|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - Witam
pioor - 2012-07-02, 19:17 Temat postu: Witam Ja również dołączam do grona zapaleńców . Duster właśnie zamówiony i ma być w ciągu tygodnia (trafiłem jedną sztukę z takim wypasem jak chciałem) . Kolor brązowy Cajou + Pakiet i kilka innych, mniej ważnych drobiazgów (w tym silnik 1,6) i 4x4 . swoją drogą ciekaw jestem jak ten silnik pociągnie taki napęd Jakoś nie miałem możliwości przetestowania benzyny, w salonie był tylko diesel, a ja uparcie w benzynę...
TD Pedro - 2012-07-02, 19:22
witaj w Klubie... pioor napisał/a: | ciekaw jestem jak ten silnik pociągnie taki napęd |
- mogłoby być lepiej daje radę... (no chyba, że oczekiwania ogromne )
- szerokości i dużo frajdy z ujeżdżania "drakulki" życzę...
- polecam lekturę klubowego forum...
Marek1603 - 2012-07-02, 19:37
Witaj w klubie.
Na początek proponuje przeczytać http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1556 , a potem KNK i KUK.
_Marcin_ - 2012-07-02, 19:38
Witaj
48piotr - 2012-07-02, 19:42
Wiyaj
pioor - 2012-07-02, 19:44
TD Pedro napisał/a: | witaj w Klubie... . |
Dzięki.
TD Pedro napisał/a: | - mogłoby być lepiej daje radę... (no chyba, że oczekiwania ogromne ). |
Chyba przeżyję, przesiadam się z dość słabego wozidełka
TD Pedro napisał/a: | - szerokości i dużo frajdy z ujeżdżania "drakulki" życzę.... |
Dzięki.
TD Pedro napisał/a: | - polecam lekturę klubowego forum... |
Czytam i to od kilku dni. Zanim byłem w salonie to już przeczytałem sporo o upustach itp. i ...oczywiście większość podpowiedzi pominąłem przy negocjacjach... ale odrobinę udało się urwać
pioor - 2012-07-02, 19:47
Dzięki, czytam już kolejne posty . Uszczeleczka wydaje się być niezbędna, drugiego "kodu" jeszcze nie rozszyfrowałem Już wiem, naklejki. Gdzie można je nabyć?
pioor - 2012-07-02, 19:50
_Marcin_ napisał/a: | Witaj |
Dzięki.
pioor - 2012-07-02, 19:50
48piotr napisał/a: | Wiyaj |
Dzięki.
SAJSEN - 2012-07-02, 20:14
Witaj.
pioor - 2012-07-02, 20:16
Dzięki.
krakry1 - 2012-07-02, 20:50
Witaj.
Marek1603 - 2012-07-02, 20:58
KNK tutaj http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5377
pioor - 2012-07-02, 21:23
krakry1 napisał/a: | Witaj. |
Dzięki.
Dar1962 - 2012-07-02, 21:23 Temat postu: Re: Witam siema
pioor napisał/a: | jak ten silnik pociągnie taki napęd :? |
na początku wydaje się dość mułowaty (głównie ze względu na to specyficzne pierwsze przełożenie), po mniej więcej 3 tys przebiegu zaczyna nabierać wigoru i nieco mniej żłopać, o ile pamiętam jedenaście sekund do setki, więc całkiem przyzwoicie jak na auto o takim charakterze. Ale jeżdżąc nim szybko nauczysz korzystać się z dolnych rejestrów obrotów, tak jest o wiele przyjemniej,ciszej a z pewnością taniej. Zresztą wreszcie mając fotel tego auta pod tyłkiem człowiek jakby mniej się spieszy, częściej podziwia krajobrazy i co chwila korci go,żeby skręcić w jakąś polną drogę albo leśną przecinkę
no i warto dla porządku się policzyć http://www.daciaklub.pl/f...t=6414&start=90
pioor - 2012-07-02, 21:24
Dzięki. Oczywiście punkcik za pomoc kliknięty
pioor - 2012-07-02, 21:30 Temat postu: Re: Witam
Dar1962 napisał/a: | człowiek jakby mniej się spieszy, częściej podziwia krajobrazy i co chwila korci go,żeby skręcić w jakąś polną drogę albo leśną przecinkę |
Dzięki za informacje. Najbardziej właśnie przekonało mnie to, że jest to auto, które aż samo się prosi o zjazd gdzieś na bok , a w zimie nie będę się zastanawiał czy wyjadę ze śmiegu (chociaż plaskaczem tylko raz wspomagałem się łopatą jak wkleiłem się spodem w glęboki śnieg, a oś napędowa stała na lodzie).
Dar1962 - 2012-07-02, 21:52 Temat postu: Re: Witam
pioor napisał/a: | w zimie nie będę się zastanawiał czy wyjadę ze śmiegu | mam garaż w szarym końcu długiego szeregowca i wielu leniwych sąsiadów, którym nie chce się zimą odśnieżać podjazdów, wskutek czego musiałem szuflować nieraz kilkadziesiąt metrów. Po kupieniu Drakuli odśnieżam jedynie tyle,żeby otworzyć wrota a potem wyjeżdżam i zasuwam po zaspach a leniwi sąsiedzi patrzą z irytacją .
pioor - 2012-07-02, 22:02 Temat postu: Re: Witam
Dar1962 napisał/a: | leniwi sąsiedzi patrzą z irytacją . |
Co tam irytacja, pomyśl co będzie czuł właściciel kultowego auta jak wyciągniesz go Drakulą z zaspy albo jakiegoś błota . A wystarczy wozić ze sobą jedynie linkę kinetyczną .
Marek1603 - 2012-07-03, 05:02
Dzięki.
Używaj "szukaj". Czasami dziwnie działa ale można dużo rzeczy znaleźć trzeba tylko cierpliwości.
McRap - 2012-07-03, 06:13
Witaj ... tydzień czekania ... tylko pozazdrościć
pioor - 2012-07-03, 07:06
Dzięki.
McRap napisał/a: | ... tydzień czekania ... tylko pozazdrościć |
Bo ja jestem upierdliwy i wybieram z tego co jest dostępne . Czasem warto podpytać co i gdzie jest dostępne zanim się zamówi. Polecam też negocjacje w różnych salonach i np. powrót z najtańszą ofertą do pierwszego, najbliższego czy polecanego salonu. To może zbić ofertę i to dość sporo jak na początkowe stwierdzenia w stylu "auta same się sprzedają" czy "taniej nie mogę".
luke88 - 2012-07-03, 11:20
Witaj
pioor - 2012-07-03, 21:45
luke88 napisał/a: | Witaj |
Dzięki.
ajax - 2012-07-07, 16:40
Witaj w klubie kolego.
Widzę, że masz już KKK,wiesz już o KUK i KNK, to wiesz niemal wszystko.
Zalety benzynowca podsumował kol Dar 1962. Ja chwalę diesla, bo każda pliszka swój ogonek chwali
pioor - 2012-07-07, 21:46
ajax napisał/a: | Witaj w klubie kolego.
Ja chwalę diesla, bo każda pliszka swój ogonek chwali |
Dzęki. Oczywiście, że każdy chwali swoje. Ja jednak wiem dokładnie co potrzebuję. Mi wystarczy benzyna i nic w tej chwili nie przekona mnie do diesel'a.
ajax - 2012-07-08, 16:45
pioor napisał/a: | Ja jednak wiem dokładnie co potrzebuję |
I to właśnie jest najważniejsze. Ja wiedziałem dlaczego chciałem diesla (moment obrotowy) i 4X4, Ty wiesz dlaczego chcesz benzyniaka
pioor - 2012-07-09, 12:12
ajax napisał/a: | I to właśnie jest najważniejsze. |
Chyba jednak są jeszcze ważniejsze rzeczy . Mimo obietnic salonu DD nie dotarła jeszcze . Miała być tak szybko, a okazuje się, że ma być do 10 dni od zamówienia (taki jest maksymalny czas na przewóz na terenie PL). Później pewnie jeszcze oczekiwanie na papiery...i z tygodnia zrobią się dwa albo nawet trzy .
McRap - 2012-07-09, 12:18
pioor napisał/a: | i z tygodnia zrobią się dwa albo nawet trzy . |
Trzy tygodnie czekania ... to jest przecież i tak tylce co nic. Ja czekałem 2 i pół miesiąca, a przecież inni czekali nawet dłużej. Nie marudź
pioor - 2012-07-09, 12:36
[quote="McRap"] pioor napisał/a: | Nie marudź |
Trudno nie marudzić jak ciągnie "do nowej przygody" .
McRap - 2012-07-09, 12:39
Ciągnie ... ale doczekasz się
pioor - 2012-07-10, 08:44
McRap napisał/a: | Ciągnie ... ale doczekasz się |
No i się doczekałem. Przed chwilą miałem telefon z salonu, że Drakula już stoi. I gdybym jeszcze dał radę zarejestrować to odbiór mógłby być jeszcze dziś. Jeszcze tylko rejestracja i w drogę ... Dziś podjadę obejrzeć samochód itp.
Na szczęście moje złe przeczucia co do czasu transportu się nie sprawdziły .
Zdjęcia pojawią się najwcześniej po odbiorze.
McRap - 2012-07-10, 08:47
Gratulacje w takim razie i miłych wrażeń życzę
pioor - 2012-07-10, 08:52
McRap napisał/a: | Gratulacje w takim razie i miłych wrażeń życzę |
Dzięki.
pioor - 2012-07-13, 20:52
No i się doczekałem. Od czwartku Drakula stanowi mój podstawowy środek transportu . Nie mogę się przyzwyczaić do jej opalenizny i ogólnie wyglądu. Pierwsze kiłometry już za nami. Nawet pojechaliśmy w mały terenik aby popstrykać zdjęcia. Napęd, cóz tu nie mam żadnych zastrzeżeń. 4x4 jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Oczywiście mam kilka zdjęć z objazdu i jak tylko ogarnę to podrzucę na forum. Jak spotkacie po drodze brązową cajou z rejestracją z koncówką 55 to obtrąbcie, bo to pewnie ja .
TD Pedro - 2012-07-13, 21:10
no to przed Tobą (Wami) szalony weekend poznawczy ... szerokości i bezproblemowego ujeżdżania życzę...
pioor - 2012-07-13, 21:30
TD Pedro napisał/a: | no to przed Tobą (Wami) szalony weekend poznawczy ... szerokości i bezproblemowego ujeżdżania życzę... |
Dzięki. Już ćwiczymy
lukka16 - 2012-07-13, 21:47
Witaj w klubie Dusterowców benzynowców :)
Silnik nie za mocny, ale daje rade dzięki sześciostopniowej skrzyni, wada tylko taka że ręka zaboli :( przy dynamicznej jeździe i szybkiej częstej zmianie biegów.
Silnik ten dość ekonomiczny jak na taki samochód możesz dodatkowo zawsze zagazować ! i jeździć tanio a dobrze :)
pioor - 2012-07-14, 08:17
lukka16 napisał/a: | Witaj w klubie Dusterowców benzynowców :) |
Dzięki. Z silnikiem będę musiał się przyzwyczaić. Ale po przesiadce z 60 konnego benzyniaka nie powinno być problemu
pioor - 2012-07-14, 19:54
Wrzuciłem kilka zdjęć tu: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7424
BLONDI83 - 2012-07-15, 10:44
Witaj, jesteś w gronie szczęśliwców cieszących się szybki zakupem Dacii, ja czekam na mojego potworka już 2 miesiące, jeszcze miesiąc i jak dobrze pójdzie będą ją miała. Puki co planuje, gdzie tu nią pojechać Nawet wzięłam urlop, abyśmy się lepiej poznali Miło będzie w końcu w zimę bezstresowo jechać na narty i bez łopaty i piasku w bagażniku :-) P.S. A czym to kolega wcześniej jeździł?
pioor - 2012-07-15, 11:25
BLONDI83 napisał/a: | A czym to kolega wcześniej jeździł? |
Ja urlop tylko na zarejestrowanie. Za dwa tygodnie i tak mam planowany urlop więc będzie co robić i pozwiedzamy sobie trochę (urlop "samochodowy")
Wcześniej jeździłem Fabią
BLONDI83 - 2012-07-15, 11:27
Ja też Fabią i służbową Cytryną, pewnie nie ma porównania ze SKODZINą ?
pioor - 2012-07-15, 11:37
BLONDI83 napisał/a: | Ja też Fabią i służbową Cytryną, pewnie nie ma porównania ze SKODZINą ? |
To zupełnie inne auta. Jest inna charakterystyka wspomagania, inna precyzja skrzyni biegów, a co najważniejsze inna wielkość auta. Z tym ostatnim nie mam problem, bo kiedyś często przesiadałem się do różnych samochodów i nawet nie czuję potrzeby posiadania czujnika cofania . Do pozostałych różnic przez chwilę się przyzwycziłem jeżdżąc kilka dni próbnym Loganem . Generalnie łatwo mi było się przesiąść, nie ma co dramatyzować tylko odebrać i pojechać . Nadmiar strachu za kierownicą to zły doradca
Cierpliwości w oczekiwaniu na autko, jak już będzie to sama się przekonasz, że nie ma tragedii. A jak bardzo chcesz to pojeździj po dealerach i umawiaj się na jazdy próbne
BLONDI83 - 2012-07-15, 11:46
Strachu nie ma. Jeżdżę cytryną, która ma zaklejone wszystkie tylne szyby i nie ma ani czujnika cofania, ani kamerki, także każdy wyjazd z parkingu to ryzyko stłuczki więc majac mozliwość patrzenia w lusterko wsteczna to już będzie luksus
pioor - 2012-07-15, 11:52
BLONDI83 napisał/a: | Strachu nie ma. Jeżdżę cytryną, która ma zaklejone wszystkie tylne szyby |
No to w Dusterze będziesz mieć znacznie lepszą widoczność .
Zdzicho - 2012-07-19, 23:06
Witaj w klubie!
Tylko benzyna Panie tylko benzyna i do przodu
pioor - 2012-07-20, 14:32
Zdzicho napisał/a: | Witaj w klubie! |
Dzięki.
Zdzicho napisał/a: | Tylko benzyna Panie tylko benzyna i do przodu |
Każdy ma to co lubi, co mu potrzebne i z czego jest lub nie jest zadowolony . Ja nie mam nic przeciwko "kopciuchom" ale nie czuję w tej chwili potrzeby zakupu takiego auta. Kiedyś jak jeździłem dużo więcej to zastanawiałem się nad ropniakiem ale z czasem ilość kilometrów się zmniejszyła,, dystanse skróciły, cena ropy podskoczyła, a różnica w cenie nie zwróciłaby mi się chyba nigdy . To był podstawowy tok myślenia przy wyborze benzyniaka . Nie dyskryminujmy koleżanek i kolegów z "sadzo-miotaczy" , szczególnie w wątkach powitalnych
|
|