DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Mocniejszy silnik w dusterze

BoloSr - 2012-08-01, 09:48
Temat postu: Mocniejszy silnik w dusterze
Witam wszystkich :)
Jako ze nie jestem jeszcze uzytkownikiem ale moze to sie kiedys zmieni chcialbym powitac wszystkich i sie zapytac o jedna podstawowa rzecz :)
A mianowicie czy cos wiadomo na temat zmiany silników w szczegolnosci chodzi mi o Dustera ??? Czy przewidywana jest zmian silnika na cos mocniejszego ??? BO ten 1.6 szalu nie robi ale pewnie w spalaniu jest OK :)

laisar - 2012-08-01, 10:08

BoloSr napisał/a:
Czy przewidywana jest zmian silnika na cos mocniejszego ?

Nic na ten temat nie wiadomo.

Ale w przyszłym roku jest planowana faza 2., to kto wie...

Dar1962 - 2012-08-01, 10:12
Temat postu: Re: Mocniejszy silnik w dusterze
BoloSr napisał/a:
czy cos wiadomo na temat zmiany silników w szczegolnosci chodzi mi o Dustera ??? Czy przewidywana jest zmian silnika na cos mocniejszego ??? BO ten 1.6 szalu nie robi ale pewnie w spalaniu jest OK :)

Witam ;-)
co do silnika benzynowego - nie sądzę, aby w dającej się przewidzieć przyszłości w Dusterze pojawił się 2,0 Pb. Jeśli taka wersja cię interesuje - szukaj w salonach rosyjskich Renaulta

maciek - 2012-08-01, 10:27
Temat postu: Re: Mocniejszy silnik w dusterze
BoloSr napisał/a:
Jako ze nie jestem jeszcze uzytkownikiem ale moze to sie kiedys zmieni chcialbym powitac wszystkich i sie zapytac o jedna podstawowa rzecz :)
A mianowicie czy cos wiadomo na temat zmiany silników w szczegolnosci chodzi mi o Dustera ??? Czy przewidywana jest zmian silnika na cos mocniejszego ??? BO ten 1.6 szalu nie robi ale pewnie w spalaniu jest OK :)

życzę ci cierpliwości ;-) może będzie albo nie będzie :roll: może jak Faza 2 będzie to czymś zaskoczą, albo pojawi się 1,2 TCE 115

Marek1603 - 2012-08-01, 11:18

Witaj w klubie.

Zapewne będą wchodzić jednostki wykorzystywane w renault ale kiedy to będzie, to tego nikt nie wie.

TD Pedro - 2012-08-01, 12:00

witaj w Klubie... :-)
BoloSr napisał/a:
ten 1.6 szalu nie robi

chyba było takie zamierzenie, inny mocniejszy czy nowocześniejszy silnik przekłada się na cenę a to z kolei na zmniejszenie atrakcyjności (ekonomicznej :-P ) Dustera...

bebe - 2012-08-01, 12:10

A w ogóle w jakimkolwiek Renault jest wolnossąca benzyna 2.0 spełniająca normę Euro 5? (Pytam, bo nie wiem.) Bo o to głównie rozbija się problem, jeśli chodzi o silnik 2.0 w Dusterach sprzedawanych w Rosji/Brazylii/Wherever. Na cześć samego Dustera nie będą przecież robić badań, dostosowywania, homologacji i czego tam jeszcze. Jak jest w innych Renault, to może być w Dusterze. Jak nie ma, to marne szanse.

Poza tym 2.0 is so nineties. ;) 2.0 TCe i automat, o, to by była fajna sprawa w Dacii. :]

maciek - 2012-08-01, 12:17

bebe napisał/a:
A w ogóle w jakimkolwiek Renault jest wolnossąca benzyna 2.0 spełniająca normę Euro 5?

jak nie jak tak:)

2,0 16V 140KM: Laguna, Laguna Grandtour, Latitude, CLio

BoloSr - 2012-08-01, 12:19

TD Pedro napisał/a:
witaj w Klubie... :-)
BoloSr napisał/a:
ten 1.6 szalu nie robi

chyba było takie zamierzenie, inny mocniejszy czy nowocześniejszy silnik przekłada się na cenę a to z kolei na zmniejszenie atrakcyjności (ekonomicznej :-P ) Dustera...

bez przesady przydalo by sie chociaz 1.8 16v i bylo by OK

maciek napisał/a:
BoloSr napisał/a:

życzę ci cierpliwości ;-) może będzie albo nie będzie :roll: może jak Faza 2 będzie to czymś zaskoczą, albo pojawi się 1,2 TCE 115

a co to za wiertarka 1.2 z T ??? dobrze mysle ???

czaju - 2012-08-01, 13:41

Cytat:
2.0 TCe i automat, o, to by była fajna sprawa w Dacii.

+ manetki + DSG

ehhh rozmarzyłem się

TD Pedro - 2012-08-01, 13:47

BoloSr napisał/a:

też bym tak chciał ale to nie ja przesadziłem a polityka (księgowi) Renault... gdyby cena Dustera z takim silnikiem "skoczyła" w górę o kilkanaście tysięcy to pewnie nie miałby już takiego "brania", konkurencja też ma podobne oferty...

tomszafa - 2012-08-01, 13:53

BoloSr napisał/a:

Niestety Arek ale wiekszy silnik pewnie = większa cena a tutaj stracilby Duster juz na atrakcyjnosci.
Wiem, ze smigales moim bolidem i faktycznie moze mu troche mocy brakuje ale w sumie nie jest tak zle.

ajax - 2012-08-01, 15:39

To nie samochód do szybkiej jazdy. Sama aerodynamika godna sterty cegieł (TTTM - ale to dotyczy całego segmentu terenówek i suv), do 80-90 km/h zbiera się nie gorej niż inni to i po co więcej. Chce ktoś bolida - otwarta droga do salonu Ferrari. Ja potrzeby mocniejszego silnika nie odczuwam
bebe - 2012-08-01, 16:49

ajax napisał/a:
Ja potrzeby mocniejszego silnika nie odczuwam

Ja odczuwam, co jest o tyle śmieszne, że programowo nie przekraczam dozwolonej prędkości i w 80% przypadków wystarczyłby mi silnik 0.9. :] Problemem jest autostrada, gdzie dozwolona prędkość wynosi 140 km/h i z taką staram się po niej poruszać. Przy tej prędkości, na V biegu, silnik 1.6 16v jest najbardziej słyszalnym elementem ogólnego hałasu w MCVce. Stąd moje wrażenie, że większy silnik (i/lub "dłuższa" skrzynia) spowodowałby znaczące zmniejszenie hałasu.

BoloSr - 2012-08-01, 17:09

ajax napisał/a:
To nie samochód do szybkiej jazdy. Sama aerodynamika godna sterty cegieł (TTTM - ale to dotyczy całego segmentu terenówek i suv), do 80-90 km/h zbiera się nie gorej niż inni to i po co więcej. Chce ktoś bolida - otwarta droga do salonu Ferrari. Ja potrzeby mocniejszego silnika nie odczuwam

imno mnie nie chodzi o szybka jazde ale o to zeby miec moc pod noga jak auto zapakuje :)

tomszafa napisał/a:
BoloSr napisał/a:

Niestety Arek ale wiekszy silnik pewnie = większa cena a tutaj stracilby Duster juz na atrakcyjnosci.
Wiem, ze smigales moim bolidem i faktycznie moze mu troche mocy brakuje ale w sumie nie jest tak zle.

no bez przesady wystarczylo by blok zmienic na wiekszy i juz :)
Twojego to ja nawet nie nacisnolem bo jest na dotarciu :) wiesz jak ja jezdze i lubie pole miedzy 3-5 tys obrotów :):)

TD Pedro - 2012-08-01, 18:57

moim zdaniem w Dusterach z VI biegiem ta dolegliwość
bebe napisał/a:
Problemem jest autostrada, gdzie dozwolona prędkość wynosi 140 km/h i z taką staram się po niej poruszać. Przy tej prędkości, na V biegu, silnik 1.6 16v jest najbardziej słyszalnym elementem ogólnego hałasu

jest mniejsza... chociaż z racji słabej ( :-P ) aerodynamiki Duster i tak pow. 120 km/h jest głośny i chyba nawet VII bieg by tego nie zmienił :lol:
BoloSr napisał/a:
wiesz jak ja jezdze i lubie pole miedzy 3-5 tys obrotów

ale silnik w Dusterze daje sobie radę w takim zakresie obrotów a nawet jest dosyć jurny, no niestety coś za coś...

BoloSr - 2012-08-01, 19:17

TD Pedro napisał/a:
moim zdaniem w Dusterach z VI biegiem ta dolegliwość
bebe napisał/a:
Problemem jest autostrada, gdzie dozwolona prędkość wynosi 140 km/h i z taką staram się po niej poruszać. Przy tej prędkości, na V biegu, silnik 1.6 16v jest najbardziej słyszalnym elementem ogólnego hałasu

jest mniejsza... chociaż z racji słabej ( :-P ) aerodynamiki Duster i tak pow. 120 km/h jest głośny i chyba nawet VII bieg by tego nie zmienił :lol:
BoloSr napisał/a:
wiesz jak ja jezdze i lubie pole miedzy 3-5 tys obrotów

ale silnik w Dusterze daje sobie radę w takim zakresie obrotów a nawet jest dosyć jurny, no niestety coś za coś...

jurny i pewnie ciagnie jak smok wtedy :)

Dar1962 napisał/a:
BoloSr napisał/a:
czy cos wiadomo na temat zmiany silników w szczegolnosci chodzi mi o Dustera ??? Czy przewidywana jest zmian silnika na cos mocniejszego ??? BO ten 1.6 szalu nie robi ale pewnie w spalaniu jest OK :)

Witam ;-)
co do silnika benzynowego - nie sądzę, aby w dającej się przewidzieć przyszłości w Dusterze pojawił się 2,0 Pb. Jeśli taka wersja cię interesuje - szukaj w salonach rosyjskich Renaulta

no nie ja tu sie pytam o Dacie a mi tu jakies Renaulta sie proponuje :)

TD Pedro - 2012-08-01, 19:21

BoloSr napisał/a:
jurny i pewnie ciagnie jak smok wtedy

tak jak napisałem "coś za coś" ale samochody o takiej charakterystyce z założenia lubią wypić... :mrgreen:

BoloSr - 2012-08-01, 19:26

TD Pedro napisał/a:
BoloSr napisał/a:
jurny i pewnie ciagnie jak smok wtedy

tak jak napisałem "coś za coś" ale samochody o takiej charakterystyce z założenia lubią wypić... :mrgreen:

oj tam oj tam
moc odpowiednia do masy i spalanie w normie wtedy a jak jeszcze zle to LPG i juz :)

TD Pedro - 2012-08-01, 19:32

BoloSr napisał/a:
jak jeszcze zle to LPG i juz

tak też zrobiłem :-)

BoloSr - 2012-08-01, 19:38

TD Pedro napisał/a:
BoloSr napisał/a:
jak jeszcze zle to LPG i juz

tak też zrobiłem :-)

to wiela tego LPG wciaga tot ???
trasa??
miasto?
średnia?

PiotrWie - 2012-08-01, 19:50

Osobiście uważam że mocniejszy silnik stwarzałby duże niebezpieczeństwo - i tak jest sporo wywrotek, SUV-y o większych mocach ( i prędkościach ) ważą ze 2x więcej i większość tej wagi jest na dole w celu obniżenia środka ciężkości. Aby założyć silnik ok 160 KM należałoby dodać 0,5 tonowy obciążnik w podłodze - ale wtedy to już nie byłoby to samo auto - zalety terenowe Dustera w porównaniu z innym SUV-ami wynikają według mnie przede wszystkim z wagi.
piotr. z - 2012-08-01, 20:21

BoloSr napisał/a:

trasa??
miasto?
średnia?

Proponuje poczytać wątek o LPG.
A co do Twojego przewidywalnego zużycia paliwa to nie wiemy; każdy jeździ po innych trasach, nawet w tym samym mieście, każdy inaczej "depcze" gaz, ma inny styl jazdy etc. Jeśli wiesz, ile wciąga Twój obecny bolid to porównaj z wartościami podanymi przez fabrykę. Podejrzewam, że w przypadku DD będziesz miał podobny stosunek procentowy (w przybliżeniu, oczywiście), dodajesz do tego z 10-15% wyższego zużycia LPG i masz orientacyjny wynik. :mrgreen:

BoloSr - 2012-08-01, 20:43

piotr. z napisał/a:
BoloSr napisał/a:

trasa??
miasto?
średnia?

Proponuje poczytać wątek o LPG.
A co do Twojego przewidywalnego zużycia paliwa to nie wiemy; każdy jeździ po innych trasach, nawet w tym samym mieście, każdy inaczej "depcze" gaz, ma inny styl jazdy etc. Jeśli wiesz, ile wciąga Twój obecny bolid to porównaj z wartościami podanymi przez fabrykę. Podejrzewam, że w przypadku DD będziesz miał podobny stosunek procentowy (w przybliżeniu, oczywiście), dodajesz do tego z 10-15% wyższego zużycia LPG i masz orientacyjny wynik. :mrgreen:

oki jak go znajde to poczytam :)
A widze ze teoretycznie maja prawie identyczne dane ze splaniem wiec zle by nie byllo :)

benny86 - 2012-08-01, 20:54

Co jakiś czas powraca wątek mocniejszej benzynówki w Dusterze, jak na mój gust to o 2.0 możemy zapomnieć z uwagi na politykę firmy. Jeśli wymusi to norma euro6 (albo któraś kolejna) szybciej spodziewałbym się któregoś z silników tce.
BoloSr - 2012-08-01, 21:02

benny86 napisał/a:
Co jakiś czas powraca wątek mocniejszej benzynówki w Dusterze, jak na mój gust to o 2.0 możemy zapomnieć z uwagi na politykę firmy. Jeśli wymusi to norma euro6 (albo któraś kolejna) szybciej spodziewałbym się któregoś z silników tce.

eeeeeeeee wiertarki bym niechcial :(
jak juz to 1.8 lub 2.0 16V a nie jakies male cudo z T

benny86 - 2012-08-01, 21:03

No tak, ale ekologia, normy emisji, polityka firmy i koszty raczej na to nie pozwalają...
BoloSr - 2012-08-01, 21:06

benny86 napisał/a:
No tak, ale ekologia, normy emisji, polityka firmy i koszty raczej na to nie pozwalają...

eko co ????
bujda na resorach tylko i juz :)
jestem w 100% przekonany ze jakby byl silnik 1.8 zamiast 1.6 to by sie moglo okazac ze jest bardziej ekonomiczny czyli ekologiczny niz ten co jest :)
a to ze normy sa niby coraz bardzie kombinowane to juz co innego i oni tez musza kombinowac i coraz wiecej tych wynalazkow z mala pojemnoscia i do tego T

TD Pedro - 2012-08-01, 21:14

BoloSr napisał/a:
trasa??
miasto?
średnia?

polecam lekturę (tam jest duuuuuużo o LPG)
http://www.daciaklub.pl/f...ght=lpg&start=0
bo trochę zaśmiecamy temat zasadniczy...

Dar1962 - 2012-08-01, 22:17

BoloSr napisał/a:

Duster z ładniejszym kokpitem i znaczkiem Renaulta na karoserii sprzedawany jest w Rosji między innymi z silnikiem 2,0 Pb ok 140 KM

Auto Krytyk - 2012-08-02, 14:57

1.4 tce by rozwiązał sprawę do tego skrzynia 6 biegowa i tempomat. Marzenia hehe.
BoloSr - 2012-08-02, 15:34

Dar1962 napisał/a:
BoloSr napisał/a:

Duster z ładniejszym kokpitem i znaczkiem Renaulta na karoserii sprzedawany jest w Rosji między innymi z silnikiem 2,0 Pb ok 140 KM

ciekawe czy chociaz taki kokpit bedzie i czy wogole cos bedzie :(

monopios - 2012-08-02, 16:40

BoloSr napisał/a:

Poczekaj, a za niedługo będą Ci proponować Nissan -a.

TD Pedro - 2012-08-02, 16:48

monopios napisał/a:
Poczekaj, a za niedługo będą Ci proponować Nissan -a.

toż to już od dawna proponują (no, nie u nas :lol: )

monopios - 2012-08-02, 16:58

Z tego co wyczytałem, to na razie przymierzają się w Indiach ale jak jest w rzeczywistości, to szczerze mówiąc nie wiem. Bo i nie bardzo mnie to interesuje.
maciek - 2012-08-02, 17:12

monopios napisał/a:
Z tego co wyczytałem, to na razie przymierzają się w Indiach

do czego się przymierzają?

:-)

przecież tam jest Renault Duster ;-) pisałem o tym na forum i na fejsie ;-)

laisar - 2012-08-02, 17:15

TD Pedro napisał/a:
już od dawna proponują

Dustera nie.

Dar1962 - 2012-08-02, 17:32

kokpit zmodernizują zapewne przy pierwszym liftingu
BoloSr - 2012-08-02, 17:44

Dar1962 napisał/a:
kokpit zmodernizują zapewne przy pierwszym liftingu

a zanosi sie to jakos w tym roku czy to dalsza przyszlosc ??

laisar - 2012-08-02, 17:57

Przyszły rok.
BoloSr - 2012-08-02, 18:07

laisar napisał/a:
Przyszły rok.

no to fajnie :)
ciekawe czy w dotyku bedzie lepiej czy to samo :):)

laisar - 2012-08-02, 18:09

Tiaa, na pewno obiją pluszem i alcantrą <;
BoloSr - 2012-08-02, 18:11

laisar napisał/a:
Tiaa, na pewno obiją pluszem i alcantrą <;

no bez przesady fajnie zeby chociaz przypominala w dotyku deske z Hondy Civic z 95-00 :):)
ale pewnie mozna pomazyc :( ale pomysl z obiciem nie jest zly :)

TD Pedro - 2012-08-02, 21:42

laisar napisał/a:
TD Pedro napisał/a:
już od dawna proponują

Dustera nie.

czyżby publikowane zdjęcia Dustera ze znaczkiem Nissana były tylko wizualizacją a jeżeli tak to czemu to miało służyć :-|

laisar - 2012-08-02, 22:00

TD Pedro napisał/a:
były tylko wizualizacją

Tak - i to fanowską, dziennikarską itp, a nie oficjalną producenta.

TD Pedro napisał/a:
czemu to miało służyć

Trzeba by pytać autorów - ale pewnie jak zwykle: zabawie, żartowi, kręceniu sensacji albo zapchaniu miejsca d;

TD Pedro - 2012-08-02, 22:07

szkoda :-( a, może jednak, kiedyś? jeździć Nissanem to nie to samo co Dacia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
laisar - 2012-08-02, 22:21

Zrób To Sam! (; W końcu żadna wielka filozofia, a jaka frajda i chwała z jedynego-takiego-na-świecie...
TD Pedro - 2012-08-02, 23:16

pomysł fajny ale motywacja słaba... :lol: , pozostanę przy Dacii - ego póki co nie "dokucza" :lol:
monopios - 2012-08-03, 13:44

TD Pedro napisał/a:
jeździć Nissanem to nie to samo co Dacia

Dla wielbicieli znaczków, na pewno. Ja osobiście nie przywiązuje uwagi do pierdół i wolę jeździć Dacią, niż autem z doklejonym znaczkiem.

TD Pedro - 2012-08-03, 15:27

monopios napisał/a:
Dla wielbicieli znaczków, na pewno

odnoszę wrażenie, że cytując moją wypowiedź chyba niewłaściwie odczytałeś intencję jej zamieszczenia... czego dopełnieniem (tej intencji) jest treść mojego następnego posta... :lol: zresztą było już o tym na forum i łatwo sprawdzić kto i jaki ma do tej sprawy stosunek ( :oops: ).. :-P

monopios - 2012-08-03, 15:48

TD Pedro napisał/a:
cytując moją wypowiedź chyba niewłaściwie odczytałeś intencję jej zamieszczenia... czego dopełnieniem (tej intencji) jest treść mojego następnego posta...

Odniosłem wrażenie z niedopowiedzenia, że jak by była taka możliwość przekształcenia Duster -a w rozsądnej cenie i wizualnie było by estetycznie i schludnie - to skusił byś się na takie przeobrażenie Duster -ka.

Oczywiście mogę się mylić.

TD Pedro - 2012-08-03, 16:18

monopios napisał/a:
to skusił byś się na takie przeobrażenie Duster -ka.

Oczywiście mogę się mylić.

co by nie robić OT to powiem tak: mylisz się na pewno... gdyby występował jako Duster Nissan oryginalnie a byłaby możliwość kupienia takiego (i tu potwierdzę Twoje słowa: w rozsądnej cenie) to tak ale "unissanianie" :-P Dustera poprzez zmianę znaczków - to na pewno nie (ego póki co nie "dokucza")... wiem, że w zdecydowanej większości Klubowicze nie znają się osobiście stąd interpretacja intencji wypowiedzi jest utrudniona ale chyba pomocne tu są emotikony których chętnie używam... :-)

monopios - 2012-08-03, 16:29

TD Pedro napisał/a:
wiem, że w zdecydowanej większości Klubowicze nie znają się osobiście stąd interpretacja intencji wypowiedzi jest utrudniona

Dlatego podparłem się, końcowym zdanie mojej wypowiedzi.

Dar1962 - 2012-08-03, 16:55

TD Pedro napisał/a:
jeździć Nissanem to nie to samo co Dacia

pewnie,że nie to samo - pozbyłem się 5-letniego nissana,żeby kupić dacię i jak do tej pory nie żałuję :mrgreen:

TD Pedro - 2012-08-03, 17:25

Dar1962 napisał/a:
pewnie,że nie to samo - pozbyłem się 5-letniego nissana,żeby kupić dacię i jak do tej pory nie żałuję

takie posty lubię :lol: ... ja też nie żałuję (że kupiłem) :-)