|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Alarm fabryczny zwariował
dacuosap - 2012-06-20, 14:38 Temat postu: Alarm fabryczny zwariował Cześć,
Mam fabryczny alarm i ostatnio zaczął wariować.
Uruchamia się kilka razy dziennie a po otwarciu zamkna centralnego daje cztery sygnały; w instrukcji wyczytałem, że to próba uruchomienia - bez sensu.
W ASO niby "zresetowali" i sprawdzili czujniki, wszystko ponoć wygląda OK.
Najdziwniejsze jest to - uważam, że to czysty zbieg okoliczności, ale prosiłbym o potwierdzenie - że alarm włącza się wtedy kiedy na siedzeniu pasażera mam zapięty pasami fotelik z bazą.
Nie mam żadnej czujki zapięcia pasów, o ile mi wiadomo, tym bardziej nic o pasach nie znalazłem w (lakonicznej) instrukcji alarmu, niemniej trochę to dziwne. Robiłem już dwa eksperymenty i kiedy fotelik jest na tylnej kanapie, problem się nie pojawia.
Miał ktoś podobne doświadczenia?
bushi - 2012-06-20, 17:42
Moze czujka ruchu uznaje fotelik za zlodzieja (przy wietrze, przejezdzajacych obok samochodach itp fotelik moze sie minimalnie poruszac).
jacenty_m - 2012-06-28, 21:48
Mam cos podobnego
Od wiosny, jak zrobilo sie cieplej alarm "swiruje".
Po "sledztwie" okazuje sie, ze prawdopodobnie chodzi o czujniki ultradzwiekowe - sa za czule.
Mysle, ze u dacuosap jest podobnie.
Poza tym te 4 sygnaly dzwiekowe, to tylko sygnalizacja zadzialania alarmu - dopiero ilosc mrugniec led wskazuje co zadzialalo - u mnie sa 2 mrugniecia (czyli ultradzwieki).
Niestety w ASO wcale mi nie pomogli - po pierwsze akcesoria maja tylko 1 rok gwar. , po drugie zaproponowali mi ... wylaczenie alarmu .
Po dlugich rozmowach i szperaniu w necie dochodze do wniosku, ze jezeli alarm sie nie uspokoi, to pozostaje mi tylko odlaczenie czujnikow ultradzwiekowych.
A moze ktos ma jakis pomysl ?????
Stepway - 2012-06-28, 22:06
Może i teraz minę się z prawdą, ale wydaje mi się że w naszych Daćkach nie ma stricte "fabrycznego" alarmu.
Miałem inną sytuację. Rozkodował się pilot od alarmu. Co ciekawe (w ASO również byli tym zdumieni), można było nim uzbroić alarm i zamknąć samochód, ale już w drugą stronę to nie działało. Wył na swoich jak opętany Na szczęście dostałem dwa piloty.
Pomogła wizyta w ASO. Zamówiono nowe piloty. Ale było to w pierwszym roku, a faktycznie akcesoria mają chyba tylko 12m-c gwarancji.
Aby mieć 100% pewności co do tego czy alarm nie wzbudza np. jakaś zawieszka zapachowa, spróbuj uzbroić alarm z wyłączeniem wewnętrznej czujki. W moim przypadku robisz to, zamykasz pojazd, włączasz alarm pilotem i po 5-10s raz jeszcze wciskasz przycisk uzbrojenia. Daćka powinna piskliwie "odszczekać". W instrukcji jest to opisane jako funkcja alarmu bez monitorowania wnętrza, gdy pozostawiasz w środku dziecko, albo psa.
Prawie na pewno jednak, będziesz miał problem z sondami. Postaraj się zmienić delikatnie ich położenie.
bushi - 2012-06-30, 18:25
Zalezy od typu alarmu - jesli masz META SYSTEM HPB TOP PLIP to dwa razy przekrecasz kluczyk w stacyjce, wtedy daje sygnal dzwiekowy i musisz szybko wysiasc i uruchomic alarm pilotem - wtedy czujki sie nie zalaczaja.
tomaszgebala - 2013-09-21, 09:40 Temat postu: samoistne wzbudzanie alarmu fabrycznego od pewnego czasu w moim Loganie samoistnie zaczyna wyć alarm. Nie po każdym zamknięciu - niekiedy ma to miejsce dopiero po paru godzinach od zamknięcia auta. Alarm to fabryczny COBRA serii 3998 założony w momencie kupna auta.
Po wyciu przy otwieraniu alarmu piszczy brzęczyk 4-krotnie i migają kierunkowskazy, co wg instrukcji wskazuje na próbę uruchomienia auta.
Czy ktoś miał takie problemy ?
laisar - 2013-09-22, 23:28
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7333
d3mol3k - 2018-06-06, 17:44
Odkopię trochę temat.
Dacia Dokker 2012/2013 - ostatnio po zamknięciu auta z pilota zapalają się dwa razy kierunki że zamknął i załączył alarm a po chwili błyska jeszcze 8 razy. Co by to oznacząło? Nie mam dostępu w chwili obecnej do dokumentacji w biurze i nawet nie wiem co tam siedzi w służbówce :(.
|
|