|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - komputer w Dacii a w innych samochodach.
PiotrWie - 2012-06-25, 13:51 Temat postu: komputer w Dacii a w innych samochodach. Czy ktoś sie orientuje na podstawie czego Dacie podaja przewidywana ilość kilometrów do przejechania do tankowania? Pytam bo w Daciach jest to akurat ( przynajmniej w mojej) dość dokładne - jakprzejadę 200 km id tankowania, wskazuje o 210 czy 190 km mniej niż po tankowaniu. Tymczasem w innych zmanych mi samochodach ( fakt że nie było ich wiele ) ten wskażnik był bez sensu - opierał sie na chwilowym zużyciu paliwa - zarówno w Peugocie 307 jak w wypożyczonej na urlopie Pandzie potrafił po przycisnięciu pedału gazu przy jeżdzie pod górę spaśc gwałtownie z 400km do 150, a przy zjeździe bez gazu, hamowaniu silnikiem pokazać za chwilę 950km. Czy ktoś wie dlaczego w Dacii jest to rozwiązane o wiele lepiej i czy w innych znanych wam samochodach jest bardziej jak w Dacii czy jak w Peugocie czy Fiacie?
benny86 - 2012-06-25, 15:17
PiotrWie napisał/a: | Czy ktoś wie dlaczego w Dacii jest to rozwiązane o wiele lepiej i czy w innych znanych wam samochodach jest bardziej jak w Dacii czy jak w Peugocie czy Fiacie? |
Chevrolet Aveo LT (ta nowa generacja) ma podobnie jak Dacia, tzn. bierze pod uwagę średnie a nie chwilowe zużycia. Ponadto, gdy przewidywany zasięg na posiadanym w zbiorniku paliwie spada poniżej 50km, pojawiają się dwie kreski zamiast wartości przewidywanego zasięgu (ma to skłonić kierowcę do jak najszybszego zatankowania) Fiat Punto Evo 1.2 8v z 2011r oraz Ford Focus 2.0 TDCI z 2010r mają podobne rozwiązania, przy czym Focus podaje zasięg "do końca".
Lukas87 - 2012-06-25, 20:37
Kratylos napisał/a: | szkoda ze w nowszych daciach nie ma juz chilowego spalania .. na poczatku bylo... |
wystarczy zresetować i mamy tak jak by chwilowe spalanie w danej chwili ale wiadomo to nie to samo
sereq - 2012-06-26, 09:20
Kratylos napisał/a: | szkoda ze w nowszych daciach nie ma juz chilowego spalania .. na poczatku bylo... |
Dzięki temu człowiek się mniej stresuje
Mam chwilowe spalanie w Clio i mi wystarczy
Marmach - 2012-06-26, 13:29
Chwilowe spalanie to by się właśnie przydało do wypracowania bezbłędnego ecodrivingu...
TD Pedro - 2012-06-26, 14:32
Marmach napisał/a: | Chwilowe spalanie |
też jest "zwodnicze" i obarczone marginesem błędu...
marszelest - 2012-06-26, 18:35
W megane 1FL miałem taki bajer dzięki temu nauczyłem się jeździć ekonomicznie silnik 1,6 110koni benzyna
jeżdżąc ekonomicznie średnia mi wyszła 5,8l/100 a normalnie jeżdżąc to 6,5 l/100 bardzo ciężka noga 7,5l/100
biegi zmieniałem przy 2000 obr/min
teraz mam Dustiego 1,6 105koni benzyna 4x4 i średnia 8l i to jeżdżąc ekonomicznie (auto na dotarciu)
normalna jazda 10 l/100
mnie brakuje tego bajeru w dustim :(
PiotrWie - 2012-06-27, 08:11
Jak dotrzesz i przyzwyczaisz się do charakterystyki auta to zejdziesz do 7,7-8,0, żaden bajer nie spowoduje że samochód o sylwetce SUV-a będzie palił tyle co niski samochód.
|
|