DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Chcesz zakupić używany samochód, to polecam ten film :)

greg1367 - 2012-08-05, 13:28
Temat postu: Chcesz zakupić używany samochód, to polecam ten film :)
http://www.smog.pl/wideo/...y_aut_w_polsce/
benny86 - 2012-08-05, 13:53

Przekręty znane od ładnych kilku lat, a jednak naiwnych nadal nie brakuje - to mnie najbardziej zastanawia...
piotr. z - 2012-08-05, 18:57

benny86 napisał/a:
Przekręty znane od ładnych kilku lat, a jednak naiwnych nadal nie brakuje - to mnie najbardziej zastanawia...

Co lepsze klienci sami mydlą sobie oczy okazjami i mają takie wymagania, aby za kilkuletni samochód zapłacić jak za kilkunastoletni ale z przebiegiem jak w dwu-trzylatku. Ale tak długo jak kręcenie liczników będzie u nas legalne i nie zmieni się myślenie klientów- to tak będzie. Smutne ale prawdziwe. A wystarczy wejść na chociażby autoscout24.pl, gdzie są też oferty samochodów z Europy i popatrzyć jakie są tam ceny przy jakich przebiegach. A potem dopiero porównać choćby w naszym otomoto czy innym aledrogo. Tylko nie chce dojść do świadomości, ze niemożliwe jest aby samochód taki sam "silnikowo", rocznikowo i z podobnym przebiegiem był u nas znacznie tańszy. Między innymi dlatego boję się używanego samochodu w obecnych czasach.

Stepway - 2012-08-05, 20:03

Widziałem ten reportaż w TVN.

Naiwność ludzka nie zna granic. Do póki ludzie wierzą w "okazje", do póty wyzyskujących "pasożytów" będzie przybywać. Najgorsze jest to, że gdy próbuje się sprzedać swój, zadbany samochód ludzie grymaszą że drogo i prawie w ogóle nie rozważają zakupu.

Inną sprawą jest, że gro ludzi woli mieć rozpadającego się VW, aniżeli młodsze, zadbane Renault. Kultywuje u nas mit marki. Opinia sąsiada stanowi wyznacznik sukcesu.

Podpisuję się pod wprowadzeniem obowiązkowego odnotowania odczytanego przebiegu, podczas corocznych przeglądów na badaniu technicznym.

czaju - 2012-08-05, 20:53

zawsze można uznać wskazanie że 200kkm to ściema, pomnożyć razy 2 i ocenić czy chce. bo jeśli samochodzik ma faktycznie 300-400kkm, ma zrobić jeszcze 100-200kkm zanim będzie wart standardowe 5000-6000zł, to można się na coś takiego zgodzić.

Przecież mieliśmy przykład komisu przy Decarze i klubowe MCV po odnowie biologicznej :D