-05-30, 19:17
Temat postu: Co to za osłona ? - Nr. ref. 972841068R
Jak wyżej, ułamała :-( mi się osłona i chciałbym się dowiedzieć, w jakim celu umieścili ten plastik i przed czym tak delikatna osłona ma chronić :?: No i oczywiście jak ktoś się orientuje, to jaka jest cena tego gadżetu :?:

Nr. ref. 972841068R - a przynajmniej tak mi się wydaje :-/ odczytując ze zdjęcia.

A oto osłona

I miejsce gdzie to jest zamontowane - po stronie pasażera, pod podłogą, przed zbiornikiem paliwa (a dokładnie to jest pod nogami pasażera siedzącego z tyłu)

jackthenight - 2012-05-30, 19:39

U mnie takiej osłony nie ma.
Może ma jakoś chronić zbiornik paliwa ?
No nie wiem po co taką osłonę wprowadzili.

laisar - 2012-05-30, 23:00

monopios napisał/a:
przed czym tak delikatna osłona ma chronić

Sądząc po umiejscowieniu - chyba wyłącznie przed brudem mogącym się osadzać w okolicach baku. I/lub wpływać na opływ powietrza.

monopios napisał/a:
ref. 972841068R - a przynajmniej tak mi się wydaje

I dobrze się wydaje - a cena powinna być w okolicach 30 zł.

tomala72 - 2012-05-31, 06:54

A przyklej to poxiliną:)
Po coś Ty to odkręcał? na dwie śruby trzymało:)

monopios - 2012-05-31, 16:45

tomala72 napisał/a:
Po coś Ty to odkręcał? na dwie śruby trzymało:)

Owszem trzymała na dwie śruby, ale ułamana końcówka przy trzeciej śrubie stukała mi o podwozie co mnie irytowało. Poza tym jest jeszcze jedna sprawa, jak taka końcówka dostaje wibracji i stuka o podwozie, to wtedy wyciera lakier i warstwę ochronną blachy, co może prowadzić do korozji.

tomala72 napisał/a:
A przyklej to poxiliną:)

Pierw wolałem dowiedzieć się w jakim celu to służy i ile kosztuje nowe, zanim zdecyduje co dalej, bo niesztuka jest związać drutem i spaprać.

tomala72 - 2012-05-31, 20:50

O drucie nie pomyślałem ale można było odłamać ta latająca latająca część z upierdzielonym mocowaniem:)
monopios - 2012-05-31, 21:00

tomala72 napisał/a:
można było odłamać ta latająca latająca część z upierdzielonym mocowaniem

Dobre te rady, tylko zastanawiam się dlaczego nie podchodzisz tak luzacko do swoich problemów z autem, może Twoja inwencja twórcza była by lepsza niż w ASO.

tomala72 - 2012-06-01, 06:51

:))) Złapałeś mnie Kolego:)
Też bym pewno kupił nowe:)

Co do moich problemów, to żona mówi mi żebym sobie terapeuty poszukał, który wyperswaduje mi notoryczne oglądanie dustera:)

monopios - 2012-06-20, 15:43

Dzwoniłem do ASO, koszt osłony to ok. 38zł, czas oczekiwania na nią min. tydzień od zamówienia.
stempik - 2012-06-20, 16:55

tomala72 napisał/a:
Co do moich problemów, to żona mówi mi żebym sobie terapeuty poszukał

Śpij spokojnie, a żonie możesz powiedzieć że to mija z wiekiem.
Z wiekiem auta oczywiście.

Stepway - 2012-07-23, 20:15

monopios napisał/a:
Dzwoniłem do ASO, koszt osłony to ok. 38zł, czas oczekiwania na nią min. tydzień od zamówienia.

Dobra. Zamówiłeś. Teraz się pochwal dla potomnych, jaką ta osłona(?) pełni rolę, bo tylko trzymasz w niepewności. W końcu Dacia to prostociosana konstrukcja bez ekstrawagancji :)

monopios - 2012-07-23, 20:35

Szczerze mówiąc, to dopiero jutro jadę zamówić tą osłonę i przy okazji muszę zamówić lakier do zaprawki, bo żona zrobiła małe kuku na parkingu i trzeba to będzie jakość zaleczyć.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2012-07-24, 00:26 ]
Odpowiedź ws zaprawki: http://www.daciaklub.pl/f...p=136471#136471.

monopios - 2012-07-24, 19:30

Dziś byłem w ASO i zamówiłem ową osłonę, przy okazji próbowałem dowiedzieć się w jakim celu ona ma służyć. I niestety pan z ASO nie miał bladego pojęcia, jedyne czego się dowiedziałem, to to że jestem pierwszym w Polsce, który zamawia taką osłonę, bo nawet w centralnej bazie magazynowej na Polskę niema takiej pozycji. Oczywiście w magazynach francuskich jest i powinna być najwcześniej za tydzień.
Stepway - 2012-07-26, 09:12

monopios napisał/a:
(...) pan z ASO nie miał bladego pojęcia(...)

Kompetencja ASO stoi na wysokim poziomie. Mam nadzieję, że chociaż wiedzą jak zamontować, coś co nie wiadomo jaką rolę spełnia. Tfu! W końcu po to jest to Autoryzowana Stacja Obsługi.

Nurtuje mnie celowość montowania czegoś, co pełniłoby marginalną funkcję w niskobudżetowym pojeździe. W koncepcji chociażby BMW, wszystko jest przemyślane często wręcz na wyrost. Z dbałością o szczegóły, nie tylko estetyczne. Ale u nas? W Dacii, która nie może się nawet poszczycić prostymi zaślepkami na łby nakrętek w drzwiach?

wojtek_pl - 2012-07-26, 10:03

Osłania zbiornik przed kamieniami i trochę przed brudem. I tyle.
laisar - 2012-07-26, 10:12

Stepway napisał/a:
pełniłoby marginalną funkcję w niskobudżetowym pojeździe

Nie, no - z tego, że "pan z ASO nie miał bladego pojęcia" nie wynika, że konstruktor-projektant wsadził to tam bezcelowo, bez sensu albo też bez bladego pojęcia [:

Stepway - 2012-07-26, 12:00

laisar napisał/a:
Stepway napisał/a:
pełniłoby marginalną funkcję w niskobudżetowym pojeździe

Nie, no - z tego, że "pan z ASO nie miał bladego pojęcia" nie wynika, że konstruktor-projektant wsadził to tam bezcelowo, bez sensu albo też bez bladego pojęcia [:

Kolego Laisar, proszę zachować ostrożność operując cytatem wyrwanym z kontekstu!

Cytat:
Nurtuje mnie celowość montowania czegoś, co pełniłoby marginalną funkcję w niskobudżetowym pojeździe.

Prawda, że moja ciekawość celowości montażu osłony mającej by pełnić zadanie brudo-łapu :) inaczej brzmi, niż to co pociachałeś na kawałki? :-P

Jakkolwiek by nie brzmiało :mrgreen: to źle odczytałeś moje, właściwie spisane intencje :)

laisar - 2012-07-26, 12:18

Stepway napisał/a:
źle odczytałeś moje, właściwie spisane intencje

Ależ wręcz przeciwnie! Poprzedniego posta napisałem jako wsparcie Twojej tezy (((:

monopios - 2012-07-26, 18:24

Stepway napisał/a:
Mam nadzieję, że chociaż wiedzą jak zamontować

O to się nie martwię, bo tą czynność wykonam we własnym zakresie. Czas trwania nie zajmie dłużej niż 5 min. razem z przygotowaniem wejścia pod auto.

monopios - 2012-12-19, 21:21

Dziś przy okazji przeglądu udało mi się odebrać owa osłonę - 27,75 zł. jutro montaż.
Gasnik - 2012-12-20, 21:15

Szybko :-P