DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - "rejestracja" Dacii w domu

wiciu_r - 2012-09-11, 15:50
Temat postu: "rejestracja" Dacii w domu
Witam!
Trochę na wesoło, ale może coś w tym jest.
Po zakupie auta należy je przekonać aby nam wiernie służyło.
Dotychczas miałem różne citroeny i standardowa procedura polegała na oblaniu maski kielonkiem Finlandii i obsikaniu tylnego prawego koła. Wszystkie jeździły jak złoto, ale przy ostatnim C5 1.6Hdi procedura została pominięta (po ugaszeniu swojego apetytu okazało się że nie ma juz Finlandii) i auto w ciągu 3 lat wyciągnęło mi na remonty 9700zł.
Jak wy robicie oswajanie?

chriskb - 2012-09-11, 16:07

Oblać należy zdecydowanie, z racji tej, że nie pije żadnego zagranicznego chemią nafaszerowanego świństwa oblewam naszą Polską samogonką. Innych czarów nie stosuję, aczkolwiek przed pierwszym zajęciem miejsca za kierownicą obchodze auto dookoła i kopię każdą z opon.
malygabrys - 2012-09-11, 16:28

Mała bibka nigdy nie zaszkodzi - i minimum jeden kielonek za dobre sprawowanie, raz do roku "setka" do zbiornika (min. 99%) i koniecznie całus w kierownik - i jeżdżą :mrgreen:

Na koło to sikają psy sąsiadów :lol: z zazdrości :-D :-D :-D

benny86 - 2012-09-11, 16:38

A nadajesz swoim citroenkom i innym wozom imiona/przydomki? Bo mój chevy np. to Niepozorny Pomykacz :mrgreen:
wiciu_r - 2012-09-11, 17:19

Owszem, przydomki nadaję, ale przy ostatnim aucje mocno on ewaluował i ostateczna wersja raczej na to forum się nie nadaje :-P
Jaki będzie miała nowa Lodzia to nie wiem, ale na razie ze względu na kolor nazywana jest Kapustnikiem :lol:

Dyziek - 2012-09-11, 17:47

Tym obsikiwaniem kola, to zes mnie ubawil

Ja do swoich samochodow mowie i po trasie (dluzszej) zawsze dziekuje, ze mnie do domu autko bez przygod przywiozlo. Moim zdaniem dziala.
Poza tym nigdy nie zaluje na dbanie o mechanike. Niezaleznie od tego, czy jest to staruszek za niewielkie pieniadze, czy auto za kilkadziesiat tys. Ma byc bezpiecznie i pewnie. [To tak juz na mniej wesolo]

czaju - 2012-09-11, 20:30

Przede wszystkim szczerze pokochać ;)
TD Pedro - 2012-09-11, 22:16

aż wstyd się przyznać ale nigdy żadnych "złych uroków" nie oczyniałem ale w pełni podzielam
czaju napisał/a:
Przede wszystkim szczerze pokochać

a także
Dyziek napisał/a:
nigdy nie zaluje na dbanie o mechanike

natomiast przy każdej sprzedaży stosowałem tradycyjne kopnięcie w oponkę :lol: