|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - CNG
maciek - 2012-09-06, 20:13
Modlishkaaa, jak się Logan sprawuje na CNG?
TD Pedro - 2012-09-07, 14:31
Modlishkaaa napisał/a: | gdyż w mieście ok 9-9,5l/100 a w trasie ok 7,5-8l/100 , także w sumie ponad połowa instalacji gazowej już mi się zwróciła |
- ile kosztuje taka instalacja?
- czy "parametry" jazdy na CNG są odczuwalnie lepsze/gorsze niż na pb?
- jak z dostępnością stacji tankowania CNG?
maciek - 2012-09-07, 14:42
TD Pedro napisał/a: | Modlishkaaa napisał/a: | gdyż w mieście ok 9-9,5l/100 a w trasie ok 7,5-8l/100 , także w sumie ponad połowa instalacji gazowej już mi się zwróciła |
- ile kosztuje taka instalacja?
- czy "parametry" jazdy na CNG są odczuwalnie lepsze/gorsze niż na pb?
- jak z dostępnością stacji tankowania CNG? |
chyba koleżanka nas nabrała tą instalacją CNG, poprawiła na LPG
TD Pedro - 2012-09-07, 14:49
maciek napisał/a: | chyba koleżanka nas nabrała tą instalacją CNG, poprawiła na LPG |
może sama zajmie w tej sprawie stanowisko ... jeżeli z braku wiedzy to chyba wybaczymy , niemniej zaciekwaiło mnie to, stąd pytania dodatkowe...
Marmach - 2012-09-07, 14:56
Co do CNG, to tutaj jest bardzo użyteczne źródło:
http://www.wykop.pl/ramka...cng-gaz-ziemny/
Na głównej stronie i po wejściu w komentarze.
;)
TD Pedro - 2012-09-07, 15:26
poczytałem... i jednak bardziej przekonuje mnie (póki co) LPG... gdzieś, kiedyś czytałem, że zużycie CNG jest porównywalne do zużycia LPG (czyli większe od benzyny) co przy porównywalnej cenie a znacznie droższej instalacji i znacznie ograniczonym zasięgu oraz dostępnością dystrybutorów stawia ten rodzaj zasilania na gorszej pozycji... (przemilczę EKO)
Dar1962 - 2012-09-07, 15:57
CNG jest tańszy, więc teoretycznie bardziej opłacalny. Niestety - cena instalacji wynikająca z konieczności montażu wysokociśnieniowych zbiorników jest wyższa a dostępność stacji tankowania marna. Ale jeśli ktoś mieszka gdzieś w pobliżu takiej stacji i pracuje np jako taryfiarz, to na pewno warto w to wejść
TD Pedro - 2012-09-07, 18:13
Dar1962 napisał/a: | CNG jest tańszy |
to niekoniecznie jest prawda, (przynajmniej na dzień dzisiejszy przy cenie LPG rzędu 2,57 - 2,74 pln/l) cena CNG jest ok. 10 % wyższa niż LPG, vide:
http://cng.auto.pl/pl/sta...g-w-polsce.html
(to samo zaobserwowałem na stacji w Lublinie- droga wylotowa na Piaski)...
jedyna przewaga CNG w stosunku do LPG to mniejsze jednostkowo zużycie CNG (w stosunku do benzyny porównywalne) ale koszt instalacji i możliwości tankowania dopełniają obrazu małej atrakcyjności... (pominę zasięg oraz wagę i wielkość zbiorników)...
|
|