DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Historia napraw w ASO - pozycje widmo ?

DrOzda - 2012-07-18, 09:24
Temat postu: Historia napraw w ASO - pozycje widmo ?
Byłem na przeglądzie po 4 latach i przy okazji podpatrzyłem historię serwisową auta.
Ku mojemu zdziwieniu pojawiły się na niej naprawy których z pewnością nie wykonywałem - na 3 dni przed upływem 3 letniej gwarancji mam wpisane naprawy skrzyni biegów i termostatu/chłodnicy.
Przepytywana obsługa nie potrafiła nic więcej powiedzieć poza tym że są wpisane do historii ...
Jeśli to nie pomyłka to albo któreś ASO naciąga Renault Polska , albo Renault Polska naciąga centralę we Francji .....
Ciekawe czy to przypadek czy powszechna praktyka ....

Domel2250 - 2012-07-18, 09:39

...Albo chłopaki z serwisu /ich rodzina znajomi jeżdżą też daćkami i w ten sposob mają gratisowy serwis.... :-/ , ewentualnie dorabiają sobie na boku..... :-/ -znam taki przypadek z aso fiata.
TD Pedro - 2012-07-18, 09:46

ciekawe to ... a zarazem niepokojące... pomijając sprawę uczciwości to w przypadku chęci posiłkowania się historią samochodu serwisowanego w ASO na okoliczność jego sprzedaży, to taka sytuacja może skutecznie odstraszyć potencjalnego kupca... jak również podważyć wiarygodność sprzedajacego który w dobrej wierze (nieświadom takiej sytuacji) zachęci kupca do sprawdzenia historii samochodu w ASO :-( ...
robertp1983 - 2012-07-18, 10:08

może idź do kierownika serwisu i zażądaj wyjaśnień bo jak nie to napiszesz ofcjalne zapytanie do RP z czego to wynika, bo wyjdzie na to, że wymienili Ci połowe samochodu a Ty nawet raz w serwisie nie byłęś a wtedy może być kicha przy odsprzedaży. napewno mają wgląd kto taka naprawę wykonywał więc i znajdzie sie winny
laisar - 2012-07-18, 10:15

DrOzda napisał/a:
pojawiły się na niej naprawy których z pewnością nie wykonywałem

U mnie odwrotnie - brakowało ze dwóch operacji, ale ostatni raz widziałem historię chyba 2 lata temu...

Domel2250 - 2012-07-18, 10:45

A czy przypadkiem z profilu na mojadacia.pl nie można historii sprawdzać? Sam jeszcze jestem przed pierwszą wizytą w ASO więc nie bardzo nawet szukałem.... Jeżeli można, to byłaby to jakaś forma kontrolihistorii serwisu swej Daćki :-D
laisar - 2012-07-18, 11:02

Domel2250 napisał/a:
czy przypadkiem z profilu na mojadacia.pl nie można historii sprawdzać?

Tylko to co się samemu wpisało.

Mnie też bardzo to zawiodło...

kapelusznik - 2012-07-18, 11:14

ja mam w historii przeglądów 5 wpisów, pomimo tego że nic nie wpisywałem przecież - oczywiście mogą to być jakieś przeglądy, które stronka sama sobie przeliczyła - na podstawie wieku auta

nie ma natomiast żadnych napraw, na które mam rachunki od poprzedniego właściciela

laisar - 2012-07-18, 11:30

kapelusznik napisał/a:
ja mam w historii przeglądów 5 wpisów

Doczytaj - one są proponowane / zalecane. Dopiero kliknięcie w każdy pozwala podać kiedy - jeśli - się naprawdę odbył.

kapelusznik - 2012-07-18, 13:23

laisar, mam je "nieklikalne" od początku - ale tak patrząc na ich daty "odbycia" to pewnie są wirtualne :-)
DrOzda - 2012-07-18, 13:30

Klikasz w Przegląd już wykonany - podajesz datę i przebieg a system wylicza ci kolejne terminy.
Auto Krytyk - 2012-07-18, 14:45

Ktoś mógł też omyłkowo wpisać do twojego auta historie naprawy innego samochodu bo wątpię że salon ryzykowałby utratę autoryzacji za takie coś.
DrOzda - 2012-07-18, 15:10

vulcanor napisał/a:
Ktoś mógł też omyłkowo wpisać do twojego auta historie naprawy innego samochodu bo wątpię że salon ryzykowałby utratę autoryzacji za takie coś.

Wiesz, uwierzyłbym gdyby to było w trochę wcześniej niż 3 dni przed upływem gwarancji.
Ilu użytkowników Dacii zagląda do ASO po upływie gwarancji ? A ilu z nich sprawdza historię napraw ?

jan ostrzyca - 2012-07-18, 15:54
Temat postu: Re: Historia napraw w ASO - pozycje widmo ?
DrOzda napisał/a:
Byłem na przeglądzie po 4 latach i przy okazji podpatrzyłem historię serwisową auta.
Ku mojemu zdziwieniu pojawiły się na niej naprawy których z pewnością nie wykonywałem - na 3 dni przed upływem 3 letniej gwarancji mam wpisane naprawy skrzyni biegów i termostatu/chłodnicy.
Przepytywana obsługa nie potrafiła nic więcej powiedzieć poza tym że są wpisane do historii ...
Jeśli to nie pomyłka to albo któreś ASO naciąga Renault Polska , albo Renault Polska naciąga centralę we Francji .....
Ciekawe czy to przypadek czy powszechna praktyka ....

Ja bym to zglosił oficjalnie do RP. Jeśli to pomyłka wyjasnią, jeśli zwykłe złodziejstwo to pewnie zrobią stosowny użytek. Drobne złodziejstwa, kanty, kłamstwa, przekręty sa niestety powszechne w POlsce.

laisar - 2012-07-18, 16:26

kapelusznik napisał/a:
mam je "nieklikalne" od początku

Sprawdź to co pisze kol. DrOzda.

(I czy nie trzeba uaktywnić przeglądów, wypełniając fiszkę auta...?).