|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Stuki z prawej strony przy nadkolach (odp.: kalibracja ESP)
Kriskce - 2012-10-20, 15:22 Temat postu: Stuki z prawej strony przy nadkolach (odp.: kalibracja ESP) Witam
Mam pytanko czy ktoś miał już taki "problem", że przy odpaleniu i powolnym ruszaniu słychać stukanie z prawej strony.
Oddałem samochód do ASO i stwierdzili, że tak ma być bo to "uzbraja się" pompa ESP.
wg mnie nie powinno to tak głośno się "uzbrajać"
chriskb - 2012-10-20, 17:44
Kriskce,
Zanim się pojedzie do ASO warto poczytać Forum. Stukanie występuje przez kilkadziesiąt metrów i nie warto się tym przejmować TTTM.
Dar1962 - 2012-10-20, 19:25 Temat postu: Re: Stuki z prawej strony przy nadkolach
Kriskce napisał/a: | Witam
Mam pytanko czy ktoś miał już taki "problem", że przy odpaleniu i powolnym ruszaniu słychać stukanie z prawej strony.
Oddałem samochód do ASO i stwierdzili, że tak ma być bo to "uzbraja się" pompa ESP.
wg mnie nie powinno to tak głośno się "uzbrajać" |
temat był omawiany na forum - TTTM - to normalny objaw
Kriskce - 2012-10-20, 20:17
chriskb napisał/a: | Kriskce,
Zanim się pojedzie do ASO warto poczytać Forum. Stukanie występuje przez kilkadziesiąt metrów i nie warto się tym przejmować TTTM. |
szukałem na forum, lecz nic takiego nie wpadło mi w oko
następnym razem będę bardziej szczegółowo szukał
dzięki zz pomoc i już się nie martwię ;)
Z drugiej strony w ASO powinni takie rzeczy wiedzieć i od razu powiedzieć co to jest, być może ja pierwszy byłem u nich z tym "problemem"
Dar1962 - 2012-10-20, 21:02
o to właśnie chodzi,że nikomu chyba nie mówią - ja po namierzeniu tego odgłosu zadzwoniłem do serwisu i dopiero wówczas mnie oświecili, info na forum znalazłem później
piotrek400 - 2012-10-20, 21:20
ja miałem ten problem!
wymieniłem końcowki drażków - luźne tak, ze miałem szczęście że kola mi nie odpadły (2 * 55 zł)
problem pozostał i.... ustawiając zbieżność wlazłem pod auto i pociągałem za wahacze
hmm....
wszystko jasne!
... i wymieniłem wahacze (2 * 95 zł)
teraz baja!
najbardziej stukało przy ruszaniu, w drodze cisza, nawet na wertepach słabo waliło
Dar1962 - 2012-10-21, 07:56
opiszę zjawisko raz jeszcze, żeby uniknąć błędnej interpretacji - Po ruszeniu,podczas delikatnego przyspieszania, po przekroczeniu ok 10-15 km/h słychać przez 2 sekundy szybkie i rytmiczne postukiwanie - na początku głośniej, potem coraz ciszej, aż do zaniknięcia. Kiedy po raz pierwszy to namierzyłem,dzwoniłem do serwisu - powiedzieli,żeby spać spokojnie. W ten sposób przeprowadza auto-test system ABS-ESP. Dzieje się to po każdym uruchomieniu silnika i najlepiej słyszalny w zimnym aucie np po nocy postaju. Po zatrzymaniu i ruszeniu bez gaszenia tego nie ma. Po wyłączeniu motoru i ponownym starcie sytuacja się powtarza.Przy rozgrzanym aucie dźwięk jest słabszy.Ogłos od strony podwozia
Dar1962 - 2012-10-21, 07:57
piotrek400 napisał/a: | ja miałem ten problem!
najbardziej stukało przy ruszaniu, w drodze cisza, nawet na wertepach słabo waliło |
opisujemy dwie zupełnie różne sprawy
Marek1603 - 2012-10-21, 11:22
A nie prościej podjechać na stację diagnostyczną i za 20PLN sprawdzą wszystko co jest do wymiany.
Kriskce - 2012-10-21, 21:27
a co ma być do wymiany po 2000 km ??
objawy są dokładnie takie jak kolego wcześniej opisał
Mariusz - 2012-10-21, 21:51
Oj były przypadki uszkodzonych końcówek drążków w samochodach z bardzo małym przebiegiem
Dar1962 - 2012-10-21, 21:57
odgłosu testu ABS-ESP nie sposób pomylić z niczym innym - jest dokładnie taki jak opisałem i identyczny u wszystkich
Mariusz - 2012-10-21, 22:04
No i wszystko jasne. Nie ma co bić piany
drzewo - 2014-02-12, 18:16 Temat postu: Duster - 5 stuków przy ruszaniu w prawym przednim kole Czy ktoś spotkal się z tym problemem? Pięc stuków w okolicach prawego nadkola przy ruszaniu
Dar1962 - 2014-02-12, 19:42
słynne pięć "stuków" - może jeszcze w odstępach półsekundowych i stopniowo cichną? . Napisano na tym forum całe strony prozy na ten temat, wystarczy poszukać
|
|