DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Problem po wymianie stacyjki

tomaszgebala - 2012-08-27, 21:39
Temat postu: Problem po wymianie stacyjki
w piątek w ramach gwarancji była wymieniana stacyjka w moim Loganie - ciężko "chodziła" i niekiedy auto nie zapalało przy obrocie kluczyka a rozrusznik dostawał napięcie dopiero przy ruchu powrotnym kluczyka, czyli jego popuszczeniu.
Dzisiaj zaobserwowałem PO RAZ PIERWSZY nową niepokojącą sytuację, a mianowicie niemożność uruchomienia kilka razy silnika.

Normalnie w momencie kręcenia rozrusznika kilka kontrolek się świeci i silnik zaskakuje, a u mnie było coś odmiennego - przy obrocie kluczyka w pozycję ROZRUCH rozrusznik pracował, ale silnik nie zapalał a WSZYSTKIE kontrolki na czas pracy rozrusznika wygasały.

Czy ktoś się już z tym spotkał? Czy może być to powiązane z wymianą stacyjki ?

marszelest - 2012-08-27, 21:46

reklamacja
tomaszgebala - 2012-08-27, 21:47

marszelest napisał/a:
reklamacja

wiem, że mogę reklamować, ale nie mam pewności, czy to może mieć związek z wymienianą stacyjką.

jackthenight - 2012-08-27, 22:46

tomaszgebala napisał/a:
ale silnik nie zapalał a WSZYSTKIE kontrolki na czas pracy rozrusznika wygasały.

Teoretycznie typowy objaw słabego akumulatora, ale ...
Czy kontrolki zgasły całkowicie czy też kontrolki przygasały ale jednak lekko świeciły ?
Jeśli pierwsze to stacyjka uszkodzona, jeśli drugie to akumulator do wymiany.

tomaszgebala - 2012-08-27, 23:34

jackthenight napisał/a:

Czy kontrolki zgasły całkowicie czy też kontrolki przygasały ale jednak lekko świeciły ?
Jeśli pierwsze to stacyjka uszkodzona, jeśli drugie to akumulator do wymiany.

wygasały się całkowicie

stempik - 2012-08-28, 10:06

jackthenight napisał/a:
Teoretycznie typowy objaw słabego akumulatora, ale ...

Ale jeśli nie on to może kostka w stacyjce.
To ona mogła być powodem pierwszej reklamacji więc jeśli wymieniono jedynie stacyjkę to usterka pozostała nadal.

tomaszgebala - 2012-08-28, 21:43

wiecie co, dzisiaj kumpel podpowiedział mi, że to mogą być objawy ze strony czujnika położenia wału. Postanowiłem podociskać wszystkie złączki elektryczne przy silniku i nie było już dzisiaj żadnego niedomagania. Pomogło...

Oby tak dalej... Może pomogło.