|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Problem po wymianie stacyjki
tomaszgebala - 2012-08-27, 21:39 Temat postu: Problem po wymianie stacyjki w piątek w ramach gwarancji była wymieniana stacyjka w moim Loganie - ciężko "chodziła" i niekiedy auto nie zapalało przy obrocie kluczyka a rozrusznik dostawał napięcie dopiero przy ruchu powrotnym kluczyka, czyli jego popuszczeniu.
Dzisiaj zaobserwowałem PO RAZ PIERWSZY nową niepokojącą sytuację, a mianowicie niemożność uruchomienia kilka razy silnika.
Normalnie w momencie kręcenia rozrusznika kilka kontrolek się świeci i silnik zaskakuje, a u mnie było coś odmiennego - przy obrocie kluczyka w pozycję ROZRUCH rozrusznik pracował, ale silnik nie zapalał a WSZYSTKIE kontrolki na czas pracy rozrusznika wygasały.
Czy ktoś się już z tym spotkał? Czy może być to powiązane z wymianą stacyjki ?
marszelest - 2012-08-27, 21:46
reklamacja
tomaszgebala - 2012-08-27, 21:47
marszelest napisał/a: | reklamacja |
wiem, że mogę reklamować, ale nie mam pewności, czy to może mieć związek z wymienianą stacyjką.
jackthenight - 2012-08-27, 22:46
tomaszgebala napisał/a: | ale silnik nie zapalał a WSZYSTKIE kontrolki na czas pracy rozrusznika wygasały. |
Teoretycznie typowy objaw słabego akumulatora, ale ...
Czy kontrolki zgasły całkowicie czy też kontrolki przygasały ale jednak lekko świeciły ?
Jeśli pierwsze to stacyjka uszkodzona, jeśli drugie to akumulator do wymiany.
tomaszgebala - 2012-08-27, 23:34
jackthenight napisał/a: |
Czy kontrolki zgasły całkowicie czy też kontrolki przygasały ale jednak lekko świeciły ?
Jeśli pierwsze to stacyjka uszkodzona, jeśli drugie to akumulator do wymiany. |
wygasały się całkowicie
stempik - 2012-08-28, 10:06
jackthenight napisał/a: | Teoretycznie typowy objaw słabego akumulatora, ale ... |
Ale jeśli nie on to może kostka w stacyjce.
To ona mogła być powodem pierwszej reklamacji więc jeśli wymieniono jedynie stacyjkę to usterka pozostała nadal.
tomaszgebala - 2012-08-28, 21:43
wiecie co, dzisiaj kumpel podpowiedział mi, że to mogą być objawy ze strony czujnika położenia wału. Postanowiłem podociskać wszystkie złączki elektryczne przy silniku i nie było już dzisiaj żadnego niedomagania. Pomogło...
Oby tak dalej... Może pomogło.
|
|