|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Ciche stukanie w skrzyni biegów
lukki - 2012-06-26, 11:55 Temat postu: Ciche stukanie w skrzyni biegów Witam wszystkich
Jestem użytkownikiem 2-letniej Daćki od lutego br. Od pewnego czasu słyszę ciche, metaliczne i rytmiczne stukanie dochodzące ze skrzyni, ale tylko wtedy, gdy puszczę pedał sprzęgła. Kiedy sprzęgło jest wciśnięte, stukanie znika.
W ASO powiedzieli, że to normalne odgłosy ze skrzyni ("ten model tak ma"), ale jakoś mnie nie przekonali :)
Czy ktoś może to potwierdzić albo zaprzeczyć? Może jeżdżę bez oleju? :)
jan ostrzyca - 2012-06-26, 11:59 Temat postu: Re: Ciche stukanie w skrzyni biegów
lukki napisał/a: | Witam wszystkich
Jestem użytkownikiem 2-letniej Daćki od lutego br. Od pewnego czasu słyszę ciche, metaliczne i rytmiczne stukanie dochodzące ze skrzyni, ale tylko wtedy, gdy puszczę pedał sprzęgła. Kiedy sprzęgło jest wciśnięte, stukanie znika.
W ASO powiedzieli, że to normalne odgłosy ze skrzyni ("ten model tak ma"), ale jakoś mnie nie przekonali :)
Czy ktoś może to potwierdzić albo zaprzeczyć? Może jeżdżę bez oleju? :) |
Wiele egzemplarzy ma taką przypadłość. Zasadniczo jest nieszkodliwa-zrobiłem z tym klekotem ok. 80 tys. km. Tym niemniej to nie jest normalne i jest mocno wkurzające.
TD Pedro - 2012-06-26, 12:13
witaj w Klubie...
lukki napisał/a: | Może jeżdżę bez oleju |
- to łatwo sprawdzić (dla własnego spokoju sumienia), samochód z tego co napisałeś ma dwa lata i powinien podlegać gwarancji i jeżeli w ASO nie stwierdzili problemu to może warto poprosić o wpis do książki gwarancyjnej potwierdzajacy dokonane na tą okoliczność sprawdzenie...
laisar - 2012-06-26, 12:53
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=204
maciek - 2012-06-26, 13:27
Sprawdź wydech
Mariusz - 2012-06-26, 16:02
Ja na to zwróciłem uwagę będąc na wakacjach. Identyczne objawy jak u mnie. I mnie również koledzy mechanicy powiedzieli, że TTTM
|
|