|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Tajemniczy czujnik bez okablowania w 1.5 DCI
mekintosz - 2012-10-17, 19:42 Temat postu: Tajemniczy czujnik bez okablowania w 1.5 DCI Podczas usuwania lisci z komory silnika zauwazylem, ze na grubym przewodzie z literka B jest zamontowany jakis czujnik. Jednak nie ma do niego podpietej kostki z przewodami. W poblizu nic nie wisi. Moze czujnik jest ale nie jest wykorzystywany, ew ktos kiedys urwał kabelki ? Czujnik jest lekko zaolejony. Przyjrzalem sie przez lusterko i sa tam dwa styczniki we wtyczce. Co to moze byc ? Nie wiem co to za przewod, widac go od strony akumulatora wchodzi do silnika po stronie kierowcy. Foto w zalaczeniu. Zaraz obok litery B.
Lukas87 - 2012-10-17, 20:07
Jak się nie mylę to czujnik temperatury powietrza w dolocie turbo
mekintosz - 2012-10-17, 21:41
Kiedys mialem czyszczony uklad od turbiny w zwiazku z jakims zaolejeniem. Wlasnie cos wspominali o myciu calego ukladu, czyzby ktos zapomnial zalozyc okablowanie ? Moze w silniku 68 KM nie korzysta sie z czujnika. Moze ktos z posiadaczy daci z tym najslabsyzm dieselkiem sprawdzic jego obecnosc wraz z kablami.
Marmach - 2012-10-17, 21:49
Czy korzysta czy nie to chyba można też sprawdzić podpinając się do OBD, ja nie przypominam sobie takiego parametru... może jeśli u innych też nie ma kabelka, to czas na Klubowy Kabel Turbo? ;D
mekintosz - 2012-10-17, 21:56
Kol. Marmach, mozesz jutro zerknac czy masz KKT u siebie ? Ja podpene Torque i sprawdze czy jest odczyt. Tylko jak on sie bedzie nazywal ? Temperatura powietrza doładowania ?
Lukas87 - 2012-10-18, 08:52
tak to wygląda w wersji 85KM
kakus - 2012-10-18, 11:25
w wersji 68km wygląda to tak samo jak w wersji ze zdjęć 85km
Lukas87 - 2012-10-18, 12:17
Marmach napisał/a: | Czy korzysta czy nie to chyba można też sprawdzić podpinając się do OBD, ja nie przypominam sobie takiego parametru |
Jest taki parametr temperatura powietrza zasysanego
mekintosz - 2012-10-18, 12:43
Czyli wiem ze go brak. Czym skutkuje jego nieobecność? Silnik odpala jedzie nie zgłasza błędów ale może zima cos się stać. Oczywiście zglosze to w aso. Pytam tu by mieć pewność jego funkcji i obecności przed wizytą w aso.
Lukas87 - 2012-10-18, 13:02
mekintosz, a kabla nie widać pod osłoną górną silnika??
laisar - 2012-10-18, 13:02
@mekintosz: Może masz wersję "hybrydową" - 68 KM, ale za to z przepływomierzem powietrza? Masz taki parametr - MAF? (Ale nie vMAF - brak tego "v" jest ważny).
Bo ogólnie wygląda na to, że 68 i 70 KM (nie wiem, jak 75) powinny mieć czujnik temperatury powietrza w miejscu z fotki, ale nie mają przepływomierza (umieszczonego na wylocie ze skrzynki filtra powietrza - łączy ją z rurą prowadzącą do intercoolera). Natomiast mocniejsze wersje diesli odwrotnie: nie mają osobnego czujnika temperatury we wskazanym miejscu, bo jest on zintegrowany z montowanym w nich przepływomierzem...
mekintosz - 2012-10-18, 13:36
Zdejme osłonę i poszperam za kablem . Może on odchodzi z wiązki i gdzieś się jednak za podział? Czy ten parametr odczytać można z torque na android ?
jjmalin - 2012-10-18, 13:39
Aż sam u siebie sprawdze czy mam coś takiego podłączone...
laisar - 2012-10-18, 13:40
mekintosz napisał/a: | Czy ten parametr odczytać można z torque na android ? |
Nie używam, ale to jest ze zwykłego OBD2, więc powinno być...
mekintosz - 2012-10-18, 14:18
Spojrzcie na drugie foto kol Lukas87 ( dziekuje za foto ! ), jest obejma plastikowa i przez nią przechodzą dwie rurki. Na moim zdjęciu jest sama obejma rurek brak! Możecie to u siebie zweryfikować z moim silnikiem? Czy znów coś brak? Po co obejmy na nie istniejące przewody?
Ponowna obserwacja po zdjeciu osłony wykazała brak przewodu do czujnika. Wszystko wydaje sie na miejscu. Sfotografowalem calosc. Byc moze jak mowil Laisar mam te dwaczujniki w jednym. Ciekawi mnie nadal brak rurek w obejmach. Zalazlem za to jedna rurke w metalowej oslonie/oplocie z charakterystycznym bialym korkiem. Spojrzcie na foto:
Dawid - 2012-10-18, 20:05
nie mają osobnego czujnika temperatury we wskazanym miejscu oznaczonym B , silnik 68 KM
mekintosz - 2012-10-18, 20:13
Dawid, rozumiem ze masz tak samo jak u mnie, wkrecony czujnik ale bez okablowania i brak tych rureczek mimo obecnosci obejmy na przewodzie z literka B ?
Dawid - 2012-10-18, 20:17
nie, rura jest bez czujnika nic nie ma . Rura nie ma wyciętego otworu na czujnik. Rura i nic więcej w miejscu B.
mekintosz - 2012-10-18, 20:35
Czylin trzecia opcja Podejrzewam, ze podczas operacji czyszczenie tego systemu ASO moglo wymienic mi cos, niby dziala ale dziwny jest brak wiazek. Masz te male rureczki ?
laisar - 2012-10-18, 20:54
@mekintosz: Brak rurek w obejmach u Ciebie jest prawidłowy - są dopiero w silnikach od 85 KM. (I prowadzą od pompy próżniowej do elektrozaworu sterującego upustem turbosprężarki).
Ze zdjęć wynika, że masz przepływomierz powietrza.
Jeżeli coś było grzebane przy dolocie, to przypuszczam, że po prostu dostałeś rurę B od innej wersji, bez niepotrzebnej w tym przypadku wymiany wiązki kabli.
mekintosz - 2012-10-18, 21:09
OK, tylko co z tym wkreconym niezasilonym czujnikiem temperaturki. Pelni role zaslepki? Moze aso mialo na stanie tylko taka rurke B i wsadzila ja ?
laisar - 2012-10-18, 21:50
mekintosz napisał/a: | Moze aso mialo na stanie tylko taka rurke B i wsadzila ja ? |
Dokładnie taka jest moja hipoteza (:
wat - 2012-10-21, 21:16
dziś ja zajrzałem do tej rurki u siebie i mam kabelki od tego czujnika gdzieś tam sobie lecą w rurcejak jutro będę miał chwile to wrzucę foto
mekintosz - 2012-10-21, 22:40
Dzieki Wat zbieram informacje, bym nie wyszedl na durnia i niedouka w ASO Przy okazji, jesli mam przeplywomierz jak Twierdzi Laisar - zas jak On twierdzi, ze mam, to nawet jak nie mam to mam - to jak wyglada odczyt jego paramatru w torque ? Przy okazji jak powinien sie nazywac odczyt z czujnika temp. powietrza na tej rurce ?
Lukas87 - 2012-10-22, 06:58
W DDT2000 myślę że będzie to ten prametr tak jak zaznaczyłem w screen-ie
laisar - 2012-10-22, 07:53
mekintosz napisał/a: | jak wyglada odczyt jego [przepływomierza] paramatru w torque ? |
Pisałem: powinno być coś w okolicach MAF - Manifold Air Flow (g/sek).
mekintosz napisał/a: | jak powinien sie nazywac odczyt z czujnika temp. powietrza na tej rurce ? |
"Temperatura [powietrza] w dolocie" - Intake Temperature.
Tylko że tak samo nazywa się parametr podawany przez zestaw przepływomierz+termometr - daje oczywiście inne wartości, ale komp silnika "wie", z którego to miejsca, więc odpowiednio to uwzględnia.
wat - 2012-10-22, 14:11
czujnik jest i kabelek tez choc na foto mało widoczny
mekintosz - 2012-10-22, 18:19
Wat, masz młodsze sandero a inny zestaw czujnikow. Dziwne. Jutro jade do ASO, bede ich molestował o rozwiazanie tej zagadki.
laisar - 2012-10-22, 19:12
mekintosz napisał/a: | Dziwne |
Nie dziwne. Dacia [;
wat - 2012-10-26, 22:04
i jak tam sukcesy z ASO??
mekintosz - 2012-10-27, 23:05
Hm, właśnie zapomniałem napisac. Stawiłem sie w ASO na Puławskiej. Sympatyczny pracownik wyjasnił, ze tak ma byc i juz. Czujnik temp. jest sprzezony z przeplywomierzem. Zas okazalo sie, ze przy okazji czyszczenia wymienili mi rure i byc moze jak pisal Laisar dali co było w magazynie. Pan z ASO mowil, ze tez Kangoo miały takie nieuzywane czujniki. Spytalem czy jest mozliwosc sprawdzenia prawidlowej tempetratury z tego "zespolonego" czujnika. Pracownik powiedział, ze podpiecie do ASOwskiego Superkomputerka niejakiego "klipa" jest mozliwe za ... 150 pln. Mowil, ze urzadzenia dostepne na miescie , w domysle interfejsy OBD nie wskaza tego parametru. W zwiazku, z tym, ze silnik dziala prawidłowo uznałem, ze moge innaczej wydac 150 zl i podziekowałem za szczegołowe wyjasnienia.
|
|