DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Wolno spadające obroty 1.5 dCi

nev - 2012-10-11, 21:50

Witam wszystkich.

Mam takie pytanko. Mamy w firmie DACIE LOGAN MCV 1.5 dCi eco2 75KM.

Czy to normalne, że obroty w tym silniku spadają dość wolno? Gdy przyspieszam znacznie na 1, wciskam sprzęgło, wrzucam 2 a obroty po wciśnięciu sprzęgła wolno opadają i samochód szarpie. Między 2 a 3 też jest to samo, przy większych prędkościach już mniej. Przy delikatnym ruszaniu nie jest to tak bardzo odczuwalne. To w zasadzie nasz pierwszy samochód z tym silnikiem, no i jak dotychczas w żadnym aucie się z tym nie spotkałem. Ten typ tak ma? Czy to coś nie tak z naszym egzemplarzem?

TD Pedro - 2012-10-11, 22:45

Witaj w Klubie.
Moim zdaniem: samochód nowy i chyba z wszelkimi wątpliwościami najlepiej udać się do ASO, nawet jeżeli okaże się, że obawy były "na wyrost" :lol:

Marmach - 2012-10-12, 12:43

A sprzęgło nisko łapie czy wysoko? ;)

U mnie obroty spadają dość wolno ale nie na tyle, żeby piłować sprzęgło przy zapinaniu następnego biegu - z reguły w sam raz opadają na tyle, żeby wystarczyło na wyższy bieg, bez "międzygazu".

nev - 2012-10-14, 14:20

sprawdzę jak będę jeździł Ale tak czy tak na serwisie się to zgłosi niech sprawdzą
okey32 - 2012-10-17, 09:24

Chyba TTTM. U mnie jest to samo. i chyba trzeba będzie sie przyzwyczaic i nie spieszyć sie ze zmiana biegów. Pytałem w serwisie to powiedzieli że kolo zamachowe jest cięższe niz w benzyniakach i musi mieć czas na wychamowanie :-?
Dobrze jest jeśli jedzie sie z właczona klima wtedy silnik zwalnia tak jak trzeba :-)

nev - 2012-10-17, 19:43

z tą klimatyzacją to faktycznie jakoś lepiej to szło. Więc może faktycznie TTTM :) Na razie jakoś nie mam okazji nią jeździć, popatrzę później i zapytamy na serwisie.

Samochód po serwisie przy 20 000 Wszystko jest w porządku, z obrotami to ten typ tak ma :)