|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Objawy umierającego przedniego zawieszenia
Mariusz - 2012-08-13, 13:36 Temat postu: Objawy umierającego przedniego zawieszenia Witam.
Mam pytanko do użytkowników Dacii naprawiających już przednie zawieszenie. Jakie objawy występowały przy rozwalających się końcówkach drążków, a jakie przy rozwalających się wahaczach?.
laisar - 2012-08-13, 14:56
Jedno i drugie powoduje stukanie - tylko po prostu odmienne i w różnych sytuacjach.
Końcówki słychać głównie przy skręcaniu, a przegub kulisty (popularny "sworzeń") przy hopkach.
(Wahacz jako taki nie ulega uszkodzeniu - no chyba że jako następstwo potwornego zaniedbania luzów albo wadliwej wymiany elementów).
mekintosz - 2012-08-13, 16:22
Samochod na podnosniku, wystarczy chwycic przednie kolo rekoma na godz 3 i 9 i lekko z wyczuciem starac sie poruszyc na boki. Jesli sa uszkodzone koncowki draszkow czuc ewidentny luz ( kolo lekko na boki rusza sie ). Wahacza zas slyszalem lekkie skrzypienie ale myslalem, ze tak ma byc. Dopiero po wymianie w ASO uszlyszalem cisze przy pokonywaniu hopek/wglebien.
Marek1603 - 2012-08-13, 18:02
A ja ci poradzę coś innego jak ja zrobiłem.
Podjechałem na stacje diagnostyczną i gość mi powiedział co jest (sprawdził całe zawieszenie przód tył) za 20zł.
_Marcin_ - 2012-08-14, 07:43
Marek1603 napisał/a: | A ja ci poradzę coś innego jak ja zrobiłem.
Podjechałem na stacje diagnostyczną i gość mi powiedział co jest (sprawdził całe zawieszenie przód tył) za 20zł. |
Dokładnie, ja również w przypadku poprzedniego samochodu (Scenic) wszelkie stuki w zawieszeniu diagnozowałem na stacji za ok. 20zł.
Martens - 2012-08-14, 08:05
Marek1603 napisał/a: | Podjechałem na stacje diagnostyczną |
Masz na myśli to miejsce, gdzie się dokonuje badań technicznych czy po prostu jakiegoś mechanika? Mnie też się chyba niestety przyda taka wizyta...
tomszafa - 2012-08-14, 08:20
Martens napisał/a: | Marek1603 napisał/a: | Podjechałem na stacje diagnostyczną |
Masz na myśli to miejsce, gdzie się dokonuje badań technicznych czy po prostu jakiegoś mechanika? Mnie też się chyba niestety przyda taka wizyta... |
Dokładnie, tam gdzie robi się badania techniczne. Wtedy wszystko wytrzepią i bedzie wiadomo co w trawie (a raczej w zawieszeniu) piszczy (stuka)
Marek1603 - 2012-08-14, 08:58
No przecież napisałem na stację diagnostyczną, a nie do kowala.
Mariusz - 2012-08-17, 19:19
Dziękuję koledzy. Byłem na stacji diagnostycznej i zapłaciłem 20zł. Zawieszenie bez żadnych luzów.
|
|