|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Mocniejszy silnik w dusterze
BoloSr - 2012-08-01, 09:48 Temat postu: Mocniejszy silnik w dusterze Witam wszystkich :)
Jako ze nie jestem jeszcze uzytkownikiem ale moze to sie kiedys zmieni chcialbym powitac wszystkich i sie zapytac o jedna podstawowa rzecz :)
A mianowicie czy cos wiadomo na temat zmiany silników w szczegolnosci chodzi mi o Dustera ??? Czy przewidywana jest zmian silnika na cos mocniejszego ??? BO ten 1.6 szalu nie robi ale pewnie w spalaniu jest OK :)
laisar - 2012-08-01, 10:08
BoloSr napisał/a: | Czy przewidywana jest zmian silnika na cos mocniejszego ? |
Nic na ten temat nie wiadomo.
Ale w przyszłym roku jest planowana faza 2., to kto wie...
Dar1962 - 2012-08-01, 10:12 Temat postu: Re: Mocniejszy silnik w dusterze
BoloSr napisał/a: | czy cos wiadomo na temat zmiany silników w szczegolnosci chodzi mi o Dustera ??? Czy przewidywana jest zmian silnika na cos mocniejszego ??? BO ten 1.6 szalu nie robi ale pewnie w spalaniu jest OK :) |
Witam
co do silnika benzynowego - nie sądzę, aby w dającej się przewidzieć przyszłości w Dusterze pojawił się 2,0 Pb. Jeśli taka wersja cię interesuje - szukaj w salonach rosyjskich Renaulta
maciek - 2012-08-01, 10:27 Temat postu: Re: Mocniejszy silnik w dusterze
BoloSr napisał/a: | Witam wszystkich :)
Jako ze nie jestem jeszcze uzytkownikiem ale moze to sie kiedys zmieni chcialbym powitac wszystkich i sie zapytac o jedna podstawowa rzecz :)
A mianowicie czy cos wiadomo na temat zmiany silników w szczegolnosci chodzi mi o Dustera ??? Czy przewidywana jest zmian silnika na cos mocniejszego ??? BO ten 1.6 szalu nie robi ale pewnie w spalaniu jest OK :) |
życzę ci cierpliwości może będzie albo nie będzie może jak Faza 2 będzie to czymś zaskoczą, albo pojawi się 1,2 TCE 115
Marek1603 - 2012-08-01, 11:18
Witaj w klubie.
Zapewne będą wchodzić jednostki wykorzystywane w renault ale kiedy to będzie, to tego nikt nie wie.
TD Pedro - 2012-08-01, 12:00
witaj w Klubie... BoloSr napisał/a: | ten 1.6 szalu nie robi |
chyba było takie zamierzenie, inny mocniejszy czy nowocześniejszy silnik przekłada się na cenę a to z kolei na zmniejszenie atrakcyjności (ekonomicznej ) Dustera...
bebe - 2012-08-01, 12:10
A w ogóle w jakimkolwiek Renault jest wolnossąca benzyna 2.0 spełniająca normę Euro 5? (Pytam, bo nie wiem.) Bo o to głównie rozbija się problem, jeśli chodzi o silnik 2.0 w Dusterach sprzedawanych w Rosji/Brazylii/Wherever. Na cześć samego Dustera nie będą przecież robić badań, dostosowywania, homologacji i czego tam jeszcze. Jak jest w innych Renault, to może być w Dusterze. Jak nie ma, to marne szanse.
Poza tym 2.0 is so nineties. ;) 2.0 TCe i automat, o, to by była fajna sprawa w Dacii. :]
maciek - 2012-08-01, 12:17
bebe napisał/a: | A w ogóle w jakimkolwiek Renault jest wolnossąca benzyna 2.0 spełniająca normę Euro 5? |
jak nie jak tak:)
2,0 16V 140KM: Laguna, Laguna Grandtour, Latitude, CLio
BoloSr - 2012-08-01, 12:19
TD Pedro napisał/a: | witaj w Klubie... BoloSr napisał/a: | ten 1.6 szalu nie robi |
chyba było takie zamierzenie, inny mocniejszy czy nowocześniejszy silnik przekłada się na cenę a to z kolei na zmniejszenie atrakcyjności (ekonomicznej ) Dustera... |
bez przesady przydalo by sie chociaz 1.8 16v i bylo by OK
maciek napisał/a: | BoloSr napisał/a: | Witam wszystkich :)
A mianowicie czy cos wiadomo na temat zmiany silników w szczegolnosci chodzi mi o Dustera ??? Czy przewidywana jest zmian silnika na cos mocniejszego ??? BO ten 1.6 szalu nie robi ale pewnie w spalaniu jest OK :) |
życzę ci cierpliwości może będzie albo nie będzie może jak Faza 2 będzie to czymś zaskoczą, albo pojawi się 1,2 TCE 115 |
a co to za wiertarka 1.2 z T ??? dobrze mysle ???
czaju - 2012-08-01, 13:41
Cytat: | 2.0 TCe i automat, o, to by była fajna sprawa w Dacii. |
+ manetki + DSG
ehhh rozmarzyłem się
TD Pedro - 2012-08-01, 13:47
BoloSr napisał/a: | bez przesady przydalo by sie chociaz 1.8 16v i bylo by OK |
też bym tak chciał ale to nie ja przesadziłem a polityka (księgowi) Renault... gdyby cena Dustera z takim silnikiem "skoczyła" w górę o kilkanaście tysięcy to pewnie nie miałby już takiego "brania", konkurencja też ma podobne oferty...
tomszafa - 2012-08-01, 13:53
BoloSr napisał/a: |
bez przesady przydalo by sie chociaz 1.8 16v i bylo by OK |
Niestety Arek ale wiekszy silnik pewnie = większa cena a tutaj stracilby Duster juz na atrakcyjnosci.
Wiem, ze smigales moim bolidem i faktycznie moze mu troche mocy brakuje ale w sumie nie jest tak zle.
ajax - 2012-08-01, 15:39
To nie samochód do szybkiej jazdy. Sama aerodynamika godna sterty cegieł (TTTM - ale to dotyczy całego segmentu terenówek i suv), do 80-90 km/h zbiera się nie gorej niż inni to i po co więcej. Chce ktoś bolida - otwarta droga do salonu Ferrari. Ja potrzeby mocniejszego silnika nie odczuwam
bebe - 2012-08-01, 16:49
ajax napisał/a: | Ja potrzeby mocniejszego silnika nie odczuwam |
Ja odczuwam, co jest o tyle śmieszne, że programowo nie przekraczam dozwolonej prędkości i w 80% przypadków wystarczyłby mi silnik 0.9. :] Problemem jest autostrada, gdzie dozwolona prędkość wynosi 140 km/h i z taką staram się po niej poruszać. Przy tej prędkości, na V biegu, silnik 1.6 16v jest najbardziej słyszalnym elementem ogólnego hałasu w MCVce. Stąd moje wrażenie, że większy silnik (i/lub "dłuższa" skrzynia) spowodowałby znaczące zmniejszenie hałasu.
BoloSr - 2012-08-01, 17:09
ajax napisał/a: | To nie samochód do szybkiej jazdy. Sama aerodynamika godna sterty cegieł (TTTM - ale to dotyczy całego segmentu terenówek i suv), do 80-90 km/h zbiera się nie gorej niż inni to i po co więcej. Chce ktoś bolida - otwarta droga do salonu Ferrari. Ja potrzeby mocniejszego silnika nie odczuwam |
imno mnie nie chodzi o szybka jazde ale o to zeby miec moc pod noga jak auto zapakuje :)
tomszafa napisał/a: | BoloSr napisał/a: |
bez przesady przydalo by sie chociaz 1.8 16v i bylo by OK |
Niestety Arek ale wiekszy silnik pewnie = większa cena a tutaj stracilby Duster juz na atrakcyjnosci.
Wiem, ze smigales moim bolidem i faktycznie moze mu troche mocy brakuje ale w sumie nie jest tak zle. |
no bez przesady wystarczylo by blok zmienic na wiekszy i juz :)
Twojego to ja nawet nie nacisnolem bo jest na dotarciu :) wiesz jak ja jezdze i lubie pole miedzy 3-5 tys obrotów :):)
TD Pedro - 2012-08-01, 18:57
moim zdaniem w Dusterach z VI biegiem ta dolegliwość
bebe napisał/a: | Problemem jest autostrada, gdzie dozwolona prędkość wynosi 140 km/h i z taką staram się po niej poruszać. Przy tej prędkości, na V biegu, silnik 1.6 16v jest najbardziej słyszalnym elementem ogólnego hałasu |
jest mniejsza... chociaż z racji słabej ( ) aerodynamiki Duster i tak pow. 120 km/h jest głośny i chyba nawet VII bieg by tego nie zmienił BoloSr napisał/a: | wiesz jak ja jezdze i lubie pole miedzy 3-5 tys obrotów |
ale silnik w Dusterze daje sobie radę w takim zakresie obrotów a nawet jest dosyć jurny, no niestety coś za coś...
BoloSr - 2012-08-01, 19:17
TD Pedro napisał/a: | moim zdaniem w Dusterach z VI biegiem ta dolegliwość
bebe napisał/a: | Problemem jest autostrada, gdzie dozwolona prędkość wynosi 140 km/h i z taką staram się po niej poruszać. Przy tej prędkości, na V biegu, silnik 1.6 16v jest najbardziej słyszalnym elementem ogólnego hałasu |
jest mniejsza... chociaż z racji słabej ( ) aerodynamiki Duster i tak pow. 120 km/h jest głośny i chyba nawet VII bieg by tego nie zmienił BoloSr napisał/a: | wiesz jak ja jezdze i lubie pole miedzy 3-5 tys obrotów |
ale silnik w Dusterze daje sobie radę w takim zakresie obrotów a nawet jest dosyć jurny, no niestety coś za coś... |
jurny i pewnie ciagnie jak smok wtedy :)
Dar1962 napisał/a: | BoloSr napisał/a: | czy cos wiadomo na temat zmiany silników w szczegolnosci chodzi mi o Dustera ??? Czy przewidywana jest zmian silnika na cos mocniejszego ??? BO ten 1.6 szalu nie robi ale pewnie w spalaniu jest OK :) |
Witam
co do silnika benzynowego - nie sądzę, aby w dającej się przewidzieć przyszłości w Dusterze pojawił się 2,0 Pb. Jeśli taka wersja cię interesuje - szukaj w salonach rosyjskich Renaulta |
no nie ja tu sie pytam o Dacie a mi tu jakies Renaulta sie proponuje :)
TD Pedro - 2012-08-01, 19:21
BoloSr napisał/a: | jurny i pewnie ciagnie jak smok wtedy |
tak jak napisałem "coś za coś" ale samochody o takiej charakterystyce z założenia lubią wypić...
BoloSr - 2012-08-01, 19:26
TD Pedro napisał/a: | BoloSr napisał/a: | jurny i pewnie ciagnie jak smok wtedy |
tak jak napisałem "coś za coś" ale samochody o takiej charakterystyce z założenia lubią wypić... |
oj tam oj tam
moc odpowiednia do masy i spalanie w normie wtedy a jak jeszcze zle to LPG i juz :)
TD Pedro - 2012-08-01, 19:32
BoloSr napisał/a: | jak jeszcze zle to LPG i juz |
tak też zrobiłem
BoloSr - 2012-08-01, 19:38
TD Pedro napisał/a: | BoloSr napisał/a: | jak jeszcze zle to LPG i juz |
tak też zrobiłem |
to wiela tego LPG wciaga tot ???
trasa??
miasto?
średnia?
PiotrWie - 2012-08-01, 19:50
Osobiście uważam że mocniejszy silnik stwarzałby duże niebezpieczeństwo - i tak jest sporo wywrotek, SUV-y o większych mocach ( i prędkościach ) ważą ze 2x więcej i większość tej wagi jest na dole w celu obniżenia środka ciężkości. Aby założyć silnik ok 160 KM należałoby dodać 0,5 tonowy obciążnik w podłodze - ale wtedy to już nie byłoby to samo auto - zalety terenowe Dustera w porównaniu z innym SUV-ami wynikają według mnie przede wszystkim z wagi.
piotr. z - 2012-08-01, 20:21
trasa??
miasto?
średnia? |
Proponuje poczytać wątek o LPG.
A co do Twojego przewidywalnego zużycia paliwa to nie wiemy; każdy jeździ po innych trasach, nawet w tym samym mieście, każdy inaczej "depcze" gaz, ma inny styl jazdy etc. Jeśli wiesz, ile wciąga Twój obecny bolid to porównaj z wartościami podanymi przez fabrykę. Podejrzewam, że w przypadku DD będziesz miał podobny stosunek procentowy (w przybliżeniu, oczywiście), dodajesz do tego z 10-15% wyższego zużycia LPG i masz orientacyjny wynik.
BoloSr - 2012-08-01, 20:43
piotr. z napisał/a: | BoloSr napisał/a: |
trasa??
miasto?
średnia? |
Proponuje poczytać wątek o LPG.
A co do Twojego przewidywalnego zużycia paliwa to nie wiemy; każdy jeździ po innych trasach, nawet w tym samym mieście, każdy inaczej "depcze" gaz, ma inny styl jazdy etc. Jeśli wiesz, ile wciąga Twój obecny bolid to porównaj z wartościami podanymi przez fabrykę. Podejrzewam, że w przypadku DD będziesz miał podobny stosunek procentowy (w przybliżeniu, oczywiście), dodajesz do tego z 10-15% wyższego zużycia LPG i masz orientacyjny wynik. |
oki jak go znajde to poczytam :)
A widze ze teoretycznie maja prawie identyczne dane ze splaniem wiec zle by nie byllo :)
benny86 - 2012-08-01, 20:54
Co jakiś czas powraca wątek mocniejszej benzynówki w Dusterze, jak na mój gust to o 2.0 możemy zapomnieć z uwagi na politykę firmy. Jeśli wymusi to norma euro6 (albo któraś kolejna) szybciej spodziewałbym się któregoś z silników tce.
BoloSr - 2012-08-01, 21:02
benny86 napisał/a: | Co jakiś czas powraca wątek mocniejszej benzynówki w Dusterze, jak na mój gust to o 2.0 możemy zapomnieć z uwagi na politykę firmy. Jeśli wymusi to norma euro6 (albo któraś kolejna) szybciej spodziewałbym się któregoś z silników tce. |
eeeeeeeee wiertarki bym niechcial :(
jak juz to 1.8 lub 2.0 16V a nie jakies male cudo z T
benny86 - 2012-08-01, 21:03
No tak, ale ekologia, normy emisji, polityka firmy i koszty raczej na to nie pozwalają...
BoloSr - 2012-08-01, 21:06
benny86 napisał/a: | No tak, ale ekologia, normy emisji, polityka firmy i koszty raczej na to nie pozwalają... |
eko co ????
bujda na resorach tylko i juz :)
jestem w 100% przekonany ze jakby byl silnik 1.8 zamiast 1.6 to by sie moglo okazac ze jest bardziej ekonomiczny czyli ekologiczny niz ten co jest :)
a to ze normy sa niby coraz bardzie kombinowane to juz co innego i oni tez musza kombinowac i coraz wiecej tych wynalazkow z mala pojemnoscia i do tego T
TD Pedro - 2012-08-01, 21:14
BoloSr napisał/a: | to wiela tego LPG wciaga tot ???
trasa??
miasto?
średnia? |
polecam lekturę (tam jest duuuuuużo o LPG)
http://www.daciaklub.pl/f...ght=lpg&start=0
bo trochę zaśmiecamy temat zasadniczy...
Dar1962 - 2012-08-01, 22:17
no nie ja tu sie pytam o Dacie a mi tu jakies Renaulta sie proponuje :) |
Duster z ładniejszym kokpitem i znaczkiem Renaulta na karoserii sprzedawany jest w Rosji między innymi z silnikiem 2,0 Pb ok 140 KM
Auto Krytyk - 2012-08-02, 14:57
1.4 tce by rozwiązał sprawę do tego skrzynia 6 biegowa i tempomat. Marzenia hehe.
BoloSr - 2012-08-02, 15:34
Dar1962 napisał/a: | BoloSr napisał/a: |
no nie ja tu sie pytam o Dacie a mi tu jakies Renaulta sie proponuje :) |
Duster z ładniejszym kokpitem i znaczkiem Renaulta na karoserii sprzedawany jest w Rosji między innymi z silnikiem 2,0 Pb ok 140 KM |
ciekawe czy chociaz taki kokpit bedzie i czy wogole cos bedzie :(
monopios - 2012-08-02, 16:40
BoloSr napisał/a: | no nie ja tu sie pytam o Dacie a mi tu jakies Renaulta sie proponuje :) |
Poczekaj, a za niedługo będą Ci proponować Nissan -a.
TD Pedro - 2012-08-02, 16:48
monopios napisał/a: | Poczekaj, a za niedługo będą Ci proponować Nissan -a. |
toż to już od dawna proponują (no, nie u nas )
monopios - 2012-08-02, 16:58
Z tego co wyczytałem, to na razie przymierzają się w Indiach ale jak jest w rzeczywistości, to szczerze mówiąc nie wiem. Bo i nie bardzo mnie to interesuje.
maciek - 2012-08-02, 17:12
monopios napisał/a: | Z tego co wyczytałem, to na razie przymierzają się w Indiach |
do czego się przymierzają?
przecież tam jest Renault Duster pisałem o tym na forum i na fejsie
laisar - 2012-08-02, 17:15
TD Pedro napisał/a: | już od dawna proponują |
Dustera nie.
Dar1962 - 2012-08-02, 17:32
kokpit zmodernizują zapewne przy pierwszym liftingu
BoloSr - 2012-08-02, 17:44
Dar1962 napisał/a: | kokpit zmodernizują zapewne przy pierwszym liftingu |
a zanosi sie to jakos w tym roku czy to dalsza przyszlosc ??
laisar - 2012-08-02, 17:57
Przyszły rok.
BoloSr - 2012-08-02, 18:07
laisar napisał/a: | Przyszły rok. |
no to fajnie :)
ciekawe czy w dotyku bedzie lepiej czy to samo :):)
laisar - 2012-08-02, 18:09
Tiaa, na pewno obiją pluszem i alcantrą <;
BoloSr - 2012-08-02, 18:11
laisar napisał/a: | Tiaa, na pewno obiją pluszem i alcantrą <; |
no bez przesady fajnie zeby chociaz przypominala w dotyku deske z Hondy Civic z 95-00 :):)
ale pewnie mozna pomazyc :( ale pomysl z obiciem nie jest zly :)
TD Pedro - 2012-08-02, 21:42
laisar napisał/a: | TD Pedro napisał/a: | już od dawna proponują |
Dustera nie. |
czyżby publikowane zdjęcia Dustera ze znaczkiem Nissana były tylko wizualizacją a jeżeli tak to czemu to miało służyć
laisar - 2012-08-02, 22:00
TD Pedro napisał/a: | były tylko wizualizacją |
Tak - i to fanowską, dziennikarską itp, a nie oficjalną producenta.
TD Pedro napisał/a: | czemu to miało służyć |
Trzeba by pytać autorów - ale pewnie jak zwykle: zabawie, żartowi, kręceniu sensacji albo zapchaniu miejsca d;
TD Pedro - 2012-08-02, 22:07
szkoda a, może jednak, kiedyś? jeździć Nissanem to nie to samo co Dacia
laisar - 2012-08-02, 22:21
Zrób To Sam! (; W końcu żadna wielka filozofia, a jaka frajda i chwała z jedynego-takiego-na-świecie...
TD Pedro - 2012-08-02, 23:16
pomysł fajny ale motywacja słaba... , pozostanę przy Dacii - ego póki co nie "dokucza"
monopios - 2012-08-03, 13:44
TD Pedro napisał/a: | jeździć Nissanem to nie to samo co Dacia |
Dla wielbicieli znaczków, na pewno. Ja osobiście nie przywiązuje uwagi do pierdół i wolę jeździć Dacią, niż autem z doklejonym znaczkiem.
TD Pedro - 2012-08-03, 15:27
monopios napisał/a: | Dla wielbicieli znaczków, na pewno |
odnoszę wrażenie, że cytując moją wypowiedź chyba niewłaściwie odczytałeś intencję jej zamieszczenia... czego dopełnieniem (tej intencji) jest treść mojego następnego posta... zresztą było już o tym na forum i łatwo sprawdzić kto i jaki ma do tej sprawy stosunek ( )..
monopios - 2012-08-03, 15:48
TD Pedro napisał/a: | cytując moją wypowiedź chyba niewłaściwie odczytałeś intencję jej zamieszczenia... czego dopełnieniem (tej intencji) jest treść mojego następnego posta... |
Odniosłem wrażenie z niedopowiedzenia, że jak by była taka możliwość przekształcenia Duster -a w rozsądnej cenie i wizualnie było by estetycznie i schludnie - to skusił byś się na takie przeobrażenie Duster -ka.
Oczywiście mogę się mylić.
TD Pedro - 2012-08-03, 16:18
monopios napisał/a: | to skusił byś się na takie przeobrażenie Duster -ka.
Oczywiście mogę się mylić. |
co by nie robić OT to powiem tak: mylisz się na pewno... gdyby występował jako Duster Nissan oryginalnie a byłaby możliwość kupienia takiego (i tu potwierdzę Twoje słowa: w rozsądnej cenie) to tak ale "unissanianie" Dustera poprzez zmianę znaczków - to na pewno nie (ego póki co nie "dokucza")... wiem, że w zdecydowanej większości Klubowicze nie znają się osobiście stąd interpretacja intencji wypowiedzi jest utrudniona ale chyba pomocne tu są emotikony których chętnie używam...
monopios - 2012-08-03, 16:29
TD Pedro napisał/a: | wiem, że w zdecydowanej większości Klubowicze nie znają się osobiście stąd interpretacja intencji wypowiedzi jest utrudniona |
Dlatego podparłem się, końcowym zdanie mojej wypowiedzi.
Dar1962 - 2012-08-03, 16:55
TD Pedro napisał/a: | jeździć Nissanem to nie to samo co Dacia |
pewnie,że nie to samo - pozbyłem się 5-letniego nissana,żeby kupić dacię i jak do tej pory nie żałuję
TD Pedro - 2012-08-03, 17:25
Dar1962 napisał/a: | pewnie,że nie to samo - pozbyłem się 5-letniego nissana,żeby kupić dacię i jak do tej pory nie żałuję |
takie posty lubię ... ja też nie żałuję (że kupiłem)
|
|