DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Spotkania, imprezy, wyprawy - II. WOT-spot [terenowy - lasy wokół Otwocka], 23.09.2012

dystrykt9 - 2012-08-31, 09:12
Temat postu: II. WOT-spot [terenowy - lasy wokół Otwocka], 23.09.2012
Z uwagi na zainteresowanie tematem zapraszam na kolejny przejazd drogami leśnymi w okolicach Otwocka. Trasa będzie podobna do poprzedniej widokowo, ale zmieniony będzie jej przebieg.
Muszę jeszcze zastanowić się, jak dokładnie poprowadzi, ale już wiem, że będzie trochę inaczej :-D
Myślę, że utrzymam wizytę przy tak ciekawych miejscach jak bunkry (ostatnio mieliśmy farta i były otwarte, więc zwiedziliśmy), czy bagno ze ścieżką dydaktyczną i być może podjedziemy pod dużą białą leśną wydmę, jeśli będzie taka wola (wtedy należy zabrać łopatkę i wiaderko, bo niezłe babki tam wychodzą :lol: ).
Proponuję dzień 15 września (sobota), godz.11.00 (chyba, że będą inne propozycje). Prognozy dzisiaj na ten termin są bardzo ładne (ma być sucho i ciepło, z tego co widzę), więc może nas ominąć błoto, które było atrakcją poprzedniego spotu :mrgreen:
Z drugiej strony widzę, że w międzyczasie w ciągu tych 2 tygodni mogą się trafić jakieś deszcze.
Osobiście wolałbym, żeby trochę wcześniej popadało, bo byłaby lepsza nawierzchnia do jazdy (np. mniej kurzu), ale wybrzydzać nie ma co :-P

Proszę o wpisywanie się, kto jest chętny i weźmie udział w tej imprezce :-D

bebe - 2012-08-31, 09:17

Ja tradycyjnie nie mogę. :( 15 września jadę w świat na jakiś ślub, 22 września mam (dez)integrację w nowej robocie, najbliższy wolny weekend - 29 września.
dystrykt9 - 2012-08-31, 16:35

bebe napisał/a:
Ja tradycyjnie nie mogę. :(

A tradycja rzecz święta :lol:
Jeśli większość będzie za zmianą terminu albo w ogóle nie będzie chętnych :-P to spota przeniesiemy.

Co prawda nieznane są ścieżki pogody (nawet te już prognozowane) i absolutnie nikt nie ma pojęcia, czym mogłaby nas ona zaskoczyć za miesiąc, ale vox populi - vox dei... :-D
W końcu przecież chodzi o to, abyście drodzy Klubowicze dołączyli się jak najliczniej do tej zabawy, bo ja te trasy już znam :-D

krzysiek.eu - 2012-09-02, 08:58

Ja bym się chętnie zapisał (z 6-letnim synem). Jednak 15 nie dam rady - tydzień później (22.09) to i chętnie.
bebe - 2012-09-02, 09:14

A właśnie, co innego - niedziela. 16 września powinienem wrócić jakoś kole połednia, 23 września cały mam wolny.
dystrykt9 - 2012-09-02, 18:46

W niedziele gram niestety mecze i nie wiem, czy byłby sens ruszać o takiej 13.00-13.30? Ostatecznie, jak będę mógł się ruszać po piłce, to mogę pojechać, tylko trzeba pamiętać, że to przynajmniej 4-godzinna impreza, a już wcześniej zaczyna się teraz ściemniać i zdecydowanie pewniej i przyjemniej jedzie się w terenie w pełnym świetle dnia :lol:
W lesie robi się już wcześniej ciemniej, niż na otwartej przestrzeni.
Jeśli 15/16.09 będzie niedobry to piszcie, czy 22/23.09 lepszy. Demokratycznie wskazana data wygrywa :mrgreen:
Na razie napisały 2 potencjalnie chętne osoby. A reszta nie ma ochoty na niezapomnianą przygodę na dzikim Południowym Wschodzie (od Warszawy)? :mrgreen:
Przecież na starość nie będzie o czym opowiadać na zjazdach rodzinnych... :lol:
Wystarczy spojrzeć, jak udał się 1-szy WOT-spot i zapytać jego uczestników, czy było warto pojechać (link: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7324 ).
Tym razem Łukasz jest na rejsie, więc nie pojedzie, ale Marcin - na Ciebie liczę - trasa będzie zmodyfikowana, więc jest element nowości :-D

bebe - 2012-09-02, 19:35

23.09 - bardzo chętnie.

Ciemności to pewna przeszkoda w zwiedzaniu, ale poza tym - IMHO może być fajnie, można świecić wszystkimi światłami i robić wiochę, chwalić się, kto ma większą latarkę, itp. ;) No i współczynnik hardkórowości wyższy, zwłaszcza, jak ktoś się zgubi albo wjedzie w chabazie. ;D O późniejszych wspominkach przy makowcu nie wspominając. :]

krzysiek.eu - 2012-09-02, 22:07

Tak jak pisałem - 22 dla mnie jest dobry. Może też być 23. Obie daty daję na tak.
dystrykt9 - 2012-09-03, 06:12

OK, to ja w takim razie zmieniam datę spotu na 23.09 (niedziela).
Naturalną koleją rzeczy uważam Was (Bartek i Krzysiek) za wpisanych i obecnych :mrgreen:

dystrykt9 - 2012-09-03, 06:30

bebe napisał/a:
No i współczynnik hardkórowości wyższy, zwłaszcza, jak ktoś się zgubi albo wjedzie w chabazie.

Można się nawet umówić, że idziemy na całość :mrgreen:
Urwany tłumik, zbite światło czy pogięty zderzak = nierozważna jazda = niski współczynnik umiłowania auta.
Z takiego auta i tak nic dobrego już nie będzie, więc zaprawiamy jeszcze w lusterka i szyby, resztę rozkręcamy i sprzedajemy na złom, a kasą się dzielimy :lol: :mrgreen:
Takie żarty mnie się trzymają przy poniedziałku... Za krótki weekend.

krzysiek.eu - 2012-09-03, 17:53

Bardzo dobry termin. Obaj z synem przyjedziemy.
project2010 - 2012-09-04, 09:17

U mnie jeszcze wszystko może się wydarzyć (taka praca), ale jestem na tak. Piszecie o dzieciach, w jakim wieku? Ja mam rezolutną pięciolatkę, jakby miała towarzystwo, to pewnie namówię... ;)
dystrykt9 - 2012-09-06, 21:21

Żadnych nowych deklaracji nie widzę... Zapewnień... Nic...
A widziałem już oczami wyobraźni te dziesiątki, setki, tysiące aut z DKPL na bezdrożach Mazowsza... :mrgreen:
A jak tam uczestnicy poprzednich spotów lokalnych (WPR i WOT)? Tylu się pojawiło. Nawet panie były... :-D
Nikt teraz nie chce się pojawić (oprócz tych już zadeklarowanych naturalnie)?
A współplemieńcy z dalszych stron? Otwock nie taki znowu odległy :lol: Może ktoś się skusi?

project2010 - 2012-09-10, 20:49

No dawać, dawać! Ja się wciąż szykuję, zabieram kumpla, kupimy sobie takie podróżnicze hełmy, wiatrówki i będziemy pytać tubylców, czy na Chartum to tędy... ;)
dystrykt9 - 2012-09-14, 07:44

Kochani, już zaraz 9.00, a Wy nie piszecie, nie dzwonicie... I tak ogólnie mowię... :mrgreen:
W ostatnich dniach sprawdziłem kilka odcinków leśnych.
Nasz trasa będzie miała ok. 40 km (z tego większa część w terenie), czyli podobnie jak na poprzednim spocie.
Przejazd jest dostosowany do napędów 4x2.
Pojedziemy drogami i duktami leśnymi: szuter, piach, korzenie i jakieś błoto, jeśli utrzymają się opady deszczu.
Kto jeszcze dołączy? :-)
Jeśli są jakieś pytania o trasę, warunki, przyrodę :-D to będę na naszym jutrzejszym zlocie DKPL po południu i chętnie odpowiem:
http://daciaklub.pl/forum...f76bfa7f05e423f

project2010 - 2012-09-14, 09:00

Dystrykt, a o której będziesz? Bo ja jakoś nie wyobrażam sobie oglądania Lodgy przez cały dzień, z nadzieją na spotkanie Klubowiczy...
dystrykt9 - 2012-09-14, 18:46

Ja sie pojawie jutro na Pulawskiej w granicach 14.30-15.00,bo wczesniej mam wizyte z dzieckiem u dentysty.
maciek - 2012-09-16, 11:29

o której będzie przejazd ??

facebook
https://www.facebook.com/...?context=create
;-) , napisz mi gdzie się spotykacie dokładnie
jako zdjęcie zachęcające wrzuciłem to

dystrykt9 - 2012-09-16, 20:38

Bardzo ładne zdjęcie poglądowe :-D
Myślę, że wystartujemy o 13.30, z parkingu przy PKP w Otwocku (przy ul.Warszawskiej), czyli z tego samego miejsca, co poprzednio.
Data startu: 23.09 - niedziela.
Dzięki Maciek za utworzenie tematu na fejsie.
Gdybyś mógł, to dorzuć proszę jeszcze info, że przejazd dostosowany jest do napędu 4x2, żeby nikt niepotrzebnie się nie bał, że auto nie da rady :-D

mekintosz - 2012-09-17, 15:51

dystrykt9 napisał/a:
Żadnych nowych deklaracji nie widzę... Zapewnień... Nic...
A widziałem już oczami wyobraźni te dziesiątki, setki, tysiące aut z DKPL na bezdrożach Mazowsza... :mrgreen: ...Może ktoś się skusi?

Czy Sandero z chlapaczami da rade ? Byc moze bym z zona i synkiem 4 lata sie skusil ?;-) Czy te przejazdy sa legalne ? Slyszalem o zakazie wstepu do lasu przez susze, a co dopiero samochodem ?

dystrykt9 - 2012-09-17, 19:34

Sandero nawet bez chlapaczy da radę. Z chlapaczami to będzie prawdziwy potwór bezdroży :mrgreen: Ale serio i bez żartów to spokojnie da radę. Jeśli MCVka poprzednio dała radę z palcem w wydechu to i teraz musi się udać.
W naszym pięknym kraju jest coraz mniej legalnych rzeczy, ale te przejazdy będą drogami dopuszczonymi do ruchu kołowego, jak umysłem sięgam :-D
Mało tego, niektóre to nawet ulice miasta, chociaż nie wyglądają... :-D
Ostatnio po drodze w lesie spotkałem tyle aut, że już myślałem, że to też jakiś zlot czy coś :-P
Reasumując - przyjeżdżajcie :-)
Ja i tak bezpośrednio przed spotem objadę trasę raz jeszcze, żeby sprawdzić, jak wygląda. W tygodniu ma trochę padać, więc kurzu nie będzie :-D

mekintosz - 2012-09-17, 23:58

To zgłaszam 3 osoby ;-) Mam nadzieje, ze najmłodszy bedzie zdrow jak ryba na wyprawe w nieznane ;-)
dystrykt9 - 2012-09-18, 07:13

No to bardzo się cieszę, że ekipa się powiększa :-D
Z ciekawostek - dostałem potwierdzenie obecności od chłopaków, którzy profesjonalnie i z dużym poświęceniem zajmują się konserwacją i opieką nad bunkrami, pod które podjedziemy.
Wg otrzymanej informacji, będą w schronach już od południa w niedzielę, więc będzie można wejść do środka i dowiedzieć się, jaką pełniły funkcję i dotknąć wyposażenia.
Normalnie bunkier obserwatora artylerii jest zamknięty, żeby wandale nie poniszczyli sprzętu. Jest to jedyny na Mazowszu schron z odrestaurowanym wyposażeniem wewnętrznym!
A w środku jest co oglądać. Będzie to atrakcja pewnie nie tylko dla dzieciaków... :lol:
Jeden bunkier jest oświetlony elektrycznie, do drugiego polecam zabrać ze sobą jakąś latarkę.
Oba obiekty wchodzą w skład najdalej na południe wysuniętych fortyfikacji stałych Przedmościa Warszawa z lat 1940-41.
Tutaj więcej informacji na temat:
http://www.dobroni.pl/rek...ra-karczew,8661

dystrykt9 - 2012-09-19, 07:17

Według aktualnych prognoz, pogoda na niedzielę ma być następująca:

Niedziela 23.09.2012:

Zachmurzenie: małe
Wiatr: 6 km/h
Chmury: 20-30% nieba
Temp.odczuw.: 15 °C
Porywy: 11 km/h
Wilgotność: 56 %
Ciśnienie: 1017 hPa
Opady: 0 mm / 12 h
Termika: chłodno i sucho

Wychodzi całkiem ładnie i przyjemnie :-D

dystrykt9 - 2012-09-19, 21:54

Tutaj inne miejsce, które odwiedzimy:
http://www.czaswlas.pl/ob...p=4&id_obiekt=8
Żurawiny są niestety prawie kompletnie wyjedzone, z tego co ostatnio widziałem, ale pokażę Wam kilka unikalnych i chronionych roślin (m.in. owadożerną rosiczkę) oraz najprawdziwszą barć leśną z dzikimi pszczołami. Może ktoś spróbuje pozyskać miód na podwieczorek... :lol:

Stepway - 2012-09-20, 19:14

Hmm... kusicie! oj, kusicie!

W niedzielę będę w okolicy. Chociaż patrząc na godzinę startu, może być to dla mnie problem [będę weryfikował]. Ile czasu (i paliwa :mrgreen: ) w razie czego przeznaczyć na objazd? Jakieś plany A, B?

dystrykt9 - 2012-09-20, 22:16

Oho! :-D
To koniecznie wpadaj do nas, bo może to być jedyna i niepowtarzalna okazja :-P
Ćwierć baku spokojnie pozwoli Ci wyjechać bezpiecznie z lasu. Podaję już z dużym zapasem, żeby na fusach nie jechać :lol:
Czas to ok. 3-4h, zależnie od pogody - można dostosować.
Plan mogę modyfikować zależnie od potrzeb i sytuacji. Tak, jak wspomniałem, w sobotę zrobię jeszcze objazd całej trasy, żeby zobaczyć, jakie warunki na niej panują, chociaż nie jest to Camel Trophy... :mrgreen:

Stepway - 2012-09-20, 22:39

dystrykt9, okazja z pewnością wyjątkowa, bo zboczyłbym z trasy jadąc bezpośrednio z Trójmiasta. O ile opóźnienie w drodze do celu nie ma znaczenia, o tyle nie startu z nad Bałtyku już wiem że nie dam rady przesunąć.

Jestem z tej kategorii kierowców, co nawet jak można szybciej to suną w granicy 80-90km/h przy dobrej pogodzie. Szacunkowy czas wedle nawigacji wskazuje 5h. Im dłuższa trasa, tym większa rozbieżność a i jeździć pod presją czasu nie znoszę. Dodając w wersji optymistycznej +1h, wygląda na to że planowy przyjazd do Otwocka byłby możliwy najwcześniej o godzinie 15ej.

Sęk w tym, że zakładam brak rozstroju żołądka, płynną jazdę, dobrą pogodę a i pewnie tą listę "zagrożeń" można by powiększać. Każdy element może popsuć moje prognozy.

Pokusa była, ale wygląda na to że porwałem się w marzeniach, z motyką na słońce.

dystrykt9 - 2012-09-20, 22:54

Jasne, nie ma co na wariata gnać, bezpieczeństwo ważniejsze.
Zróbmy tak. Miejsce zbiórki masz, godzinę startu też. Jeśli uda Ci się dotrzeć w okolice Otwocka ok. 13.30 i chciałbyś wziąć udział w rajdzie to dzwoń, opóźnimy trochę start lub podam Ci następny punkt, w którym będziemy. Moją komórę dostaniesz za chwilę na PW.

Stepway - 2012-09-20, 23:00

dystrykt9, dziękuję. Pomysł mi się podoba. W myśl zasady, że zawsze są dwa uda - czy się uda, czy nie uda, to nikogo nie będę blokował.
Stepway - 2012-09-21, 18:40

No i już wiem... :-( miałem jednak zbyt optymistyczne plany.

Cóż. Może następnym razem się uda :)

maciek - 2012-09-21, 18:51

Francuskie na Facebooku reklamuje WOT-a :mrgreen:
dystrykt9 - 2012-09-21, 19:14

Stepway napisał/a:
No i już wiem... :-( miałem jednak zbyt optymistyczne plany.

Cóż. Może następnym razem się uda :)

Nie ma problemu :-)
Jak przyjdzie co do czego, to i następne spoty będą :-P

dystrykt9 - 2012-09-21, 19:22

maciek napisał/a:
Francuskie na Facebooku reklamuje WOT-a :mrgreen:

O cholera :-D Dziękuję Wam wszystkim za reklamę :-D
Poważna impreza się z tego zaczyna robić :mrgreen:
No to teraz tym bardziej zachęcam wszystkich jeszcze niezdecydowanych do dołączenia. Jesteśmy w mediach, więc nie wypada dać plamy. Kupą, mości panowie :-D
No i panie naturalnie też, bo na razie jakoś tak cichutko tylko obserwują... :lol:
A przypominam sobie, że część deklarowała kiedyś udział w tego typu przedsięwzięciu... :-)

dystrykt9 - 2012-09-22, 13:09

Dobrze, że dzisiaj popaduje - będzie się lepiej jechało :-) Dla porządku wymieniam listę osób, które zapowiedziały, że jutro pojawią się na spocie:

1. Bebe
2. Krzysiek.eu
3. Project2010
4. Mekintosz
5. Laisar
6. ja

Zapraszam też serdecznie wszystkich, którzy jeszcze się zastanawiali dotychczas z jakiegoś powodu i nie podjęli decyzji. Dacie (nomen omen :mrgreen: ) radę.

Co proponuję zabrać:
- latarkę (bunkry)
- aparaty, kamery (dla potomnych)
- kanapki, picie (bo czemu nie)
- dobry humor (najważniejsze) :-P

Punkt startu jutro (23.09) to:
Parking przy PKP w Otwocku, ul. Warszawska (na wysokości ul. W.Czaplickiego), godz. 13.30.

pioor - 2012-09-22, 17:24

dystrykt9 napisał/a:
Parking przy PKP w Otwocku, ul. Warszawska (na wysokości ul. W.Czaplickiego), godz. 13.30.

Postaram się przyjechać z córką. Wstępnie dolicz jeszcze nas :mrgreen:

dystrykt9 - 2012-09-22, 19:01

pioor napisał/a:
dystrykt9 napisał/a:

Postaram się przyjechać z córką. Wstępnie dolicz jeszcze nas :mrgreen:

O, i to mi się podoba, męska decyzja :-D Super. Będziemy czekać na Was.

dystrykt9 - 2012-09-22, 19:13

Właśnie wróciłem z objazdu trasy. Wszystko jest na swoim miejscu, droga przejezdna.
Niestety albo stety, nie należy się spodziewać takich atrakcji, jak na 1-szym WOT-spocie w postaci błota, bo będzie sucho :mrgreen:
Niemniej reszta atrakcji powinna to zrekompensować :lol:

Wydaje mi się, że chłopaki ze stowarzyszenia Pro Fortalicium, którzy opiekują się bunkrami, już dzisiaj przywieźli i montowali część wyposażenia, bo widziałem siedzące osoby pod schronami. Nie miałem czasu podejść, ale jest to pełen profesjonalizm w podejściu do sprawy.

pioor - 2012-09-22, 19:41

dystrykt9 napisał/a:
Będziemy czekać na Was.

Dzięki. Córa już się nie może doczekać wyjazdu :lol:

dystrykt9 - 2012-09-22, 19:59

Mój syn też pojedzie. Przekonał się, jak usłyszał, że chłopaki z Pro Fortalicium otworzą dla nas bunkier :-D Wcześniej słowo "off-road" nie zrobiło na nim wrażenia :lol:
bebe - 2012-09-22, 20:10

My będziemy w komplecie, bo dziewczęta mają niedosyt daciowy po tym jak je ominęły Zrębice. :)
dystrykt9 - 2012-09-22, 20:20

Bebe, flagi na auto zabierasz?
bebe - 2012-09-22, 20:23

dystrykt9 napisał/a:
Bebe, flagi na auto zabierasz?

A mam zabierać? Trochę się boję, że mi jakieś gałęzie je zdejmą...

dystrykt9 - 2012-09-22, 20:33

Może masz rację. Ze 2-3 miejsca mogą być, że gałęzie będą niżej wisiały. Fakt - lepiej nie bierz :-D
mekintosz - 2012-09-22, 22:26

Jaki dystans liczy planowana trasa przejazdu ?
dystrykt9 - 2012-09-22, 22:29

mekintosz napisał/a:
Jaki dystans liczy planowana trasa przejazdu ?

ok. 40 km

rimo - 2012-09-22, 23:24

Tak z ostatniej chwili... Ja z rodzinką raczej również się stawię :-) Niestety istnieje takie prawdopodobieństwo, że chyba najmłodsza (3 mies.) klubowiczka, może odmówić współpracy w tej kwestii ;-)
dystrykt9 - 2012-09-23, 06:59

Nieważne, że w ostatniej chwili :-D Na to liczyliśmy, zachęcając wszystkich :mrgreen: Przyjeżdżajcie!
ajax - 2012-09-23, 11:57

Nie wyszło, choć miałem nadzieję jeszcze kilka dni temu. Teraz trochę humory zważone - wylazł nam w rodzinie problem zdrowotny i sami czekamy co dalej. Pytanie, czy zamiast nad ciepłe morze nie będziemy się pocić z obawy co nas czeka. Coś będziemy wiedzieć za 3 dni. Miłego "szaleństwa" w terenie :-D
mekintosz - 2012-09-23, 19:15

Wróciliśmy cali i szczęśliwi ;-) Dziękujemy Sebastianowi "Dystryktowi9" za świetna doskonale zorganizowaną imprezę i już myślimy o czymś większym, dłuższym ;-) Klilka zdjec wrzucam.

PS> Miny mijanych kierowców, przechodni na widok kolumny daciowozow bezcenne ;-)

https://picasaweb.google.com/110513965918801267192/SpotkanieWLasachOtwock2012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOzVyYKS2_73wwE&feat=directlink

SAJSEN - 2012-09-23, 20:22

Fotki bardzo ciekawe :)
alllleee mało:)

dystrykt9 - 2012-09-23, 22:29

Ja ze swojej strony dziękuję wszystkim za udział i super atmosferę. Stawili się wszyscy, którzy zapowiedzieli. Jechaliśmy kolumną 8 samochodów i tak mi się ten widok naszych aut w pięknym słońcu podobał, że co chwila zerkałem w lusterka :-D
Pogoda dopisała i nawet poopalać się można było na mini pustyni :lol:
Zwiedziliśmy najprawdziwsze bagno z wieloma unikalnymi roślinami chronionymi, które można było obejrzeć na wyciągnięcie ręki z pomostu idącego środkiem tego bagna.
Chłopaki (i dziewczyny :-) ) z Pro Fortalicium przygotowali, fachowo jak zwykle, schrony bojowe do zwiedzania. Można było zobaczyć, jak Wehrmacht mieszkał w takich bunkrach w czasie wojny, zadzwonić niemieckim telefonem wewnętrznym do innego pomieszczenia w bunkrze, "postrzelać" z CKM (MG-34), wszystkiego dotknąć, posmakować, posłuchać opowieści.
Był czas na ładnie zaprojektowaną ścieżkę zdrowia i na zadania specjalne (np. jak fachowo przeprowadzić pomiar wysokości drzewa w lesie bez jakiegokolwiek sprzętu :-D ).
Przeprowadziliśmy też obserwację budek nietoperzy (żadna gabarytowo nie pasowała do Batmana) i rozważaliśmy dobranie się do miodu z dzikiej leśnej barci, ale powstrzymał nas instynkt samozachowawczy i zdrowy rozsądek :mrgreen:
Wszystkie auta przejechały spokojnie całą trasę, nikt niczego nie urwał i nie zgubił :lol:
Ja tym razem niestety prawie materiału zdjęciowego i filmowego nie mam, ale koledzy pstrykali i kręcili filmiki, więc na pewno podzielą się nimi na forum :-D
Ja te swoje kilka fotek jutro/pojutrze wrzucę.

mekintosz - 2012-09-23, 22:38

SAJSEN napisał/a:
Fotki bardzo ciekawe :)
alllleee mało:)

Bebe dorzuci jutro wiecej ;-)

bebe - 2012-09-23, 23:03

Ależ fajnie było! :D Dziękujemy! :)

Jeśli chodzi o uwagi na przyszłość:
  1. element offroadowy właściwie można sobie darować, był fajny, ale bez przesady. Absolutnie najfajniejszym elementem wypadu były miny ludzi mijanych przez kawalkadę Dacii, wyłaniających się z lasu i cichutko niknących tamże. :DDD
  2. zastanawiam się, czy nie fajnie by było mieć jakąś komunikację, może na początek nie wszystkich ze wszystkimi, chociaż to też na pewno było by fajne, a przynajmniej prowadzącego z zamykającym kolumnę. PMRki? Wypożyczalnia PMRek? :)
Jeszcze raz wielkie dzięki dla dystrykta za kapitalne walory krajoznawcze i za bardzo spokojne i przyjemne prowadzenie kolumny. Prosimy o więcej. :)

Poniżej - zdjęcia. Było ponad 100, ale większość poruszonych. Wybrałem te co ładniejsze, nie obrabiałem ich nijak. Zastanawiam się nad kręceniem filmu z wnętrza/powierzchni samochodu (widzieliście zresztą przymiarki ;), ale rzecz wymaga jeszcze dopracowania. :]

Przed startem...

...czekamy na laisary. :)

Jak widać - doczekaliśmy się. :]

Obłędny świdermajer!

I Dacie, dużo Dacii. :)

Były szutry...

...był kurz...

...była jungla jakaś normalnie!...

...było przemykanie przez senne wioseczki...

Parking przed Centrum Edukacji Leśnej.

Dystrykt pokazuje nam rosiczki! :)

Zwiedzanie bagna. Bardzo fajne bagno. :]

Leśna ścieżka zdrowia.

I spacerek na parking.

Po drodze do bunkrów - takie cudo. :)

Mazowieckie drogi polne...

...i drogi leśne. :)

Parking przed bunkrami.

I sam bunkier (odrestaurowany).

Wnętrze wieżyczki obserwatora.

Można było gnębić restauratorów. :)

A to główny winowajca. ;)

I bunkier nr 2.

Płyta pancerna ma się dobrze. :)

Mała odkrywca. :]

Plażowanie na wydmie. :] W lasku alienują się laisary. :>

Powrót w promieniach zachodzącego słońca...

I tradycyjne zdjęcie zbiorowe. :] Zaparkowaliśmy od Sasa do lasa, więc wyszło, jak wyszło.

I jeszcze zbiorówka w oryginalnym rozmiarze.

Jeszcze raz - wielkie dzięki! :)

dystrykt9 - 2012-09-24, 07:17

bebe napisał/a:

Jeśli chodzi o uwagi na przyszłość:
  1. element offroadowy właściwie można sobie darować, był fajny, ale bez przesady.
  2. zastanawiam się, czy nie fajnie by było mieć jakąś komunikację

1. Z tym nie ma problemu :-D Tak jak wspomniałem na spocie - możemy urządzić sobie wyjazd przyrodniczo-krajoznawczy bez off-roadu, połączony z ogniskiem czy też grillem oraz skansenem militarnym po drodze (kierunek - Puszcza Kozienicka, Rezerwat Królewskie Źródło). Znam te miejsca i trasę i jest to do zrobienia (tyle, że dojazd dłuższy - impreza całodzienna).
Można też zrobić spota szlakiem pałaców i średniowiecznych zamków mazowieckich (Szydłowiec, Iłża, Czersk, Otwock Wielki). Przy pełnej trasie jest to wariant całodzienny.
Off-road tym razem ograniczył się do piachu i korzeni, ale dał możliwość zobaczenia, jak auto zachowuje się w terenie, czy dobrze "wybiera" nierówności i czy kierowcy oraz pasażerom nie ujawni się jakaś choroba ...off-roadowa :mrgreen:
Specjalnie uprzedziłem, że dostosujemy do napędu 4x2, co by każdy bez stresu przejechał.
Jeśli będzie taka wola w przyszłości, to możemy nadal włączać elementy terenowe w nasze przejazdy.

2. Co do UKF-ek. Dobry pomysł. Ja mam jakieś 2 w domu, ale zasięgiem chyba za słabe. Sprawdzę, czy jeszcze działają w ogóle :-)
Podczas naszego przejazdu założyłem wolne tempo przejazdu, tak aby w warunkach drogowych oraz terenowych każdy widział kolumnę i mógł ją bez problemu dogonić. Dodatkowo rozesłałem przed spotem numer swojej komóry, żeby w razie czego (np. jak ktoś się zgubi czy zatrzyma w celu dokładniejszego obejrzenia poszycia leśnego :mrgreen: ) mógł zadzwonić do mnie, a my na niego poczekamy.

Bebe - świetne fotki :-D

wojtek_pl - 2012-09-24, 08:45

Fajnie się bawiliście. Co do łączności to CB radio polecam. W końcu po to zostało wymyślone... :lol:
project2010 - 2012-09-24, 09:40

Hej, jeszcze raz wielkie dzięki dla Dystrykta, świetna robota!
A to ode mnie, bez żadnej obróbki, ot tak, poklejone.

project2010 - 2012-09-24, 10:41

Dajcie znać, czy powyższy filmik wyświetla się u Was, bo u mnie czemuś nie i nie wiem czemu. :(?!
wojtek_pl - 2012-09-24, 10:56

Nie chciał działać... :-/
bebe - 2012-09-24, 11:03

project2010 napisał/a:
Dajcie znać, czy powyższy filmik wyświetla się u Was, bo u mnie czemuś nie i nie wiem czemu. :(?!

SOA#1. (Standardowa Odpowiedź Administratora #1: "U mnie działa". ;)

To taka śmieszna cecha YouTube'a, że czasem twierdzi, że film już wrzucony i wszystko cacy, ale w rzeczywistości cośtam jeszcze mieli. Po kilku-kilkunastu minutach problem zazwyczaj znika.

laisar - 2012-09-24, 11:21

My też całorodzinnie pięknie dziękujemy wszystkim za fajny dzień! (:

Cytat:
element offroadowy właściwie można sobie darować

Albo wzmocnić (: - oczywiście nie, żeby zaraz do poziomu wyciągarek, ale... jakieś większe górki i dołki, wszerz i wzdłuż, byłyby jeszcze fajniejsze niż zupełna rezygnacja.

MNzŻ mówi: "więcej OS-ów per pedes".

Cytat:
W lasku alienują się laisary. :>

Ooo, nieprawda! d: Myśmy tam po prostu byli _pierwsi_ - a jak rozkładaliśmy kocyk to na plaży strasznie duło...

Cytat:
czy powyższy filmik wyświetla się u Was

Tak, choć faktycznie dopiero za drugim razem.

Na koniec - moje fotki; nie umywają się oczywiście do bebe'oywch, ale 2 i tak wrzucę, bo są najmojsze i misię podobają:

project2010 - 2012-09-24, 11:50

U mnie tez już filmik zaczął działać, bebe miał rację, cośtam jeszce TyRura mielił.
:)

maciek - 2012-09-24, 12:34

Po czym poznać że laisar jest adminem?
Może wstawiać większe fotki :-P

dystrykt9 - 2012-09-24, 13:20

laisar napisał/a:

Cytat:
element offroadowy właściwie można sobie darować

Albo wzmocnić (: - oczywiście nie, żeby zaraz do poziomu wyciągarek, ale... jakieś większe górki i dołki, wszerz i wzdłuż, byłyby jeszcze fajniejsze niż zupełna rezygnacja.

Najprostsze wzmocnienie, to umówić się na spota po długich ulewnych deszczach :mrgreen: Błoto po kolana i emocje gwarantowane!
Jako asekuracja przydałby się wtedy ktoś 4x4 do wyciągania, w razie jakby co... :lol:
Linkę holowniczą na wszelki wypadek mam :-P
Większe górki i dołki - jestem jak najbardziej za. Jedynie musiałbym takie miejsca znaleźć w ilości wystarczającej na spota :-D

laisar napisał/a:

MNzŻ mówi: "więcej OS-ów per pedes".

Z tym nie ma problemu :-D Np. wariant z Kozienicami lub zamkami byłby taki.

pioor - 2012-09-24, 14:19

My również dziękujemy za miłe popołudnie. Dodatki dopiero po pracy :mrgreen:
bebe - 2012-09-24, 14:45

maciek napisał/a:
Po czym poznać że laisar jest adminem?
Może wstawiać większe fotki :-P

Fajna teoria, ale nieprawdziwa. :) Jak wstawiasz w treści posta przez [img], silnik forum automagicznie robi miniaturki/linki. Jak dodajesz jako załączniki - silnik forum nie skaluje obrazów, ale załączniki są zawsze pod postem a podpisy są strasznie mikre. :> Więc co kto lubi.

rimo - 2012-09-24, 19:00

Ghyy he he, eee blryyy jak to skwitowało nasze maleństwo :mrgreen: :-) Czyli było super! Dziękujemy wszystkim za towarzystwo i pewną dozę cierpliwości :-) a Dystryktowi za wspaniałą organizację :-) Po tej wyprawie Maja spała calutką noc czyli świeże powietrze spod otwockich bagien jej posłużyło :-)
Co do wypraw pałacowo-zamkowych bardzo się piszemy na takowe. Niestety mazowieckie to nie woj. dolnośląskie zbyt dużo takich atrakcji nie ma.
Postaramy się też wrzucić nasze zdjęcia, ale będą do pobrania z serwera.
PS. Reakcja na widok naszej kolumny... Bezcenna :mrgreen:

krzysiek.eu - 2012-09-24, 20:54

Spot będzie trudny do przebicia, jak wczoraj mówiłem. Serdecznie dziękujemy z synem za fajne spotkanie i super zabawę.
Oliwier nie mógł się dziś w przedszkolu naopowiadać, na jakiej to był przygodzie i jakie kryjówki z wojny widział (bo słowo bunkier jakoś w głowę mu jeszcze nie wchodzi). Nie mógł (i ja też) przypomnieć sobie za chińskiego boga jak nazywały się te rośliny co to łapały owady (te klejące), o których opowiadał dystrykt9 i jeszcze z nich górskie wydzielił bebe.
Oby więcej takich.

Krzysiek i Oliwier

PS. A poproszę jeszcze info o tej tajemniczej sprawie, o której rozmawialiśmy na pustyni.

dystrykt9 - 2012-09-24, 21:34

Obiecane fotki ode mnie :-)

1. Piknik na mini-pustyni

2. Regelbau120a - Schron obserwatora artylerii z kopułą pancerną i kazamatą flankującą dla jednego karabinu maszynowego

3. Kazamata flankująca wejście z zamontowanym MG-34, wraz z obsługą ;)

4. Pomieszczenie oficerskie

5. Pomieszczenie załogi

krzysiek.eu napisał/a:
Oliwier nie mógł się dziś w przedszkolu naopowiadać, na jakiej to był przygodzie.
Nie mógł (i ja też) przypomnieć sobie za chińskiego boga jak nazywały się te rośliny co to łapały owady (te klejące), o których opowiadał dystrykt9 i jeszcze z nich górskie wydzielił bebe.

Cieszę się niezmiernie, że wszystkie dzieciaki miały frajdę. Z myślą również o nich wprowadziłem elementy, które mieliśmy okazję zobaczyć i wypróbować :-D

Te roślinki owadożerne to rosiczka okrągłolistna :-)

krzysiek.eu napisał/a:
PS. A poproszę jeszcze info o tej tajemniczej sprawie, o której rozmawialiśmy na pustyni.

??? Naprowadź proszę, bo nie pamiętam :-D

project2010 - 2012-09-24, 21:41

dystrykt9 napisał/a:

krzysiek.eu napisał/a:

Ja pamiętam. Jutro zrobię odbitki szpiegowskie rzeczonych tajnych materiałów i umieszczę w miejscu do tego przeznaczonym, o jego lokalizacji dając znać wtajemniczonym umyślną wiadomością :)

dystrykt9 - 2012-09-24, 22:06

project2010 napisał/a:
dystrykt9 napisał/a:

krzysiek.eu napisał/a:

Ja pamiętam. Jutro zrobię odbitki szpiegowskie rzeczonych tajnych materiałów i umieszczę w miejscu do tego przeznaczonym, o jego lokalizacji dając znać wtajemniczonym umyślną wiadomością :)

Aaaaa, teraz kojarzę :mrgreen: To ja poczekam na info :lol:

mekintosz - 2012-09-24, 23:28

Kto Był Ten Wie ;-) .. czekamy na skany ! ;-)
project2010 - 2012-09-25, 11:36

mekintosz napisał/a:
Kto Był Ten Wie ;-) .. czekamy na skany ! ;-)

PROSZ!

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2012-10-11, 16:40 ]
Temat poświęcony zagadnieniu: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7822.

Axia - 2012-09-25, 12:16

CUDOWNIE!!!
Jeszcze Dusterka nie mam, ale w sumie mogłam Talką pojechać.. w sumie to prawie rodzina ;P

dystrykt9 - 2012-09-25, 14:07

Project2010, dzięki :-D

Axia, pewnie że mogłaś. Zapraszaliśmy także panie :-P

piotrres - 2012-09-25, 16:59

Widzę, że impreza się super udała. Zazdroszczę. :-D
pioor - 2012-09-25, 20:26

dystrykt9 napisał/a:
Axia, pewnie że mogłaś. Zapraszaliśmy także panie :-P

Na kilku poniższych zdjęciach widać płeć piękną :mrgreen:

Wybaczcie małe opóźnienie i jakość zdjęć :oops:

pioor - 2012-09-25, 20:33

cd...
pioor - 2012-09-25, 20:39

cd 2...
Jak tylko uda mi się skompresować odpowiednio to dorzucę jeszcze filmik z ostatniego etapu przejazdu.

dystrykt9 - 2012-09-26, 06:16

Mamy świetną dokumentację wyprawy :-D
Pioor - jak najbardziej wrzuć też filmik. Żywy obraz zawsze cieszy oko :mrgreen:
Na 18-tej fotce licząc od góry (DSC04496.JPG) widać leśną barć (rodzaj ula), zawieszoną na drzewie, zamieszkaną przez rój dzikich pszczół.

pioor - 2012-09-27, 18:52

dystrykt9 napisał/a:
Pioor - jak najbardziej wrzuć też filmik. Żywy obraz zawsze cieszy oko :mrgreen:

Film nagrany telefonem więc jego jakość nie jest idealna. Wyszedł dość duży i długi. Oglądałem i ... chyba jednak bardziej podobało mi się za kierownicą :mrgreen: Zresztą sami oceńcie.
Jak dla mnie świetnie wyglądał przejazd 3 Dusterów, jeden za drugim, o tym samym kolorze 8-)
dystrykt9 napisał/a:
Na 18-tej fotce licząc od góry (DSC04496.JPG) widać leśną barć

Poprawiłem opis zdjęcia.

Link do filmu