DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - Nowy Renault Symbol

maciek - 2012-11-01, 17:09
Temat postu: Nowy Renault Symbol
Nie wiem gdzie zamieścić :mrgreen:

Cytat:
New Renault Symbol: a status-enhancing yet affordable family saloon
November 01, 2012 | ID: 39236

New Renault Symbol is being given its first public airing at the Istanbul Motor Show. The newcomer’s upgraded, modern equipment specification and revised engine range ensure it has all the ingredients to make it a hit with customers in Renault’s international markets.

New Renault Symbol features Renault’s new styling identity which provides it with a modern, even more dynamic stance.

Comfort has been enhanced by a raft of modern technologies, including cruise control with speed limiter, automatic climate control and the Renault Media Nav navigation system which incorporates a wide touchscreen display, plus USB and BluetoothŸ connectivity.

A new petrol engine (TCe 90, 5.3 litres/100km*), as well as a choice of economical diesel powerplants that are even more respectful of the environment.

New Renault Symbol’s reliability is backed by a three-year or 100,000km warranty.
“New Renault Symbol delivers a level of equipment normally associated with vehicles from the next segment up,” notes Evrim Gouillou, Marketing Project Manager. “Its new design and attractive equipment package are the perfect answer to meet the demands of customers in Renault’s international markets.”

Modern styling

New Renault Symbol features Renault’s new styling cues. As is the case with all the brand’s new models, the front logo is larger and sits in a more prominent, upright position in the middle of a wide, black, chrome-trimmed grille strip.

A standard of comfort and technologies worthy of the next segment up

New Renault Symbol seats up to five adults in perfect comfort thanks to the availability of even more room for rear passengers.

In response to the needs of customers in Renault’s international markets, New Renault Symbol comes with a more extensive equipment package, including (depending on version) the Renault Media Nav multimedia navigation system complete with a wide, seven-inch (18cm) touchscreen colour display. Meanwhile, USB and BluetoothŸ connectivity enables occupants to enjoy music stored on portable players and to make or take telephone calls in total safety. The specification also includes cruise control with speed limiter, while modularity is enhanced by the 60/40-split folding rear bench seat.

A choice of more economical and more environmentally-respectful engines

New Renault Symbol’s customers will be able to specify the new TCe 90 petrol engine. The fuel consumption of this 90-horsepower powerplant is just 5.3 litres/100km*, equivalent to 122g of CO2/km*. The list also includes the dCi 75 and dCi 90 diesel engines, the fuel consumption and CO2 emissions of which have come down to 3.9 litres/100km* and 103g/km* respectively.

Renault’s hallmark quality

New Renault Symbol has been engineered for use by customers in Renault’s international markets and comes with a three-year/100,000km warranty.

Following its unveiling at the Istanbul Motor Show, New Renault Symbol is scheduled to go on sale in Turkey at the beginning of 2013, before being released in Algeria and Tunisia.

* Homologated fuel consumption and CO2 emissions

http://media.renault.com/...x?mediaid=39236

KLIMA AUTOMATYCZNA :mrgreen:

film
http://media.renault.com/...x?mediaid=39236

marszelest - 2012-11-01, 17:15

fajny ten loganek :mrgreen:
kapelusznik - 2012-11-01, 17:18

hmm, ciekawe

Symbol to Thalia
a tu widzimy Symbola który zdecydowanie jest nowym Loganem

czyżby nowa Thalia miała wyglądać tak samo jak nowy Logan ?

Rysiob - 2012-11-01, 19:51

Może po prostu już nie będzie Thalii?
kapelusznik - 2012-11-01, 19:55

ciekawe czy tego Symbola/Logana będą produkowali w Oyak-Renault w Turcji
byłoby to kolejne miejsce w którym robią Logana - to na pewno nie jest po myśli Rumunów

chyba że fabryka w Turcji przestawiana jest na inne auta - przecież robią już tam Fluence, Megane i Clio - może popyt jest na tyle duży, że na Thalię/Symbola brak mocy produkcyjnych i produkcja tego będzie odbywać się w Rumunii (w końcu Dacie teraz są robione także w Maroku)

ian - 2012-11-01, 20:51

Na jednych rynkach Renault Symbol, na innych Renault Thalia, na pozostałych Dacia Logan? To bardzo ciekawie się zrobi w Polsce :-D Dzisiaj jak już szarówka robiła się na drodze jadę, patrzę i widzę... To chyba Lodgy :shock: . Dodaję gazu, objeżdżam, oglądam.. Eee, tylko Renault Scenic :-? . Sylwetka prawie identyczna...
piotrres - 2012-11-01, 21:16

Obstawiam tak:
Noul Logan = Renault Thalia/Symbol = NIsssan Alemera II

W zależności od rynku na którym dana marka ma lepsze konotacje :lol:
Ech, ta globalizacja...

W Meksyku Renault Thalia = Nissan Platina
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nissan_Platina
W Rosji i Bułgarii R. Thalia = R. Symbol
Oraz... Dacia Logan Ph I = Nissan Aprio
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nissan_Aprio

W RPA Dacia Logan PickUp =Nissan NP-200:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nissan_NP200 :mrgreen:

"Wszystko już był rzekł ben Aki(b/v)a, co nie było śniło się chyba...." :mrgreen:

mekintosz - 2012-11-01, 22:08

Czy wersja Logan K52 ( kombi ) to byc moze ten Renault Symbol w wersji kombi wlasnie. Spojrzcie na przednie reflektory - podbnie do tych ze szkicu.
laisar - 2012-11-02, 03:07

Symbol = Thalia, w zależności od kraju.

Nowy Symbol = Logan.

Zatem owszem, nowy logan kombi to w pewnym sensie "symbol kombi" - i taki model też ma być, tyle że raczej jako renault logan kombi (:

(A nowa rosyjska Almera też jest na tej samej płycie, ale karoseria jest jednak inna, więc można ją uznać za całkowicie osobny model).

Hawki - 2012-11-02, 16:16

no to teraz czas na Dustera, czekamy... a przynajmniej ja :-P
laisar - 2012-11-02, 18:12

http://www.daciaclub.ro/i...dpost&p=3610036
csimby napisał/a:
Zapytałem na FB Renault: Czy [Nowy Symbol] będzie dostępny w Rumunii?

Odpowiedź: Nie. Oprócz Turcji, Algierii i Tunezji nie będzie sprzedawany w krajach, gdzie obecna jest już marka Dacia.

Czyli w PL też już chyba thalii nie zobaczymy... Gorzej, że raczej nie ma wielkich szans, żeby zamiast niej pojawiła się u Dacii jakaś wersja z bardziej luksusowym wyposażeniem, dostępnym w tym nowym symbolu.

Rysiob - 2012-11-04, 15:40

Renault Symbol II, czyli nowy Logan ma dość zmienione wnętrze:

(c) Otometre.com

RenaultDacia - 2012-11-04, 20:22

Ten jasny kolor wnętrza nie robi na mnie dobrego wrażenia, ale może to kwestia tego zdjęcia...
laisar - 2012-11-04, 20:57

RenaultDacia napisał/a:
jasny kolor wnętrza nie robi na mnie dobrego wrażenia

Biały to może rzeczywiście lekka przesada, ale czarny jest równie koszmarnie beznadziejny.

zdzisiu27 - 2012-11-04, 21:15

Ciekawe jak to będzie na żywo wyglądać. Mi się jak na razie podoba :)

Filmiki i zdjęcia wnętrza pojawiły się na francuskie.pl - http://francuskie.pl/?p=44167

kapelusznik - 2012-11-04, 22:24

laisar napisał/a:
Biały to może rzeczywiście lekka przesada

IMHO ta tapicerka nie jest biała, tylko fotka troszkę przejarana, ale w tam gdzie nie jest przejarana, to widać że to nie biel

no ale ja mam CRT, więc nie wiem co u ludzi z LCD się pojawia :-P

laisar - 2012-11-04, 23:04

Akurat ja pisałem o tapicerce drzwi i deski, czyli plastikach (: - i nawet jeśli tak naprawdę jest to ecru, kość słoniowa, kremowy czy jeszcze coś innego w tym guście, to niczego nie zmienia.

Podobnie zresztą jak czerń grafitowa, antracytowa czy zwykła czarna - paskudztwo i tyle...

Szary - ooo, szary jest dobry... Jasno szary, szary szary, szary gołębi, szary burzowy, mysio szary, szaro-popielaty, stalowo szary, szaro-tkowy [:

Albo krwisto czerwony. Szczypiorkowo zielony. Mandarynkowo pomarańczowy. Chabrowo niebieski. Miodowo brązowy.

A kiedy ostatni raz widzieliście w nowych autach jakieś wzorki? Kratki, paski, groszki albo ciapki inne niż czarno-czarne prążki na czarno-czarnym? d:

kapelusznik - 2012-11-05, 05:59

forma szczątkowa i do tego na ecru, ale jednak :-P
http://automotiveblog.pl/..._Interior_2.jpg

laisar - 2012-11-05, 09:45

kapelusznik napisał/a:
ale jednak

Bo w końcu - w końcu! - coś się znowu zaczyna ruszać: DS3 i 4, up!, pandzia, teraz clio4... Chociaż to wciąż jeszcze daleko do rozbuchania kolorystycznego lat 80 d:

mud maX - 2012-11-05, 23:02

laisar napisał/a:
Bo w końcu - w końcu! - coś się znowu zaczyna ruszać

rusza się ale przeważnie w wersjach bogatszych albo topowych. Żeby mieć ciekawsze wnętrze w małym samochodzie (np. Panda) trzeba wyłożyć tyle, że nierzadko można za to kupić podstawową wersją auta o dwie klasy wyższego (z nudnym wnętrzem oczywiście).
Ciekawe jak to będzie w nowych Daciach? Katalog Lodgy sugeruje, że Dacia coraz mocniej różnicuje wygląd wnętrza w zależności od wersji.

laisar - 2012-11-05, 23:33

mud maX napisał/a:
rusza się ale przeważnie w wersjach bogatszych albo topowych

Jajako optymista mam nadzieję, że to tylko pierwsze jaskółki powracające z długiego zimowiska ponurego przełomu tysiącleci... [;

marszelest - 2012-11-06, 19:43

jedna rzecz jest nie za dobra ,mianowicie zawiasy mocno wnikające do wnętrza bagażnika
Marcinho - 2012-11-06, 20:34

Thalia fajny samochód, wiem bo mam. :mrgreen:
laisar - 2012-11-06, 21:23

marszelest napisał/a:
zawiasy mocno wnikające do wnętrza bagażnika

To niemal standard w prawie wszystkich sedanach...

Marcinho - 2012-11-06, 21:27

Słowo ,,mocno " to nadużycie wcale niema tak źle.
marszelest - 2012-11-06, 22:52

laisar napisał/a:
marszelest napisał/a:

Na szczęście nie we wszystkich w meganie classic mi zawiasy nie wnikały do wnętrza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

orzeszek2 - 2012-11-07, 19:51

kapelusznik napisał/a:
hmm, ciekawe

Symbol to Thalia
a tu widzimy Symbola który zdecydowanie jest nowym Loganem

czyżby nowa Thalia miała wyglądać tak samo jak nowy Logan ?

Czyli z zdjęcia wynika, że nowa dacia Logan wygląda jak renault?Pewnie na jednym rynku sprzedają jako renault na drugim jako drakula.

kapelusznik - 2012-11-07, 20:01

raczej na odwrót ;-)
nowe Renault wygląda jak Dacia Logan, w końcu Logana pierwszego zapowiedzieli

orzeszek2 - 2012-11-07, 20:11

kapelusznik napisał/a:
raczej na odwrót ;-)
nowe Renault wygląda jak Dacia Logan, w końcu Logana pierwszego zapowiedzieli

Zaraz Dacia Logan pierwsza zapowiedziała, a to dlaczego szkice daci są podobne do renault thalia któraś tam?

laisar - 2012-11-07, 21:06

@orzeszek2: http://www.daciaklub.pl/f...p=146880#146880

Kiedyś symbol (w niektórych krajach zwany thalią) był inną konstrukcją niż logan.

Teraz to jest jedno i to samo auto, pod różnymi nazwami w różnych krajach.

ian - 2012-11-08, 02:08

Cytat:
Teraz to jest jedno i to samo auto, pod różnymi nazwami w różnych krajach.

W dobrym salonie Dacia/Renault powinno być tak: kupuję samochód, a sprzedawca pyta się, czy chcę do niego kupić zestaw stylizacyjny Dacia Logan (w ramach promocji gratisowo), czy Renault Symbol (no cóż za markę trzeba dodatkowo płacić powiedzmy 2.000zł). Owszem znaczki na karoserii wymienią, ale jak o kierownicy zapomną :-D :mrgreen: W Polsce taka forma sprzedaży powinna być obowiązkowa-ciekawe, który koncern sprzeda więcej samochodów...

Prezes - 2012-11-08, 08:39

ian napisał/a:
(no cóż za markę trzeba dodatkowo płacić powiedzmy 2.000zł).
Ale Dacia z buźki ładniejsza, więc może jednak zniżka? :mrgreen:
Dyziek - 2012-11-08, 22:25

laisar napisał/a:
marszelest napisał/a:

Nawet tak krytykowana Fabia (I) sedan uniknela tego rozwiazania

Cendra - 2012-11-08, 22:29

Seat Cordoba tez tego nie miał, no ale cóż... Niektórzy producenci nie zawsze stosują najlepsze rozwiązania, wolą te tańsze.
kapelusznik - 2012-11-08, 22:42

się zastanawiam, czy to rzeczywiście jest taka duża różnica w cenie - przecież te teleskopiki w Fabii Sedan są malutkie, wręcz mikroskopijne w porównaniu z olbrzymimi zawiasami w Loganie :roll:

ale ja się przyzwyczaiłem
do bagażnika mieści mi się
- pełnowymiarowe koło zapasowe
- dwa 5 litrowe plastikowe baniaki
- 2 duże plecaki 70-90l z bagażami dla 4 osób
- 2 normalnej wielkości plecaki
- 2 torby ze szpejami foto
- koszyczek wiklinowy na grzyby
- 2 gitary akustyczne w pokrowcach
- 2 bicze typu "Indiana Jones"
- 4 kurtki
- kocyk

:-P (to bagaże z ostatniego wypadu)

Axia - 2012-11-08, 23:41

bicze?!?!?!?!?!?!?!
Piotrek721015 - 2012-11-09, 05:20

Axia napisał/a:
bicze?!?!?!?!?!?!?!

I to jeszcze typu Indiana Jones!!!!!!!!!!!!!! :mrgreen:

kapelusznik - 2012-11-09, 06:03

ano - bicze
był jeszcze kapelusz Indiany (Fedora), ale jechał na tylnej półce, zresztą jego właściciel nie wychodzi na dwór bez kapelusza, więc bym musiał na każdej stacji benzynowej bagażnik otwierać

//miały być jeszcze dwa długie łuki angielskie (średniowieczne) + kołczan, ale tu byłby problem, bo taki łuk to prawie 2 metry ma i musiałby jechać w przestrzeni pasażerskiej ;-)

chciałem przez to podkreślić, że bagażnik Logana Sedana, mimo wchodzących do środka zawiasów i pełnowymiarowego koła zapasowego, jest w pełni funkcjonalny

fakt, wózka tam jeszcze nie woziłem, ale wtedy najwyżej nie będę zabierał kumpla z gitarami i biczami

Rysiob - 2012-11-09, 12:50

kapelusznik napisał/a:
się zastanawiam, czy to rzeczywiście jest taka duża różnica w cenie - przecież te teleskopiki w Fabii Sedan są malutkie, wręcz mikroskopijne w porównaniu z olbrzymimi zawiasami w Loganie :roll:

Oczywiście, że to baaardzo drogie rozwiązanie! Tylko prestyżowe auta, jak np. Polonez Atu je mają!:

:mrgreen:

Prezes - 2012-11-09, 13:00

Rysiob napisał/a:
Oczywiście, że to baaardzo drogie rozwiązanie! Tylko prestyżowe auta, jak np. Polonez Atu je mają!:
Nie zawsze chodzi o pieniądze... Mam pomysł na pewne uzasadnienie.. przeprowadzałem ostatnio kabel z klapy do wnętrza auta i zrobiłem to razem z fabrycznymi przewodami od podświetlenia tablicy rejestracyjnej (podłączyłem sobie kamerę, a co!). W polonezie tablica jest w zderzaku, w wielu autach na klapie. I kable w plastikowej rurce są przymocowane do tych zawiasów. Bez nich musiałyby być dla nich jakieś prowadnice, etc i może komplikowałoby to proces produkcyjny?

Z ciekawostek podobnego pokroju - widzieliście jakie prawie sprytne rozwiązanie na kabel ma nowy ford B z rozsuwanymi drzwiami? Jak znajdę filmik to podrzucę. Można zahaczyć nogą i się wywalić.. Chowa się i wyciąga, aż strach czy się nie przetrze. A ze zwykłego, co prawda przeszkadzającego we wsiadaniu słupka b, łatwiej do drzwi prowadzić kable (robiłem ogrzewanie lusterek, to wiem :P).

kapelusznik - 2012-11-09, 13:17

no to można by te kable dać w peszlu obok teleskopu - co za problem ;-)

co do teorii z różnicą rejestracja na klapie vs rejestracja na zdrzaku -
- Citroen C-Elysse ma rejstrację na zderzaku i zawiasy jak w Loganie,
- Polonez Atu miał rejestrację na klapie bagażnika, dopiero Atu Plus miał na zderzaku (klapa jest ta sama - jak zdejmiesz z Plusa ten plastik ozdobny, to pod spodem jest wgłębienie na tablicę rejestracyjną

więc to chyba te teleskopy są po prostu drogie

a nie próbował sobie nikt przerobić klapy tak żeby wywalić zawiasy i dać teleskop :?:

laisar - 2012-11-09, 16:18

kapelusznik napisał/a:
chyba te teleskopy są po prostu drogie

Eeeeetam - 200 zł w ASO, czyli jakieś 50 zł od producenta. (Co potwierdzają ceny w zwykłych sklepach).

Prezes napisał/a:
Nie zawsze chodzi o pieniądze

Koniec końców prawie zawsze właśnie o nie chodzi (; Ale fakt - niekoniecznie bezpośrednio. Natomiast w tym przypadku wcale nie musi też chodzić o trudności techniczne; czasem wybór danego rozwiązania to kwestia przede wszystkim z dziedziny polityki sprzedaży. Czyli np: "Nie damy teleskopa, bo logan ma wyglądać tanio"...

...Aaaczkolwiek kiedyś mignęło mi też twierdzenie, jakoby takie rozwiązanie zawiasów miało wzmacniać konstrukcję w przypadku uderzenia z tyłu - więc może jednak niesprawiedliwie się czepiamy?

Marcinho - 2012-12-14, 20:03

http://www.autogaleria.pl...t-Thalia-Symbol